Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Boltostól kapott tipp: fél kilo élesztőt ( iylen adagokat lehet néhl kapni ) adagokr... (2020.04.07. 12:14) Parasztvacsora (avagy parasztreggeli a karanténban)
  • Fenchurch68: @Waka: Hason ló, bár se szejtánt, se rizst nem tartalmaz nyomokban sem :) (2020.04.07. 00:26) Sült töltött kelkáposzta
  • Topy: @Waka: esetleg piac? nálunk a piaci magosnál vöröslencse is van, jól megfér a madáreleségekkel :) (2020.04.06. 10:01) Neked írom a dahl-t
  • Andrass9: @Fenchurch68: Ha lenne még hely a csodahüttőben ... Teleraktam WC papírral, mert állítólag azt kel... (2020.04.02. 23:09) Kelt túrós batyu hirtelen felindulásból
  • BOAR: @Andrass9: Hiába no, ebbe a kocsmahivatalba művelt alkoholisták járnak... :-) (2020.03.28. 19:56) Laci bácsi kiflije
  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: A füstölt marha még a Globus sóletkonzervből vándorolt át a gondolataimban a ... (2020.03.25. 08:42) Babosgulyás

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (36) babérlevél (37) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bőr (2) bor (21) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (258) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (66) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (38) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (51) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (25) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (20) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (127) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (54) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (22) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (2) feketebors (95) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (387) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (47) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (79) gyömbér (107) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (285) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (42) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (77) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (25) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (71) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (143) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (19) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (15) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (18) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (103) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (81) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (65) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (15) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (116) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (50) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (75) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (41) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (66) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (146) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (255) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (42) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (59) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (32) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (43) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (20) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (83) tejfel (57) tejföl (82) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (196) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (30) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (205) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (16) vörösbor (19) vöröshagyma (112) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (50) zellergumó (36) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (39) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (56) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Főtt fejhús

2014.10.02. 07:00 Waka

70–80’s évek nagy kedvence volt főtt fejhús a szintén ipari méretekben készült főtt csülök mellett. Pirospaprikával vastagon megszórva árulták, olcsó volt, s ha sikerült frisset venni, kevés jobb falat akadt nála. Sokféle állagú, ízű részek elegye: az izmos orr, a szálkás pofa, a kissé zsíros nyak és a ropogós fül. Mostanság már ritkán kapni, ha néha van is a boltban, ritka rondán néz ki, és rohadt drága.

A közelmúltban Zednél volt születésnapi muri, pörkölt készült bográcsban a vendégsereg részére. A vásárcsarnokba mentünk megvásárolni a belevalót. A hentesnél fedeztem fel három igen csinos malacfejet (pontosabban fél fejet), olyan kilósformák voltak. Zed legott meg is vett egyet a pörköltbe, a másik kettőt én tettem magamévá. Otthon aztán mentek a fagyasztóba, már megvolt az étlap és az alapanyag a következő napokra, nem akartam felborítani a terveimet.

Múlt héten aztán eljött a főtt malacfej ideje.

 

1.jpg

 

 

Reggel mielőtt munkába indultam, elővettem a húst a fagyasztóból, betettem a hűtő aljába. Persze, még bőven fagyos volt, de úgyis meg kell alaposan mosnom és kapirgálnom. Engedtem rá hideg vizet, és alaposan megkapartam egy éles késsel. Voltak kritikus részek a szeme környékén, a fülét pedig fel is kellett vágnom, mert disznó módon nézett ki. Gyökérkefével még egyszer lesikáltam, aztán feldobtam főni.

A főzőlét sóztam, fokhagymával, szemes borssal és babérlevéllel ízesítettem. Egészen kicsire vettem a lángot és a fedőt is félrehúztam kicsit, aztán lementem a kertbe paprikát szedni, meg a pékségbe kenyérért.

Belecsúszott még néhány fröccs is, úgyhogy bő két óra múlva értem haza. A lé meg sem buggyant, a malac meg kinyújtotta a fűlét, és egészen kiemelkedett a léből. Visszatoltam hát a fedőt és nagyobbra vettem a lángot. Amíg rotyogott, összeállítottam a kencét.

 

2.jpg3.jpg

 

Két darab Po-féle füstölt csilit megpörgettem kicsit a mikróban, hogy könnyebb legyen megtörni. Kicsit füstölt, mikor kivettem, és mindent beterített a finom füstillat. Összetörtem a mozsárban.

 

4.jpg

 

Hozzáadtam pár szem borsot, és azt is porítottam.

 

5.jpg

 

Egy serrano paprikát kimagoztam, pár gerezd fokhagymával együtt szintén összezúztam.

 

6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg

 

Beletettem egy mokkáskanálnyi pirospaprikát is, aztán rámertem pár kanállal a főzőléből, és krémesre kevertem az egészet.

 

10.jpg13.jpg

 

A fej is megfőtt lassan, kivettem kicsit hűlni, aztán kiszedtem belőle a csontot. Finom puhára főtt, a csont simán kipottyant a húsból.

 

11.jpg

12.jpg

 

A kencével alaposan bekentem a fejet, hogy mindenhova jusson belőle.

 

14.jpg

 

Rátettem egy fóliára, elrendeztem és szorosan feltekertem. Mikor kihűlt, betettem a hűtőbe.

 

15.jpg16.jpg

 

Másnap ebédre vittem. Ropogós héjú, foszlós bélű fehér kenyérrel és csípős paprikával ettük.

 

17.jpg

 

Zed nem bízott semmit a véletlenre, a tavalyi, 90 % habanerot tartalmazó krémből kanalazott rá egy jó adagot.

 

18.jpg

88 komment

Címkék: fokhagyma babérlevél feketebors malacfej füstölt csili főtt fejhús serrano pparika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr816725497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2014.10.02. 09:48:58

egy igazi klasszikus :)
én szeretem a kívül őrölt paprikába forgatott változatot is, meg a tekerés nélküli, fokhagymás-őrölt paprikásat is...
... meg a kerek fejhúst, a szögletes fejhúst, a hosszú fejhúst, a rövid fejhúst, a gömbölyű fejhúst, a lapos fejhúst, a tömör fejhúst, a lyukas fejhúst... :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.02. 09:58:56

egyszer olyan fejet sikerül vennem, amiben benne voltak a szuvas fogak.
még a kutyának se bírtam odaadni.

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.02. 10:50:03

@Babette.:

Ki kellett volna húzni azt a szuvas fogat.:D

Egyébként a posztban bemutatott tekercs nagyon étvágygerjesztő.

Pinka-Panka 2014.10.02. 10:54:20

Sziasztok.

Én még nem ettem ilyet, ne vessetek meg.
Biztos jó. A toka szalonnát már ettem, szeretem is, ha jól van elkészítve.
Viszont ez a csípős paprikás kence jól hangzik.

Pinka-Panka 2014.10.02. 10:57:46

Nálunk ma is érdekes helyzet van, hajnalban sütöttem ki fasírtot, mert dolgoznom kell délután és nem áll szándékomban a nők közé sült fasírtosan kimenni.

Így amit kisütöüttem, reggelire megették, holnapra még van nyersen, de az a holnapi ebéd.

Így mondtam, reggel ebédeltetek, akkor délben reggelizzetek.
És akkor van szilvás gombóc, meg saláta is. Ja én meg nem is ettem fasírtot.
Na, mindegy, a mai nap, ki mit talál van.

Topy 2014.10.02. 11:23:37

@Pinka-Panka: nem hagytak neked fasírtot? ej-ej... :(

Pinka-Panka 2014.10.02. 11:52:59

@Topy: azt hitték már ettem én is:) nem baj, most mégis sütöttem egy kicsit, ugyanis, a holnapi főzelékre is kéne valami

Félreértés ne essék, nem 20 dkg húsból csináltam, de nálunk a fasírtból állna a kerítés, mindenki szabadon járhatna.
nem tudom miért, de nagyon szeretik. Csak dobálni befele.

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.02. 15:38:23

Reggel óta úgy éreztem, hogy hiányzik valami. No akikor leszakadt, rájöttem, hogy már régen volt eső.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.02. 17:04:04

@Babette.: Mitzi von Küchének kellett volna odaadni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.02. 17:07:42

@Pinka-Panka: Én meg nekiálltam délben tésztát gyúrni 10 tojásból, mert krumplistásztára fájt a fogunk. Gondoltam, házitésztával finomabb lesz. Nem lett finomabb - összeállt csomókba a tészta. Majd posztolom a fiaskót. A tészta maradék részéból (7 tojásnyi) cérnametélt és lasagne tészta lesz szárítva a szűkösebb időkre. Hamár nekiállok gyúrni, akkor legyen valami eredménye is :)
Azért megettünk két-két nagy tányérnyit a tömbösített grenadírmarsból ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.02. 17:08:42

@Pinka-Panka: A fasírt az már csak olyan. Az ember jöttében/mentében bekap egyet, amíg van :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.02. 17:09:29

@látjátok feleim szümtükkel: Itt csak mutatóban vizezte össze a füvet, nehogy le tudjam nyírni :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.02. 17:10:47

@Topy: Kihagytad a fogas fejhúst :)
Őszintén bevallom, még soha nem ettem, pedig szép látvány! Dehát, ha senki nem adott még olyat ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.02. 20:09:22

Szép estét!
@Topy: Mikor vastagon áll rajta a paprika, az valahogy nem jön be annyira. A tekerés csak úgy jött, gondoltam, mégsem lesz az a kiterült cafat.
@Pinka-Panka: A kencét már alkalmaztam párszor - főtt csülöknél -, itt is bejött, jól beszivárgott a résekbe. A fasírt, bizony olyan, hajigálja befelé az ember, csak legyék, aki kisüti.
@Andrass9: Katorka kocka, ha megvan.

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.02. 21:11:55

Időjósló állatkáim jó időt jeleznek, tojik egy kacsa, egy gyöngytyúk, és a fürjek is. Egy éve is így jeleztek, és jó ősz volt, meg enyhe tél. Vajon idén is bejön a jóslatuk?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.02. 21:23:00

@Waka: Katorka kocka - nem ismerem a kifejezést, de a slambucnak sok neve van :)
Nagyon jó, hogy összetekerted a fej részeit. Egyrészt nem kell a disznó szemébe nézni, amikor eszed (feltételezem, hogy szem nélkül tekerted), másrészt nagyon jól átveszi a fűszerek ízét. Tetszik, ahogy megcsináltad!
Valahol a porchetta-ra hasonlít, amit az olaszoknál ettem., csak az egész malacból készült.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.02. 21:25:13

@látjátok feleim szümtükkel: Az ősz eddig rendben van. Remélem Babette is kievickélt mostanra a vízből!!! Most ugyan esett valamennyi, de azt elviselhető. A télre viszont én azt hallottam, hogy nagyon hideg lesz: az indiánok folyton vágják a fát!!!
Addig is egy kis kolbászolás belefér a vénasszonyok nyarába :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.02. 21:26:59

@Waka: Apropó: Zed túlélte a kiadós habanero adagot?
Amióta ettem Trinidad Scorpion-t, azóta előítéletem van az ilyen emberekkel :) (Bár még élünk!)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.10.02. 23:26:54

@Pinka-Panka: miert igy be vannak zarva?
a fasirt szuperjo
imadom melegen ahogy elkeszul petrezselymes krumplival, valami salaata
es van egy nagyon jo tulajdonsaga, utana barmikor ennek valamit cask benyulok a huttobe egyet kiveszek, egy kenyer es kaja
nincs vele macera es jo

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.02. 23:59:31

@Andrass9: A Katorka kocka Bacher Iván egyik írásának a címe a Vándorbab c. könyvből. Jópofa történet.
Zed súlyos paprikafüggő lett, köszönhetően a kertemnek, úgy eszi a scorpiont, mint rendes ember a kápiát. (Ez persze túlzás, de nem olyan nagy.)

vörösbor(de)minőségi 2014.10.03. 03:41:26

18as karika egészen a "feltekeréses"állapotig.
ez az ötlet szenzációsan jó,az előtte történő kencézéssel együtt.
jó,mondjuk a paprikából eret/magot kidobni én elfogadom hogy ez a csipés-szabályozás egyik ősi módszere,de akkor is a soha el nem évülő háborús büntettek közé sorolom.
de!
a képeket látva könnyen vegán lesz az ember...:))
minden képmutatás nélkül mondom ezt,főként mert gyerekkorban hajnali disznóöléssel és járulékos részeivel semmi gondom nem volt soha.

a fasirt említése viszont kellemes élettani hatásokat inditott el-mese nincs szombat reggeli vásárlási cetlire felirni:darálthús.
(az előbb darálthőst irtam)mert kopottak a billenytűim:))))

vörösbor(de)minőségi 2014.10.03. 03:46:56

@Andrass9: itt viszont leszakadt az ég pontosan 20:30kor.
először!
majd miután sikeres volt,ezt megismételte még vagy 3 alkalommal. ez nem az eső kategoria volt, hanem zivatar?tán a zápornál az intenzívebb...mindig keverem.

Susztertangó 2014.10.03. 05:31:47

@vörösbor(de)minőségi: 1./Mondjuk 1951-ig nekem sem, sőt kis kék kötényem volt és segítettem vakarni. Aztán már megértettem, miért visít a deres siklósi hajnalban az a coca. Inkább berohantam a szobába a dunna alá dugni a fejem. Ezt azért írtam, mert fényezném magam, mily érzékeny lélek vagyok. Sajnos ezt nem tehetem, mert egy korrupt, aljas és főként disznó éhes voltam és a hagymás vért lelkiismeret furdalás nélkül nyomtam be. (Bár Brad Blanton szerint ez a jó, nem hallgatni arra a lökött Tücsök Tódorra.)
2./Tulajdonkép jól írtad, 80%uk fizikailag, a maradék lelkileg/idegileg az. Feltéve, ha eredeti-katonai-értelemben nézzük.

vörösbor(de)minőségi 2014.10.03. 08:19:11

@Susztertangó: esetemben több ponton is erős"ferdülés" történt,mert a fáramászás/magasság sem volt gond,mint ahogyan a csipős reggelen a disznóölés,perzselés,és nagyapát sem utáltam meg és láttam gyilkosnak utána.
már felnőttként belecsöppentem egy vidéki "menjátafábiánékvágtakfrissahus"-ba.
no ezt nem kellett volna.egy marhát vágtak és mire én átmentem addigra a horror része már láthatatlan volt,és a hosszú asztalon a különféle husalkatrészek voltak csak.de éppen akkor valaki áttolta a lenyúzott marhabőrt egy talicskában ami nyilván eléggé véres volt.ez még semmi.de a másik állat előtt aki a karámban tartózkodott és csak nézett szerencsétlen-amikor eltolta a cuccot? akkor az elkezdett bőgni hangosan.
ne ez már kritikus érzelmi állapotot okozott,de ennek ellenére valahogyan kinyöftem,hogy jó akkor egy kilo mittudoménmit veszek.
hazavittem,és képtelen voltam elkésziteni.betettem fagyasztóba.sok hónap után(gondoltam addig ez elsatnyul ez a rossz élmény)akárhányszor kezembe akadt a hus? nem voltam rá képes,hogy bármit csináljak vele.
elajándékoztam.
és ha ez még nem lett volna elég?akkor ide tartozik még az,hogy több mint egy évig az előrecsomagolt gyönyörű húsokból sem voltam képes vásárolni.én voltam a legjobban meglepődve ezen a dolgon,és főként azon,hogy nagyon sokáig tartott.
ma sem vagyok kimondottan húsevő de szeretem a húst és élvezettel eszem-de ritkán.
képmutató módon most sem szeretnék egy baromfifeldolgozóba vagy egy vágóhídon üzemlátogatni.....azonnal fanatikus vegán lennék.

Pinka-Panka 2014.10.03. 10:19:22

@Andrass9: :) pedig finom, a házi tészta, én szeretem,

nekem egyszer a szabályos kocka, nem a fodros, úgy összeállt, hogy 5-6 főtt egybe meg, hiába volt kavargatás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.03. 11:17:41

@Pinka-Panka: Hát valami ilyesmi történt velem is, csak a friss tésztával. Este, mikor még ránéztem a konyhára, mit kell a hűtőbe tenni éjszakára, üresen találtam a lábost :) Igaz, én is rájártam ...

Fenchurch68 2014.10.03. 13:24:34

Jelentem, a konfitált karaj felér egy komolyabb 18+ -os élménnyel, szeletelni ugyan nem lehet, de nem volt panasz az elemeire lazán szétesett állagra sem. Az ebéd utáni komment ennyi volt: "magasabb osztályba léphet."
Még egy-két szemeszter, és semmi problémám nem lesz egy ilyen fejhússal sem :)

Pinka-Panka 2014.10.03. 14:10:02

@Kató néni: aranyos, amit írtál:) ügyes vagy!

Velem, néha az ellentétje illik, néha úgy elcseszek főzést, ha nincs hangulatom, hogy ihaj.

Nem tudom, de néha nagyon van kedvem főzni és sikerül is, de aztán, ha nem akarásnak, nyögés a vége. Úgy elintézem. Én bevallom,hogy nálam sok minden kell, hogy remekeljek. Komoly stressz néha, pláne, ha vendégség van, de néhga meg, mit a karikacsapás.

Pinka-Panka 2014.10.03. 14:12:01

@Andrass9: mindent meg lehet enni, csak ha leég azt nagyon nem.
Na, bumm összeállt a tészta, többet rágunk, az imént írtam, én miket művelek néha.
Vagy kanállal, vagy kézzel, de megesszük, ha elrontódik, beszólás mindig van nálunk.

Pinka-Panka 2014.10.03. 14:15:40

A cékla nagyon jó lett ismét, szinte faljuk üresen.

A lánykámnak van valami diétája, előírt, Ő rakott kelt készített, egész jó lett, valami kókusz olajon, csirkemell darálékból. Megkóstoltam ízletes nagyon

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 15:47:49

@Kató néni: a helyzet az, hogy nem szabadna szétesnie...:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.03. 15:49:01

@Andrass9: nekem a gyenge pontom a házi tészta, egyszerűen nincs olyan, hogy ne állna össze a főzővízben.
az emberem mégis jobban szereti, mint a boltit.

Susztertangó 2014.10.03. 17:27:30

@Babette.: Fogalmam sincs, hogy műxik-e, vagy te is így csinálod, de mégis: szóval tegyél fél/egy deci olajat a bő főzővízbe. Nem árt szorgosan keverni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.03. 18:33:20

Szép estét!
Lenn voltam a kertben, leszedtem megint egy kilónyi érett paprikát, holnap készül a következő paprikakrém. A gerillakertből elcsórtak egy sütőtököt, persze a legnagyobbat, egy meg megrohadt, már csak hét van.
@Andrass9: Manók járhattak arra.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.03. 20:13:28

Belebotlottam egy receptbe, pontosabban kettőbe. Nem kínai, de majdnem. Az elsőnél lisztből, vajból és élesztőből gyúr tésztát, úgy keleszti, aztán teszi hozzá a tejet. A másodiknál már a keményítőlisztnél elakadtam.
www.mindmegette.hu/a-knedli-titkai-39592

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.03. 21:20:32

@Kató néni: Nagyon nagyon gratulálok! Nem azért, mert vegaként előreléptél, hanem mert alapból nem riadtál meg a konfitálástól.
Bisztos nem esett volna szét, ha maghőmérőt használsz :):):)
A szeletelés trükkje, hogy hagyod kihülni, majd felszeletelve ismét visszateszed a meleg zsírba. Az igazság viszont az, hogy az ilyen húst villával kell szétcincálni - nyema szeletelés!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.03. 21:22:09

@Pinka-Panka: A rakott kel az finom, de az a kókuszzsír azt én nem szeretem. Egyszer próbáltam, mert enélkül nem mondok itéletet, de nagyon nem izlett. Inkább mangalica zsír vagy ghí!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.03. 21:22:42

@Susztertangó: Honnan a fenébe tudod, hogy füstölőt keresek???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.03. 21:26:31

@Susztertangó: Két gond van a megadott linkkel:
1, csak meleg füsttel dolgozik (vagyis hal, friss hús, de pl nem paprika)
2, hiába próbálod a webcimüket ( www.forrofust.hu ), visszavisz a fácsére, amit én nem kultiválok, szóval nálam feketelistára kerültek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.03. 21:29:01

@Waka: Ezek szerint neked is volt valami manócskád?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.03. 21:32:20

@Waka: A keményítőliszttel még megbirkóztam, de a "nem hegyes végű" késsel való kevergetés kiakasztott...

Fenchurch68 2014.10.04. 08:09:02

@Andrass9: Tudom, hogy hagyni kellett volna kihűlni, de az ember volt az erősebb, rögtön akarta, ahogy elkészült :) Gondoltam, hogy majd vágok belőle szeleteket, és valami gombás-sajtos cuccal megsütöm, de azt mondta, hogy ha bármit csinálok vele, azonnali válóok.
Ezek nekem fontos lépések, teljesen be tudok rezelni, ha valami újat kell csinálnom, aztán ha egyszer sikerült, határ a csillagos ég. (Így volt a kelt tésztával is, évekig kerülgettem a témát, nagymama annak idején annyira túlspilázta - legyen langyos a liszt, felfuttatott élesztő, nehogy rányissuk az ablakot, szitálás, dagasztókaros robotgép - mikor rájöttem, hogy a porélesztővel, kézzel dagasztva, tábori körülmények között pohárral kinyújtva is működik, sőt, minő szörnyűség, még a hűtőben is megkel, az nagy áttörés volt.) De ez a húsozás nekem teljesen új, és döbbenetes, ahogy a hús-zöldség kombinációktól az ember folyamatosan fogy, én meg szerencsére nem.

vörösbor(de)minőségi 2014.10.04. 10:17:48

@Babette.: látom már javasolták a főzővízbe olajat...de segit a helyzeten annak ellenére,hogy ezt elsősorban azért teszim a vizbe mert akkor sosem forr ki,de 2in1 az összetapadás ellen is naccerű

Tangó Suszter 2014.10.04. 12:19:19

@Kató néni: A végén még beleférek történelmi öltönyeimbe..mármint a történelem hajnalán a Nyári szabó által készítettekbe. Na jó, van egy két VOR is.Ez a remélt jövő, a jelen problémája, hogy nincs itthon kenyér és nem tudom kitunkolni a lecsót, azt a jó zsíros lecsót. Beleütöttem három tojást az talán felszedi, utána meg én.
P.S.: A lecsó halványító zellerrel is lecsó-olyan mint a bunda.

eyr750 2019.01.24. 09:41:33

Sziasztok! Tudtam, hogy megtalálom itt, amit keresek! Régóta tervben van (volt?) ez az étel. Tegnap megvettem hozzá a fél fejet. Elkezdtem mosni, tisztogatni. A hentest kérdeztem a fogakról, de azt mondta, hogy maradnak, a végén egyben kijön a csonttal együtt. Menet közben viszont annyira megundorodtam a disznó szuvas fogaitól (pedig egy fogkefét beáldoztám rá) a füljáratától, hogy feladtam. Pár év emlékhalványulás után lehet, hogy ismét nekifutok. Mindig szürke a foga? :((( A fülön még vájni kéne? Csak a disznófülzsír miatt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.24. 15:45:02

@eyr750: Rég volt! Meg kell várnod Wakát, aki a posztot írta. Én is megpróbáltam, de ő a profi!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.01.24. 17:44:37

Épp hétfőn főtt egy újabb adag, de egészségesek voltak a fogai. A fültövet egy kicsit felhasítottam, de csak némi szőrt és hámréteget kellett kikaparni belőle, zsír nem volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.01.24. 17:45:19

@eyr750: Valamiért nem működött a válasz gomb, de leírtam a tapasztalataimat.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.24. 18:24:23

@eyr750:

Hát talán jobb is, hogy kidobtad(?), mert ha már a foga is szuvas volt ( nem nézted el véletenül? ), akkor az valami nagyon vén disznó lehetett. Manapság nem öreg disznók fejét áruják, nincsenek még egy évesek sem akiet vágnak, tehát nem lehet a foguk szuvas sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.24. 19:19:37

@látjátok feleim szümtükkel: Nem szükségszerű, hogy szuvas volt az a fog! Csak egyszerűen sötétebb, mint a Palvin Barbi megsikált foga, nincs azzal semmi baj :)

kocsmagomba 2019.01.24. 21:52:58

@eyr750: szerintem senki ne egyen olyat, amihez nincs gusztusa. Itt be is fejezhetném a hozzászólást. Viszont mi van, ha tényleg jól felfogott egészségügyi szempontból szeretnél ilyet enni. Mert ez az étel egészséges, olyan anyagokhoz juttatja a szervezetet, ami máshogy nem beszerezhető.
Akkor pedig azt mondom, ne tétovázz. A disznó jobb helyen nem csak fehérjedús tápon nő fel, hanem szénhidrát dús kukoricán! Ezért olyan lesz a foga, amilyen. Ez nem jelent eü kockázatot. Fülét, orrvezetéket tisztítsd ki, én a magam részéről csak perzseltet fogyasztok eleve, aminek a bőrében semmi nem marad életben. Ennyi. Ha gusztustalant, vállalhatatlant látsz, hagyd a fenébe, nem éri meg.

Dikusz 2019.01.24. 23:46:42

@Andrass9: Már a Barbival nincs gond, vagy a malacka szuvas fogával? :)))

Topy 2019.01.25. 09:58:24

@Andrass9: be kellett volna fizetni a malacka fejét egy fogkőeltávolításra és fogfehérítésre, akkor hollywoodi mosollyal nézhetett volni kifelé a kocsonyaléből :)

mondjuk azért megnézném a fogorvos arcát, mikor valaki beállítana hozzá egy fél malacfejjel :D

kocsmagomba 2019.01.25. 10:48:43

@Topy: :D
Azért rákérdezek a fiamnál, hátha ő tudja, hogy véletlenül nem gyakorolnak-e a fogorvos jelöltek vagy szakvizsgázók ilyen malacfogon. :)
Mert azt tudom, hogy egyéb műtétes szakmák szakorvos jelöltjei, sebészek, nőgyógyászok, urológusok, ... stb., gyakorolnak élő, altatott malacokon.
Jaj, most többet tudtatok meg, mint amennyit szerettetek volna...??? :)))

Topy 2019.01.25. 10:56:37

@kocsmagomba: ja, most már tudjuk kihez kell fordulni, ha hollywoodi kocsonyát szeretnénk! :D :D :D

Kumari aki Nilüfer 2019.01.25. 17:13:51

@Waka: NEM főzök fejet..fog, szem, azt túlélem.de a fülzsír..ez az a pont, ahol:NEM!!!!!( Kurucznál veszek, készen, és nem gondolok arra, hogy nézett ki nyersen..)

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.25. 17:44:01

@Kumari aki Nilüfer:

Azért nem kell mindent elhinni. Ha a hentesnél fülzsírral árulnák a disznó fejét, akkor már a vágóhidat régen bezárták volna. A hentessel együtt. Egyébként meg a vágóhídon a leölt állatokat forrázzák, és nem perzselik, mint régen ( nem érnének rá ), ezért sokkal tisztább a bontott hús is. Ahol még is perzselnek, a perzselés után forrázzák a bontatlan disznót.

Ja, finnyásoknak elmondanám, hogy apósom anno a disznó felbontásához leemelte az udvari farakáson tárolt deszkaajtót, azt egy lapáttal lekaparta és alálökték a megperzselt disznónak. A kibontott darabokat meg a farakásra rakták ugy nature. Egyszer szóvátettem, hogy a saját élelmüket kezelhetnék tisztábban is, de előtte se lett soha senki beteg a disznóságaiktól. Mellesleg meg nagyon jó ízeket bűvöltek.

Kumari aki Nilüfer 2019.01.25. 18:47:28

@látjátok feleim szümtükkel: Ok..csak erős a fantáziám..és igen, nálunk is az ólajtón bontottak, de utána egy büdös nagy deszka asztalra került a hús.Nyilván a fejet is ott dolgozták fel, szétvágták, kipucolták, ettük...csak ne nekem kelljen pucoválni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.25. 21:52:54

@látjátok feleim szümtükkel: Életemben először hoztam haza sertésvelőt. Sőt! Nem csak hazahoztam, de meg is tisztítottam! Mit mondjak - ez is egy lecke a szakácsságból!!!
(Ez utóbbiról most sokat tanultam Anthony Bourdain - Egy szakács vallomásai című könyvből. Ami nagyon meglepett, hogy rengeteg a közös gondolat, inspiráció és önrontás benne az én szakácsságommal. Talán csak a sokkal kisebb tudásom (meg a droghoz való nagyon negatív hozzáállásom), ami engem eddig megmentett az öngyilkolástól... Javasolt olvasmány wannabe szakácsoknak!

kobold63 2019.01.26. 00:51:01

@Andrass9: Nem látunk bele mások poklába. Kivülről sikeres, produktiv élet. Irigylésre méltó munka, utazások és pompás evések a világ minden tájáról. Kár érte !

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.26. 07:57:17

Nem ártana kissé visszavenni a személyeskedésből. Ez ugyan kocsma, annak is lehetne helye, de eddig nem tettük, talán nem ártana mellőzni ezután is. Van sok minden más, a miről lehet beszélgetni.

Dikusz 2019.01.26. 10:45:16

@látjátok feleim szümtükkel: Dombon ülő fűcsomó legyek, de nem látok itt személyeskedést.

BOAR 2019.01.26. 10:54:22

@Andrass9: Na mesélj, hogy tisztítottad?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.26. 11:34:50

@BOAR: Lesz belőle poszt, de alapvetően lassan csurdogáló hideg/kézmeleg víz alatt egyik tenyeremben tartva a rózsát, a másik kezem ujjaival lehúztam a hártyákat. A víz segített benyúlni a hártya alá.
A víz hőfoka attól függött, mikor fagyott el a kezem :)

BOAR 2019.01.26. 11:42:02

@Andrass9: Ezt a módszert propagálom évek óta...(itt is)
Be se kell nyúlni a hártya alá, a víz behatol és leválasztja.
Utána nem árt egy szűrőben lecsepegtetni mert ha ilyen vizesen rántod, reménytelenül felhabzik az olaj.
Barátom vadászházánál ahol meglehetősen "rusztikus" körülmények vannak, ásványvizes palackból csorgatott vízzel is működött a dolog.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.26. 11:47:51

@Andrass9:

Vízzel, de nem kell folyóvíz. Egy tálkába teszek 4-5 velőt, és amikor egy fél perce már benne van, akkor egyet kiveszek, nagyon szépen leszedhető róla a hártya. Nem fagy el a kezem. A végén tiszta vízben leöblítem az összeset, és lecsepegtetem.

BOAR 2019.01.26. 12:02:44

@látjátok feleim szümtükkel: Egyszer próbáld ki, utána nyilatkozz ilyeneket, hogy "nem kell"...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.26. 12:14:44

@BOAR: Itt a kocsmában mindenkinek mindenre van saját módszere :) Az meg Istenkáromlás, ha eltérsz tőle ...

Az ásványvizes palack tökéletes megoldás "rusztikus" környezetben. Ha adódik, alkalmazni fogom!

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.26. 14:53:22

@BOAR:

Valahol elveszett, hogy a velőt vízzel teszem a tálkába, és abban áll addig, amg mindet meg nem tisztítom. Ezért nem kell folyóvíz. Régen én is úgy csináltam de nekem is fázott a kezem.

Egyébként nagyon régóta, és gyakran főzök velőt, nyugodt lehetsz tudom mit kell vele kezdeni.

Andrass9-nek meg az ángyatérgyekalácsa.:D

BOAR 2019.01.26. 15:38:48

@Andrass9: Nekem egyetemista koromban egy hentes javasolta ezt a módszert. Akkoriban a velő kimondottan olcsó alapanyag volt, gyakran vettem vacsorára.
Ez a legjobb módszer arra, hogy egyben maradjon, akkor is gyorsan működik, ha egy kicsit túl lett hűtve és "rákötött" a hártya.

Dikusz 2019.01.26. 21:54:14

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, kérek szépen, de itt, ez alatt a poszt alatt nem látom a személyeskedést. Már arra is csak kapkodom az okos kis búrámat, hogy 2014-es poszthoz vannak kommentek.:)

Nem tudom egyébként mi van a szememmel, mert évekig hordtam Tesco-gazdaságos +1-es, később +2,5-es szemüvegeket. Egy jó évvel ezelőtt meg nem tudom mitől, de megjavult a szemem, nem kell használnom olvasáshoz szemüveget.
Amilyen szerencsém van, lesz ennek még böjtje...

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.27. 08:34:53

@Dikusz:

Ha nem lesz hályogod, akkor talán nem lesz böjt sem. Egyébként a szürkehályogot nagyon jól tudják korrigálni.

BOAR 2019.01.27. 18:56:58

@látjátok feleim szümtükkel: Ja, tudják...
Erről mesélhetnék de inkább nem akarok mert még mindig ökölbe szorul a kezem...

Dikusz 2019.01.27. 21:26:33

@BOAR: Ha nem is így neten részletezve, de az komolyan érdekelne, miért szorul ökölbe a kezed.
Érintett voltam, és lehet, leszek is, ezért kérdezem.

Dikusz 2019.01.27. 21:42:27

@látjátok feleim szümtükkel: saját "jogon" nem voltam szemészeti kontrollon még.
Egyenlőre ismerősök azt mondják, örüljek neki, hogy szemüveg nélkül olvasok. Viszont előfordulhat -legalábbis a tünetek alapján-, hogy idővel kialakulhat szürkehályog ("jó"esetben).

Elmondanék egy történetet. Nem ismerős ismerősének nagynénjével fordult elő,nagyon kedves 82éves túrabarátnőm mesélte el:
Szemészeti kontrollon kérdezte tőle a szemészorvos, hogy van egy rossz, és egy jó híre, melyiket mondja előbb?

Erre ő azt felelte, hogy előbb mondja a jó hírt. A jó hír az, mondta a doktornő, hogy önnek makuladegenerációja van!
Barátnőm azt kérdezte, hogy ezek után mi lenne a jó hír?
Erre a doktornő: a jó hír az, hogy nem zöldhályogja van...

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.27. 22:25:01

@Dikusz:

Jogos, az jó hír, ha a hályog nem zöld.
A mai szemműtétek már fájdalom mentesek, ha fáj, akkor más baj is van, mint hályog.

kobold63 2019.01.27. 22:52:24

@Dikusz: Ne az ismerősöket kérdezd, menj el szakorvoshoz. Az ellenőrzés nem műtét, de ha valami kezdődő probléma van, azt időben kell kezelni. Ha hályog, azt is tanácsolják, hogy mikor esedékes operálni. Ha arra kerül a sor, a lehetséges legjobb verziót érdemes választani, még hozzájárulással is. Nem kell vágni a szemet, a pupillán keresztül végzik el a beavatkozást.

Nagymamám ragyogó egészségnek örvendett. 101 éves korában halt meg, bár akart már elöbb is, panaszkodott, hogy elfáradt az éléstől, de nem tud meghalni. Az elfáradásnak nagy része volt, hogy megvakult. 80 éves kora körül akarták a szürkehályogát operálni, de ő mindig halogatta, a kertészkedésre, költözésre vagy hasonlóra hivatkozva. Aktiv volt, de már 90-es éveiben nem válalták a műtétet. Akkor a másik szemén retina leválás alakult ki, igy majdnem teljesen vakká vált.

Dikusz 2019.01.27. 23:28:53

@látjátok feleim szümtükkel: Neki azt mondták, hogy a makuladegenerációnál fokozatosan veszíti el a látását, a zöldhályognál meg egyik pillanatról a másikra.

Dikusz 2019.01.27. 23:31:27

@kobold63: Az lesz, mindenképpen szemészorvoshoz megyek. Ahogy idősödik az ember, jönnek a bajok maguktól is, kinél jobban, kinél kevésbé. A látás az, amit nem szeretnék elveszíteni.

kobold63 2019.01.28. 00:43:05

@Dikusz: A maculadegenerációt fájdalmas, a szembe adott injectiokkal tudják kezelni, a zöldhályogot éveken keresztül is progresszió mentesen lehet tartani szemcseppekkel. A diabéteszben olyan gyakori vaksághoz vezető retinakárosodást is lehet javítani, kezelni. A szürkehályog a leggyakoribb, az idősödő generáció velejárója, jól kezelhető. Időbeli felismerés a legfontosabb.

BOAR 2019.01.28. 22:20:58

@kobold63: A maculadgenerációtól most vakult meg egy barátom felesége, még nincs ötven éves. Kapta a szemébe az injekciókat de nem használt.

BOAR 2019.01.28. 22:30:38

@Dikusz: Röviden. A feleségem nem volt még negyvenöt amikor szürkehályogot diagnosztizáltak nála. A bal szemét a kórházban műtötték, kapott egy új szemlencsét és a tényt, hogy hátralévő életében szemüveges lesz.
Amikor a jobb szeme került sorra, ajánlottak neki egy Pécsett praktizáló professzort aki megcsinálná neki multifokális lencsével a műtétet, először a soron lévő szemén aztán majd a már műtöttön is. Először talán százötvenezer forint hangzott el, ebből mire a jobb szem műtétje megvalósult, lett kb. négyszázezer. A műtét budán volt egy nagy nevű, lehúzós klinikán. Fene ott egye, ha ez jó, csinálják meg a bal szemen is. Előre az volt az ígéret, hogy sima ügy. A műtét után még leült velem a prof beszélgetni, akkor is úgy nyilatkozott, hogy akár egy hónapon belül megcsinálja. Aztán az első, kétnapos kontrollnál már húzogatta a száját, hogy az a lencse amolyan kis karmocskákkal van illesztve, kiszedni nehéz lenne, inkább ráépít egy multifokálist(megjegyzem, korábban is erről volt szó). Aztán a második kontrollnál már hallani sem akart a bal szem műtétjéről és úgy beszélt az asszonnyal mint egy kutyával.
Azóta mástól is hallottam kísértetiesen hasonló történetet ugyanerről a profról. Nem baj, ha egyszer szájonvágom, legalább gondolkodhat, ki miatt kapta...