Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (49) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (57) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (323) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (34) citromlé (42) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (6) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (49) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (25) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (12) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (144) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (43) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (54) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (446) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (15) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (94) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (339) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (21) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (4) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (53) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (91) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (33) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (18) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (82) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (31) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (159) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (59) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (122) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (97) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (76) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (131) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (57) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (128) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (145) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (4) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (37) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (79) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (171) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (21) (326) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (19) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (38) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (53) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (39) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (91) tejfel (65) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (217) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (7) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (45) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (228) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (2) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (45) zellerlevél (36) zellerszár (29) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (77) zöldség (3) zöldségalaplé (7) zsálya (43) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (71) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

10 tojásos házi tészta és az egyfazekas grenadírmars

2014.10.14. 07:00 Andrass9

Az úgy indult, hogy nagyon megkivántunk egy jó kis krumplistésztát. Mivel nagykockát megint nem találtam a kamrában, ezért gondoltam, hogy gyúrok egy adagot.

10.jpg

Gondolatot tett követte, elõszedtem a tojásos zsomport, meg a lisztet. Igenám, de hamár gyúrok, akkor legyen újabb adag lasagne tészta is, meg a cérnametélt is fogytán, meg különben is: 2 tojással nem kezdek, legyen egy teljes kiló liszt!

Igy azután a tésztához:

  • 1 kg fehérliszt (BL55)
  • 10 szép tojás
  • 1 kk só

11.jpg

Mivel közismerten szeretem a nehéz feladatokat gépre bízni, beleütöttem a keverõtálba a tojásokat, majd a habverõ fejjel 40 deka lisztet simára eldolgoztam benne. Ezután dagasztófejre cseréltem, és sikerült újabb 40 deka lisztet beledolgozni.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Ekkor már olyan forró volt a robotgép feje, hogy eltökéltem, meg kell zsírozni, de addig is kivettem a tésztából a dagasztókart.

16.jpg

A tésztát az alaposan belisztezett deszkára borítottam, majd hosszú munkával beledolgoztam a maradék 20 deka lisztet.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Lett is belõle egy szép kemény gombóc. Ezt kicsit meglapítottam és nyolc részre vágtam, amibõl nyolc kis gombóc lett.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Ekkor elõ kellett venni a munkához a lisztes fiókot, mert a nyújtás után be kell liszteznem a lapokat. A lustaság újra nyert: elõhalásztam a tésztakészítõ gépet, amivel tudok nyújtani, meg vágni is. Most nem fogok raviolit készíteni, így csak két alkatrészt készítettem elõ.

A kis gombócot tenyérrel ellapítottam, majd a tésztanyújtó hengerek közé eresztettem. Ezt mind a nyolc gombóccal megcsináltam a gép 7-es állásában. Az úgy kb 4mm vastag tésztát készített.

25.jpg

Levettem 6-ra a gépet, és a 8 anyósnyelvet áteresztettem rajta.

26.jpg

Ekkor még elfért a 8 lap a deszkán, de már csak átfedve. Gondoltam, itt az ideje a krumplit is megfõzni. A StreetKitchen-en olvastam az egylábosos krumplistésztát, hát most ez volt a cél. Ez a recept amúgy is olyan egyszerû, mint egy faék:

  • 60 dkg krumpli (szétfõvõs)
  • 2 nagy fej vereshagyma
  • 10 dkg szalonna
  • 2 ek pirospaprika

27.jpg

A szalonnát levágtam a bõrérõl, majd felaprítottam kicsire. A lábasban kisütöttem zsírjára a bõrrel eggyütt, majd szûrõkanállal papírtörölközõre tettem - jo lesz az túróscsuszára.

28.jpg

Felkockáztam a hagymát kicsire, és a kisütött zsírban szépen megpirítottam. Amíg a hagyma pirult, meghámoztam a krumplit és 1x1 cm-es kockákra vágtam.

29.jpg

A megpirult hagymát félrehúztam a lángról és belekevertem a pirospaprikát. Micsoda mennyei illat már most! Visszatoltam a lángra, belekevertem a krumplit, amit egy picit hagytam lesülni. Valahogy szeretem, amikor a paprika picit odakap. Megsóztam, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy nagyjából ellepje. Visszatettem bele a szalonnabőrkét - az csak nem árthat...

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

Volt bõ félórám a kockatésztához. Gyorsan áttoltam a tésztagépen a 3-as fokozatig a lapokat, amiket ekkor már állandóan feleznem kellett, mert olyan hosszúra nõttek. Összefogtam 5 lapot, és egyszerre kockákra vágtam. Persze összeragadt a vágások mentén ...

34.jpg

Elszórakoztam vagy fél órát, hogy szétszedegessem, de legalább leülhettem végre egy kicsit.

35.jpg

Közben a krumpli is megfõtt. Újra felöntöttem vízzel, mostmár annyira, hogy bõven ellepje a krumplit és beleszórtam a kockákat.

36.jpg

Kevertem meg kavartam meg imádkoztam, de a tészta persze nem ivott fel ennyi lét, meg szépen össze is ragadt tömbökbe.

37.jpg

Azért 4 tányérral megettünk ketten, meg az este folyamán is rájártunk.

38.jpg

Tökéletes íz, kicsit fura halmazállapot. Ezt az egylábasos módszert száraztésztával kell elõadni, nem frissel!

Miután jóllaktam, folytattam a nyújtást/vágást. Még egy fokozattal vékonyabbra nyújtottam néhány lapot, amit azután átküldtem a cérnametéltvágón.

39.jpg

Ennyi tészta még a 8 személyes étkezõasztalon is alig fért el!

40.jpg

Lett vagy 70 deka cérnametélt, a többibõl meg olyan 10x20 centis lapok, amiket össze lehet törni lebbencsnek/csuszának, vagy egyben jó lesz lasagne-nak.

Fél nap munkával készítettem 1,6 kg (szárítás előtt!) tíztojásos házitésztát!

47 komment

Címkék: tojás krumpli hagyma paprika szalonna liszt tésztagép Marcato

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr86755935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.14. 10:12:14

na ezert igyekszem meguszni a hazi tesztat:D

a kis kurva mindig ragad. deszkan, fozovizben, mindenhol.
nem, ne irjatok be, h tegyek bele egy devi olmajat, mert az hulyeseg, draga es egeszsegtelen, es ki akar egy deci olajat enni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.14. 10:48:28

@Babette.: Régen tettem bele olajat, de már sok éve nem teszek. Először is lezárja a tésztát és sokkal nehezebben veszi fel a vizet, másodszor nekem soha nem akadályozta meg az összeragadást. Inkáb kavargatom, mig a víz el nem kezd újra zubogni. Akkor már buborékék segítenek :)
Ha viszont a deszkai ragadást akarod megelőzni, arra csak a nagyon kemény tészta hajlamos, de sajna azt is kell kicsit lisztezni. Évekig készítettem ehetetlen cérnametéltet. Sok liszt kellett, hogy ne ragadjon össze a vágásnál, de ez a liszt belefőtt a vízbe azután, meg a tészta sem akart összeállni. Most, hogy igazán kemény tésztát csináltam, nem kellett liszteznem.

Topy 2014.10.14. 11:02:38

azon gondolkodtam, hogy esetleg kenyérsütőgépben lehetne megpróbálni a dagasztást, az elvileg jobban kellene bírja a keményebb tésztát...
már persze ha van kenyérsütőgép :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.14. 11:29:35

@Andrass9: ez az egyetlen defektem. a tészta. nem megy, akárhogy cifrázom.
anyám nagyanyám profi tésztás. na ezt nem örököltem.

na annyi bajom legyen.

a lasagneval nincs gond, jó hogy mondod, lehet, csinálok egyet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.14. 11:30:01

@Topy: az én gépem simán bírja, az se segít rajtam:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.14. 11:56:53

@Topy: @Babette.: Ha a kenyérsütő dagasztója bírja, akkor nem elég kemény a tészta :) Azt a húsz deka plusz lisztet már kézzel kell beletenni, vagy egészen más jellegű gyúró masinával, amit nem ismerek még.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.14. 11:59:07

@Andrass9: ez egy clatronics, de mindent visz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.14. 12:02:03

@Topy: Van tésztagyártógépem (kenyérsütő az nincs), amibe fönn beleszórom a lisztet, vizet, olajat (olasz durum tészta recept), elöl meg kijön a spagetti, makaróni, vagy hasonlók. Csak a kapacitása elég kicsiny és nagyon kell sakkozni, hogy mikor jó a tészta. Tapasztalat szerint, ha még morzsálódós és nem állt össze, annyira száraz. Na akkor szép spagettit csinál.
Csináltam már benne tojásos tarhonyát is. kb 2 tojásnyi fér bele egyszerre, de abból helyes kis úttörőgombócok lettek, ha gyorsan vagdostam :)
A kijövő tésztát még valamennyire szárítja is egy beépített ventillátorral, amivel a motort hűtik!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.14. 12:03:25

@Babette.: Nekem nincs kenyérgépem, ezért nem tudok véleményt nyilvánítani. Viszont már tudom, milyennek kell a tésztának lennie ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.14. 12:11:30

@Andrass9: nkem sincs, ez egy dagasztógép.

A fickó 2014.10.14. 13:56:42

@Andrass9: Az olaszok a profik ebben, a mamám nem volt az, de egyet megtanultam tőle, a vágás előtt, főleg a cérnánál meg kell várni, amíg kissé megszárad. Optimális esetben még vágható és nem törik. Ekkor egymásra is pakolható több tésztalap és nem fog összeragadni. Én a mai napig így készítem (kézzel vágva)a cérnametéltet, ami hajszálvékony és nem ragad össze. Mostanában mindig adok a sima liszthez semola-t (nagyon finom durumdara) és így remek állaga lesz. Vagy csak durumból készítem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.14. 15:55:57

@A fickó: Igen, a szikkasztás a trükk, de meg kell tanulni az optimális állapotot!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.14. 16:15:17

@Babette.: Ránéztem közelebbről. Az az 5 perc limit nagyon nem tetszik, pedig elég erős motorja van. Viszont lényegesen olcsóbb, mint a KitchenAid :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.14. 17:44:23

@Andrass9: milyen ot perc? ez meg sosem ment csak ot percet...

vörösbor(de)minőségi 2014.10.14. 17:53:08

mostantól sokkal nagyobb elismeréssel gondolok a nagyira akinek a tészta sosem volt probléma.
mai fejjel elképzelhetetlen,mindent gép nélkül a finom tészták legyen az akár cérnametélt.ez meg egyenesen a csoda kategoria nálam.
talán a liszt is kicsit másabb volt nem?
és természetesen a kezeikben levő sok sok év.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.14. 18:31:07

@Babette.: A leírés szerint max 5 percig használhatod, azután kell 5 perc hűlés neki.
Ezt általában akkor adják meg, amikor a gép csak papíron 1200W-os, gyakorlatban leégne már 800W folyamatos használat alatt is. Minden esetre meglepett, mert egy ekkora motornak azért bírnia kéne a gyűrődést.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.14. 18:34:56

@vörösbor(de)minőségi: A soksok év, ami számít. Van jó liszt, és a gyúrt tészták nem olyan igényesek, hogy semolával kelljen őket turbózni :) A magyar liszt híres a magas sikértartalmáról! Nem véletlen, hogy mindet exportáljuk az olaszoknak, és silányabb minőséggel terítjük a magyar piacot.
Nálunk az MDF piacon van jó malom képviselve, ahol olyan liszteket tudok venni, ami a boltban sincs :)
A fenti példa viszont közönséges bolti lisztből készült a madarasból (97Ft/k).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.14. 20:14:51

A füge megkergült! Az első év, hogy a második termés is beérik. Feleségem most szedett le 5 kilót, meg eddig is eszegettünk keveset. Többre viszont nincs már remény...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.14. 21:11:12

@Andrass9:
image.arukereso.hu/full/50373622.clatronic-km3067.jpg

nekem ilyen van, ez nem melegszik, van, hogy fél óráig is dagasztok vele

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.14. 21:16:16

@Babette.: Ez egy kisebb teljesítményű model (1000W)
Van viszont egy alapvető fogalom, ami nemigen jelentkezik az ilyen típusú robotgépek között: a gyúrás!
Te is mindig dagasztást emlegetsz, ami egy egész más kategória. Mindenképpen lágyabb tésztát jelent, mint a gyúrt tészta. Ezért is mondtam, hogy olyan gépet nem nagyon láttam még, ami gyúrni is tud :)

Pinka-Panka 2014.10.15. 09:22:20

Áldás békesség!

Én csak emlékeimmel hozakodok elő, az én Nagyanyám, olyan házi tésztát, hogy azóta sem ettem olyat.
Én majd a nyugdíjba vonulásom után, fogom megpróbálni, ha megadatik, beszámolok róla, hogy az enyém mennyire áll majd egybe:)
Mivelhogy én kemény tésztát aligha tudok csinálni:)

András ügyes vagy!

És én azt gondolom, a házi tésztának akkor sincs párja, ha összetapad, még akkor sem.

Pinka-Panka 2014.10.15. 09:25:51

Tegnap főztem tarkabab levest, s csoda, de nagyon jó lett.
Oldalasból is tettem bele, a füstöltből, egészen elfogadható lett.

Pinka-Panka 2014.10.15. 09:26:55

Ja és nincs második, csak a leves.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.15. 10:06:38

@Pinka-Panka: Ha volt benne rendesen füstölt, akkor elég laktató az magában is.
Én még várok az első hóra, mielőtt ilyen nehezet készítek :)

Fenchurch68 2014.10.15. 12:42:28

A gyúrást nem lehet megúszni, de legalább fejlődik a tricepsz. Én akkor gyúrtam először tésztát, mikor szembesültem a kész lasagnatészta árával a boltban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.15. 13:54:26

@Kató néni: Ezért is készítek ilyenkor lasagne tésztát is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.15. 13:56:37

@Pinka-Panka: Karfiolleves lesz, krumplifőzelék babérral, tejfelesen volt ebédre :) Most ilyen ford1tottan eszünk.
Ja, meg készítettem egy ízletes rizike (fenyőalja gomba) rizottót is, mert kaptam Miskolcról a piacról.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.15. 17:35:31

Szép napot!
A házi tésztának párja nincs. Lemegy a kerti szezon, én is többet leszek a konyhában, előveszem a tésztagépet.
Tegnap vidéken voltam, megjártam Mekkát, Medinát. Pontosabban az elsőt nem. Cecén igen gusztusosak voltak a kirakott tökök, ezerféle, az egyik háznál az előkert volt megterítve velük.

Fenchurch68 2014.10.15. 19:12:39

@Andrass9: Jippííííí! Voltam ma piacon, és kaptam gyönyörűséges gombákat - őzlábat, rókagombát meg tinórut. (Meg igazi jonatánt, százasért kilóját.)Már ezért érdemes lett volna ideköltözni, ha a kedvesemet nem is számítjuk :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.15. 19:53:33

@Kató néni: A gomba se kutya, de az almáért irigyellek. Középsúlyos almafüggő vagyok, de idén a kertben semmi nem termett. Sírnak a termelők, hogy igen sok az alma, lenyomják az árakat, de felénk 200 alatt (Na jó, 198,- HUF) nem kapni normális almát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.15. 20:33:11

@Kató néni: Nekem is lett tinóru meg erdei csiperke is :)
Sajnos a rizike 80%-át ki kellett dobnom, olyan kukacos volt ...
A jonatánt most még a fáról szedegetem. Most jön az idared, 2-3 hét és a mucsu.
Hogy hova fogom tenni, elképzelésem sincs. A garázsban nincs hely 600 kiló almának. Addig is kifacsarom almalének, ami lepotyog.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.15. 20:33:44

@Waka: Ha errefele jársz, annyit szedhetsz, amennyit tudsz!!!

Daró 2014.10.15. 20:33:53

Jó estét kívánok.Nagyon jó dolog amit főztél, és irigyellek a kitartásodért meg az idődért is, még sosem készítettem friss tésztából semmit (pedig van itthon gép)
De azt elárulod, egy kg lisztből meg 10 tojásból hogy lett 1,6 kg tészta? Legszebb emlékeim szerint 1 kg lisztből száradás után alig több mint egy kg tészta jön ki...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.15. 20:45:02

@Andrass9: felénk szokás az, hogy az almát átviszik ausztriába, ott egy vállalkozó almalét csinál belőle, pasztőrözi, majd bepalackozza potom pénzért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.15. 21:25:46

@Daró: Egyszerű: még nem kiszáradt állapotában mértem le :)
Meg azért felvett még kb 15 dkg lisztet a végén a nyújtáskor.
Amúgy a tojás sárgájának kb 45%-a víz, a fehérjének meg 85%-a, vagyis jó megközelítéssel egy tojás 20%-a szárazanyag, ami a 70g-os tojásnál 14 g. Az is 14 deka. Szárazon ugyan nem mértem, de a számítások kb 1,3 kg száraztésztát eredményeznek.

Azt persze nem értem, hogy hogyan is sikerül 1 kg lisztből (ez száraz súly) és 700g tojásból (*0.2 szárazsúly) újra 1 kilót kinyerni, de az ember memóriája csalóka dolog :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.15. 21:28:03

@Babette.: Az se lenne rossz, de azért innen átvinni ...
Ki kéne találni, hogyan lehetne pasztőrözni kevés energiával!
Maradok a saját gyümölcscentrifugámnál, meg aszalok is rengeteget. Idén nem főzünk be almaszószt, mert tele van a kamra vele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.15. 21:33:12

@Daró: Jaj, és bocsánat, hogy nem kívántam jó estét, de megragadott a kérdésed, mert teljesen jogosnak éreztem :)
Kicsit utána is jártam, több mindent elolvastam. A tojás összes szárazanyagtartalma valahol 23% körül mozog.

Daró 2014.10.15. 21:53:58

@Andrass9: nekem is csak azért szúrt szemet mert apu is meg nővérem is meg a nejem mamája is lelkes tésztakészítő, ők mondták a közel egy kg-t, amit akkor én is hitetlenkedve fogadtam. Egzaktul száradás után:

10*0,055*0,23+1,15=1,2765 megegyeztünk? :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.15. 22:08:51

@Daró: Velem lehet alkudni, bár én XL-es tojásokat használtam :)
Deal!

vörösbor(de)minőségi 2014.10.16. 12:29:26

@Andrass9: ".........hogy olyan gépet nem nagyon láttam még, ami gyúrni is tud :)."

én láttam már és mondhatom,hogy világmárka:siklósi nagyi.
olyan érdekesen őszült meg,hogy a választék mentén egyik oldala fehér a másik az eredeti szin volt alig őszen.
eddigi életem legkellemesebb évei neki köszönhetőek.

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.16. 13:41:22

Én nem nagyon gyúrtam még tésztát ( azt is nagyon régen ), de arra emlékszem, hogy anyám a kinyújtott tésztát szakaszosan vágta, és kb. az 5-8 cm széles darabot mindig szétrázta, majd a többit is hasonlóan. A tésztát ezt követően hosszabb ideig - lehetett az egy óra is, de több is - pihentette, majd csak ezt követően főzte ki sós zuborgó vízben. Neki soha nem ragadt össze, pedig általában csak 1-2 tojást használt a gyúráshoz, mivel nem volt több.

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.16. 13:47:04

@Andrass9: "Azt persze nem értem, hogy hogyan is sikerül 1 kg lisztből (ez száraz súly) és 700g tojásból (*0.2 szárazsúly) újra 1 kilót kinyerni,..."

Szerintem majd legközelebb mérd meg a kilósnak eladott lisztet, lehet, hogy csak 95 dkg. Én a száraztésztával jártam úgy, évekig 25 dkg-osakat szoktam venni, ugyan azt a márkát. Most is azt veszem, de feltűnt, hogy sokkal gyorsabban elfogy egy tasakkal, mint régebben. Miután megtanulmányoztam a tasak írását, rájöttem, hogy jobban teljesítettünk, mert a tasakban ugyan azon az áron csak 20 dkg a tészta. Eszembe is jutott, hogy sírva vígad a magyar.:):(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.16. 15:31:23

@látjátok feleim szümtükkel: A szétrázás az rendben van, én is csinálom. Viszont a vágás utáni pihentetést hagytam ki ezek szerint a menetrendből!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.16. 15:32:21

@látjátok feleim szümtükkel: Mániákus mérlegelő vagyok, ezért tudtam ezeket a számokat is. Különösen, miután vettem egy nagyon csinos tűzpiros mérleget 1g pontossággal 5 kg-ig!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.16. 16:29:58

@Andrass9: Köszönöm, élek vele, ha arra visz az utam. :)
@látjátok feleim szümtükkel: A félliteres tej meg 4,5 deci.
süti beállítások módosítása