Ezt a receptet láttam a tvpaprikán a River Cottage sorozat részeként . Nincs benne semmi különleges, kivéve, hogy édeskömény gumót használ. Nomeg nincs benne zsiradék. Apropónak meg ott van Waka Gyíkhús posztja :)
Mivel épp reggel vettem édesköményt (egy potenciális Thai recepthez), nem tudtam megállni, ki ne próbáljam. Különben is állandó gond, hogy mit főzzünk édesköménnyel.
Ez alapvetõen egy köret más ételekhez, de én bizony fõételként ettem. Mivel édesköményt sem eszik a feleségem, ezért kis adag készült.
- 70 dkg göcsörtös kiflikrumpli (mert ez volt itthon)
- 1 édeskömény gumó
- 1 fej vereshagyma (nem része az eredeti receptnek)
- 3 girizd fokhagyma
- 1,5 dl fehérbor (Varga féle Vadóc volt a kamrában)
- 2 ek víz
- 4-5 csipet szárított kakukkfû
- só
- frissen darált feketebors
- teflon tepsi
Nagyon minimalista recept. El sem hittem, hogy nincs benne zsiradék. Olyannyira, hogy a jénai tepsimet vékonyan kivajaztam (különösen, hogy az bizony nem tapadásmentes). Az eredeti recept azt állítja, hogy sütőpapírt is lehet használni, de gyanakodtam, hogy bírja az ki a bort.
A krumplit meghámoztam, majd az eredeti német V szeletelõvel 3mm vastagra gyalultam. A sütõt begyújtottam, és 200 fokra állítottam - hadd melegedjék.
Leraktam egy réteget a tepsibe, enyhén megsóztam, borsoztam és egy csipet kakukkfûvel megszórtam. A fokhagymákat a présbe tettem, és pici pöttyökkel megraktam a krumplikat. ment rá egy újabb réteg krumpli, só, bors,kakukkfû, végül egy réteg vékonyra karikázott hagyma.
Az édesköménygumót hosszában kettévágtam, kiemeltem a torzsáját, majd szintén vékony karikákra szeltem. Ebbõl is ment a tepsibe egy réteg. Újabb krumpli, fokhagyma, haqyma, édeskömény rétegek sózva és borsozva, legvégül már csak krumpli került a tepsibe.
A tepsibe szigorúan az oldalánál beöntve betöltöttem a bort, a másik oldalon pedig kevés vizet. Nem szabad a közepén tölteni, mert lemossa a fûszereket a krumpliról!
Betoltam az elõmelegített sütõbe, és 200 fokon sütöttem 50 percig. Úgy fél óra után gondoltam, nem ártana alufóliás takarás, hogy a felsõbb krumpliszeletek is kapjanak valamilyen gõzt, de csak 10 percig hagytam rajta. Valószínûleg egyáltalán nem kellene rá (a recept sem mondja). Viszont az eredeti recept szerinti 30 perc helyett az 50 igencsak kellett a krumplinak.
Gyorsan kiszedtem magamnak a felét.
A maradékot meg átvittem a szomszédnak, különlegességként (így legalább ő mosogatja el a tepsit :).
Talán egy picit több borsot daráltam rá a kelleténél, de a só és a kakukkfű remek összhangban volt vele. A bor ízét nem találtam evés közben, valahova elillanhatot, vagy csak belesimult az étel ízébe? Csak azt nem értem, miért nincs nagyobb felülete, hogy több pirosra sült krumplit találjak benne.
Feleségem is beleevett, izlett is neki, bár hezitált, hogy mi lehet benne a szokatlan íz. Nem találta ki ...