Már megint éhesen mentem vásárolni ... Egy szép doboz shiitake gomba nézett rám esdeklõ szemmel, hogy fõzzem meg. Mondám, hogy rendben, de te egyedül egy fogamra sem vagy elég, így betettem egy mini barna csiperkét is. Az már bevált a múltkoriban a shimeji gombával.
Persze már megint este van, nem kéne enni, de a feleségem által fõzött zöldbabfõzelék elfogyott, õ meg már a leendõ unoka körül bábáskodik az USA-ban.
Nézegettem recepteket, mit lehetne készíteni. A rizottó kilõve, nemrég fõztem. Spagetti - inkább vargányával, de az nincs. Ekkor találtam egy egyszerû, könnyû, gyors receptet fettuccine-vel, ami szélesmetélt.
Akkor ezt fogok fõzni. Régen ettem már tésztát, lehet újra zülleni :) Irány a kamra, keressünk metéltet. Keresem. Még mindig keresem. Nincs ...
Mondhattam volna, hogy majd veszek holnap, oszt ráér az a gomba egy fél napot, de makacs vagyok, mint egy öszvér. Velem a kamra nem szúr ki, tojás, liszt van itthon, gyúrni is tudok, akkor lesz házi metélt! Gondoltam egy fél adagot meggyúrok:
- 4 tojás
- 40 dkg liszt
- pici só
- 1 ek oliva olaj
Ebbõl lesz bõ félkiló 10 tojásos tészta, ami több mint sok a projekthez. Elõ a gyúródeszkát. Kis krátert készítettem a lisztbõl és beleütöttem a tojásokat egyesével. A napokban akciós tojást vett a feleségem a CBA-ban, mert elfogyott a házitojás és piacnap még egy hét. A 10-bõl 4 záp volt, a többi is igencsak illatozott. Eszemet nem tudom, mikor találkoztam záptojással. Pláne ennyivel!
Összedolgoztam a tésztát, de adtam még hozzá 2 tojást és 20 deka lisztet - hamár gyúrok, legyen belõle lasagne tészta is máskorra (abból meg lehet lebbencset tördelni, ha kell csuszának).
Többé-kevésbé kidolgoztam.
Ekkor jutott eszembe, hogy egy kanál oliva semmilyen tésztának nem árt, hát belekevertem azt is. Csepegett az eresz a végére rendesen ...
Felnegyedeltem a gombócot és kinyújtottam. Konyharuhákkal rétegeztem a négy lapot, amibõl kettõt használtam csak fel metélthez. A sodrófán hosszába végigvágtam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Felszeleteltem olyan 8mm széles csíkokra, illetve ahogy sikerült. A hõség miatt a teraszon forraltam vizet, amiben kifõztem a tésztát.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Amíg a tészta fõtt, elõkészítettem a gombát:
- 10 dkg shiitake gomba
- 25 dkg apró barna csiperke
- 1 csokor petrezselyem
- 1 nagy csokor bazsalikom a kertbõl
- 3 ág kakukkfû
- 1/2 citrom héja és leve
- 4 nagy girizd fokhagyma
- 1 ág zsálya
- 1 Aji Cristal csili paprika
- 1 ujjnyi gyömbér
- 2 ek oliva olaj
- 3 dkg parmezán sajt
A csilit kimagoztam, mert nem akartam csípõsre fõzni az ételt, viszont ennek a csilinek a csodás gyümölcsös íze sokat dobhat rajta. Felnegyedeltem a gombákat. Valamiért az irodalom szerint a shiitake gomba szára túl rágós, azt általában kidobják. Nos, én megfelezve hozzáadtam az ételhez, mert nekem izlik. Lereszeltem egy fél citrom héját, valamint az ujjnyi gyömbért is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Két evõkanál olivára dobtam a csilit és a fokhagymát, majd pici lángon megpároltam õket. Felvettem a lángot nagyra, és hozzáadtam a gombákat, amit kicsit sóztam és szórtam rá 4 tekerésnyi borsot is. Addig pároltam, mígy a gomba megfõtt. Hozzáadtam a petrezselymet és a gyömbért, citromhéjat meg a fél citrom levét.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A tészta épp elkészült ezalatt, gyorsan kihalásztam a vízbõl egy edénybe egy kis fõzõlével együtt. Most, hogy így nézem a képen, tán kicsit keskenyebbre kellett volna vágni a metéltet?
A gombára rászórtam a bazsalikomot és reszeltem rá kis parmezán sajtot.
Belezúdítottam a tésztát a kis fõzõlével, két favillával megpróbáltam jól összekeverni, majd még egy kis parmezánt reszeltem rá.
Mivel az ételben nincs piros összetevõ, ezért egy piros tányéron tálaltam magamnak.
A gyúrással együtt azért ez a "gyors" étel 1 óra 50 perc alatt készült csak el ...
Bónusz pont: lett egy nagyobb lasagna-hoz való tészta is feleségem legnagyobb örömére!
Wakáról viszont azóta se hallottam, mióta ettek belőle ...