Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Burgonya gratin édesköménnyel

2014.12.07. 07:00 Andrass9

Ezt a receptet láttam a tvpaprikán a River Cottage sorozat részeként . Nincs benne semmi különleges, kivéve, hogy édeskömény gumót használ. Nomeg nincs benne zsiradék. Apropónak meg ott van Waka Gyíkhús posztja :)

10.jpg

Mivel épp reggel vettem édesköményt (egy potenciális Thai recepthez), nem tudtam megállni, ki ne próbáljam. Különben is állandó gond, hogy mit főzzünk édesköménnyel.

Ez alapvetõen egy köret más ételekhez, de én bizony fõételként ettem. Mivel édesköményt sem eszik a feleségem, ezért kis adag készült.

  • 70 dkg göcsörtös kiflikrumpli (mert ez volt itthon)
  • 1 édeskömény gumó
  • 1 fej vereshagyma (nem része az eredeti receptnek)
  • 3 girizd fokhagyma
  • 1,5 dl fehérbor (Varga féle Vadóc volt a kamrában)
  • 2 ek víz
  • 4-5 csipet szárított kakukkfû
  • frissen darált feketebors
  • teflon tepsi

11.jpg

Nagyon minimalista recept. El sem hittem, hogy nincs benne zsiradék. Olyannyira, hogy a jénai tepsimet vékonyan kivajaztam (különösen, hogy az bizony nem tapadásmentes). Az eredeti recept azt állítja, hogy sütőpapírt is lehet használni, de gyanakodtam, hogy bírja az ki a bort.

A krumplit meghámoztam, majd az eredeti német V szeletelõvel 3mm vastagra gyalultam. A sütõt begyújtottam, és 200 fokra állítottam - hadd melegedjék.

12.jpg

Leraktam egy réteget a tepsibe, enyhén megsóztam, borsoztam és egy csipet kakukkfûvel megszórtam. A fokhagymákat a présbe tettem, és pici pöttyökkel megraktam a krumplikat. ment rá egy újabb réteg krumpli, só, bors,kakukkfû, végül egy réteg vékonyra karikázott hagyma.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

Az édesköménygumót hosszában kettévágtam, kiemeltem a torzsáját, majd szintén vékony karikákra szeltem. Ebbõl is ment a tepsibe egy réteg. Újabb krumpli, fokhagyma, haqyma, édeskömény rétegek sózva és borsozva, legvégül már csak krumpli került a tepsibe.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

A tepsibe szigorúan az oldalánál beöntve betöltöttem a bort, a másik oldalon pedig kevés vizet. Nem szabad a közepén tölteni, mert lemossa a fûszereket a krumpliról!

21.jpg

Betoltam az elõmelegített sütõbe, és 200 fokon sütöttem 50 percig. Úgy fél óra után gondoltam, nem ártana alufóliás takarás, hogy a felsõbb krumpliszeletek is kapjanak valamilyen gõzt, de csak 10 percig hagytam rajta. Valószínûleg egyáltalán nem kellene rá (a recept sem mondja). Viszont az eredeti recept szerinti 30 perc helyett az 50 igencsak kellett a krumplinak.

22.jpg

Gyorsan kiszedtem magamnak a felét.

23.jpg

A maradékot meg átvittem a szomszédnak, különlegességként (így legalább ő mosogatja el a tepsit :).

Talán egy picit több borsot daráltam rá a kelleténél, de a só és a kakukkfű remek összhangban volt vele. A bor ízét nem találtam evés közben, valahova elillanhatot, vagy csak belesimult az étel ízébe? Csak azt nem értem, miért nincs nagyobb felülete, hogy több pirosra sült krumplit találjak benne.

Feleségem is beleevett, izlett is neki, bár hezitált, hogy mi lehet benne a szokatlan íz. Nem találta ki ...

68 komment

Címkék: krumpli hagyma fokhagyma édeskömény bors fehérbor kakukkfű

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr666959061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.07. 09:55:45

A receptben szereplő teflon tepsit mire használtad? Az édeskömény levelét is felhasználtad?
Amúgy ma Stroganoff bélszínt fogok főzni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.07. 10:58:02

@hajdulaszlo (volt hajdul): Azt az eredeti recept ajánlja, hogy ne süljön le sütéskor, mivel nem használ zsiradékot. Ha nincs, akkor a sütőpapírt ajánlja.
Az édeskömény levelét nem vágtam bele, azt legfeljebb halhoz használom (egyelőre) :)
Stroganoff-ot rég készítettem, tán igaz se volt ... Mirelit vargányát használsz, vagy még létezik friss?

Isley 2014.12.07. 11:33:33

Édesköményt még sosem ettem,de bevállalnám
Stroganoff egy opció karácsonyra,de még nem döntöttem el

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.07. 12:05:35

@Isley: Sokan nem szeretik, mert erősen ánizs íze van. Ánizskapornak is hívják. Viszont a gumót érdemes megpárolva vagy sütve elkészíteni, akkor eltűnik az ánizs illat. Engem speciel nem zavar ez az illat, én megeszem nyersen is :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.07. 13:06:59

@Andrass9: Szárítottat és port, meg csalásként csiperkét is.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.07. 13:11:54

@Andrass9: Majd megírom, csakhogy orosz recept lévén, minden harmadik sor úgy szól: igyál egy vodkát :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.07. 13:19:32

@hajdulaszlo (volt hajdul): És mit csináljak a másik két sorban? Sört vagy bort igyak?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.07. 13:22:15

@Andrass9: Azt mondják, ha már összeiszunk minden sz..t, akkor legalább egyneműeket. Tehát sört igyál. (gabona, hasonlóan a vodkához. remélem)

Isley 2014.12.07. 13:35:06

@hajdulaszlo (volt hajdul): Szenteste hal lesz. A családban van horgász, már megvan a süllőfilé. A recepted tetszik, vajon a lazacot helyettesíthetem a süllővel?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.07. 14:03:11

@Isley: Természetesen!
Fogas, süllő, pisztráng, lazac - nagyon hasonló halak. Mondjuk a lazac tán a legnagyobb a családban.
Ráadásul nem is olyan szálkásak :)

Isley 2014.12.07. 14:08:16

@Andrass9: köszi, halakkal kapcsolatban bizonytalan vagyok, az biztos hogy a balatoni fogas mindent visz :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.07. 15:09:18

Szép napot!
Jöhet, de kömény nélkül, azt nem szenvedhetem.
Kicsit jobban van a szemem, de még mindig alig látok. Holnap doki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.07. 15:20:44

@Isley: Fogas=nagy süllő :), pisztráng meg a lazac család tagja. Mivel egyiket sem fogtam még (de már mindegyiket ettem), nagyon nem tudnék különbséget tenni köztük, ha a horgon lógnának...

Isley 2014.12.07. 17:30:21

@Andrass9: fogas=nagy süllő, igen de csak a balatoni :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.07. 19:10:51

@Isley: Én a süllőt vegyeskörettel enném :-) (haltepertő és sült keszeg vegyesen)

Fenchurch68 2014.12.07. 19:17:53

Könyörgöm, gyulladásra ne kamillát!
Szemvidítófű. Ha bátor vagy, akkor sós vizes borogatás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.07. 19:26:44

@Kató néni: Hopp, tényleg!!! Most jut eszembe, hogy nem javasolják rá a kamillát, pedig az olyan "mindenre jó" csodaszer.
Persze az orvos most mást mondott:
"Frissen főzött kamillateával átitatott vattával át lehet törölni a szemet, kívülről befelé, szemenként másik vattával.
A borogatást nem javaslom, abban az esetben ha allergiás a kamillára ne használja.
A kötőhártyagyulladás magától nem gyógyul meg, keresse fel a szemészeti szakrendelést, ahol erre való szemcseppel látják el.
Jó egészséget kívánok!
Üdvözlettel:
Lukácsné dr. Fodor Enikő"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.07. 19:28:52

@Waka: Azt is olvastam, hogy koriander levél főzet, vagy mag főzet is jó - indiai gyógymód, ott nincs kamilla :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.07. 21:46:58

@hajdulaszlo (volt hajdul): A haltepertő rendjén van, a keszeg nem passzol szálkailag köretként :)
Resztelt harcsamáj? Anyone?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.07. 22:22:56

@Kató néni: @Andrass9: Köszönöm a tanácsokat, kis kamilla megvolt, rosszabb nem lett, holnap orvos. Koriander levél ide be nem teheti a lábát. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.07. 22:31:26

@Waka: Hozzám sem!!! De a koriandermag az szívesen látott vendég :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.07. 22:33:46

@hajdulaszlo (volt hajdul): Dunaföldvár, Halászcsárda. A halászlevük felejtős, ráadásul nincs csípős paprikájuk (mindig viszek magammal :), viszont ez a resztelt harcsamáj ez igencsak ízletes eledel. Még csak ott ettem ...

Boar... 2014.12.07. 23:44:10

Én ma is harcsamájat ebédeltem-vacsoráztam de nem resztelten "csak" paprikás-borsos lisztbe forgatva és megsütve. Nem én fogtam, tegnap vettem.
Nem szabad túlsütni, csak úgy "éppenhogy".

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.08. 12:42:48

Voltam fizikoterápián, majd leballagtam a kedvenc kifőzdémbe. Sonkás kocka volt a napi specialitás. Én miért nem főzök soha? Pedig finom étel és egyszerű az elkészítése.

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.08. 14:03:16

@Andrass9:

Hát én lemaradtam, mert hal nem akadt a közelben, csak estéről maradt héjába főtt krumpli, meg egy fél káposztafej. Gondoltam ebből kiváló köret jöhet össze a tepsiben sült csikréhez.

Két sonkahagyma finomra aprítva, hozzá két sárga , és 2 zöld aji paprika mag nélkül ( így is csípős ), 2 piros apróra metélt habanero mag nélkül, só, bors, egy citrom leve, löttyintésnyi dióolaj, és összekeverés után ebbe az öntetbe negy bele a mintegy két maréknyi főtt és apróra vágott burgonya, utánsózás, behűtés. Közben míg érlelődött a burgonyasaláta, laskára vágtam a fél káposztát, és olajon nagy lángon elkezdtem pirítani. Amikor már kezdett színt kapni, és puhult is, dobtam rá egy kanálka cukrot, egy jó csipet egész köményt, sót, és egy citrom levét. Födő alatt hagytam kihülni, majd a burgonyasalátával összekevertem. Magában is jó, de hideg sült kiváló körte.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.08. 14:24:44

@látjátok feleim szümtükkel: Igencsak jól hangzik! Én, ha káposztát pirítok, előre karamellizálom benne a cukrot :)
Nekem is maradt reggelre 2 hajában főtt krumpli - azt megettem 4 töltött paprikával reggelire...

A fickó 2014.12.08. 14:40:07

Egyik kedvenc gyors és tápláló köretem halakhoz. 50 perc azonban nagyon sok, mert a kömény ezalatt túlkészül és pépes lesz. Olyan krumpli kell hozzá, ami 15-20 perc alatt megfő. Sajnos ilyet egyre nehezebb beszerezni nálunk. Vajat nyugodtan morzsolhattál volna a tetejére, nem ártott volna neki. Én készítem tejszínesen is:

Sült halfilé tejszínes burgonyás édesköménnyel, meleg koktélparadicsommal

Hozzávalók (2 személyre):

. 30-35 dkg lazacfilé (bőr nélkül), vagy tengeri sügér (bőrös)
. 1 db. édeskömény (25 dkg.)
. 6 szem koktélparadicsom
. 2 szem jóízű gyorsan megfővő burgonya (pl. Maya hajnal)
. 2 dkg. vaj
. olívaolaj, vagy tisztított vaj a sütéshez
. ½ dl. tejszín
. só, bors

Elkészítése:

1. Az édeskömény szárait levágom, majd a külső leveleitől is megszabadítom. A burgonyát meghámozom. A halfilét durva szemű tengeri sóval finoman besózom és állni hagyom.

2. Ezután fél centi vastag szeletekre vágom az édesköményt és a burgonyát, megsózom és borsozom, meglocsolom egy kanálnyi olívaolajjal. Megszórom az édeskömény apróra vágott leveleivel és az egészet átforgatva egy sütőtálba teszem, majd a tejszínnel meglocsolom.

3. A tetejére rakosgatom a vékony szeletekre vágott vajat, egy sütőpapírt összegyűrök, vízbe áztatok, majd ezzel letakarva a sütőtálat a 220 fokos sütőbe teszem 20-25 percre. Mikor kész, melegen tartva félreteszem.

4. A halfiléről lemosom a sót és szárazra törlöm, fűszerezem frissen őrölt fekete borssal.

5. Egy serpenyőben olívaolajat vagy tisztított vajat forrósítok, és a halfilét a bőrös felével lefelé sütni kezdem kb. 1,5-2 percig, míg a hal húsa oldalt kissé kifehéredik és a bőre ropogósra sül. Ezalatt a serpenyőt megdöntve egy kanállal folyamatosan kanalazom rá a forró zsiradékot, majd rövid időre még megfordítom. Leveszem a tűzről és a hal vastagságtól függően vagy kiveszem a serpenyőből, vagy még hagyom benne pár percig „áthúzódni”, ezalatt pár csepp citromlevet is csepegtetek a halra, de ne szárítsuk ki.

6. A koktélparadicsomokat a hal forró zsiradékán átforgatom, de csak addig, amíg a héjuk megpattan és jól átforrósodnak, lecsöpögtetem és kevés friss édeskömény zölddel megszórom.

Tálaláskor a halfilét és a sütőben sült burgonyás tejszínes édesköménnyel és a meleg koktélparadicsomokkal egy citrom szelet társaságában tálalom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.08. 14:59:05

@A fickó: Jó a recept, köszönöm! Az édeskömény valóban megpuhult, de ezt nem is bántam. Vajat, tejszínt pedig pont a zsírszegény érdekesség miatt nem adtam hozzá, hogy lássam, tényleg jó-e. Tényleg az - zsír nélkül is :)
Legközelebb adok a receptednek egy esélyt, mert tetszik, de most éppen elfogyott az édesköményem :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.08. 16:33:05

Elézést, de ti pazaroltok. Az édeskömény egy az egyben felhasználható, én csak a szár végeiből egy fél centit, és a gumó alsó részéből vágok le, de még a torzsát is megfőzőm, vagy éppen nyers salátába belevágom, persze ezt nagyon apróra.

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.08. 16:34:11

@látjátok feleim szümtükkel:

Remélem csirkének olvastad az annak látszó szót.:D

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.08. 16:36:05

@Andrass9:

A zsírt csak a zsíroskenyérrről nem lehet elhagyni.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.08. 16:44:37

Szép napot!
Kettő és egy negyed órát ültem a háziorvosnál, az meg öt perc alatt elküldött az SZTK-ba. Bejelentkeztem, mire felértem, már szólítottak is. Kötőhártya gyulladás, antibiotikumos szemcsepp, dolgozni mehetek, bár sokat nem látok. Legfeljebb majd szundítok a gép előtt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.08. 17:02:38

@Waka: Nálunk nem kell beutáló a szemészetre ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.08. 17:03:30

@látjátok feleim szümtükkel: Folyékonyan olvasom a tipográfiai hibás szövegeket :) (I'm fluent in typos)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.08. 17:09:51

@Andrass9: Nálunk sem kell, ha a háziorvos sürgősséginek ítéli az esetet. Annak ítélte, odaszól, aztán odaküldött.
Találtam egy érdekes írást: egyszeregyno.blog.hu/2014/12/08/megmergeztek_a_gasztroblogok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.08. 17:35:31

@Waka: Ezt én is elolvastam, de leginkább a kommentelőkkel értek egyet ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.08. 17:36:38

@látjátok feleim szümtükkel: Kellett neked zsíroskenyeret emlegetni! Most kénytelen voltam két karéjjal megenni kacsazsír (a szombati kacsapecsenyéből) burkolattal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.08. 17:43:50

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Basszus! Elfelejtettem kovászosuborkát enni hozzá!!! Egész idő alatt törtem a fejem, mi hiányzik, pedig kentem rá Spicy Fiesta csilikrémet is, meg ittam hozzá friss almalevet ...

susztertangó 2014.12.08. 19:40:42

@látjátok feleim szümtükkel: Hm. Srác korunkban egyik barátom anyukája amikor megkente a vajas kenyeret, több vajat szedett le róla, mint amit rákent...legalábbis úgy láttuk.@Andrass9: Az almalé jobb mint amit most ittam: púpos teáskanál kovaföld pohár hideg vízben..brr. Nem baj, az Unicum lemosta az ízét.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.08. 20:56:16

@susztertangó: @Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Háát... Azért vannak fenntartásaim. Elnézést kérek előre is, de én súlyosan szkeptikus vagyok.
"A keménységi skálán, ahol a gyémánt 9-es, a kovaföld 7-es."
A Mohs-féle keménységi skálán a gyémánt a 10-es. A kova, ami tulajdonképpen kvarc, 7-es keménységű.
A kovaföld (diatomaföld) a kovamoszatokból és egyéb kovatartalmú egysejtűekből képződött üledékes, eldörzsölhető, lisztszerű anyag.

"...elnyelhetik a baktériumokat, gombákat, parazitákat, vírusokat, endotoxinokat, növényvédőszer maradványokat, drogokat, nehézfémeket."
Felhasználása a relatív nagy fajlagos felületnek köszönhető adszorbens hatás miatt lehet kedvező (lásd zeolit), úgy, hogy megköt bizonyos anyagokat. Egészen biztosan tudja az a kovaföld, hogy melyek azok az anyagok, melyeket meg kell kötnie?

"Egy kis mennyiségű kovaföld felszívódásra kerül a véráramba is, mint szilícium-dioxid. Az egyik nagy előnye, hogy segíthet elpusztítani a rossz zsírokat, így nagy mértékben csökkentheti a koleszterin-szintet. Sokan csodálkoznak, hogyan ment le a magas vérnyomásuk. "
Tényleg felszívódik? Oké. legyen. Megköti ott a koleszterint? Miért is ne? De aztán mi lesz vele? Hogyan ürül ki? Esetleg csak kering ott tovább, hurcolja a koleszterint, és mint valami óriási gömböc, keresi a legszűkebb helyet?

"Az ajánlott napi adagot ne lépje túl!
Gyermekek elől elzárva tartandó!
Az étrend-kiegészítő használata nem helyettesíti az egészséges vegyes étrendet!
Az étrend-kiegészítő nem alkalmas semmilyen betegség diagnosztizálására, kezelésére.
Szükség esetén konzultáljon kezelő orvosával!"

susztertangó 2014.12.08. 21:21:51

@Waka: Nyitott vagyok mindenre, mint egy kezdő kurva.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.08. 21:25:58

@susztertangó: Nem akarlak ekézni én emiatt, csak számomra sok a megválaszolatlan kérdés.
Én speciel olaszrizlingben oldott vulkanikus ásványosságot (sic!) fogyasztok. Éppen.

susztertangó 2014.12.08. 21:38:46

@Waka: :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
www.varoszoba.hu/2014/01/02/konyorgom/
Igyekszem elvonatkoztatni a nyilvánvaló marketing dumáktól. Napokban írtam össze mi mindent akarok még kipróbálni, na havi 100 000 elég is lenne, ha mind egyszerre akarnám. Höhö.Hun ezt, hun azt, a vörösbor csak a rezveratrol tartalma miatt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.08. 21:44:00

@látjátok feleim szümtükkel: Jézus Atyám! @Waka: igencsak udvarias volt a véleményével!!!
Be is fogom a számat, mert még kitiltotok a blogból.
@susztertangó: Ha arra gondolsz, hogy akitől veszed, akkor igazad van!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.08. 21:47:52

@susztertangó: Ezért is érdekes ez a komment:
"Sajnos amióta iszom (3napja) fáj a fejem. Nem adom fel, de feltételezem hogy erőteljesen méregtelenít és ez az oka. Nálad nem voltak hasonló tünetek? A pikkelysömörre mikortól volt hatása?"

susztertangó 2014.12.08. 22:28:52

@Andrass9: Mindent el kell olvasni.Legalább törekedni kell rá.(Bár ezt az utóbbi mondatot más összefüggésben hallottam.)Ezek a dolgok az egyik embernél működnek, másnál nem.Egy kis lelkizés:
www.facebook.com/FaceFMRadio/photos/a.757291960988459.1073741830.166677890049872/828723140512007/?type=1

susztertangó 2014.12.08. 22:43:12

Na még ezt is, aztán megyek tollasbálba.
www.facebook.com/buono.hu

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.08. 23:09:23

Szóval, az amazóniai ara papagájok rendszeresn esznek sárga agyagot. Méregtelenítési céllal. Ha ők nem pusztulnak el tőle, talán az ember sem, és a hatás is azonos lehet. Méregtelenítéhez egyébként a széntablettát használják, az pedig ismert méreg megkötő tulajdonságáról.

A fickó 2014.12.09. 00:35:42

@Andrass9: Jaa, zsírszegényen, az más. :) Az édesköménnyel anno én is nehezebben barátkoztam meg, de ma már igen kedvelem. Csináltam is vele egy finom főzelékfélét, ha érdekel. Nagyon jó pl. fasírt mellé.

afickofakanallal.blog.hu/2014/03/10/krumpli_es_zoldborso_finom_fuvekkel_izesitett_edeskomenyszoszban#more5852093

Most a kelbimbóból igyekszem kihozni a legjobbat, eléggé mellőzve van nálunk. Sikerült igen finom édes-zamatoshoz hozzájutnom. :)

A fickó 2014.12.09. 00:41:46

@látjátok feleim szümtükkel: Nem pazarolok, azt felhasználom halalapléhez, vagy zöldségalapléhez. Nekem az túl rostos, de az íze jöhet a levekbe. Inkább ezt teszem a levekbe, mert utána ezeket úgyis ki kell dobni, ha már kiázott belőle az íz. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.09. 09:41:18

@A fickó: Érdekesnek tűnik a főzelék, egyszer tán ki is próbálom. Sajna rajtam kívül nincs más a családban, aki enne belőle, így aszerint kell alakítanom a menüt.
Kelbimbó ügyben meg ajánlom:
blogkocsma.blog.hu/2014/04/16/sult_kelbimbo_207
Ne süsd sokáig, mert megkeseredik...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.09. 09:43:11

@látjátok feleim szümtükkel: Ez egy rettenetesen hibás megközelítés!!! Attól, hogy egy papagáj megeszik valamit, az ember símán belehal, meg fordítva is (például a Xilit megöli a kutyát).

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.09. 11:10:48

@Andrass9:

Nem valamiről, hanem az agyagról beszéltem.

ja, meg arról, hogy a madarak méregtelenítési célból eszik.
süti beállítások módosítása