Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Gyíkhús

2014.12.05. 07:00 Waka

Páncélos, vagdalthúskonzerv. Katonáéknál így hívják. Magyaros-, tavaszi-, sonkás- és különleges vagdalthús. Hajdan, mikor még csak a Globus gyártotta, nem is volt rossz falat, kellemes fűszerezés és állag jellemezte, felismerhetőek voltak benne a húsdarabok. Zamat és textúra ide vagy oda, aki huzamosabb ideig ette, egy életre elege lett belőle, főleg, ha jobbhoz volt szokva. Márpedig tábori körülmények között a konzerv a legegyszerűbb megoldás több száz katona etetésére. Feltehetőleg innen ered a becsmérlő elnevezés.

A közelmúltban a kollégák részt vettek a Nagy Őszi Hadgyakorlaton. Majd' két hónapig voltak oda, kijutott nekik rendesen a páncélosból. Hoztak egy nagy rakattal, kaptam belőle én is, vagdalthúst és néhány májkrémet. Párat átvittem Kistesónak, hogy elvihesse Kínába a kislányának, aki nagyon szereti, de odaki' nem kapni. Pedig olyan élelmes népeknek tűnnek ezek a kínaiak, nem is értem, hogy nem találták még fel a marhamájkrémet meg a tavaszi vagdalthúst.

Szóval lett vagdalthúsom, elhordtam a Hegyre, két szelet kenyérrel éppen jó volt ebédre, csak úgy köröm közt bekapni két nekirugaszkodás között. Az íze már nem a régi, de az éhet elverni még jó. Ha meg mégsem voltam éhes, haza is hozhattam legközelebbre, amit ugye egy parizeres zsemle esetében nem túl szerencsés megoldás.

 

3.jpg

 

A kerti szezon véget ért, gondoltam, a maradék konzervből összedobok egy rakott krumpli-szerűt.

 

Feldobtam főni három tojást, és héjában megfőztem egy jó adag Chérie krumplit is.

 

1.jpg2.jpg

 

Kihűtöttem és meghámoztam őket. Hát valami gyötrelem volt. Az idei krumplin annyi a rücsök, a ragya és a féreg(rágta)lyuk, hogy Stephen Hawking simán könyvet írhatna belőle. Nem győztem kaparni-vakarni, a kis fekete pörsenéseket kés hegyével kipiszkálni, az egyik közepén konkrétan egy hatalmas fekete lyuk volt, majdnem beszippantott késestül.

 

7.jpg

 

A vagdalthúsokat mindkét végén felnyitottam – stílszerűen a honvédségi konzervnyitóval –,majd kitoltam a dobozból, és felkarikáztam.

 

4.jpg

 

Találtam egy darabka főtt füstölt csülköt még húsvétról, a mikróban kiolvasztottam, kockára vágtam, és hirtelen ötlettől vezérelve három kisebb fej hagymát is felkarikáztam. A tojásokat megpucoltam. A háromból az egyik úgy döntött, hogy nem adja olyan könnyen magát, de végül kisebb veszteséggel sikerült kihámoznom a héjából. A felszeléssel vártam vele, míg sorra került, nem akartam, hogy idő előtt szétessen.

 

5.jpg

 

A lábos aljába kevés olajat öntöttem.

 

6.jpg

 

Pár szem krumplit felkarikáztam, két sorban lefektettem és megsóztam.

 

8.jpg

 

Erre került a hagyma fele, majd a vagdalthús.

 

9.jpg

 

Ismét burgonya következett, a megmaradt mennyiség fele.

 

Erre megint hagyma került, majd a csülök és egy pohár tejföl. A tojásokat a szeletelővel felvágtam, ezt is ráraktam, éppen kijött egy sor a három darabból.

 

10.jpg11.jpg

 

Végül a maradék krumplit is rárétegeztem, és megkentem egy újabb doboz tejföllel.

 

12.jpg13.jpg

 

Hármas fokozaton jó másfél órát sütöttem.

 

14.jpg

 

Ilyen lett:

 

15.jpg

 

Jó-jó. Tudom, ez afféle szegény ember rakott krumplija, de annyira nem volt rossz. A hagyma kicsit jobban is megsülhetett volna, de a csülökkel együtt remek ízt adott a se íze, se bűze konzerv helyett a krumplinak. Egynek elment.

52 komment

Címkék: füstölt csülök gyíkhús vagdalthús pácélos

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr126945833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2014.12.05. 08:35:04

Kövezzetek meg, szerintem a gyíkhús, a régi, finom volt. Persze az ember ne akarja elemezni, hogy mit daráltak bele.
Mikor boldogult lánykoromban az udvarlóm katona volt, én hurcoltam neki a sült csirkét meg a téliszalámit, ő meg minden hétvégén megajándékozott 8-10 doboz gyíkhússal. Nem untam meg! (Mármint a gyíkhúst :)

Boar... 2014.12.05. 09:22:14

A sonkás vagdalthús az kimondottan finom volt. A veronai meg annyira túlfűszerezett, hogy egy fél kiló (lopott) marhahúst megfűszereztünk vele amikor este stikában megfőztük.
A készételek közül a zöldborsófőzelék sertéshússal volt a király, a rízslecsó és a babfőzelék kolbásszal ehető, a paprikás krumpli és a vadas pedig kimondottan rossz.
A kanálgép konzervnyitója még mindig itt figyel a konyhában, nagyon jó találmány.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.05. 09:55:09

Katona nem voltam, de diák vidéken igen. Gyakran kaptunk hétvégi menzakajaként gyíkhúst vagy májkrémet. Ez utóbbit máig is szeretem (a Globus félét), a vagdaltat nem tudtam megenni (elkényeztetett értelmiségi gyerek). Májkrémet máig is kell vinnem a nagylyánynak az USA-ba, mert ő is szereti.

Topy 2014.12.05. 09:55:34

@Kató néni: a régi valóban jó volt
pár éve rámjött a roham :) és végigkóstoltam nosztalgiából a felhozatalt
szerintem ehetetlenül rosszak lettek mostanra; az állag sem az igazi, a fűszerezés csapnivaló, még az a jó kis narancssárgás zsír is lecserélődőtt valami kocsonyás anyagra

Topy 2014.12.05. 10:00:11

egyébként a székelykáposzta sem volt rossz szerintem, gond csak akkor volt, amikor éleslövészetre kaptuk és nem tudtuk sehol sem megmelegíteni; na úgy azért nem volt annyira jó
hasonló volt a disznósajtkonzerv(!!!) az meg hidegen még elfogadható volt a bakagyomornak, de a legritkább esetben volt hozzá elég hideg; na amikor azt nyáron kaptuk és a kanálgép konzervnyitóját óvatlanul belebökve sugárban fröcsögött ki a zsír...

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.05. 10:14:05

@Boar...:

Nekem az első vadas konzerv volt, anyám nem főzőtt ilyeneket, mert apám nem szerette ha újít.Én még most is megenném, ha lehetne kapni, de már régen nem láttam. Meg osztán főzünk is magunknak, ha megéhezünk rá.

Fenchurch68 2014.12.05. 10:39:59

Mikor a legnagyobbikkal voltam vemhes, a nyolckerben dolgoztam. Egyetlen nagyon fapados közért volt elérhető. Munkahelyen semmi melegítési lehetőség. Váltogattam a konzerveket, érdekes módon nekem mind ízlett :) a kedvenc az üveges Globus székelykáposzta volt, lecsúszott egy étkezésre. A kollégák inkább kimentek a szobából, mikor nagykanállal toltam hidegen a kolbászos lecsót vagy sóletet üvegből/bádogból. A mai napig nem értem, hogy sikerült 54 kilóval beesnem szülni...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.05. 10:52:49

Szép napot!
Csak beugrottam, megyek főzni az esti murira. Majd mesélek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.05. 11:31:48

@Waka: Akkor ezért az emberes húsadag :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.05. 12:08:12

en szerettem, a seregben is utana is a sima kulonleges vagdalthust
sok kenyer kis hagyma
ide is gyakran kuldettem, vay hozattam
mar regen nem egyre kisebb es szarabb let es senki ne mondja, hogy nosztalgia
most is azt mondom a sok urban legend ellenere az atkosban az allami cegek nem kevertek ennyi szart mindenbe, mint most
a melegithetoek javat is kedveltem, dobozostol bele a forrvizbe, kinyit eszik
en inkabb a babokat ettem, a kedvenc a libahusos orsi solet volt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.05. 14:31:43

ja, gyikhusbol ennyire "bonyolult" kajat nem csinaltunk de sima sutes megesett
felkarikazod, megsutod, pirosarany, kenyer

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.05. 14:38:44

@hagyma: Így többé-kevésbé ehetővé tette :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 14:48:14

fogadjunk, hogy a vakondhúst nem ismeritek.

Benikuty 2014.12.05. 17:18:44

szalontüdő konzerv hidegen...1970-74 Nagykanizsa :)
felejthetetlen. seregben is ehető konzerveket kaptunk, csak a kenyérraktár egerei most is kísértenek...

susztertangó 2014.12.05. 18:09:55

@Kató néni: Ejnye! Ezt a blogot fiatalkoruak is olvashatják!!!
A seregben vagy a Kantinban, vagy az időnként ott táborozó ruszkiktól vettünk konzerv dobozos sürített tejet, na meg plusz lőszert. Kanállal ettük.A tejet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.05. 18:32:23

@susztertangó: Az a tej fenomenális volt! Máig is keresem, de ezek a tubusos vackok sehol sincsenek a dobozoshos ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.05. 18:43:55

Jól látom, hogy a képen lévő tavaszi vagdalt húsalapanyagot (49% baromfihúst) tartalmaz? Valamint a Magyaros vagdalt elsősorban vizet, majd baromficsontot tartalmaz? (Ez utóbbinál nem egyértelmű a szó vége. Tán "baromficsontokról mechanikusan lefejtett hús"-t jelent?)
Keresgéltem a neten, de ezt a konkrét terméket nem találtam meg (mondjuk érthető, ez a honvédségnek készült, az meg hadititok!)

Fenchurch68 2014.12.05. 19:20:44

@susztertangó: Ez egy régi udvarlovam volt, nem a gyermekeim apukája :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.05. 20:00:15

@Babette .: És ezt miért hívják vakondhúsnak???

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 20:03:30

@Andrass9: a gyíkhúst miért hívják gyíkhúsnak?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.05. 20:49:54

@Babette .: Amíg a baconön látszik, hogy micsoda (hasaalja szalonna), addig a vagdalt konzerv leginkább úgy néz ki, mint egy kínai határőr feldarabolva (mi annak hívtuk:), de akár gyikok is lehetnének. Külsőre nem megállapítható, hogy miből van.

susztertangó 2014.12.05. 21:00:10

@Babette .: Hát mert nem egy dícsérő jelző...................................................
Ez talán hasznos lesz:
chiliesvanilia.blogspot.hu/2006/08/how-much-is-az-annyi.html

susztertangó 2014.12.05. 21:34:19

@Kató néni: Kommented utolsó két mondata arcomba kergeti a vért, inkább nem folytatom. (Vigyorog)

Isley 2014.12.05. 21:38:28

@susztertangó: @Andrass9: a '70-80-as években Balatonszemesen működött egy pionír lager, ahol szerencsés szovjet úttörők nyaralhattak szigorú katonai védelemmel. Na, ott lehetett /többek között/
sűrített tejet "szerezni"

Isley 2014.12.05. 21:39:54

Persze ehhez kellő ismerettség szükségeltetett

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.06. 06:42:59

@susztertangó: Köszi! Egy ilyen táblázat ki van ragasztva a hűtőszekrény oldalára, bár én már megtanultam mindkettőt értelmezni a hosszú évek alatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.06. 06:47:24

@Isley: Ebben az időszakban nem nagyon jártam a Balatonon, nomeg nem is érdekelt az édesség túlságosan. 50-60-as években nyaraltunk ott mindig, de utána Dömösre vettük az utirányt.
Különben is, akkor voltam 48 kiló vasággyal, míg meg nem nősültem :)

Fenchurch68 2014.12.06. 10:12:07

Tegnap este 80 deka csokiból csináltam trüffelgolyókat, némi diómarcipánt, no meg egy bő kiló grillázst, hogy kicsit tehermentesítsem a Mikulást :)
Úgyhogy mindenkinek, aki jó volt, virtuális csomagocska a csizmájába!
(Mikor befejeztem, kénytelen voltam védőétel gyanánt sült kolbászt enni, annyira durva volt a látvány.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.06. 10:21:41

russlandshop.eu/webshop/Gezuckerte-Kondensmilch-8-Fett-397-g

www.twenga.de/kondensmilch.html

ez meg magyar, de éppen nem működik:
www.hunorkatej.hu/

tessék, piaci rés: konzervtejet kell forgalmazni jófajta webshoppal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.06. 10:34:19

@Babette .: A magyar már ki is vonult az internetről, vagyis nem érte meg forgalmaznia. A boltokban lehet kapni, nem is olyan rosszak, de mégsem az a régi íz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.06. 10:38:26

@Kató néni: Atya Ég! Egy vega nem bírja ki sült kolbász nélkül :)
Most csak viccelek. Tény, hogy mióta másként (mással) élsz, igencsak szépen rászoktál a húsokra, amit örömmel látok. Húst enni jó, mondá Adrien Richardson is :)
Én most például egy 2,4 kg-os kacsát sütök egyben. Pecsenyének adták, de lesz vagy 7 deci zsírja, ahogy elnéztem. Semmi faxni, csak só és majoranna, meg egy mandarin és egy alma a hasában. Rácsra fektettem, hogy ne ázzon lében, de befóliáztam, hogy párolódjék (a saját gőzében :).

Fenchurch68 2014.12.06. 11:06:30

@Andrass9: Karácsonyra egybekacsa-projekt lesz, már megrendeltem a pecsenyekacsanyát :)
A tejszínes csirke annyira bejött az embernek, hogy szenteste az lesz - csak estére fogok hazaérni, az előző nap meg a szent délután a gyerekeké. (Ott is tejszínes csirkét rendeltek :)
Lesz vacsoracsata, töltött káposzta fronton. A kedves csinálja füstölt hús nélkül, berántva, édeskáposzta-levélbe töltve, én meg ahogy a dédi meg a nagymama csinálta, erdélyiesen,savanyú harasztban, füstölt hússal. A lányok fogják zsürizni.
Én bármi édeset megsütök, megfőzök, csak enni ne kelljen belőle. De a trüffelmasszákat muszáj volt végigkóstolgatni, életmentő volt utána a kolbász.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.06. 12:21:53

@Kató néni: A karácsony nálunk az egybensült csirke már sok tíz éve. Három csirke sül, kettő minekünk (mert 25-én reggel kell valami hideg húst csipegetni), a harmadik a kutyának. Amíg volt macska, egy combot abból ő kapott, de most már nem kell osztoznia a kutynak.
Látatlanban a te káposztádra szavazok, mert nekem nem jön be az édeskáposzta használata, viszont én is berántom picit.

susztertangó 2014.12.06. 13:55:51

Topy mit tippelsz??? :-))

Topy 2014.12.06. 15:07:20

@susztertangó: Szokás szerint annyira jól sikerül a csirke, hogy a kutya csak a maradék csontokat fogja kapni, abból is csak módjával, mert csöves csontot nem adunk a kutyának! :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.06. 17:57:55

Régen sem csak a Globus gyártotta, hanem Szegeden is valamelyik állami cég.
Katonáknak megvan-e a Ham and eggs konzerv? Meg a csokikonzerv? Köményes keksz?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.06. 17:59:34

Szép napot!
Megvolt a muri. el is fáradtam rendesen. Szerencsére az egyik jótét lélek hazafuvarozott. Közel négy kiló marhanyakból készítettem pörköltöt, meg megsütöttem 5 jókora csülköt, hozzá egy kis pecsenyezsírban pirított krumpligombócot. Egy szálig felfalták, csak egy kis tarhonya maradt.
Úgy tűnik összeszedtem egy jóféle kötőhártya gyulladást, alig látok a jobb szememre, nem is bámulom sokáig a monitort.

Boar... 2014.12.06. 20:45:34

@hajdulaszlo (volt hajdul):
A hamandegs ritka madár volt már a mi időnkben is, csokikonzervet a gykorlatokra kiosztott egységcsomagokban láttunk.
A májkrémfronton a budapesti konzervgyár marhamájkrémje volt a legfinomabb, a szegedi nem volt az igazi a nagykőrösi(?) meg rossz volt.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.06. 21:55:20

@Boar...: Valóban, a "májkrémes" dobozba csomagolt csokikonzerv a köményes keksszel együtt az "M" zárolt csomag része volt.
Ha jól emlékszem a "nagykőrösi" inkább készétel konzerv volt. Szegeden pedig, ha jól emlékszem "marhahús" konzerv készítményeket csináltak.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.06. 22:03:30

@Isley: Egyes bicskékon még rajta van a sűrített tejes és más italos konzervek bontására alkalmas "csök"

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.06. 22:05:00

@Benikuty: Kenyérről jut eszembe, csak egyszer kellett volna fél kiló másnapos kenyeret kib..ni, aztán örökké csak friss kenyeret ehettünk volna. (Fábry nyomán)

Topy 2014.12.06. 23:29:05

@hajdulaszlo (volt hajdul): az a hófehér, kőkemény keksz a zárol készletből? :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.07. 09:52:21

@Topy: Az bizony. Olyan volt a csomagolása mint valami tisztítószeré, az illata is :-(

Topy 2014.12.07. 10:07:52

@hajdulaszlo (volt hajdul): kincstári teába áztattuk, mert betonkemény volt :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.07. 13:05:59

@Topy: Rossz nyelvek szerint a pöcsöd sem volt kemény a kincstári teától, bár ezt az urban legendet többen cáfolni tudjuk

Boar... 2014.12.07. 17:15:49

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Egy biztos, rohadt fémíze volt a zacskósteának ami a csomagban volt. A konyhán normál teafűből főtt a csája, ez tuti.