Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Az eddigi legsikeresebb krumplipaprikásom

2014.12.09. 07:00 Andrass9

Sokat fõztem már életemben, de ez valahogy kiemelkedõen jól sikerült.

22.jpg

Hogy miért? Szerintem az ízben nagyon gazdag összetevõi miatt, de ezt döntsétek el ti.

Hogy mit is raktam bele:

  • 8 szem kisebb krumpli (kb 1,3 kg)
  • 2 fej vereshagyma
  • 2 nagyobb paradicsom (még volt itthon)
  • 3 lefagyasztott zöldpaprika tavalyról (pedig volt friss, de fogyjon a régi inkább)
  • 3 dkg füstölt szalonna
  • 2 dkg füstölt sonka ugyanattól a fóti hentestõl
  • 8 mm-es szelet nagyon csípõs békéscsabai vastagkolbász (még a kolbászfesztiválon vettük)
  • 1 ek minõségi pirospaprika (Farkas András féle)
  • 1 kk zsír pluszban a szalonna mellé
  • 1 nagyobb késhegynyi õrölt kömény
  • 3 tekerésnyi bors
  • 1 mokkáskanál só

10.jpg

Esküszöm, semmi mást nem tettem bele!!!

A pirinkó szalonnát kis kockákra vágtam, majd lesütöttem zsírjára.

11.jpg

Kivettem a zsírból a szalonnát, mert emlékezetem szerint feleségem nem rajong érte, ha benne van a paprikásban. Nem ügy, csak egy pici odafigyelés, és mindketten boldogok vagyunk. A hagymához kicsit kevésnek itéltem a kiolvasztottat, ezért egy teáskanálnyi zsírt még a lábasba tettem. Felkockáztam a hagymákokat. Abból mindig sokat teszek pörköltbe - jól sûrûsíti a levet. Pirinyóra aprítottam a füstölt árut is, mert igazság szerint most csak az íze kellett, nem a húsa. A képen csak egy fagyasztott, kicsumázott zöldpaprika látszik, de valójában a főzés folyamán hármat vettem elõ a csodahüttõbõl.

12.jpg

A szalonnátlanított zsírba belekevertem a két fej hagymát, lefedtem és lassú tûzön megpároltam. Amikor késznek éreztem (néhány hagymalevélke kezdett megbarnulni), hozzáadtam a pirospaprikát. Gyorsan felkevertem, meg ne égjen, mert akkor keserû lenne. Ezután hozzáadtam a felkockázott zöldpaprikákat is, majd lehámoztam a paradicsomokat. Azokat is megkockáztam, és utána dobtam a paprikáknak: gyakorlatilag egy miniatûr lecsót készítettem rengeteg hagymával. Igaz - ellentétben a lecsófőzési módszeremmel - most a paprika került előbb a zsírba.

13.jpg 14.jpg
15.jpg 16.jpg

Meghámoztam a krumplit és hasábra, majd azt felibe vagdostam. megszórtam feketeborssal és egy késhegynyi köménnyel.

17.jpg

Ráöntöttem a hagymás lecsó alapra, és kicsit lepirítottam. Sót is adtam ekkor hozzá, mert a krumpli és a só jóbarátok.

18.jpg

Kavargattam, kevergettem, majd úgy éreztem, hogy ideje felönteni vízzel. Nem tudom, mi okozza, hogy ezt érzem, de valahogy csak így mûködik nálam. Talán a krumpli kezd kicsit opálosabb lenni, vagy az illata más - ne kérdezzétek, nem tudom!

19.jpg

Vendég is volt, gyorsan feltálaltam.

20.jpg

Amilyen szerencsém van, a vendégünk is úgy szereti, hogy hosszú lére készül, majd villával összetörheti benne a krumplit. Én is így eszem! Õt viszont a férje mindig megszidja ezért a disznóságért :) A maradékot bedobozoltam neki, hátha azt szeretne reggelizni ...

21.jpg

Másnap reggel arra keltem, hogy friss krumplipaprikás illat van ...

Feleségem nem bírta elviselni, hogy ilyen sikereset fõztem, ezért õ is bepróbálkozott. MAJDNEM olyan jó lett, mint az enyém, ezért csak 2-2 tányérral reggeliztünk az övébõl :) Azért csak majdnem, mert másféle krumpliból főzte, mint én. Sajnos a nagy áruházakban nem tüntetik fel a krumpli nevét, legfeljebb A,B vagy C jelzés van rajtuk. Ráadásul az ő paprikása egy német importkrumpliból készült, ami akkora volt, mint egy kisebb dinnye ...  A kispiacunkon viszont elkezdték az eladók felcimkézni a krumplijaikat, ami egy haladás!

Közösen megegyeztünk, hogy valószínûleg a békéscsabai pokoltüze kolbász, meg a fóti hentes pácolása segített ilyen ízesre fõzni, pedig mindketten csak kb. 8 mm-es szeletet vágtunk belõle.

53 komment

Címkék: krumpli hagyma paradicsom paprika bors szalonna zöldpaprika kömény

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr286926367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.09. 08:55:14

Csak azt árulná már el, hogy azt a nyóc milit mivel mérte ki.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.09. 09:48:13

@látjátok feleim szümtükkel: Van digitális subler idehaza, bár annak a pontossága csak 0,1mm. Sajnos mikrométerem nincs ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.09. 09:49:39

@látjátok feleim szümtükkel: Már feltankoltuk a raktárt jóféle sörökkel.
Jó a gyűjtemény, a franc a belükbe!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.09. 09:54:51

@látjátok feleim szümtükkel: muanyag vonalzoval
es 3 deka sonka
hat biztos jo lett, de nem tobzodik benne a hentesaruk orgiaja
en ugyanigy fozom, de ha nincs itthon legalabb 34,6 cm kolbasz, bele sem kezdek

vörösbor(de)minőségi 2014.12.09. 11:07:47

tekeregtem már napok óta...ez sem az sem fogamra való és itt van!!!
megvan a mai étel.

remélem sikerül annyit késziteni belőle,hogy maradjon holnapra is-nekem meg ez a mániám....mintha kicsit jobb lenne másnap....

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.09. 11:12:28

@vörösbor(de)minőségi:

Biztos igazad van, mert amikor a gyerek kicsi volt, mindig elette előlünk a maradékot.:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 11:23:43

hát képzeljétek, Ez az uram nem szereti. 15 éve nem is főztem ilyet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.09. 12:06:53

@vörösbor(de)minőségi: Jobb is az másnap! Összeérik - ahogy azt "mondják" :)
De mi frissen, másnaposan egyaránt szeretjük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.09. 12:12:03

@látjátok feleim szümtükkel: Mert nagyon szerett jókat enni :)
Látom, téged is kipakolt az egyszer egy nő ... Nekem az összes kommentemet kipakolta.
Viszont visszamenőleg (mintha a Fidesz lenne) megváltoztatta a blog mottóját. Gondolom, életében most kapott először kommentet a blogjára (a többi bejegyzései még ennél is rémesebbek, de hozzászólás nincs rajtuk). Nem ismerheti még az Index trolljait :)
"Furának mondott nő vagyok, harmincas éveim vége felé. A posztok szempontjából irreleváns, lehúzó, rendszerigazoló, önigazoló, sértő kommenteket törlöm. Az egyetértés ugyanakkor nem feltétele a kommentelésnek. Tanácsot nem kérek."
Tényleg fura egy nő :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.09. 12:59:28

@Andrass9:

És? Ki le nem sz*ja?
Iszunk mi magunkban is eleget főleg, ha töltögeted a poharunkat.:D

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.09. 13:00:35

@Babette .:

Lehet, hogy igaza is van, mert erre felént egyes vélemények szerint a krumplitól izzad az ember lába.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.09. 13:19:25

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor gyorsan töltök is mindenkinek egy kis forralt bort. Ebben a nedves hideg szélben biztos használ (meg elnyomja a lábszagot) ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.09. 16:49:29

Kezdem kitanulni az egyes paprikaszószaimat!
Például most nyitottam fel először a
Sárga Aji Cristal szószt, ami bizony rendesen csíp. Ugyanakkor nincs paprika íze, tehát olyan levesekbe is használhatjuk, ahova a paprika íz nem kell.
A zöld Spicy Fiesta vajaskenyérre kenve fogy, mert nem csíp. ugyanakkor eszméletlen finom paprika íze van.
A KungPao általános sikert aratott a gyerekek között. Csíp rendesen, de remek íze van (@látjátok feleim szümtükkel: ez az a szép nagy egyenes paprika).
Ettük a zöld Serrano csilit, ami ehetően csípős, de nem annyira paprika ízű.
Volt még a Holy Mole, ami egy nagyon édes paprika csokival felturbózott szószban. Remek például egy salsába, ha nem akarsz csípőset.
Elfogyott ezen kívül több üveg savanyított Jalapeno paprika, csípős és kevésbé csípős. Olyan roppanósan kemény maradt, hogy hihetetlen. Az íze meg vetekszik az almapaprikával.
Apropó - felbontottuk az első almapaprikát. Túl ecetes lett, viszont remek ropogós, közepesen csípős ecetes paprika lett a vödörben!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.09. 16:51:06

@Andrass9: A KungPao az nem az a vastag, hanem a vékony nagy egyenes, elnézést @látjátok feleim szümtükkel: -től!
A Spicy Fiesta a vastag.

vörösbor(de)minőségi 2014.12.09. 17:17:21

@látjátok feleim szümtükkel: nálunk ez a bablevessel volt.azt hiszem a legnagyobb fazékba készítette anyám.
a hugommal elpusztítottuk,de úgy?hogy estére egy kislábasba el kellett menteni!!! az apának :))))
csoda ízek voltak.
semmi füstölt rásegítés/vagy egyéb varázslat....
szélesmetélttel-de röviden.
csodálatos volt.

vörösbor(de)minőségi 2014.12.09. 17:18:22

@Andrass9: abszolút igy van.nincs olyan állapota ami ne állna jól neki :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.09. 17:41:02

Szép estét!
Nálam éppen most fő a paprikás krumpli. Hiába no, a nagy elmék...
Én azért tettem bele 45 centi cserkészkolbászt meg egy arasznyi füstöltet, és egy tenyérnyi füstölt szalonna bőrke is rotyog benne. Az alapba fél doboz fagyasztott lecsó került érett, piros paprikából.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.09. 17:51:14

@Waka: Jóestét!
Lehet bele sok húst is tenni, úgy is finom!
Valamiért mégis most ez a hússzegény változat izlett a legjobban. Máskor 37,5 cm kolbásznál kevesebbet nem főzök bele :)
A lecsó pedig igenis kell bele. Szóval, ha nagy elmék találkoznak ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.09. 17:52:05

Most kaptam, nagyon jó: Magyar Rádió Hangtár
hangtar.radio.hu

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.09. 18:03:30

@Waka: Nem rossz. Kár, hogy tán még rosszabb, mint a királyi TV adások ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 18:14:36

nálunk csak gombaleves és máglyarakás

jó olcsóra leárazták a gombát a lidliben, jól bevásároltam

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.09. 22:06:50

@Babette .: A napokban megint elbuktam a gombalevesre. Porból. Felturbózva saját szárított gombákból.
Nem volt rossz :)
Nem járok lidlibe sajna, mert nincs a környéken.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.09. 22:40:36

Én a hagymán kicsit megsütöm a krumplit, utána paprikázom, s csak utána megy bele a paradicsom, paprika.

Fenchurch68 2014.12.10. 09:36:47

Vessetek a vérmókusok elé, de annyira megkívántam, hogy csináltam egy paleo próbaverziót krumpli helyett karalábéval és zellerrel, főzés előtt kicsit megpirítottam a zöldségkockákat. A kolbászt nem mértem le, nem találtam a schublert, a collstock meg nem lett volna elég pontos.
Egy baj volt vele: nem mertem többet csinálni, hátha ki kell hajítani, és kevés lett kettőnknek.
(Éppen beleférne bűnözésileg néha egy kis krumpli, de momentán még mindig a vasárnapi hamburger meg anyám rizibizije következményeit nyögöm.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.10. 10:05:42

@Kató néni: Csak ne lennék még mindig hadilábon a főtt karalábéval ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.10. 10:09:16

@Kató néni: szóval csináltál egy kolbászos zöldséglevest.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.10. 11:05:18

@Benikuty: Végül is az alaptechnológiát illetve ez igazából burgonyapörkölt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.10. 11:15:08

@hajdulaszlo (volt hajdul): tulajdonkeppen en is
szalonna, hagyma
krumplipiritas par percig
pirospaprika
gyors keveres
viZ\
ez utana paradicsom zolkdpaprika 35,6 cm kolbasz karikazva so kis bors is
en szeretem nokedlivel is, de elhagyhato

/sot en kis fokhagymat is dobol bele

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.10. 12:13:04

@Andrass9: te szoktál vásárolni ebayről?

Fenchurch68 2014.12.10. 12:52:04

@Andrass9: A karalábé megkaramellizálódik a pirítástól, és úgy már egész más.
@Babette .: Neeem, leve nem volt.

Remélem, jóváteszi minden vétkem az éppen gyöngyöző kacsaleves, valamint a sült kacsaszárny, a kisüveg kacsazsír és egy evésre való tepertő. (Szárnyas kacsafarhát volt a sarki hentesnél éppen, háromszázér kilója. Három napi kajánk.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.10. 12:59:49

ja igen
a krumplit akkor jo osszetorni ha nincs benne nokedli
es em uborkasalataval szeretem

namost, megreggelizek 2 kb 4 incses hot dogot
2 gramm mustarral es 3 gramm tormaval
a kenyer a fagyasztobol, ket szelet
de.
tegnap megjott a kenyersutogepem / tegnapelott az eleszto/ ugyhogy kozel az elso sajat kenyer

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.10. 15:03:36

@hagyma: Látom már, hogy fogsz te is 1/64 unciákban méricskélni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.10. 15:06:51

@Kató néni: Fúúúú! Nagy mázlid van! Szárnyas farhátot még nem is láttam, pedig a kutya miatt rengeteg megfordult már a konyhában.
Délben ettük meg a szombati kacsaleves maradékát. Egy adag kocsonyaként jött ki a hűtőből, de felforraltam. Eszméletlenül jó íze volt!
Igazság szerint akkor kezdtem el kacsalevest készíteni, amikor egy jóakarónk meglepett minket két kacsával. Előtte nem volt soha aprólék, amivel kezdhettem volna. Azóta viszont imádjuk!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.10. 15:08:59

@Babette .: Rendszeresen. Itthon az angol vagy német vagy osztrákról, odakinn persze az amerikairól. Rendesen átjárhato az összes. Kivétel az aliexpress.com (a kinai ebay), ami nincs kapcsolatban az eBay-jel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.10. 17:31:14

@Andrass9: Marynek hala kb 149 kulofele uncias merokanalunk van

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.10. 19:05:04

Szép estét!
Az önkormányzati adóhivatalnál jártam beadni egy teljesen felesleges kommunális adó-bevallást. Eddig is én fizettem, de változott a haszonélvezet. Minden egyes nyomorult adat fellelhető a földhivatal adatbázisában, nem tudom, miért engem buzerálnak?
Szóval hazafelé betértem a piacra, azt mondta a zöldségnepper ismerős, vigyek, ami kell a hátsó pultról. Harmadosztályú zöldség, viszont ingyen. Kért az alkalmazottól egy öblösebb szatyrot, én meg telepakoltam. Szemérmes koldusnak üres a tarisznyája ugye. Három kiló zöldpaprika, hat csokor zöldhagyma, három zeller és karalábé, ugyanannyi jégcsap- és sörretek, meg vagy két kiló kicsit nyomott hagyma.
Hazafelé a buszon megjelent a lelki szemeim előtt egy nagy fazék leves a hétvégére. Letámasztottam a cuccot a Sörözőben, aztán átmentem az ábécébe. Másfél kiló combcsont középen elcsapva, egy-egy szál répa és petrezselyem gyökér (egy répa van itthon), meg ha már ott voltam, másfél kiló bőrös császár, hátha ahhoz támad kedvem. Jöhetne már az a szombat...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.10. 19:48:29

@Waka: Bőrös császár??? Combcsont???? És legalább a lootot is ottfelejtetted a kocsmában? Azután három napig hallgathatjuk a köszvény támadását :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.10. 19:58:02

@Andrass9: A zsákmányt hazajött velem, súlyos pakk volt, nem olyan könnyű elhagyni. Az állati fehérjét azért gondosan beosztom, de búcsúba napján kell menni, olyankor vásárlok, mikor van. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.10. 20:06:16

@Waka: Ott a pont :)
Most tökölök, hogy mit főzzek szombatra egy kényes vendégnek. Szálkátlan halat eszik, gombából shitakee és laska, mert az egészséges, thai jöhet. Azt nem tudom, ezt hogy kombináljam össze a feleségem válogatósságával :)
Gondolkodom egy Duck & Shrimp chili sauce sok zölddel és jázmin rizs kombináción. Abból a gomba nem szeretőnek kihagyhatom a gombát és a garnélát, van hozzá mindenféle zöld, meg spárga is...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.10. 20:12:08

@látjátok feleim szümtükkel: Fejlődik a csaj: már moderálja alapból a kommenteket :)

Fenchurch68 2014.12.10. 20:31:30

@Andrass9: Én már sokszor láttam a bruttó két percre lévő hentesnél (kabát, cipő), csak eddig nem mertem venni :) A szomszéd kutya nagyon örült a megkésett Mikulás-csomagnak.
Megrendeltem karácsonyra a kacsákat, jönnek a csajok, el fog fogyni mind a négy :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.10. 23:09:41

@Babette .: hat szerintem szombaton less a muszer beavatasa
feltetlen megirom milyen lett eletem elso / najo masodik/ kenyere
az elso kuka volt

Pinka-Panka 2014.12.15. 08:13:09

Ehhez a poszthoz a legfontosabbat!!

András, nagyon rendes vagy, hogy figyelsz a feleségedre!!!! A poszt legszebb mondata!!

A paprikás finom, én nokedlit is teszek bele, a lényege a több hagyma, ne zsíros legyen, hanem szaftos.
Nálam aki evett, az kitörölte a tányért.
Igazán finomra lehet lekésziteni.