Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Rekviem a császárgombáért

2014.09.30. 07:00 Andrass9

A napokban kaptam a hírt, hogy a császárgomba védett lett.  Erre való megemlékezésként előástam egy tavalyi írásomat, amit annak idején nem posztoltam - gombalevest mindenki tud főzni ...

Barátunk, akinek dílere van, gyakran megjelenik egy-egy papírzacskóval, amiben néhény szép gomba lapult, mert én nagyon szeretem a gombát. Előre nem tudja soha, mikor lesz, de a díler bizony jelentkezik, hogyha van friss szállítmány. Most azonban másként történt!

Barátunk (a dílere nélkül) elment Miskolcon a piacra hajnalban, és mit tesz isten, ott mosolygott egy nagy kupac császárgomba, gombaszakértõi papírral megerõsítve. Ennek természetesen nem tudott ellenállni, és felpakolt egy zacskónyit

A loot (amerikai megfelelõje a szajrénak) így nézett ki.

10.jpg

Azért ez nem semmi! A császárgomba fõleg fiatal, kibontatlan formában érkezett. Ami pedig a hab a tortán, hogy volt egy szép vargánya is a zacskóban. Sokat tûnõdtem, mi legyen belõle, míg végül egy levesre szavaztam, és miután mások nem szavazhattak, ez lett a határozat. A szép gömbölyû fiatal példányokat fagyasztásra ítéltem, bár száríthattam volna õket, ha a lustaság nem tart vissza. A többihez viszont begyûjtöttem némi alapanyagot:

  • kb 25 dkg császárgomba és egy vargánya
  • 1 NAGY krumpli
  • 1 kis hagyma
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl tejszín (pizzaszeletvágó ne használja!)
  • 4 girizd fokhagyma
  • 2 kk gévagombapor Süllõcskétõl
  • 2 adag marhahús alaplé (az a jeges kocka a bal felső sarokban)

11.jpg

A krumplit meghámoztam, felkockáztam és a hagyma felével, a fokhagymákkal, kis sóval és borssal puhára fõztem.

12.jpg

A gombákat felszeleteltem

13.jpg

Majd vékony csíkokra vágtam. Nem tudtam megállni, hogy a frissen érõ Aji Cristal csilibõl ne aprítsak legalább egy felet a gombához. Nem olyan durván csíp, ha ki van magozva, viszont fantasztikus gyümölcsös íze van.

14.jpg

A hagyma másik felét a vajon megpároltam (elég lenne 2,5 dkg vaj is!), majd rádobtam a borsozott, sózott gombacsíkokat.

15.jpg

Most jutott idõ egy nagy csokor petrezselyemzöld aprítására, és a szára szétválasztására.

16.jpg

A gombák eléggé megpárolódtak, ezért beletettem a két alaplé kockámat a csodahüttõbõl.

17.jpg

Mire ez felforrt, a krumpli puhára fõtt, botmixerrel megpürésítettem, majd hozzáöntöttem a gombához.

18.jpg

Felöntöttem bõ liter vízzel (az alaplé nálam sürítmény, mert nem gyõzném hellyel a hüttõben)! Beledobtam a petrezselyemszárat és felforraltam.

19.jpg

Ezalatt a tejszínben elkevertem a tojás sárgáját egy kis sóval és szerecsendióval, majd gyorsan beledolgoztam a forrásban lévõ levesbe. Vigyáznom kellett, hogy a tojás ne csapódjon ki. Kicsapódott ...

20.jpg

A megaprított petrezselyemzöld felét is belefõztem. Ezután elzártam a gázt, beleszórtam a maradék petrezselyemzöldet és vártam a barátunkat, hogy kóstolja meg, mihez hozott ilyen finom alapanyagot.

21.jpg

Sajnos még nem érkezett meg, de csomagoltam neki egy dobozzal ...

A maradékot a fiamék ették meg nagy ovációval, de kép nem készült róluk.

69 komment

Címkék: krumpli hagyma tejszín fokhagyma vargánya petrezselyem szerecsendió császárgomba

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr746545277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.30. 07:47:34

No, akkor lehet mondani, hogy nyugodjék békében.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.30. 16:46:26

Kicsit égnek az ujjaim: eltettem 2 kiló Ancho Gigantea paprikát édes paprikapürének. Azért néhány paprika igencsak csípett, én meg nem húztam kesztyűt ...
Az öt tőből egy másfajta paprika lett! Kicsit hosszúkás, de szép kerek. Még az erezése se látszik. A húsa viszont olyan kemény és roppanós, amilyet paprikában még nem ettem. Fogok róla magot, majd jövőre meglátjuk.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 17:19:04

egy ilyen ronda tortába elpazarolni 3/4 kg vajat és 8 vaníliarudat?????
babramegy.blog.hu/2014/09/16/rainbow_cake_111

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.30. 18:13:30

hat eleg ertelmetlen dolognak tartom a csaszargomba vedette nyilvanitasat

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.30. 19:18:26

Szerencse, hogy a hagymát nem nyilvánítják védetté.:D

Egyébként megint nyílik egy banán, és elkezdett tojni egy kacsa.
Ja, év virágok vannak két szilvafán.

Susztertangó 2014.09.30. 20:30:46

JUHÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.30. 21:13:53

@Susztertangó: Sikerült ráadásul nagybetűsítened is magad! Gratula!
Vagy mégsem? Hiányzik a történelmed a profilodból. A kisbetűs identitásod még mindig nincs meg :(

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.30. 21:15:07

@Andrass9:

Nem paradicsommal, hanem fügével.:D

Úgy érik, mintha jönne a nyár.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.30. 21:28:49

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam nem akar másodérni, viszont megindult az Idared alma is. Sok lesz!!!

Susztertangó 2014.09.30. 21:41:28

@Andrass9: Jesszasz!Az inda válaszolt és egy régebbi freemailos regisztrálásom szerint ment nagybetűsre. A pofára esésből vagy tanul az ember vagy nem :-( Ki kellett lépnem a gmailos susztertangós indából, és lett nagybetűs. Hál' Istennek csak röhögök, már nem üt meg a guta.

Susztertangó 2014.09.30. 21:50:16

@Andrass9: Ez már a következő napok története lesz , elegem van egy időre a bénázásból.

Pinka-Panka 2014.09.30. 21:51:24

@Babette.: megijedtem, ráadásul gusztustalan is nekem. Nem is tudom ki enne meg egy ilyen kavalkád tortát. Rémes, az emberi hülyeség határtalan...

Pinka-Panka 2014.09.30. 21:52:45

András, nagyon jó úgy ahogy van, eggyel lenne még jobb, ha itt lenne előttem.
Teccccik!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.30. 21:54:08

@Babette.: Van egy méretes. Lesz rajta vagy 250-300 kiló, ahogy elnézem. A mucsu pedig valószínűleg rekordot dönt idén (eddig 430 kg a rekord).

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 21:55:25

mondtam már, hogy több mint egy polcnyi ecetes szilvám forrt meg? isten se tudja, miért, a többinek nincs baja.
sírtam...

Pinka-Panka 2014.09.30. 21:58:55

Szép estét! Adjon Isten!

Nem úgy alakult a hetem, ahogy az előre tervben volt, így néha konyháznom kellett. És kell is.

Tegnap gyorsan, egy csodás szűzérmét csináltam salátával.

Már tegnap este mára megcsináltam, a 6 szelet fehér pecsenyéből a húst, tejszínesen, s egy spagettit, teljes kiőrlésűt.
semmilyen hagymát nem piritok, így más az íze, szerintem nagyon finom lett, de ez a hús is kiváló volt. És nem illik hozzá, de én céklával ettem, mert mindenhez eszem savanyúságot.

Holnap vennem is kell ismét céklát, mert ez hamar elfogyott, s csinálom a következőt.

Az idő szép, panasz nem lehet, a napom egy részét a strandon töltöm két napja, a nap melegén, lubickolva és úszással. Még tartson vagy 1 hónapig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.30. 21:59:44

@Babette.: Nem mondtad, de ne aggódj, finom lesz az úgy is! Nekem a savanyúságaim szerettek megforrni, és a kamrapolcot ragadós lével elönteni, de attól még jó íze lett. Mostanság már jobban figyelek a dunsztolással, ezért csak az egyik rumosmeggyem forrt meg, de annak aztán egyáltalán nem árt még egy kis alkohol :)

Pinka-Panka 2014.09.30. 22:03:17

@Andrass9: reméljük a házasság nem úgy néz majd ki, ahogy az a torta.
Ilyen esküvői torta lenne, sosem mennék férjhez.:)
Egyszerűen borzalom, gicccsssss

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.30. 22:03:44

@Pinka-Panka: Csak nem a Dunában úszkálsz? :)
Jó, hogy jut időd élvezni a jóidőt. Én főleg gyógyszerekkel kisérletezem, melyik szedi rendbe a derékcsigolyámat...
Nagyon ácsingózom már egy vadasra vagy egy Osso Buco-ra, de amióta csak magamra főzök, azóta nem főzök. Lehet, rábeszélem a szomszédasszonyt? Feleségem nem akar húst enni.

Pinka-Panka 2014.09.30. 22:05:57

@Andrass9: na, én is jobban megnézem az enyémeket a kamrában, magasan vannak, remélem nem forrtak be.

Én is sírnék, ahogy babette, sok meló, hiába.

Amúgy már 3 kis üveg savanyút is elpusztitottunk.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.30. 22:07:11

@Andrass9: kiöntöttem. nem kell nekem, hogy a polcon sercegve folyjanak mindenfelé.

Pinka-Panka 2014.09.30. 22:09:21

@Andrass9: na, ja, egy kis szín nem árt a házasságban sem, de ennyire?:) az már túlzás volna...

Én valami celeb tortának vélem...

Pinka-Panka 2014.09.30. 22:12:47

@Babette.: nekem tavaly volt egy -két ötliteres ment kárba...
Én is nagyon izgulok mindig és senkit nem engedek a közelembe, ha savanyítok, nekem senki se akkor akarjon morzsázni, meg enni.
Ugyanis, mindig akkor akar éhenhalni mindenki.

Babette sajnálom, nem tudom miért forrhatott be. Még az éjszakák sem melegek.

Pinka-Panka 2014.09.30. 22:17:04

@Andrass9: dehogy, Leányfalun a strandon, sajnos az úszó, az éjszaka miatt hidegebb. Nekem Leányfalu a gyógyulás mindenhogyan. Derékomra, a vizözön, nagyon jó. A meleg víz is, a lelkemnek meg az ottani légkör.

Nagyon jó a vízsugár András, meg az úszás is. Ha szabad...

Pinka-Panka 2014.10.01. 11:46:07

Most nincs ebben a kocsmában senki?:)

Én beléptem. Voltam piacon, a cékla fől, maradt még marhaszelet, de kicsinyke, a lyánynak mustáros, fokhagymás mellfilét csináltam, a marhaszelethez egy kis rizst.

Salátát, s úgy gondoltam a csirkemellet magamnak a salátába metélem, megöntözöm joghurtos kumuttyal és nekem az ebédem megvan.

Pinka-Panka 2014.10.01. 11:49:52

Amúgy szép napot Nektek.

Megjelent a kedvenc szőlőm is, az meg a desszert mára.

S volt az én nagynéném, olyan nagyon aranyos, hogy gyártott szilvalekváros gombócot, mert tegnap a férjem óhajtotta. Soha semmi nem elég címen, én meg mondtam, majd akkor, ha leves lesz és majd amellé. De marhaszelet mellé, szerintem elég legyen békén maradni.

S van még egy tálcával, nyersen, mert tegnap főzött is ki nekünk. Azt is majd megcsinálom valamikor.

Azt mondta kicsit besegít, ha tud mivel. Azt se tudom, hogy legyek hálás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.01. 12:08:38

@Pinka-Panka: Jónapot!
Fő a karfiolleves, ami után főzök egy krumplistésztát - amint bejutok a konyhába :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.01. 12:11:21

@Pinka-Panka: Jó egy ilyen nagynéni!
Én most már tudom, hogy a kedvenc szőlőim az Irsai Olivér és az Izabella. Utóbbiból van 2 tőkével a kertben, és már érik. Az előbbit három hétig lehetett kapni egy zöldségesnél, de elfogyott. Úgy tűnik, hogy a zöldséges is, mert bezárt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.01. 12:12:08

@Pinka-Panka: Szerintem mindenki a császárgombát siratja :)

Fenchurch68 2014.10.01. 13:39:35

@Andrass9: Ma fogyott el a kocsonyából megmentett zöldségekből átlényegült vadas vége, ha előbb látom, elküldtem volna postán :)
Le volt olcsósítva a karaj, vettem, mit csináljak vele? (Tudom, hülyeszőkevega.) Csirkével, hallal sosincs ilyen problémám, de a disznóval-marhával még csak barátkozom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.01. 15:49:55

@Kató néni: Köszi, hogy gondoltál rám :)
Ami meg a karajt illeti: Csontos vagy csont nélküli, szeletelt vagy egyben van. Ezek alap meghatározók.
Mondjuk csontos egybe karajból előállítható a másik három :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.01. 15:53:51

@Kató néni: Ha csontos és egyben van, lehet isgalmas egyben sült karajt csinálni belőle, ami zseniális ízeket hordoz a csont körül, de amúgy is finom. Van aki fúr bele egy lyukat, amibe lángolt kolbászt dug és úgy süti ki. Érdemes megtüzdelni szalonnával és fokhagymával, mert a karaj nagyon száraz hús, szereti a szalonnát, az egyben sütés meg a köménymagot és a fokhagymát.
Ha nincs körülötte csont, akkor érdemes baconbe tekerve egyben sütni.
Szeletelt állapotában meg millió variáció, de egy tipikus vasárnapi eledel lehet a csontos karajszeletek kirántva krumplipürével és húslevessel - a la cucilizmus :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.01. 15:57:35

@Andrass9: az emberem is ezt gondolta, hogy száraz, míg egyszer nem sütöttem neki egy 6-8 órás konfitált karajt....az kérem cuppogott a szaftoktól.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.01. 16:50:32

@Babette.: Kéremszépen, kezitcsókolom! Kató néni még nem kész a konfitálásra :) (Bár már erősen közeledik.)
Igazán szaftos karajt csak úgy lehet csinálni (de a csontja is legyen ott)!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.01. 16:59:43

Szép napot!
Tegnap nagyon el voltam úszva, este kilenc volt, mire végeztem nagyjából. Most éppen fő a must, van időm kicsit leülni, és feltölteni pár posztot.
A császárgombát azért megkóstolnám.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.01. 18:23:03

@Waka: Legközelebb erre jársz, azok a szép gömbölyűk még le vannak fagyasztva. Ha találsz hozzá pár vargányát, készítünk valami csudajót!

Susztertangó 2014.10.01. 18:58:00

@Andrass9: Szépek bizony. Ica szokott a Margit szigetre rendelni, ha nem akar egyedül menni a kutyával. Az unokája Havanyéz kutyájával. Mert a -beste- kölkének kellett kölök kuty, de csak őrá hárul a napi séta. A blöki nagyon lelkes és a rózsakertnél figyeli, hogy mikor ülünk már le, mert olyankor a szenvicsből kap, hogy érezze egy falkában vagyunk. Sört nem. Most minden szép zöld a sok esőtől, máskor már rég sárgára száradt minden fűcsomó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.01. 19:38:42

@Waka: Legalább nekem is volt ürügyem posztokat irkálni :)

Fenchurch68 2014.10.01. 19:49:18

@Andrass9: Egyben van, és nem csontos, miután száz forint különbség volt a csontos javára, és a csontozásra még nem vagyok kész :) viszont a konfitáláshoz talán már elég erős vagyok :D
Találtam egy olyan edényt az ember elfekvő készletében, ami csak egy kicsit nagyobb, mint az ominózus karaj, szóval igenis konfitálni fogok!
Miskolcon melyik piac? Mert én a vasgyárira járok, de szívesen bemegyek a városba, ha ott ilyen gombák teremnek...

Fenchurch68 2014.10.01. 19:51:37

@Susztertangó: Sajnos a sör sem paleo. Én a heti egy korsót tartom meg bűnözési kontingensnek. De szerény vagyok, mint Micimackó: kenyeret nem kérek mellé :)

Susztertangó 2014.10.01. 20:02:57

@Kató néni: Minek is? A sör folyékony kenyér-nem tudtad?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.01. 20:24:13

@Andrass9: Rendicsek, vargánya projekt indít.
Kis motiváció, ugyebár. Én már megírt poszttal érkeztem, a melóban volt rá kis időm.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.01. 20:29:54

csináltam egy kisebb adag rakott krumplit, holnapra az embernek elvitelre ebédre, most mentettem be a hűtőbe a részét:)
összedobtam egy diós-cukkinis sütit hasból, hát valami fenomenális lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.01. 21:36:27

@Babette.: Ahogy @Waka: is mondja - a részletekben bujik meg az ördög!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.01. 21:37:19

@Waka: Hja kérem, úgy könnyű ... de legalább van motivációd :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.01. 21:38:43

@Waka:
3 tojas
par evokanal mez - nincs itthon cukor
csipet so
kb 30 deka liszt
egy sutopor
3-5 marek diro durvara morzsolva - nem volt kedvem bonyolitani a torest
egy cukkini reszelve

amikor megsult citrommal es porcukorral kevert tejfolt kentem ra. na ez jo folyos lett de kit erdekel

egyszeruen brutal lett

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.01. 21:45:28

@Kató néni: Hát csontosan finomabb lenne, de igérem, hogy a szép karajrúd finom lesz (ha nem is malackaraj).
Nem tudom, hány napod van rá, de egy nap legalább jó lenne pácolásnak. Ez medvedoki szerint inkább száraz legyen (sok kedvedrevaló fűszert piríts meg, törd meg mozsárban, és vastagon burkold a húst). Egy jó ideje megfogadom a doki tanácsait. Sót NE tegyél bele. Azután amikor van 6-7 órád, amikor nem félsz magárahagyni a spórt, dörzsölj rá sok sót, forró zsíron pirítsd körbe, majd önts rá két deci száraz fehérbort (de jobb, ha barnasört teszel rá), adj hozzá hagymákokat minden fajtát és borítsd le olvadt zsírral - vagy hideggel, hisz úgyis felolvad. A lényeg, hogy eltakarja a húst. Az első órában nem baj, ha kicsit bugyborékol, de azután vedd le a lángot annyira, hogy meg se moccanjon (de azért égjen alatta). Akkor már elmehetsz aludni akár reggelig is. Lényeg, hogy ne mozogjon a zsír, mert akkor túl meleg.
Szerintem nem is kellett volna ezt itt elmagyaráznom - elég bátor lyány vagy te, hogy magadtól is megcsináld !!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.01. 21:48:20

@Babette.: A citromos-cukros tejföl helyből nyerő! Imádom túrógombócra is. Minden szép, de a cukkíni csak hozzáadott nedvesség, vagy mást is szolgált?
Nekem 3 évig kiszolgált egy kiló cukor az USA-ban, amikor egyedül voltam, azután jött a család és egy hét alatt elfogyott ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.01. 21:49:29

@Kató néni: A piac ügyben nem tudok válaszolni, legalábbis még nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.01. 21:52:51

@Susztertangó: Nálunk az unokás gyereknél van egy havanese már vagy 5 éve. A vejem naponta rohan vele 5 mérföldet! Azt nem tudom, hogy most a gyerek mellett is jut-e még ereje a futásra ...

Fenchurch68 2014.10.02. 09:09:29

@Andrass9: Bátornak elég bátor vagyok, de mégsem szeretnék egy ekkora darab húst tönkretenni :) köszönöm az instrukciókat, már ott lapul befűszerezve a husika. Azért vagyok kissé gátlásos, mert ez a drága ember sokkal profibb nálam a marha-sertés vonalon, és megfelelési kényszerem van. Azt állítja, hogy konzervatív és finnyás, ehhez képest simán megette a milánói szószt cukkiniből vágott és blansírozott "spagettivel", nem is beszélve a spenóttortáról meg a sütőtökös muffinról. Szóval eddig még nagyot nem tudtam hibázni... (Kivéve az első kelkáposztafőzeléket, amit neki főztem - a gyerekek sok fokhagymával szerették - arra azt mondta, hogy ez fokhagymafőzelék. Azért megette.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.02. 09:56:13

@Andrass9: a jépatojtában mire szolgál a jépa?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.02. 09:57:13

@Andrass9: én azért ezt húshőmérővel csinálom. feltekerem a gázt, és amikor a belső hő eléri a 70-80 fokot, akkor veszem nagyon alacsonyra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.02. 10:01:54

@Babette.: Gondolom hasonló céllal, mint a cukkíni. Egyiket sem eszem tésztában :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.02. 10:03:00

@Babette.: Persze, de nem mindenkinek van maghőmérője. Az 50-60 perc nagyjából jó - ellenőrizd a hőmérőddel (de azért ne egy vékony sertésszűz darabon :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.02. 10:04:37

@Kató néni: A spenóttortárol anyám egyik kései fordítása jut eszembe A Gyilkos Spenótos Pite cimű krimi. Roppant gyenge egy mű volt, sokat konzultáltunk a megfelelő szövegezésen. A többit nem is vállalta a sorozatból.

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.02. 10:48:49

Nagyanyátok térgyelkaláccsa a maghőmérővel. Neki, mármint nagyanyátoknak ( meg többségében az anyukátoknak ) nem volt, oszt mindig tudta anélkül is, hogy mikor kész az a sült, vagy az a főtt hús. Amikor a villa vagy a kés könnyen bele megy, akkor már nem lehet fővetlennek nevezni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.02. 10:50:08

@Andrass9: akkor vegyen, 3ezerért már kapható;)

@látjátok feleim szümtükkel: húst nem böködünk, mert cipőtalp lesz. konfitáltat pláne nem.

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.02. 13:14:30

@Babette.:

Szóval, a maghőmérőt is belebököt.:D

Egyébként egy gyakorlott konyhatündérnek/bűvésznek nem is kell böködni, mert ránézésre is eltalálja a pontosan mikor kész az a hús.
süti beállítások módosítása