Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (119) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (53) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Csilis babos hamburgerpogácsa avagy egy texasi babos chili con carne

2014.12.03. 07:00 Andrass9

Vagyis egy nagy CSILI csupa nagybetûvel. Nem a paprika, hanem az étel. Angolul kicsit könnyebb megkülönböztetni: chile a paprika, chili a szósz. Kaptam egy csili szakácskönyvet, és abban ez volt az elsõ, ami igazán megragadta a fantáziámat.

44.jpg

Mégpedig azért, mert a darálthúst a fõzés elõtt nagyon erõs tûzön a grillen kell megpirítani. Már az ötlet is jó, de az íze ...

Persze a csilihez sokminden kell, amiket szépen összeraktam egy kupacba:

  • 1 kg zsírosabb darált marhahús
  • 1 kg paradicsom (lehet hámozott konzerv is két dobozzal)
  • 1 doboz jobb sör
  • 8-14 vegyes csilipaprika, lehetõleg csípõs (most KungPao, Aji Cristal és egy Serrano volt frissen). Tökéletesen megfelel a magyar multiban árult csokros csilibõl is egy csokor.
  • 2 pritaminpaprika
  • 2 fej vereshagyma
  • 1 fej fehérhagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 konzerv bab, lehetõleg nem ízesített
  • 4 csontalaplé kocka
  • 70 g Ancho Gigantea csilipaszta
  • 1 ek feketebors
  • 1 ek római kömény
  • 1 kk koriandermag
  • 6 szem szegfûbors
  • 2 cm fahéjdarab
  • 1 ek cukor
  • 1 ek kakaópor
  • 2 kockányi keserû csoki
  • 1 ek oregano
  • 1 ek majoranna
  • oliva olaj

Hosszú a lista, de ez bizony mind belemegy!

10.jpg

A hagymákat mind apróra kockáztam.

11.jpg

A szemes fûszereket szárazon megpirítottam, míg az illatuk felszállt.

12.jpg

Az öntöttvas lábasban odatettem a hagymákat 4 ek oliván dinsztelni.

13.jpg

A megpirult fûszereket áttöltöttem a mozsárba.

14.jpg

A csilikrõl levágtam a szárukat és felkarikáztam, majd a hagyma után küldtem az olajba.

16.jpg

Amíg ezek pirultak,

17.jpg

felvagdostam a pritaminpaprikákat is, valamint lereszeltem egy csomó fokhagymagirizdet, követve a csiliket a lábasba.

18.jpg

A marhahúsba belekevertem kevés oreganot, majorannát meg egy kanál sót.

19.jpg

A többi fûszert most alkalom adódott a mozsárban megtörni.

20.jpg

A húsból 6 nagyobb pogácsát formáltam, amiket olivaolajjal kicsit bekenegettem.

21.jpg

Egy kettõs rács közé helyeztem és ment is a parázs fölé.

22.jpg

kb 5 percenként megforgattam, hogy mindkét oldal egyenletesen feketedjen meg.

23.jpg

18 perc alatt elérte azt az állapotot, hogy remek hamburger lenne belõle. Ezúttal viszont nem az készült.

25.jpg

Ezidõ alatt a hagyma/csilipaprika/oliva mix szépen megpárolódott

26.jpg

Neki kellett látnom a paradicsomok hámozásának. Gyakran (fõleg, ha kevés paradicsommal kell csak elkövetnem) gázláng felett megégetem a héját forróvizes fürdõ helyett. Meg jó is az a picit karamellizált cukor a paradicsom héja alatt!

27.jpg

Kockára vágtam a hámozott paradicsomot, hozzáadtam a csilipaprikapürét is.

28.jpg

Megvizsgáltam a megdinsztelt hagymás alapot, szép volt és illatos!

29.jpg

A megsült húspogácsákat is a lábasba tettem. Sajnos magától nem esett szét, ezért fakanállal szétdaraboltam õket. És kavartam. És kavartam.

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

Teljesen kifehéredett a hús, beleöntöttem a paradicsomot. Meg az alaplé kockákat. Végül a kakaót és a csokoládét is.

34.jpg 35.jpg 36.jpg 37.jpg

A késztõl még messze voltam, hisz kellett még szárított fûszer bele, meg még egy kis só is. Egy evõkanál pirospaprikát is adtam hozzá, majd felöntöttem a sörrel és elkezdtem fõzni. Sokáig. Öt órán át nagyon kis lángon (200W az indukcióson). Be is sűrűsödött, ahogy azt kell neki.

38.jpg 39.jpg 40.jpg 41.jpg

Ekkor mehetett bele a bab is, amit már csak össze kellett forralni a csilivel. Fekete bab jobb lett volna, de azt nem kaptam a boltban.

42.jpg

Cheddar típusú sajtot reszeltem a tálaláskor a csilire, meg egy kis Pecorino Romano-t.

43.jpg

Tejfellel ettem, mert igencsak csípõsre sikerült!

A többit lefagyasztottam, amibõl már vittek a gyerekek, és nagyon lelkesedtek érte.

45 komment

Címkék: sör csokoládé hagyma paradicsom fokhagyma marhahús bab bors kakaó római kömény majoranna cukor alaplé fahéj darálthús oregano olivaolaj szegfűbors csilipaprika koriandermag paradicsom paprika fehérhagyma csilipaszta vereshagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr96929477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.03. 18:31:23

Szép estét!
Ez bizony monstre étel, kell hozzá sok türelem és idő, de a végeredmény biztosan megéri. Nyitom az ablakot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.03. 18:33:17

@Waka: Vigyázz, megy!
Még van két dobozka (3 személyes adagok) a csodahüttőben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.03. 18:35:50

Sütök egy krumpli köretet egy RiverCottage recept szerint. Nem egy Hajdu "Rivörkatidzs" Laci, de ő is tudna ilyet kreálni!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.03. 18:59:18

@Andrass9: Az milyen? Valahogy kimaradt...
Amúgy mi történt? Ideért az ukrajnai sugárszennyezés? Valahogy nincs nagy nyüzsgés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.03. 19:02:48

@Waka: Majd posztolom, de roppant egyszerű, csak van benne édeskömény gumó is.
Szerintem ez a bonyolult csili elriasztotta a kommentelőket...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.03. 19:37:28

@Andrass9: Talán csak a jeget verik le a köszmétéről. Felétek mi újság a jégfronton?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.03. 20:28:20

hat ez nagyon ott van a szeren, kurva jo lehet
szeretem az ilyen vastag kajakat
de en mire hazaerek, orulok ha van kedvem-erom kinyitni egy csilis-babkonzervet
lehet rendelek is egy elektromos konzervnyitot

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.03. 21:00:32

@Waka: A jég elolvadt, semmi nincs, amiért panaszkodhatnék, hacsak az nem, hogy nem volt erőm a paradicsomágyást még megásni. Ami késik, nem múlik. A gazdaboltost is meg kell rugdalnom, hogy szerezzen foszfort és káliumot, amit időben ki akarok szórni ...
Most éppen kacsa testhájat olvasztok egy kacsacomb konfithoz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.03. 21:09:12

@hajdulaszlo (volt hajdul): Jól néz ki! A cilantro-t én nem tudom megenni, ne sajnáld, hogy nincs :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.03. 21:09:21

Jó estét!
Ez a bab nem is annyira rossz, mint amilyennek látszik:)

Meg lehet ezt disznóhússal is főzni? A marhát ugan is nem szeretem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.03. 21:17:38

@hagyma: Nagyon belejöttél az online vásárlásba :)
Csilis babot sok helyen kapsz. A legjobbat eddig a Shorty's-ban ettem. Trombone Shorty & Orleans Avenue

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.03. 21:19:10

@látjátok feleim szümtükkel: Természetesen - és ugyanolyan finom lesz :)
Sőt! Szerintem a csili disznóval finomabb, mint marhával, de ez a személyes magánvéleményem :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.03. 21:31:18

@Andrass9:

Én meg kacsanyakat főztem-sütöttem csilivel ( kung-pao, és aji ), és kölessel ettem. Nagyon jó volt.:)

Ez a csilis bab nagyon mozgatja a fantáziám, mert szeretem a babot, és meg is csinálom a hét végén, csak kevesebb fűszerrel, és nem nagyon csípősre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.03. 21:40:48

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon örülök, hogy csilivel főzünk! Mexiko óta nekem ez sarkallatos fűszer (bár nem alkotmányozom :). Már csak az lenne a jó, ha a választékot tényleg tudnánk is használni. Mi most tanuljuk az ízeket a különféle pasztákból, és kezd kialakulni egy elképzelés, mit hogyan használjunk evéskor.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.03. 21:45:40

@Andrass9: ah en soron kivul mindent online vasarlok
najo, a kocsit nem
a tobbi Mary dolga
csilisbab mindennel jo
/ fustolt/libaval, pulykaval is

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.03. 21:53:37

@hagyma: Azért én pulykával nem enném, de Thanks Givings-kor sem lelkesedem a pulykáért, bár megsütöm és fel is szolgálom ...
Általában nem eszem pulykát, ha nem szoritanak egy 32-est a homlokomhoz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.03. 22:30:13

@Andrass9: mi is cask egyszer esszuk egy evben
nem kedveljuk
de fustolt pulykaval el tudom kepzelni kenyszeres helyzetben
libaval tuti
mint a soletet, ami tavoli rokona:)
mind a kettoben van bab

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.04. 02:18:55

ja, es nem let volna job a fekete bab...

susztertangó 2014.12.04. 05:53:58

@Andrass9: Vajon mi a madár baja, hogy sokan nem szeretik?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.04. 06:58:01

@susztertangó: Van valami agresszív íze és szaga. Nem igazán semleges, mint egy csirkemell. Szerintem. De lehet, más másért nem szereti.

Isley 2014.12.04. 08:25:48

még sosem készítettem, pedig igény lenne rá :)

susztertangó 2014.12.04. 13:23:34

@Andrass9: Akkor mázlim van, nekem nincs vele bajom. Majd a Lehelen kunyerálok egy levélke koriandert az árustól, elrágcsálom és kiderül: barát/ellenség.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.04. 17:53:18

Szép napot!
Majd' beszakad a hátam, felkockáztam négy kiló marhanyakat, meg megtisztítottam öt csülköt. Csak azt tudnám, ki találta ki, hogy három féltenyérnyi randa barna pecsétet kell egy csülökre ütni?
@hajdulaszlo (volt hajdul): Én azzal is el tudom képzelni, szeretem a halat.
@Andrass9: Tavaszig csak végzel... :D

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.04. 18:27:50

Valamelyik nap a paprikán láttam egy érdekes ételkészítési módozatot, ami nagyon tetszett.

A szakács tenyérnyi marhahátszín szeleteket enyhén megkloffolt, sózott, borsozott, majd mindegyikre tett egy szelet húsos szalonnát ( nem hajszálvékony bacont, hanem majdnem akkora szeleteket, mint a hús ) és feltekerte. A tekercseket fapálcára fűzte ( a pálca végig megtelt ). Az előkészített tekercseket serpenyőbe rakta egy két oldalról behajtott szélű alutálcára, ami alatt száraz tölgyfa forgács volt (a tálca felhajtott széle adta a magasságot, és az alatt izzott és füstölt párolás közben a forgács ). Mindezt alufóliával lefedte, hogy a hőtől képződő füst nem tudjon elillanni, és a serpenyőt kis lángra tette. Amíg a hús füstölődőtt és párolódott, addig köretet készített, majd amikor már a hús félig megpuhult a füstös meglegben, akkor a tekercseket leszedte a fapálcáról, ketté vágta, végükre fordítva olvasztott vajra tette, és készre pirította. Nagyon jól nézett ki.

susztertangó 2014.12.05. 05:43:20

@látjátok feleim szümtükkel: Ez nem lehet rossz, bár a füstölésre gyanaxom. Szeretem én a füstölt húsokat naná, így szoktam meg, de mégis: a füst az méreg elpusztítja a bacikat, gombákat. Az, hogy nekünk azonnal nem esik le a fülünk, nem jelenti azt, hogy nincs összegződő hatása. Lehet, hogy nem látjuk az összefüggést. Nem vagyok a füst barátja még szép, napi 3 doboz füstszűrő mentes Symphonia után...fúj.Még jó hogy 40 éve letettem./A hústekercseket oldalba szúrta?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.05. 07:23:42

@Waka: Végeztem az ásással tegnap. Sütött a nap, csiripeltek a madarak. Rendbetettem a kertet - ma meg talán kinyomom az őszi lemosó permetet.
Pincepörköltet főztél? Azokat a pacséteket én is utálom. Állítólag ehető festék, de gusztustalan ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.05. 07:25:01

@susztertangó: Ettél már mezeipoloska által megmászott málnát? Na kb. olyan íze van a koriandernek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.05. 07:30:15

@látjátok feleim szümtükkel: Jól hangzik!
Az alutálcában valami lé volt? Mert azt mondod, hogy párolódott is. A meleg füstön jó dolgokat lehet készíteni.
Ellentétben @susztertangó: -val, én szeretem a füstöt napi két doboz mezitlábas Symphonia után, amit csak 5 éve tettem le 40 évnyi füstölés után.

Topy 2014.12.05. 08:43:34

@Andrass9: ööö... csak technikai kérdésem lenne: Amerikában hogy jutottál mezítlábas Symphoniához? :)
Gondolom a nagy kartondobozos kiszerelést nem engedték át a vámon...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.05. 08:49:59

@Topy: Camellel helyettesítettem :) Az is mezitlábas volt!

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.05. 08:56:18

@Andrass9:
A tálcán a hústekercsek voltak, és a serpenyő hőjében párolódtak, mert meleg füstös levegőben érlelődtek. Láttam már ilyet régebben is, de akkor valamiért nem figyeltem annyira a füstölésre. Most az ragadott meg. No meg, hogy marhahúsból készült, mint a csilis bab, ezért jutott eszembe ide beírni.

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.05. 09:00:28

Tangónak a füstöléssel nincs igaza. Ismertem idős embert, aki gyárkémény módjára füstölt, és a füst tartósította is, azért lett nagyon öreg.:D

Én mindig azt láttam anyámtól, hogy a füstölt húst nagyon megáztatta ( akkor még erősen sózott is volt a házi füstölésű hús, nem pácolt, mint napjainkban, de el is állt sokáig ), és jól lemosta. Ezt követően már csak az aroma maradt a hús felszínén. Ja, és felénk mindig hideg füstben történt a sózott, és megszikkasztott hús füstölése.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.05. 09:14:35

@látjátok feleim szümtükkel: A párolás fogalma nálam plusz nedvesség jelenlétét jelenti. Ez esetben a gőzben párolódna, ha lenne gőz, de szerinted nem volt víz a tálcában. Akkor az csak egyszerűen meleg füstben sütés (mintha sütőben lenne, csak füstös).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.05. 09:36:17

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem én is ettől élek még ...
A házi füstölést Magyarországon tudomásom szerint mindig hideg füstben végezték, kivéve az úgy nevezett langolt (nem lángolt - azt csak mostanában mondják rá) húsárut, ami a meleg füstöt kb 24 - 48 órára jelentette.
A füstölésre szánt hóst pedig só, salétrom és (helyenként) fűszerek elegyében pácolták/sózták vagy 4 hétig. Az áztatásnak a só kioldásán kívül a salétrom eltávolítása is cél volt. Ez utóbbit elsősorban a hús színének megőrzésére keverték a sóhoz.
Az aromából pedig csak a zsírban oldódóak maradnak a húsban az áztatás után.

látjátok feleim szümtükkel 2014.12.05. 10:11:41

@Andrass9:

No mivel a serpenyőben a tálcán lévő, nedvességben leledző hústekercsek voltak, azok a fólia alatt a saját füstös gőzükben párolódtak.

vörösbor(de)minőségi 2014.12.05. 17:48:50

tökéletes míves elkészítésű csodakaja.
kérdésem csak annyi lenne,hogy 1kg hűshoz és a felsorolt fűszerekhez nem kevés a bab?
vagy ennek az ételnek a hús a "főnöke"..

nem egy 10perces spagetti kategória-nagyon finom ízei lehettek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.05. 18:30:29

@vörösbor(de)minőségi: Valóban nem tízperces, viszont annál jobb!
Bab ügyben nem voltam járatos, ezért tartottam magam az eredeti recepthez. Sokkal több bab kellene bele :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.05. 18:31:07

@Isley: Akkor itt a nagy alkalom!
Én néha még saját magamnak is képes vagyok valamit főzni :)

vörösbor(de)minőségi 2014.12.06. 16:33:42

@Andrass9: naccerűűű.szerintem is elviseli a több babot.
mindenképpen egy nagyszerű alkotás.amikor ízeket,zamatokat akar produkálni az ember-és nem csupán "kaját"