Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (32) almaecet (18) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (12) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (47) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (31) bőrősháj (2) bors (302) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) Chipotle (2) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (60) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (39) fánk (3) farhát (4) Farkas András (26) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (26) fehérbors (50) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (431) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (91) gyömbér (115) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) hagyma (322) hagymakarika (2) hagymalevespor (7) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (88) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (16) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (77) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (29) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (153) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (118) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (91) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (73) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (128) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (11) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (34) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (82) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (43) rizsbor (4) rizsecet (5) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (47) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (76) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (164) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (307) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (6) szegfübors (35) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (49) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (36) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (87) tejfel (61) tejföl (84) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (219) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (25) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (74) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Borfeszt

2014.09.16. 07:00 Waka

Borfesztiválban voltunk. Igazából magamtól eszembe nem jutott volna ilyen célzattal elzarándokolni a fővárosba, de a Varga Pincészet volt olyan aranyos és meghívott minket. Az, hogy milyen szempontok alapján választották éppen a Blogkocsmát, megérne egy misét, de sajnos elfelejtettük megkérdezni. Nyilván volt egy jó adag PR is a dologban, de én nem bántam, kedvesen fogadtak, foglalkoztak velünk, válaszoltak minden kérdésre és nem utolsósorban jól tartottak minket. A borokról és a végrehajtott fejlesztésekről András már referált, erre nem is vesztegetnék több szót.

 

1.jpg

 

Maga az utazás nem jelentett különösebb problémát, bár nem volt zökkenőmentes. Várpalota és Székesfehérvár között át kellett szállni egy vonatpótló buszra. Hogy a vonatok érkezési ideje ne csússzon, átvariálták a menetrendet, és minden vonat korábban indult. Szerencsére jó előre tájékozódtam, így nem késtem le a vonatot. Utazhattam volna busszal is, de az igazat megvallva, nem szeretem. Szűk a hely, a poggyász elhelyezése nehézkes. A vonaton fel tudok állni kinyújtózni, a mosdóba is kimehetek, ha úgy esik, és a közlekedési káosz sem befolyásolja különösebben a menetrendet. A hátizsákot meg feldobom a csomagtartóra. A szállásra sem volt gondom, András vendégül látott. Ami a budapesti tömegközlekedést illeti, egy szavam sem lehet. Nyilván, aki ott él és hozzászokott, könnyebben észreveszi az anomáliákat, de számomra szokatlan volt, hogy az utazási idő nagy része nem várakozással, hanem utazással telik. Itthon gyakrabban többet várok a buszra, mint amennyi idő alatt hazavisz. Nem is járok busszal, csak ha muszáj, inkább kutyagolok. Az utastájékoztatás is példás, nálunk a sofőrt kérdezi meg az idegen - lehetőleg magyarul (!) -, ha tudni akar valamit.

 

4.jpg

 

Cirka 40 perc alatt értem ki Andrásékhoz, elköltöttünk egy remek ebédet, kicsit ejtőztünk, aztán eltömegközlekedtünk a Várba. Megkaptuk a karszalagot, végighallgattuk a sajtótájékoztatót, végigittuk a repertoárt, aztán körülnéztünk. A környezet és a panoráma pompás, ahogy leszállt az este, kivilágították az épületeket, ami valami hihetetlen miliőt kölcsönzött a rendezvénynek. A színpadon éppen Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tartotta az ünnepi megnyitót, amire ügyet sem vetettünk, gondoltam, majd megnézem a neten, kimazsolázom belőle e lényeget. Természetesen nem találtam sehol, igaz, annyira nem törtem magam. Utána Maria Assunta Accili asszony, Olaszország budapesti nagykövete vette át a szót, a felkészült tolmács papírról olvasta fel a magyar fordítást, igazán erre sem figyeltünk, mindössze az utolsó mondat ragadta meg a figyelmem: „Mindenki igyon olasz bort!” Vajon az olcsó olasz borok dömpingje miatt kesergő borászok mit gondolhattak?

 

3.jpg

 

Biztos, ami biztos, vettünk egy pohár chiantit – egész jó volt – aztán elindultunk valami vacsorát keresni. A La Fiesta Csülök Csárdánál tettük le a voksunkat. András főtt füstölt csülköt és hurkát kért, felesége csülkös babgulyást. Hogy milyen volt, ők tudnának referálni. Én debrecenit kértem. Hát, én ilyen nyeszlett kolbászt még nem láttam. Állítólag 16 deka volt egy adag, de szerintem csak a két szelet kenyérrel együtt érte el ezt a tömeget. (Sajnos a kép egészen vacakra sikeredett.) Szinte láttam, ahogy utasítják a bélbeszerzési divíziót (copyright Uj Péter), hogy keressen valami angolkóros birkát/sertést a budavári tételhez. Viszont nagyon finom volt, meg vacsorára amúgy sem szabad annyit enni állítólag. Megköszöntük – mert jól nevelt gyerekek vagyunk –, aztán továbbálltunk.

 

2.jpg

 

Ami feltűnt, hogy igen kevesen vannak – ami nem zavart, utálom a tumultust –, és a többség külföldiül beszél. Ittunk még egy pohár bort aztán lassan elszivárogtunk. Beiktattunk egy rövid városnézést mivel rossz buszra szálltunk. Szerencsére a 24 órás bérletbe ez is belefért. Andráséknál még poharaztunk kicsit, aztán eltettük magunkat másnapra. Az időjárás igen kegyes volt hozzánk, pár csepp eső esett mindössze, míg odavoltunk. Reggel aztán rendesen megeredt, zuhogó esőben baktattam a buszhoz.

Mindent összevetve remek program volt, de ez csak a körülmények szerencsés összejátszásának volt köszönhető.

Hazafelé, a vonaton zötyögve elgondolkodtam a fesztivál lehetséges koncepcióján.

A rendezvényt – a 2012-ben közel 210 millió forintból gazdálkodó – Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft. bonyolítja. A hivatalos megfogalmazásuk szerint a termelés és a fogyasztás kultúrájának emelése csak együtt képzelhető el, ezért működésüket elsősorban olyan események megszervezésében fejtik ki, melyek a termék és a fogyasztó eleven kapcsolatát segítik elő, a minőség jegyében.

A minőséggel nem is volt baj, de igencsak borsos áron nyújtották azt. Értem én, a minőséget meg kell fizetni, de a kapcsolódó költségek (pl. belépődíj) nagyon megdrágítják a fesztiválozást. Ezen az úton járva a cél a vastagabb pénztárcájú fogyasztó és a termék kapcsolata lehet. A drága belépő egyben remekül ki is szelektálja a nemkívánatos alakokat, akik valamelyik boltban vesznek pár flakon Koccintóst, teleszívják a puttonyt, aztán pár kadarkát benyakalva lehányják a díszburkolatot. Majd jön egy csapat brit partytúrista, kidobják ők a rókabőrt. Nem tudhatom, hogy a kiállítókat mennyire húzzák le, de az árakba beépítve egészen biztosan vastagon megjelennek a költségek. A drogdíler iskolában már az első órán megtanulják, hogy a beetetés időszakában ingyen, legalábbis nyomott áron kell adni a portékát, ha már új vevőket akarnak toborozni.

Úgy vélem, ha új közönséget akarnak a kulturált borfogyasztásnak megnyerni, a felsőoktatásban tanulókat kellene célba venni, ők lehetnek azok, akik pár év múlva megengedhetik maguknak azt. Mert ugyebár, amíg tanul az emberfia, aztán az egzisztenciateremtés munkás évei alatt nincs idő és főleg türelem egy pohár (palack) minőségi ital elkortyolásához. Addig is, ha lesz felesleges 2900 forintja, nem belépőt fog belőle venni, hanem valami innivalót. Legyen olcsó, lehetőleg ipari mennyiség, hasson gyorsan, aztán majd csak lesz valahogy.

Szerintem egy fesztivál legyen nyüzsgő, forduljon meg ott sok ember, akik aztán hírét viszik a jó portékának. Egyetlen elégedett vendég akár 10 potenciális vevőt is generálhat, persze előfordulhat az ellenkezője is. Lehetséges, hogy az általam is tapasztalt gyér forgalom a hétköznapnak tudható be, és hétvégén tömött sorokban masíroztak az érdeklődők fel-alá a várban, erről nem tudok beszámolni.

Ha valaki vidékről akarna részt venni az eseményen, még mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. Ha nem lettem volna többszörösen is vendég, 120 km-es félárú vonatjeggyel, 24 órás Budapest bérlettel, belépővel, egyetlen korty ital és vacsora elfogyasztása nélkül több mint hétezer forintba fájt volna, és akkor még nem lett volna hol aludnom. Teljes árú jeggyel már 9000 felett lenne a költség. Ezt aztán lehet még fokozni, elővételben 13800 forintért lehetett volna Terített asztal jegyet is venni, abban már benne van egy komplett menü is.

Egy szó, mint száz, fesztiválozni komoly érvágás. Tudom, menjek Balatonalmádiba meg Füredre borfesztiválba, az itt van egy köpésre és nem szednek belépőt. Akinek meg nem futja, az ne járjon fesztiválba, üljön otthon a seggén és nézze a Barátok közt-öt és igyon kannás bort.

52 komment

Címkék: borfesztivál chianti debreceni

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr606700731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.16. 10:32:23

Angolul tudók:
Hogy tetszik a Day's Ticket, mint a Napijegy fordítása? :):):)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.16. 11:11:26

@Babette.: Ha jól emlékszem, még dátum sem volt a karszalagon, vagyis ez nem a mai nap jegye volt.
Az amúgy is Today's Ticket lenne :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.16. 12:50:05

a pestiek el vannak kenyeztetve utazas szintjen ezer fele jarmu rohangal szinte 5 percenkent
es meg igy is rohannak a busz-villamos-metro utan
ez Marynek tumt fel, nem nekemen is rohanos vagyok
/valahol azt olvastam, ha nincs belepo,, megjelennek a csovesek potya remenyeben, nem tudom/

Pinka-Panka 2014.09.16. 12:54:07

Sziasztok!

Csak beköszönök, mert itt kell lennem kicsit az üzletben, s leesik a fejem. Elolvasom később, ahogy kivilágosodik kicsit a fejemben.

Nem főztem semmit, hideg volt az ebéd, kis alvás és utána takarítás. Délelőtt a nőket bodorítottam.

Topy 2014.09.16. 12:56:26

@hagyma: csöviket szvsz már egy ezres is messzire riasztana, annyi pénzből már nagyon be tudnak ...

ez a belépő dolog kezelhető lenne, ha cserébe fogyasztásra felhasználható kuponokat adnának - úgy távol tartaná a potyásokat, viszont nem érezné azt az ember, hogy rohadtul lehúzzák

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.16. 13:14:02

@Topy: egyetertek, en csak ezt olvastam valahol
ja, a kuvertos megoldas jo lenne

en gun showra egyszer akartam menni kivancsisagbol, oszt valami 80 dollar volt a belepo
hat anyatok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.16. 18:28:58

a kepen veres hurka van?
imadom, de otthon amit a hold utcai piacon kaptam...
az szar volt
a jo debreceni nagyon hianyzik, azt imadom, es azt kaptam is jot

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.16. 19:15:03

A hurka ehetetlenűl sós volt, pedig nagyon sós szájú vagyok. A főtt füstölt csülök alapban jó volt, a bőre viszont kemény. A csülkös bableves jó volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.16. 19:27:25

@Andrass9: akkor nem kell megenni a boret
az en veres hurkam, a hold utcaban fureszpor allagu es iztelen volt, meg egy kis sonak is orultem volna

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.16. 20:20:10

Szép estét!
@Andrass9: Volt dátum a karszalagon, a másik oldalon.
@Topy: Igaz. Garantált forgalmat jelentene. A kóstolójegyet is megszüntették.
@hagyma: A képen debreceni van. A sült csülökben éppen a roppanós bőr lenne a pláne. Nem szalámihéj az, hogy csak úgy kidobjuk.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.16. 20:26:38

@Andrass9: Ha jól is volt elkészítve, a lefedett chafing-ben valószínűleg visszalágyult a bőre. Egy kis rápirítás a tálalás előtt talán segített volna rajta, de erre láthatóan nem voltak felkészülve.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.16. 22:58:59

@Waka: ez fott debreceni??
lehet cask a foto rossz, de nagyon feketenek tunik

ja az ugy van a sult csulokkel de ez fott volt es a fott fustolt csulolnek sokszor kemeny a bore
valahogy megkemenyedik
a sult csulok, ami nem fustolt, mint a pekne modra az fasza roppanos
a fustolt sokszor kemeny
fozes utan plane

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.17. 00:03:08

@hagyma: Sült volt a debreceni. A mobilom még rendes fényviszonyok közt sem tud jó képet, ez meg már alkonyattájt készült. A csülök füstöletlenből sült.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.17. 07:57:25

@Waka: Bocs, de a csülök főtt és füstölt volt. Ezért fájlaltam a kemény bőrt :(

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.17. 08:58:59

Jó reggelt!

No egy kis vacsorára főtt krumpli reggelire:
avagy a maradék héjába főtt krumpli átlényegült vega brassóivá.

Jó adagnyi maradék héjába főtt krumplit megtisztítva, és apró darabokra vágva kevés olajon pirosra sütjük. Közben egy másik serpenyőben kevés apróra vágott füstöt szalonnát hagymákon ( fokhagyma is! ) némi csili társaságában megpirítunk, majd rádobunk egy jó nagy marék vágott zöldbabot, és födő alatt kevés vízzel puhára pároljuk. Mikor már a bab nem kemény, de még nem is főtt szét, ráteszünk egy adag laskára vágott fodros kellevelet ( ha nincs, a rendes kel is jó, de lehetőleg a legzöldebb levelek legyenek ) és azzal is pároljuk addig, amíg a levél összesik. Amikor már a levél is összepárolódott a babbal, sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük a sült burgonyával, készre sózzuk, néhány percig fődő alatt pihentetjük, majd jóétvággyal megesszük.

Szerintem ehhez a csabagyöngye szőlő bora pont illik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.17. 09:02:06

@látjátok feleim szümtükkel: Ez jó recept! Kár, hogy egyik összetevője sincs éppen itthon - kipróbálnám. Csalok: csili az van :)

Fenchurch68 2014.09.17. 09:59:31

@látjátok feleim szümtükkel: Ez nagyon jól hangzik! Minden alkatrészét szeretem, egyben is nagyon jó lehet. (Amúgy tipikus vega kaja, hiszen a füstölt szalonna, mint köztudomású, a fán terem :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.17. 10:18:29

@Andrass9: a szalonnafa közvetlenül a tarhonyaültetvény és pálinkafák mellett van. nem tudtad?

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.17. 13:00:34

Anyátok fülét!
Lehet helyette olajjal is. Én nem vagyok vega.

Egyébként a szalonnafa jó lenne, de sajnos az csak Babettéknél nő, meg a tarhonyát is csak ő tudja aszalni.:D

A pálinkafát nem adom, az kell nekem is.

Akinek meg nem tetszik, az... ( szabadon ). Azért ne a szalonnát, mert még megárt a kényes gyomrának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.17. 13:08:48

@Babette.: Pálinkafám az van - több is, de ha küldenél egy kis szalonna magot, azt megköszönném! A tarhonyát majd palántázom tavasszal.

Fenchurch68 2014.09.17. 13:47:59

@látjátok feleim szümtükkel: Hát nehogy má' megsértődj, te kis cuncika, te! Te írtad, hogy ez vega :D Sokáig voltam vega, sőt, vegán, és nagyon jókat kuncogtam (lásd Bazi nagy görög lagzi), mikor megkérdezték, hogy akkor jó lesz, ha neked sütünk egy kis csirkét? Sosem duzzogtam, legfeljebb nem kértem belőle.
Jó, értem, bekaphatom. Ha a szalonnát nem szeretném, lehet szabadon választani?

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.17. 14:49:47

@Andrass9:

Rosszul olvastad, szalonnafa Babettnél nő, nekem nincs írmagja se.:D

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.17. 14:52:42

@Kató néni:

Mondta valaki, hogy megsértődtem?
Nem ti válogattok, meg kritizáltok, mert nektek még egy kis szalonna sem jó? Bezzeg a jó nagy sültkolbász, az igen.:D

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.17. 15:28:55

Azt mondják rengeteg jótékony hatása van a fűszereknek:

orientpress.hu/133348

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.17. 17:36:52

@Kató néni: A vejem elvileg mohamedán. Nem ehetne sertést. A karajt utálja, tényleg, de a lapockábol készült pörköltet két kanállal eszi. Mi a kedvenc étele? A ropogósra sült bacon !!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.17. 17:40:50

@látjátok feleim szümtükkel: Ha a fordító értené is, amit zanzásított ...
Amúgy az eredeti cikk, az az írój saját könyvének a reklámja.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.17. 20:21:52

Szép estét!
@látjátok feleim szümtükkel: Afféle palóc miacsuda, de igen jól hangzik, írhatnál belőle egy posztot. A szalonna meg a keresztfán terem a füstölőben. Ennyi zöldféle mellett egy kis szalonna szinte csak homeopátiás mennyiség. Még használ is. Ez a fűszer ismertető nagyon megnyugtatott.
@vörösbor(de)minőségi: Szívesen elolvasnám, de valami zagyvaságot dobott fel a link.

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.17. 20:44:55

@Waka:

A fűszerismertető előzetese, kedvcsinálója a csilibemutatómnak, de sajnos én nem tudom ide beszúrni a hozzászólásban. Talán majd a korcsmáros megszán és beszúrja. Ha nem, akkor így jártam.

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.17. 21:26:09

@Waka:

Kéne valamit frissíteni, de nem értek hozzá, ezért nem is merek semmit buherolni.

susztertangó 2014.09.17. 23:34:11

@Andrass9: 10:32:23 hoz Kicsit off-de jó. Nekem a One way ticket jobban tecc.
www.youtube.com/watch?v=HmcwBkt0xfE
Serioussal se kutyaaa!

Pinka-Panka 2014.09.18. 05:19:05

Sziasztok, jó reggelt!

Elolvastam, az a baj, hogy nekem is kellett volna mennem. A belépő jegy témához, nehéz szólni, mert amit írtok, valóban egy réteget ildomos e rendezvényektől kívűl tartani, viszont valóban, aki nem tudja megfizetni, de vehetne néha egy-egy jó mínőségű bort, ők is távol maradnak.
valahogy azt hiszem a budai fesztiválok, akár a szentendreiek is, a külföldieknek szólnak, s amit meg kell fizetni, a helyet, a panorámát, szerintem.

Viszont, aki jó bort akar inni, azt meg kell fizetni, mert nem gondolja senki, hogy 600 Ft-ért kapható palackos bor, abban van szőlő. sajnálatos dolog, hogy mi a középrétegnek hívható nép, nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy nyáron több fesztiválon ott legyünk, fogyasztva bátran bármit.
Szentendrén is ez van, ha végigmégy a Fő utcán, valamit falatozol, nyalsz egy fagyit, meg egy-két pohár bort megiszol, a pároddal, barátoddal, akkor az bizony nem kevés pénz.

susztertangó 2014.09.18. 12:55:48

Megnéztem. De ha te úgy akkor én meg így. Precious 1 NŐ S TÉNY! (Most jól írtam)
www.youtube.com/watch?v=0bxgkcBKT7Q

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.18. 13:06:11

@susztertangó: Kár, hogy nem intonál elég pontosan...

susztertangó 2014.09.18. 18:58:49

@Andrass9: Csak az Isten tökéletes....
@Pinka-Panka: Most jól szíven szúrtál... 650ft/lityi 2 l.-es pille palackban és nem szöllőből készült? A Templom utcában van egy szakbolt : Bor+halász eszköz néven. Ott szoktam venni a vasárnapi ebédhez Iluskának és szétporciózom, jusson egy hét múlva is. Magamnak mikor hogy van kedvem, veszek valami palackos bort, néha Varga pincészet borát, de kutya melegben S-Budget EUból származó szöllőízű alkoholos italt, 2 lityi 490.- Mellé 4 liter buborékos víz, otthon összeöntve és hűtőben tartva. Én benne vagyok az EUban, az Eu meg bennem. (Vajon elég tökösek a skótok? Vagy már törökké lettek?)Most meg elkapott holmi légúti infekcijó-jó a fenét- köhögök mint állat,azzal a szétszaggató fajtával, amitől szó szerint fogom a fejem tetejét, hogy ki ne essen. :-( úgy érzem kell. Ráadásul ez az alulfölül fajta köhögéroham-másnak röhögés...Persze vettem kanalast, meg mézes teát, 3 takaró alatt alvást, na ehez kell az 1300 forintért vett bor,félédes, mert ennyi szárazból piszkálja a gyomrom. Szóval fél litert lehúzok + a redőnyöket, füldugó, telefonok kikapcs. Ez tegnap volt káni kula, ja nem kániszmerga, ma már csak utózönge, holnap mint a Főnix újjá születek! Remélem a derekam is...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.18. 22:19:50

@susztertangó: Hú, nem irígyellek! Forró rumos, citromos tea is jó, de a fiam esküszik a Hustensaftra. Gyógyulj mielőbb!

susztertangó 2014.09.19. 05:23:14

@Andrass9: Köszönöm, 75%-banmár megtörtént. A Hustensaftot a 4-5 csigolyára kenjem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.19. 09:08:50

@susztertangó: a 2-3 csigolya kozé kend be. Vagy csak idd meg, úgy is odajut :)

susztertangó 2014.09.19. 14:00:39

@Andrass9: Fűben-fában! Én esküszök a 35 dkg zúzott fokhagyma+ 3 deci tiszta alkohol keverékre. Némely patika kiadja szeszetet, tudják mire kell. A ketyegőre. És látám, hogy jó! Most majd egyéb támogatást is adok neki, mint déli sarki rák olaj, meg szöllőmagpor. Így én nem vagyok regisztrált kripli (csak predesztinált mindkét felmenőtől ) hanem gondos táplálék kiegészítős. Csippent szemével.(Hogy ez hogy eltűnt)

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.19. 17:16:53

@susztertangó:

Próba szerencse.
Azt mondja a paraszti tudomány, hogy a pálinka is és a fokhagyma is fertőtlenít, bacit öl. Külön-Külön. Mit is tudhatnak ketten együtt?
süti beállítások módosítása