Vendégposzt Topy kezébõl.
Tészta: (4 rúdnyi)
- 55 dkg finomliszt (lehet teljes kiõrlésû tönkölyliszt is)
- 25 dkg vaj
- 3 tojás sárgája
- 3 dkg élesztõ
- pici cukor az élesztõ felfuttatásához
- 1.5 dl tej
- 0.5 dl rum
- 8 dkg cukor (vagy xilit)
- csipet só
A tésztát elõzõ este elkészítjük - a felfuttatott élesztõvel összedolgozzuk a hozzávalókat -, majd letakarva hûtõben tartjuk.
Töltelékek:
Mák (2 rúdhoz elegendõ)
- 20 dkg darált mák
- 2 evõkanál méz
- 10 dkg cukor (vagy xilit)
- 1.5 dl tej
- 5 dkg mazsola (elõre beáztatva, használat elõtt lecsöpögtetve)
- 1 citrom reszelt héja
- opcionálisan: lecsöpögtetett meggybefõtt ízlés szerinti mennyiségben :)
Dió (2 rúdhoz elegendõ)
- 20 dkg darált dió
- 2 evõkanál baracklekvár
- 10 dkg cukor (vagy xilit)
- 1 dl tej
- 5 dkg mazsola (elõre beáztatva, használat elõtt lecsöpögtetve)
- 1 narancs reszelt héja
- 0.5 dl rum
Kakaó (2 rúdhoz elegendõ)
- 10 dkg vaj
- 2 evõkanál kakaópor
- 5 dkg cukor (vagy xilit, bár ez cukorral az igazi, azzal olyan igazi folyós lesz :) )
- opcionálisan: lecsöpögtetett meggybefõtt ízlés szerinti mennyiségben :)
Gesztenye (2 rúdhoz elegendõ)
- 2 db 25 dkg-os gesztenyemassza (csinálhatjuk natúrból is, de akkor kell hozzá cukor - vagy xilit - és rum is; nekünk natúrból most 12.5 dekásat sikerült venni, erre figyelni kell a beszerzésnél)
- opcionálisan: lecsöpögtetett meggybefõtt ízlés szerinti mennyiségben :)
A tésztát négy egyenlõ darabra osztjuk, egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra. Közepesen vékony legyen a tészta, hogy a nagy tepsiben keresztben elférjen.
A mákos és diós tölteléket van aki fõzi, van aki meleg tejjel csinálja de fölösleges, csak összekeverve is finom lesz. A mákosat mindenképp érdemes egyszer meggyel is kipróbálni, nagyon finom! :)
A tölteléket egyenletesen terítsük el, a tészta három oldalán - két rövid, egy hosszú - hagyjunk 2-3 centit szabadon (a link Limarára mutat),
amit aztán hajtsunk vissza a töltelékre. A tekerést a hosszabbik visszahajtás felõl kezdjük.
A megtöltött, lazán feltekert (hogy ne nyíljon szét) tésztát tojással (sárgája+fehérje) megkenjük, 1 órán át hûvös helyen pihentetjük, ismét megkenjük, majd bambuszpálcával/hurkapálcával megszurkáljuk úgy, hogy a lyuk a tészta aljáig érjen.
180 fokos sütõben 30-40 percig sütjük. Ekkor kivesszük a sütõbõl, cukros tejjel megkenjük, és még 5 percig sütjük.
Mi pár éve teljes kiõrlésû tönkölylisztbõl sütjük, azzal is finom. Xilit helyett - tovább csökkentve a kalóriatartalmat :) - használhatunk Eritritet is, ebbõl kb. 30 százalékkal több kell, mert kevésbé édes. Arra számítsunk, hogy teljes kiõrlésû tönkölylisztbõl sütve a szurkálás ellenére is ki fog repedni - legalábbis nekünk minden szurkálás ellenére ki szokott. Amit még nem sikerült összehoznunk: a kakaós tölteléket nem cukorral csinálva még nem sikerült folyós-kakaós állagot összehozni (próbálkoztunk egy kis tejjel, több vajjal, de egyik sem lett folyós).
Aki nem szereti a mazsolát, bátran csinálhatja aszalt vörösáfonyával is!
UPDATE!
hát, ez most így sikerült
pedig nagyon finom :)
1 mákos, 1 diós, 2 gesztenyés és 2 kakaós rúd készült
a kakaóssal annyit trükköztem, hogy a töltelék kapott egy rúd vaníliát meg kb. két cent rumot és előre megolvasztottam; így már majdnem folyós :)
sajnos a tésztát túl vékonyra nyújtottam, amit a tk tönkölybúzaliszt nem szeret, így most nem az oldalán repedt ki ahogy szokott, hanem a tetején, több helyen :(