Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (32) almaecet (18) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (12) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (47) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (31) bőrősháj (2) bors (302) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) Chipotle (2) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (60) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (39) fánk (3) farhát (4) Farkas András (26) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (26) fehérbors (50) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (431) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (91) gyömbér (115) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) hagyma (322) hagymakarika (2) hagymalevespor (7) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (88) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (16) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (77) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (29) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (153) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (118) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (91) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (73) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (128) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (11) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (34) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (82) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (43) rizsbor (4) rizsecet (5) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (47) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (76) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (164) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (307) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (6) szegfübors (35) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (49) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (36) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (87) tejfel (61) tejföl (84) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (219) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (25) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (74) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

A séf házhoz megy - barnasörben gőzölt fekete kagyló

2014.08.31. 07:00 Andrass9

A cím kicsit túlzás - nem vagyok séf - de így eléggé blikkfangosra sikeredett. Nem az elsõ alkalom, hogy házhoz megyek megfõzni egy ételt, és remélem nem is az utolsó (egy Carbonaraval is tartozom egy olvasónknak).

10.jpg

Legjobb barátom középsõ lyánya itthon van a második babájával, és igencsak szeretne kagylót enni (bár akkor is fõztem már neki, amikor még csak várandós volt :)

A kagyló jó, könnyû és egészséges étel, elkészítése sem igényel doktori disszertációt. Legutóbb nem vittem fényképezõgépet, de most nem ússzátok meg ...

Ott kezdõdik, hogy nekik mindig nagy tételben kell fõzni, mert sokan vannak és jó az étvágyuk. Ezért a bevásárlást is a Metro áruházban kellett megejteni, hogy mindenbõl legyen elég.

Mivel nem itthon fõzök, a kritikus dolgokat azért bepakoltam a kosaramba:

  • A fényképezõgép, ami nélkül nincs poszt
  • A kedvenc santoku késem, ami mindenre jó
  • Microplane reszelõ a gyömbérhez és citromhoz
  • újhagyma, mert nem kértem a listán
  • csili a kertbõl
  • házi tejszín
  • lime
  • legjobb vágódeszkám
  • 4 doboz minõségi barna sör

11.jpg

A mostani alkalommal egy barnasörös változatot állítottam össze, ezért is hoztam a sört. Hozzávalók 8 személyre:

  • 4 kg tisztított fekete kagyló
  • 4 doboz barna sör (3 elég volt, mert vezettem, így nem ihattam)
  • 20 dkg vaj
  • 3 dl tejszín
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 fej vereshagyma
  • 1 csomó fehérítõ/szárzeller
  • 2 citrom leve és 1 héja
  • 2 lime
  • 2 fél csili, mert ez nem egy csípõs étek, de az íze jól bele
  • 1 hüvelyknyi gyömbér
  • 1 nagy csokor petrezselyem (ennek csak a negyedét használtam)
  • 4 szál újhagyma
  • 2 chiabatta és 3 baguette tunkolni

12.jpg

A kagyló nem fért a képre, de különben is a mosogató egyik tálcájában ázik friss hideg vízben 2 evõkanál liszt társaságában, ami segít a kagylót tisztítani: kajának nézi, ezért ki-be nyitogatja a héját, amivel a homokot kiköpködi.

Egy tízliteres fazékban (ez van, lábas nincs ilyen nagy, pedig jobb lenne) felhevítettem a vajat. Amíg a vaj melegedett, felkockáztam a vereshagymát és a megzúzott fokhagymát. Ezt belezúdítottam a vajba, kisebbre vettem a lángot és dinsztöltem (ahogy Anica mondaná). Gyönyörû friss és üde volt a szálzeller, amit megmostam, hosszában is négybe vágtam, majd felaprítottam.

13.jpg

Ez is ment a vajba, amikor a hagymák már majdnem elkészültek. Nem akartam a zellert puhára párolni, kivánkozik a ropogós állaga a szószba.

14.jpg

Belecsavartam egy lime-ot és egy citromot, ráreszeltem a fele héját, meg a gyömbérdarabkát. A citrom másik felét egyben dobtam a fazékba. Ekkor bejött a lyányka nagyobbik gyereke - vagy két éves? - és a nagybátyja kezében teljes komolysággal elkezdte követni a fõzést. Megcsodálta a kagylókat, ahogy felszecskázom a petrezselymet meg az üde zellerlevelet, meg úgy általában a fõzést. Még a nagy fazék tartalmát is megkeverte :)

Eljött az ideje, hogy felöntsem a párolódó dolgokat. Két dobozzal beleöntöttem, de valahogy keveseltem, kapott hát egy harmadik dobozzal. Ne feledjük, 4 kg kagylóról beszélünk!

15.jpg

Lefedve nagylángon felforraltam, mert a kagylót gõzölni-párolni kellene, nem fõzni. A megmosott és liszttel jóllakatott kagylókat kiválogattam: amelyik nem csukódott be, az kuka. Amilyen gyorsan tudtam, beledobáltam a fazékba az összes jónak látszó példányt. A kisfiú lelkesen követte: Andjis báci kagylót fõz ...

16.jpg

Hopp, a gyömbér fele és a csili kimaradt! gyorsan kimagoztam, nagyon apróra vágtam és hozzászórtam a kagylóhoz. Azért az elején jobb lett volna.

17.jpg

A kagyló alatt a legnagyobbra vettem a gázt, de így is lassan forrt fel újra. háromszor felráztam, hogy minden kagyló beleérjen a szószba, meg melege is legyen, hogy kinyíljon. Valami jobb ötletet kell kitalálnom a kagylók felrázásánál, mert a mély fazékban összetörik egymást a kagylók a nagy súly miatt. Kavarni szintúgy nehézkes, de a tálaláskor felfedezett szűrőkanál talán jó lesz legközelebb (vagy viszek nagylábast :)

18.jpg

Tíz perc alatt kinyíltak és megfõttek a kagylók. Ekkor leöntöttem a levét egy másik lábasba, ahol belecsavartam a másik citrom levét és beleöntöttem a tejszínt.

19.jpg

A kicsi babának enni kellett, ezért jutott idő a szósz besűrítésére.A petrezselymet, a szárzeller fiatal leveleit és az újhagymát apróra vagdostam. Húsz perc múlva belekevertem a szószba és máris visszaöntöttem a kagylóra, alaposan összeráztam, hogy minden kagylóhoz eljusson a mennyei íz és feltálaltam. Mindenkinek szedtem a tányérjába púposra, majd az aljáról a szószt kanalaztam rá. Az elsõ felszolgálás után ennyi maradt a fazékban:

20.jpg

Egy-egy tányér kb 35 deka kagylót tartalmazott (ennyi fér bele), kivéve a kisemberét, õ 4 kagylót kapott és kis szószt. Az asztalra a vastag szeletekre vágott bagettet is feltálaltuk, mert ezt a szószt bizony tunkolni kell!

21.jpg

Néhány üres manyag veder is az asztalra került a kagylóhéjnak.

22.jpg

Nem sok idõ kellett a vedrek megtöltéséhez. Alapvetõen evõeszköz sem kell hozzá, hiszen a kagylóhéjat kanálnak lehet használni.

Kalap le a kisember elõtt, legaláb 10 kagylót megevett - tán mert végig asszisztálta a fõzést? - pedig soha ilyet még nem is látott. Persze a bagettes tunkolás is tetszett neki, de fõleg a kagylót kérte.

Szép este volt, sok mosolygó arccal ...

55 komment

Címkék: citrom tejszín gyömbér szárzeller vaj zellerszár barna sör halványító zeller mussel

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr876643255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susztertangó 2014.08.31. 09:50:13

Hiába csak emberségesek vagyunk: mielőtt főzéssel kivégeznénk a kagylókat, utolsó vacsorát is kapnak.

medvedr 2014.08.31. 11:39:28

Kagylóevés baráti társaságban nagyon klassz dolog. Sajnos én nem eszek kagylót, de fehérbort tudok inni, szóval nem maradok ki szerencsére.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.31. 12:18:10

@medvedr: Valóban társasági étel, magányosan például nem főznék magamnak vacsorára.
Most barna sör volt az ital, de a fehérbor is jó!
Jó nézni a kezdőket, akik csak kóstolgatják az elején, de aztán felfedezik az ízeket, és akkor nincs megállás.

Benikuty 2014.08.31. 12:55:16

...nem tudom megállni szó nélkül...: aki parmalat műtejszínt használ, az bármi gazemberségre képes :D

Pinka-Panka 2014.08.31. 14:24:34

Most nagyon megnéztem, melyik az a mínőségi barna sör, mivel, nem vagyok egy sörös, de a nyáron barna söröket, szívesen fogyasztottam.
Valahogy meg is kedveltem, majd utánanézek:)

Kagylót kétszer próbáltam enni életemben és nem tudott megfogni, de én nagyon tapasztalatlan vagyok ezen a téren. Jól néz ki, nem mondom, meg a séf is ügyes.
Érdekes és különleges étel.

Pinka-Panka 2014.08.31. 14:29:23

És sajnos esik az eső, én már mindenkit sajnálok, aki a földön azt is, aki a fesztiválon van azt is, aki a vásárban, éppen eladná az áruját, a nyarat záró programokon azt is, meg magamat is, mert mennék a vásárba, de így nincs hangulatom.

Kínomban, előre főztem a mélyhűtőbe, az egyik pulyka csík, s majd tejszínnel kell, amikor azt enni akarjuk, meg egy bolognai, amikor olyan nap van, hogy idő semmire sincs. S akkor jó esetben is 20 perc alatt van ebéd.

Ha eláll, csak lemennék...a borfesztiválra.

medvedr 2014.08.31. 15:26:01

@Andrass9: nálunk a fehérbort isszák hozzá, de barnasör is jó lehet. Nagyon szeretem a jó barna sört. A felfutó kis serfőzdék okán szorgalmasan kóstolgatok. Nekem nagy kedvencem a barna Budweisser. Egyébként érdekes kérdés, hogy mi a tipikus sörös étel. Nálam a hagymás pirított resztelt máj, a hamburger, és meglepő módon a lángos. Ehhez szerintem kifejezetten OK a barna sör. Ti tudtok direkte sörös,illetve barnasörös étkeket? A kagylót jegyeztem, de kiesik, sajnos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.31. 15:51:04

@Benikuty: Kár. Parmalat tejszínt vett a házigazda, mert kértem tejszínt a recepthez. Ha a kosaramba belenéztél volna (nem feltételezem rólad, hiszen neked a rosszidnulat be van építve a zsigereidbe), ott házi tejszín volt.
Amúgy a Parmalat is tejszín valahol ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.31. 15:55:57

@medvedr: Kétszer is ettem barnasörös eledelt - nem tengeri herkentyűt. Mindkét alkalommal remek ízek jöttek ki belőle. Főztem egy malac bőrős oldalast vele, valamint egy karajt. Az utóbbi sajna most sem jön be, nem vagyok karajevő, de az oldalas ... ha azt zongorázni tudnám?
Főztem még barnasörrel marha lábszárt alacsony hőmérsékleten - no azt sem kell bemutatnom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.31. 15:58:53

@Pinka-Panka: Nem vagyok profi sörivó, így nem biztos, hogy jól választottam. Érdekes módon @Benikuty: -ot a sör nem érdekelte :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.31. 16:00:30

@Pinka-Panka: Állítólag itt is van fesztivál, de ahhoz be kéne buszozni a városba. Az eső elállt, gyorsan megpermeteztem a paradicsomot, biztos ami biztos alapon.

Pinka-Panka 2014.08.31. 18:59:14

@Andrass9: szégyen ide-oda néha egy sört megittam a nagy melegben, s jól is esett:)
Benikuty, vagy tudja, hogy milyen a jó sör, vagy nem érdekeli - így egyedül maradok a nagy kíváncsiságommal.

Pinka-Panka 2014.08.31. 19:04:41

@Andrass9: Sajnos, én meg ellustultam mire jó idő lett, s maradtam a kutya sétáltatással, a fesztiválról lemaradtam, úgy látom. Meg nem is innék most semmit, s az milyen már, borfesztivál, kóstolás nélkül.? Nekem kell hangulat is hozzá.
Néhány fesztivált megjártam, nem szárazon, a kíváló boroknak köszönhetően:)

Sajnos itt Szentendrén, hiányolom az igazi házi bort, amit néha szívesen vennék, ha már nem tudok csinálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.31. 19:06:22

@Pinka-Panka: Bort csinálni én sem tudok, ezért maradok a boltoknál. A fesztiválok hangulatát kedvelem. Sajnos nincs itthon a feleségem, hogy lemenjünk BFüredre a fesztiválra.

Pinka-Panka 2014.08.31. 19:07:05

Ti tudtok, arról valamit, hogy mitől lett a citrom, ilyen egekbe szökően magas áron? mert, hogy már 1000Ft felett van?

Pinka-Panka 2014.08.31. 19:07:58

@Andrass9: meg tudlak érteni. s hogy van a kis unoka?:)

Pinka-Panka 2014.08.31. 19:10:30

@Andrass9: amúgy, engem érdekel nagyon, hogy csinálják a bort, mindig foglakoztatott, bár tanultam volna meg, de nem volt nagyon kitől.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.31. 19:23:07

@Pinka-Panka: Vége a szezonnak. Ilyenkor 1200-ig szó nélkül felmegy :(
Feleségem minden reggel megiszik egy fél citromot vízzel, ezért amikor olcsó volt, kifacsartam sok kilót és jégkockacsináló zacskóban lefagyasztottam. Egy-egy kocka fél citrom. Szerencsére a fagyasztással minden benne marad, ami jó ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.31. 19:24:14

@Pinka-Panka: Az unoka mintagyerek! már 5-6 órát alszik éjjel, hízott két hét alatt fél kilót, nem sír, csak mosolyog :) Legalábbis ezt mesélik róla!

medvedr 2014.08.31. 20:18:43

@Andrass9: félreértetted a kérdést azt hiszem. Arra gondoltam, hogy olyan ételeket ,amelyek fogyasztása közben után kifejezetten jó a sör. Szerintem egy sörös marhallábszár után inkább csúszik egy cabernet. De neked pld milyen étel , az ami után direkt sört szeretsz inni.

vörösbor(de)minőségi 2014.08.31. 20:30:37

ez után a munka után jegesen habosan jöhet a sör.
felhivom az urak figyelmét az elegáns kéztartásra(amugy egy felesleges mozdulat sincs a pasinak)imádtam nézni.
néha főzés helyett szivesen csinálnám ezt inkább:

www.youtube.com/watch?v=HaMrPv7q1vo

Benikuty 2014.08.31. 21:27:30

@Andrass9: ...de beletetted azt a szutykot, te sztárséf :D

Benikuty 2014.08.31. 21:32:55

@Pinka-Panka: szezonon kívül vagyunk, de ilyenkor van egyéb c vitamin forrás bőven.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.31. 21:35:15

@medvedr: Őszintén? Talán egy fokhagymás lángos. De nagy a valószínűsége, hogy azután is inkább bort innék. Sört csak nyáron hőségben - akkor is leginkább fűnyíró üzemanyagként iszom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.31. 21:36:55

@Benikuty: Életemben nem ittam Parmalat tejszínt, így fogalmam sincs róla, hogy az egy szutyok. Ráírva tejszín volt, 30%-os :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.31. 21:39:42

@vörösbor(de)minőségi: Fantasztikus, ahogy formázza a téglát a kőműveskanállal! Tökéletes kupolaépítők :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.31. 21:40:46

@vörösbor(de)minőségi: De mitől nem esik le a tégla? Az a malter az szuperglu???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.31. 22:08:17

Kaptunk egy ritkaságot látjátok feleim szümtükkeltől: orgona másodvirágzásban!
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/chowder/orgona004.JPG

susztertangó 2014.09.01. 05:52:57

Klassz a szicíliai padlizsános csirkemell maradékként reggelire is hidegen.Ja nem csirkemell, hanem tarja. Csirke mellet csak Rózsa Pétertől vagy Hentesutánzattól véve fogok felhasználni. Na persze, ha lesz rá költség.

vörösbor(de)minőségi 2014.09.01. 09:19:26

@Andrass9: maradjunk a konyhában.mi ott(is) tudunk alkotni.
bár,azért én leburkoltam sk. egy előszoba,konyha,ebédlő,spejz területet-no de nem ilyen isteni mozdulatokkal:))
és nem is 1 nap alatt.

Benikuty 2014.09.01. 09:29:19

@susztertangó: Akkor jársz erre-arra..., bölcsességre gyanakszom ;)

susztertangó 2014.09.01. 16:20:26

@Benikuty: Na hallod? Ofkósz! bennem van a három erény: okos vagyok, szép és szerény!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.01. 16:45:07

Szép napot!
De megenném most. Errefelé sajna nincs Metro, a tesóban meg olyan bűz lengi körül a halas pultot, hogy semmit nem mernék ott venni.
Tegnap felszedtem a hegyen a krumplit, nem lett sok, de tűrhető. A gerillakertben is szedtem két kosárral délután, hatalmasak és némelyik tő alatt két kiló is van.
Ma ebédhez hárman megettünk egy fél ilyet: en.wikipedia.org/wiki/Trinidad_moruga_scorpion
Volt baj, tartok tőle, lesz is még. Ki kellett ugranom a boltba tejért csillapításnak.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.01. 16:49:41

@medvedr: Nekem ehhez csúszott nagyon: blogkocsma.blog.hu/2012/08/15/halsuto_193
Mondjuk, erre bármi csúszott volna.

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.01. 17:38:25

@Waka:

Nálunk az időtől függően holnap vagy szerdán lesz paprika szüret. Tegnap leszedtem egy fehér tv paprikának kinéző valamit, kiderült, hogy csípős, és az íze sem ahhoz hasonlított, de nagyon kellemes volt- hasonlított egy kissé a sárga cseresznyepaprikára. Eddig a jalapenot használtam ételhez, az biztosan lesz jövőre is, mert nagyon jónal ítéltetett. A habanerok tele vanna szép formájú bogyókkal, van egy fajta melyen rengeteg centis átmérőjű zöld bogyó van, már kezd az eleje sárgulni, maga a tő nagyon mutatós.
Erre meleg van, ma kénytelen voltam meglocsolni a kertet, mert kiszáradtak a tövek.

Majd ne felejtsd el figyelni a mogyoró bokrot,persze csak ha idén is akarsz szedni, már erősen hullik, és biztos jó szemek fejlődtek a sok esőtől. Nálunk a nemesített mogyoró szép nagyra nőtt.

Pinka-Panka 2014.09.01. 17:45:30

@Benikuty: így van, de nem vitamin forrásként iszom most, hanem másért. Tudod az a meleg gyömbéres limonádé, amit szoktam inni, s abban kell naponta nekem, az savat közömbösit, meg immunrendszer erősitő.

Pinka-Panka 2014.09.01. 17:51:07

Sziasztok!

Szomorú vagyok, már úszik az egész udvar, lassan tényleg a bárkaépitésen jár a gondolatom.
nem tudom még mennyit fog esni és a közérzetem is odavan miatta.

Nem főztem maradékok vannak. A héten spórólás van nagyon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.01. 17:52:31

Kaptam a szonszédasszonytól (a harmadiktól) egy kis veder szilvát. Szép egészséges, fáról szedte, ő nem főzi be. Pálinkát se főz, pedig a fa alja tele van. Én bezzeg ma végeztem - a meggy is lefőtt, meg az őszi is. Nem sok, csak éppen kóstolónak 2017-re :)
Na de vissza a szilvához: kimagoztam, feleztem (1 darab kukacos volt a 180 szemből!), adtam hozzá 20 dekányi cukrot, csak, hogy a levét kihúzza, és kiraktam az indukciósra. Ilyenkor sajnálom, hogy max 3 órára lehet beállítani!

Pinka-Panka 2014.09.01. 17:53:27

@Andrass9: tiszta szívből gratulálok, persze, hogy a legjobb baba:)
Na, ha nekem lesz unokám...:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.01. 17:54:21

@Pinka-Panka: Szia és fel a fejjel! Itt is esik, de a jó oldaláról fogtam fel, és kimentem trikóban felsikálni a teraszt. Ezt mindig megejtem, ha nincs túl hideg, amikor esik. Remek, mert a további eső klasszul leöblíti!
Nyugodtan tartsatok bolondnak, az OPNI már bezárt ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.01. 17:54:54

@Pinka-Panka: Nem hiszem, hogy sokat fogsz errefelé kommentelgetni :)

Benikuty 2014.09.01. 17:55:26

@susztertangó: akkor erre iszom egy pohár juhfarkot, egészségedre! :)

Benikuty 2014.09.01. 17:56:59

@Pinka-Panka: csak ne vidd túlzásba ;)

Benikuty 2014.09.01. 17:57:56

@Pinka-Panka: ...és egészségedre..., no :)

Pinka-Panka 2014.09.01. 18:01:11

@Andrass9: igazad van, csak most tényleg kimennék a levegőre, egész nap dunsztban vagyok, mert a hölgyek fáznak és most kiülnék már. De majd kiülök, ha nem esik, egyelőre merülni lehet csak:)

Majd az unokával kommentelgetek, mert idő előtt megtanítom a főzésre, a gépet meg már ők hamarabb kezelik és jobban, mint mi:

Pinka-Panka 2014.09.01. 18:02:45

@Benikuty: mit ne vigyek, kedves túlzásba? A limonádé ivást, vagy a sör ivást, vagy a nem főzést:::)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.01. 18:21:08

@Pinka-Panka: Persze én meg bejöttem mesélni, ami alatt szépen kifutott a szilva a teraszon :(
A kagyló főzésekor is volt kuktám mind a teljes két évével, de lelkesen tanulta!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.01. 18:24:10

@Pinka-Panka: Az nagyon fontos, hogy megtanítsd a főzésre, különösen arra a jó fajtára, amit te művelsz. Kevés ember fog erre emlékezni, amikor kellene ... Nagyon tisztelem, ahogy főzöl és vezeted a háztartást!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.01. 19:06:14

Megéheztem a kifutott szilvára. Találtam még fél kilónyi felezett zöldborsót (a la vörösbor(deÖminőségi), pedig lencsét kerestem. Megfőzőm hát lencse módra! Volt még a csodahüttőben húsvéti sonka a levével. Meglátjuk milyen lesz :)

susztertangó 2014.09.01. 19:38:54

@Benikuty: Prosztata! Ja nem . Proszit! Jut eszembe, megyek és megfőzöm a Györgyteát-tudjátok bükki füves ember- kisvirágú füzikét és galagonya hajtás véget-ez utóbbit a ketyegőm végett.
süti beállítások módosítása