Vagyis egy nagy CSILI csupa nagybetûvel. Nem a paprika, hanem az étel. Angolul kicsit könnyebb megkülönböztetni: chile a paprika, chili a szósz. Kaptam egy csili szakácskönyvet, és abban ez volt az elsõ, ami igazán megragadta a fantáziámat.
Mégpedig azért, mert a darálthúst a fõzés elõtt nagyon erõs tûzön a grillen kell megpirítani. Már az ötlet is jó, de az íze ...
Persze a csilihez sokminden kell, amiket szépen összeraktam egy kupacba:
- 1 kg zsírosabb darált marhahús
- 1 kg paradicsom (lehet hámozott konzerv is két dobozzal)
- 1 doboz jobb sör
- 8-14 vegyes csilipaprika, lehetõleg csípõs (most KungPao, Aji Cristal és egy Serrano volt frissen). Tökéletesen megfelel a magyar multiban árult csokros csilibõl is egy csokor.
- 2 pritaminpaprika
- 2 fej vereshagyma
- 1 fej fehérhagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2 konzerv bab, lehetõleg nem ízesített
- 4 csontalaplé kocka
- 70 g Ancho Gigantea csilipaszta
- 1 ek feketebors
- 1 ek római kömény
- 1 kk koriandermag
- 6 szem szegfûbors
- 2 cm fahéjdarab
- 1 ek cukor
- 1 ek kakaópor
- 2 kockányi keserû csoki
- 1 ek oregano
- 1 ek majoranna
- oliva olaj
- só
Hosszú a lista, de ez bizony mind belemegy!
A hagymákat mind apróra kockáztam.
A szemes fûszereket szárazon megpirítottam, míg az illatuk felszállt.
Az öntöttvas lábasban odatettem a hagymákat 4 ek oliván dinsztelni.
A megpirult fûszereket áttöltöttem a mozsárba.
A csilikrõl levágtam a szárukat és felkarikáztam, majd a hagyma után küldtem az olajba.
Amíg ezek pirultak,
felvagdostam a pritaminpaprikákat is, valamint lereszeltem egy csomó fokhagymagirizdet, követve a csiliket a lábasba.
A marhahúsba belekevertem kevés oreganot, majorannát meg egy kanál sót.
A többi fûszert most alkalom adódott a mozsárban megtörni.
A húsból 6 nagyobb pogácsát formáltam, amiket olivaolajjal kicsit bekenegettem.
Egy kettõs rács közé helyeztem és ment is a parázs fölé.
kb 5 percenként megforgattam, hogy mindkét oldal egyenletesen feketedjen meg.
18 perc alatt elérte azt az állapotot, hogy remek hamburger lenne belõle. Ezúttal viszont nem az készült.
Ezidõ alatt a hagyma/csilipaprika/oliva mix szépen megpárolódott
Neki kellett látnom a paradicsomok hámozásának. Gyakran (fõleg, ha kevés paradicsommal kell csak elkövetnem) gázláng felett megégetem a héját forróvizes fürdõ helyett. Meg jó is az a picit karamellizált cukor a paradicsom héja alatt!
Kockára vágtam a hámozott paradicsomot, hozzáadtam a csilipaprikapürét is.
Megvizsgáltam a megdinsztelt hagymás alapot, szép volt és illatos!
A megsült húspogácsákat is a lábasba tettem. Sajnos magától nem esett szét, ezért fakanállal szétdaraboltam õket. És kavartam. És kavartam.
Teljesen kifehéredett a hús, beleöntöttem a paradicsomot. Meg az alaplé kockákat. Végül a kakaót és a csokoládét is.
A késztõl még messze voltam, hisz kellett még szárított fûszer bele, meg még egy kis só is. Egy evõkanál pirospaprikát is adtam hozzá, majd felöntöttem a sörrel és elkezdtem fõzni. Sokáig. Öt órán át nagyon kis lángon (200W az indukcióson). Be is sűrűsödött, ahogy azt kell neki.
Ekkor mehetett bele a bab is, amit már csak össze kellett forralni a csilivel. Fekete bab jobb lett volna, de azt nem kaptam a boltban.
Cheddar típusú sajtot reszeltem a tálaláskor a csilire, meg egy kis Pecorino Romano-t.
Tejfellel ettem, mert igencsak csípõsre sikerült!
A többit lefagyasztottam, amibõl már vittek a gyerekek, és nagyon lelkesedtek érte.