Mivel Babette rendesen megtanított pogácsát sütni, most egy különlegesre fájt a fogam. Elõzõ nap kisütöttem egy adag kacsa bõröshájat tepertõnek, ami nagyon kínálgatta magát egy kisebb adagra.
Maradt ezentúl a csilis bundáskenyérnél vágott snidlingbõl is egy tálkával. Ez már elegendõ egy spéci pogácsára.
Összeszedtem a hozzávalókat:
- 40 dkg finomliszt
- 35 dkg friss kacsatepertõ (ennyi volt)
- 1 nagy pohár tejfel
- 1 dl tej
- 5 dkg friss élesztõ
- 2 tojás sárgája és az egyik fehérje a kenéshez
- nagy marék snidling és metélőfokhagyma keveréke apróra vágva
- 5 ek libazsír
- 1 ek cukor
- 1 tk só (tudom, hogy sok, de én így szeretem - sósan, borsosan)
- 1 tk bors
A tepertõt összetörtem a sodrófával, így egy gramm sem vész el a darálóban!
Felfuttattam az élesztõt a cukros tejben. A robotgép táljába borítottam a lisztet, élesztõt meg a tojások sárgáját, valamint a pohár tejfelt.
Kicsit puha lett, de sebaj - az a jó, ha ez a tészta könnyû. Megliszteztem, kinyújtottam ujjnyira. Rászórtam a snidlinget, majd a tepertõt is. Megsóztam és daráltam rá borsot és meglocsolgattam egy evõkanál libazsírral.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A hajtogatások szabályai szerint összehajtogattam és a hûtõbe tettem pihenni.
Fél óra pihenõ után újra kinyújtottam, megint megkentem egy ek libazsírral.
Ismét összehajtogattam, és ment a hûtõbe pihenni. Meg még háromszor.
Késõ volt, ezért otthagytam csapop papot, és csak másnap reggel folytattam. Ekkor már csak kinyújtottam a tésztát ujjnyi vastagra. Késsel bekockáztam a tetejét, és megkentem a sózott tojásfehérjével. Nagy pogácsaszaggatóval kiszaggattam.
Egy tepsi megtelt, meg maradt is még kevés, mert nem mertem túl közel rakni egymáshoz.
Hideg sütõbe tettem, amit begyújtottam, és 220C-re felvettem. 35 perc múlva néztem rá, és egy picit túl is sült. Hiába, tanulni kell még ezt a sütõt.
Dülöngéltek a pogácsák rendesen, és tényleg majdnem összesültek - ahogy Babette ezt megjósolta!
A snidling jó ötlet volt benne, remek friss ízt adott a töpörtyűhöz.