Aki evett már mexikói ételt, az biztos találkozott már ezzel a csilipaprikával, amit ecetes lében tesznek üvegbe. Nachos vagy enchilada vagy bármely tortilla mellett előfordul a tányéron.
A felöntõlé a legegyszerûbb ecetes-cukros víztõl a mindenféle fûszerekkel megbolondítottig terjedhet. Az elsõ adagot az almapaprikám felöntõlevének maradékával készítettem, és kislyányom már a második üvegnél tart, pedig nem is szereti a csípõset.
Most meg leszedtem vagy másfél kilót, amit fûszeresen tettem el 370 ml-es befõttes üvegekben. Lehet kisebb üveget is használni, de abból hamarabb elfogy ...
- 1,5 kg jalapeño paprika (vegyes szinû)
- 5 tk (50 g) só
- 7 tk (70 g) méz vagy cukor
- 7 kk (17 g) mustármag
- 7 kk (11 g) feketebors
- 7 kk (7 g) koriander
- 3 babérlevél
- 200 ml almaecet
- 50 ml 20%-os ecet
- 1,3 l víz
Ezeket a számokat úgy kaptam, hogy megtöltöttem egy üveget, majd ebbõl kiszámoltam, hány üveg lesz, és mennyi folyadék fér még el az üvegben. Minden üvegre egy mokkáskanál fűszert és egy teáskanál cukrot számoltam. A só, az ecet és a babér az az általános felöntőlevek mennyiségei. Eredetileg 70 g sóval készült a lé, de az még nekem is túl sós volt, ezért átvariáltam az arányokat. Aki szereti, üvegenként egy girizd fokhagymát is tehet bele.
Alaposan megmostam a frissen leszedett paprikákat.
Elõvettem egy pár gumikesztyût, és nekiálltam a szeletelésnek. Ez a vastag gumikesztyû egy számmal kisebb a kezemnél, amitõl 5 perc alatt görcsbe állt az egész kezem.
Szerencsére van itthon vékony kesztyû is, de azzal jobban kell vigyázni, ki ne lyukadjon. Igyekeztem kb 5 mm vastag karikákra szelni, de leginkább AS vastagságúak lettek, pedig ez a vékony gumikesztyû nem is akadályozott a munkában. Ha a paprikát a száránál fogjuk, kisebb az esélye, hogy levágunk a kesztyűből is.
Teleraktam egy üveget, hogy megtudjam hány üveg lesz az egész. Persze azt is tehettem volna, hogy szépen felszeletelem az összes paprikát, töltögetem az üvegeket, oszt egyszer csak elfogy a paprika, és ott vannak az üvegek, de én szeretek mindent bonyolultabban csinálni, és szerettem volna a felöntõlevet felforralni, mire az üvegek megtelnek.
Azt már így megtudtam, hogy 7 üveget fogok kapni, és elég pontosan be is jött. Egy apró trükk a felesleges paprikamagok eltávolítására: a felszeletelt paprikát egy dézsa vízbe tettem, ahol a mag lesűlyed a fenekére, míg a paprika úszik a víz szinén. Ezzel egyben persze egy keveset a csípősségből is veszít a jalapeño, de az nekem nem baj.
A lé is felforrt.
Ilyen kisméretû savanyúság leszorító lapot nem kaptam, ezért egy nagyobból vágtam csíkokat. Leszürtem a levet és az üvegekre kanalaztam a fûszerekbõl. Van, aki üvegenként teszi bele a fûszert még töltés elõtt, de én szeretem rendesen megfõzni azokat.
Már csak a cimkézés és a kamrába berakás volt hátra.
Becsúszott a képbe egy előző üveg is :)