Egyesek felzúdultak, amikor néhány boltban megjelent a "csirkecomb farrésszel" nevezetû darabja a baromfinak, hogy olyan nincs, meg az vacak, meg egyéb jelzõk.
Nohát én nagyon szeretem a farhátat is, meg a csirkecombot is. Ez a "szörnyedvény" egyesíti a kettõt, és kiadós adagot is nyújt. Vendégeket vártunk estére, vettem hát egy tálcányit belõle, meg egy tálcányi szimpla csirkecombot is, hátha nem lesz elég a faroscomb.
Kész szerencse, mert a farosból csak hármat találtam a hungarocell tálcán, így a szimpla csirkecombból is elemeltem hármat. Négyünknek csak elegendõ lesz ...
A vacsorához a továbbiak kellettek:
- 3 csirkecomb farrésszel
- 3 csirkecomb
- 1 római saláta
- 2 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 10 cm kígyóuborka
- 1 db kicsi fehérhagyma
- 2 ek kapribogyó
- 2 ek extra szûz olivaolaj
- 1/2 citrom leve
- 2 ek szinesborskeverék
- 2 ek só
- 2 ek morzsolt majoranna
- 2 csõ kukorica (ennyi volt itthon)
- 1 birskörte
- 6 alma kikaparva
- 6 kk lekvár
- 6 kk dió
Kép nincs az összetevőkről, mert többen és több fázisban készítettük.
Mintegy három órával a sütés elõtt a megtisztított csirkedarabokat kicsit beirdaltam, majd sok sót és megzúzott szinesborsot dörzsöltem a résekbe, a bõr alá, meg mindenhova, ahol értem.
Amíg ebben a pácban álltak a combok, elkészült a saláta. A római salátát mosás, centrifugálás után összetépkedtük, a zöldpaprikákat félkarikákra vágtuk, a paradicsomot meg megkockáztuk. A hagymát is megkarikáztuk, az uborka sem maradt ki a szórásból. Mindezt egy nagy edényben elkevertük a kapribogyóval, olivával és a fél citrom levével. A kapri elég sós volt, nem kellett megsózni. Ez volt a saláta/körítés az ételhez.
A kukoricákat tíz percre beáztattam vízbe, majd úgy ahogy volt, hajastul alufóliába csavartam. Így sütve a grillen nagyon szaftos és édes lesz. A birskörtét is lesikáltam, hogy kisütöm majd a csirkével.
Megraktam a grillt faszénnel, begyújtottam és szétterítettem a parazsat. Adtam hozzá három sárgabarackág darabot, hogy füstöljön. A csirkérõl leöblítettem a sót, borsot és megtörölgettem papírtörlõvel. Megszórtam a majorannával és reménykedtem, hogy elég sót felvett a pácolás alatt a hús. Feltettem a rácsra a kukoricákat, birset és a csirkecombokat.
A levegõzõnyílásokat majdnem teljesen bezártam, így alacsony hõfokon parázslott a szén, viszont szépen füstölt a barackág.
Eközben az almák magházát kikapartuk, de úgy, hogy nem lyukasztottuk át az almát. Belekanalaztunk darált diót és egy kanálnyi lekvárt is, majd tepsiben a sütõbe ment 180 fokra. Egy teljes óráig füstölõdött/sült a combok serege, amit néha megforgattam, amikor ellenõriztem. Végre a faros részt is késznek itéltem, bár a füsttől nem sokat láttam.
Innen már csak a tálalás maradt hátra. Ketten ettek kukoricát is, a sült-füstölt birset pedig felkínáltam körítésként a vendégekenek - olyat még úgysem ettek.
A combok egy híján elfogytak, amikorra az alma is elkészült desszertnek. Kicsit furcsán néz ki, de finom pikáns volt.
Nem volt azzal a farrészes combbal semmi probléma! A hátarésze is izletes, füstös lett, sóhiányban sem szenvedett.