Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Tepsis krumpli

2014.08.04. 07:00 Waka

A héten nem úgy alakult a főzés, ahogy szerettem volna. Többször is közbejött valami, miért is meredek fordulatot vett a menü. Terveztem egy krumplifőzeléket, de kaptam egy jó adag pirosra érett lecsópaprikát, összedobtam hát egy lecsót. Aztán, hogy a kabak is fogyjon – mert az időjárás igencsak kedvez neki, nő, akár a gomba – tettem bele kevés patisszont. Persze az utolsó pillanatban nem bírtam magammal, jól megfokhagymáztam, és belenyomtam egy kanál sárga currypasztát, ha már olyan finom, és éppen volt otthon.

Aztán a héten belefutottam a tepsis krumpli receptjébe, és úgy döntöttem, hogy hétvégére az lesz. Gondoltam, van a fagyasztóban pár szelet tarja, megsütöm mellé, és egy jó sajtmártással öntöm nyakon a krumplit. Aztán eszembe jutott, hogy múlt hétről van még egy három darab híján öt liter kovászos uborka, tehát a mártás ugrott. Arról nem is beszélve, hogy nem ártana valamennyi cukkinit is elkoptatni a kertből. Így lett a hétvégi ebéd konvencionális rántott csirkecomb és -cukkini tepsis krumplival és kovászos uborkával.

 

9.jpg

A tepsis krumpli amúgy nem egy nagy durranás, voltaképpen pirított burgonya, kicsit fellengzősen. Van olyan ember is, aki szalonnával, hagymával és kolbásszal turbózza, de éppen olyan ember ne lenne? Nem rossz az, egyszerűen elkészíthető főételnek kiválóan alkalmas, mondjuk egy pinceszerre, esetleg kemencében sütve.

 

A gerillakertben az Impala krumpli már beérett, a szára leszáradt, rohamtempóban fogyasztjuk, mivel félő, hogy a vizes földben kihajt, tárolni viszont nemigen van hol. Szedtem hát egy jó vödörrel, és nekiláttam.

 

10.jpg

 

A burgonyát meghámoztam, és öreg darabokra vágtam.

 

1.jpg

 

Sós vízben addig főztem, míg a sarkai el nem kezdtek kicsit mállani.

 

2.jpg

 

Leszűrtem, hagytam kicsit, hogy elpárologjon róla a nedvesség. Tepsibe borítottam, alaposan megsóztam, nyakon öntöttem két evőkanálnyi olajjal, és összeforgattam az egészet.

 

3.jpg

 

Négyes fokozaton sütöttem, közben ki-kivettem a sütőből, és lapáttal átforgattam. Ezt addig folytattam, míg meg nem szűnt leragadni a tepsi aljára. Hát ez bő két óra volt.

 

4.jpg

 

Közben két rozmaringágról lehúztam a leveleket, és két gerezd fokhagymával együtt összeaprítottam.

 

5.jpg6.jpg

 

Mikor a krumplit megfelelőnek ítéltem, rászórtam a fűszereket, és alaposan összeráztam. A rázás következtében minden apróbb összetevő lement a tepsi aljára, de az ízét átadta a burgonyának. Az ételt még visszatettem az elzárt sütőbe, hogy kicsit kijöjjön a fűszerek aromája.

 

7.jpg

8.jpg

Finom, fűszeres, kívül ropogós, belül vajpuha lett. Jól beebédeltem, ittam rá egy fröccsöt, aztán szundítottam egyet a délutáni kerti program előtt.

 

Mindenképpen ajánlom légkeveréses sütőben elkészíteni, mert hagyományosban gyötrelmesen sok idő kell hozzá.

51 komment

Címkék: burgonya krumpli fokhagyma rozmaring Impala

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr736570971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.04. 09:59:22

Egy ilyen ebéd után én nem tudnék dolgozni a kertben. Nagy szerelmem a tepsis krumpli, de másként csinálom. Nem főzöm elő, viszont szalonnát vagy bacont teszek rá, mielőtt betolom a sütőbe (meg alaposan megsózom). Így viszont egy sokkal zsírosabb krumplit kapok, mint a fenti. Dupla fröccsel az enyém is élvezhető ...

Pinka-Panka 2014.08.04. 10:23:52

Én is szeretem a tepsis krumplit és gyakran csinálok is.
Waka, finomat főztél, mosolyogtam, én hányszor, de hányszor vagyok így, hogy eredeti terv helyett egész más les az ebéd.

Ha akarjátok, elfogadjátok, én NEM teszek sót a vízbe, mikor főzöm, én is így hallottam, úgy teszem a tepsibe, s amikor megsül, akkor kapja a sót a fűszerekkel. Nekem bevált. Valahogy könnyebben pirul.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.04. 11:06:43

@Pinka-Panka: Ha nem főzöd elő, akkor a sózás segít egy gyönyörű ropogós kérget adni a krumplinak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.04. 11:07:22

@Pinka-Panka: A fűszereket valóban a végén, mert másképp megégne.

Pinka-Panka 2014.08.04. 11:17:38

@Andrass9: úgy ige, de az előfőzésre értem, én kipróbáltam, nekem nagyon szép ropogós lett és csak utána sóztam.

A fickó 2014.08.04. 14:16:27

:) Előfőzés+2 óra egy sült krumplinak. Én sütőzacskóba pakolom, kevés sóval, olívaolajjal, vagy libazsírral, rozmaringgal, kakukkfűvel. Időnként megmozgatva 20-25 perc alatt puha lesz és a fűszerek is átjárják. Majd sütőlemezre borítom a párolt krumplit (alá szilikonos sütőpapír)egy rétegben és 220 fokon sütöm 20-30 percet a kívánt pirultsági fokig. A végén fokhagymapép, olaj, bors, csilipehely, friss petrezselyem és összerázom és kész. Fűszerezése nagyon változatos lehet, szoktam serpenyőben is készíteni. A párolás részét is lassan átveszi a sous vide. Fantasztikus íze, állaga, kinézete lesz így a (főtt)krumplinak, persze nem árt a jóféle krumpli sem. Napokkal előre elkészíthetem, ehetem melegítés után vajasan, piríthatom és így tovább ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.04. 15:18:11

@A fickó: A zacskózással az előfőzést spórolod meg, de az íz és állag is más lesz. Ahogy te csinálod, az nagyon finom, erősen fűszeres krumpli lesz, főételnek. Waka krumplija sokkal visszafogottabb, inkább való körítésnek.
Ezért imádom a krumplit - nincs rossz elkészítési módja :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.04. 20:29:24

Szép estét!
@Pinka-Panka: Ha bevált, úgy kell csinálni. Ezt a fajtát most készítettem először, majd én is finomítok rajta.
@A fickó: Volt rá idő temérdek, míg kisült a rántott mindenféle.
@Andrass9: Az a verzió (nem averzió) már be is van tervezve egy születésnapi murihoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.04. 21:39:50

@Waka: Az jó, mert akkor kell a zsír felvevő anyag :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.04. 21:40:46

@Waka: Illetve az alkohol szétcsapató, de ilyentájt már ne kérdezz, miért nem arra hivatkoztam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.04. 21:41:41

A nagylyány még egyben van - holnapra van kiírva ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.05. 07:06:11

en ujabban nagy kockakra vagva vagom be a sutobe, 20 perc alatt ropogos es puha lesz.
bar a multkor kicsit sokat ettem belole es rosszul lettem, ugyhogymost hanyagolom mindenfele krumplit

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.05. 08:56:08

@Babette.: A tepsis krumplit nem lehet abbahagyni! Én el szoktam venni a feleségem elől a tepsit egy idő után, nehogy úgy járjon, mint te :)

Pinka-Panka 2014.08.05. 14:09:54

@Waka: én nem vagyok biztos benne, hogy én csinálom jól, valamit mondott a vendégem, hogy miért ne sózzam a főzésnél, mert ezu cirka 5 perc és alapos leszűrés után borítom a tepsibe és sütés, majd a fűszerek. Hogy miért ne tegyek sót a vízbe, nem tudom, talán ha jól rémlik, hamarabb sül tán? Tényleg nem emlékszem.

susztertangó 2014.08.05. 14:13:30

@Pinka-Panka: Valami olyat hallottam, hogy ha sót tesz az ember a főzővízbe nehezebben forr fel. Vagy így van...

Pinka-Panka 2014.08.05. 14:23:52

Szép napot Mindenkinek!

Szerencse, hogy a krumpliból mennyi-de mennyi féle ételt készíthetünk. Rizsből soha annyit.

Én ma csináltam egy széles metéltet, aminek neve nincs. Tejszínes, baconos, sonkás alap, hagymafélék. Jó lett, de eszembe jutott, hogy már egy hónapja ennék mákos tésztát és elfelejtek mákot venni.
Valahogy jó lenne már azt is enni. Jövő héten csinálok is.Csak mákom legyen:)

Pinka-Panka 2014.08.05. 14:24:52

@susztertangó: valami van, de nem tudom miért van így, valaki hátha megfejti miért és megírja ide nekünk.

Pinka-Panka 2014.08.05. 14:58:14

@Andrass9: sokat nem tudok, de izgulunk.

Pinka-Panka 2014.08.05. 15:07:17

Ma délelőtt, a téma a rágcsálók elszaporodása volt. El vagyok keseredve, mert nekem is volt egy a házban múltkor. Szúnyogháló van mindenütt, de az üzlet felől, valahogy besliccolt egy egér.

Én az egész házat fertőtlenítettem, majd megbolondultam, mert annyira írtózóm a szerencsétlenektől. A vendégeim is panaszkodnak, hogy találkoztak a házban velük, sőt patkány is van bőven. Nem tudom, de tombol a nyár, mi lesz Őszig??

ne vessetek meg, de én utálom a rágcsálókat a közelemben. Undorodok tőlük.

Most vettem ilyen ragasztót és kiteszek a ház fala mellé. Van a lakásban is, mert én annyit ganéztam, hogy nem akarok így járni mégegyszer és szerencse, hogy azonnal sikerült elfogni, mindössze pár piszkot találtam, de felborítottam ezért mindent.

susztertangó 2014.08.05. 15:18:18

@Pinka-Panka: Ha jól rémlik Bernard Shaw mondta, képes beszédre volt képes, hogy a szekrényben talált csontvázzal egyet tehetünk: megtanítjuk őket táncolni. Igaz, ő a haszontalan emberek elpusztítását is javasolta.

www.boon.hu/a-patkany-az-uj-hazikedvenc/news-20090804-05373501

susztertangó 2014.08.05. 15:20:11

@Pinka-Panka: Megjegyzem a ragasztó hatékony és szörnyű, nem azonnali halál, hanem gyötrelmes döglődés...

Pinka-Panka 2014.08.05. 16:00:13

@susztertangó: Nem tudok mit kitalálni, mert ha mérget teszek, azt a házi állat, kutya, macska is elszenvedheti, ide a ragsztóhoz a házi állat nem fér és ez környezetbarátként írja magát. Cserepeket, csapdát állítani, nem tartom hatékonynak. Sajnos tehetetlen vagyok, s az azért a fejemben van, hogy egy vendégemnek volt a rágcsáló okozta agyhártya gyulladása. S ha nem is hordoz mindegyik ilyen vírust, akkor is mindenbe bemászik. Mondom nekem fóbiám van biztos.

Volt egy néni vendégem, aki együtt élt a konyhájában egy egérrel, tök jól megvoltak, Őt nem zavarta, hogy szaladozott neki, még etette is. Hát, ilyen is van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.05. 16:04:49

@Pinka-Panka: Nagy mező mellett lakunk, hozzánk is bevette magát néha egy egér, de nekünk volt macskánk (benti), ami meg is fogta. Pont emiatt nem tehettem ki mérget. Most, hogy nincs macska, most van méreg, de nincs egér :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.05. 16:06:01

@susztertangó: Marhaság!
Még pizzaszeletvágó is megmagyarázta, miért. Ez csak olyan urbánus legenda.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.05. 16:12:00

@Pinka-Panka: Én tegnap csináltam szélesmetéltet mérgemben, mert nem találtam itthon gyárit. Lett is belőle 4 szép adag gombás metélt, amit megetettem Wakával ás kollégájával!
Ja, valamint egy nagy lazannyának való tészta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.05. 16:13:28

@Pinka-Panka: Ha lesz mákod, akkor mákod lesz :)
Főztem még póréhagymalevest, de az a holnapi poszt.

Pinka-Panka 2014.08.05. 16:40:55

@Andrass9: Nem mondod:) Vagány nagyon, szeretem az ilyen nőket, akik két perccel a fogantatás után nem szaladnak betegállományba, s nyavalyognak végig:)
Nagyon karakán:)

susztertangó 2014.08.05. 16:49:28

@Andrass9: MÚÚÚÚÚÚÚ...oké, de mi? A ragacs? Pizzás hol írta?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.05. 18:14:23

@susztertangó: Nem emlékszem, de kommentben már elhangzott.
Viszont itt egy link, amit érdemes elolvasni:
lorien.blog.hu/2008/01/10/hany_fokon_forr_a_sos_viz_a_konyhadban

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.05. 18:17:56

@Andrass9: 10.-es fizika anyag:
Oldat összetételének hatása a forráspontra

Végezzük el a következő kísérletet: Egy edényben forraljunk vizet, miközben mérjük a hőmérsékletét. Várakozásunknak megfelelően a víz 100 ° C -on kezd forrni. Ekkor adjunk konyhasót a forrásban lévő vízhez. Azonnal látjuk, hogy a forrás jellege megváltozik, illetve ha gyorsan elkeverjük a sót, vagyis lehetővé tesszük gyors feloldódását, a forrás rövid időre meg is szűnik. A hőmérőn közben nyomon követhetjük, hogy az oldat hőmérséklete emelkedik, a sós víz forráspontja magasabb, mint a tiszta vízé. Ha további sót adagolunk a vízhez, a forráspont tovább emelkedik. Hasonló viselkedést tapasztalhatunk akkor is, ha a kísérletet nem konyhasóval, hanem más, vízben oldódó sóval hajtjuk végre, illetve akkor is, ha a víz helyett másféle oldószert használunk.

Általánosan igaz, hogy egy folyadék forráspontja megnő, ha benne valamilyen anyagot feloldunk, tehát az oldat forráspontja mindig magasabb, mint a tiszta oldószeré. Szigorúan véve ez a megállapítás csak olyan esetekre érvényes, amikor az oldatból párolgáskor vagy forraláskor gyakorlatilag csak a tiszta oldószer alakul át gőzzé, az oldott anyag, ami általában valamilyen só, az oldatban marad és ott besűrűsödik.

tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/fizika/fizika-10-evfolyam/a-forraspontot-befolyasolo-tenyezok/oldat-osszetetelenek-hatasa-a-forraspontra

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.05. 18:20:41

@susztertangó: Nem tudom, mi az a zsupszkulcs, mert HarryPottert csak angolul olvastam. De akkor ezen a képen melyik tárgy a zsupszkulcs?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.05. 18:22:13

@Pinka-Panka: Ha belegondolsz abba, hogy ott (USA) 6 hét a szülési szabadság, nincs se GYES se GYED, akkor mégsem olyan szép a dolog. 6 hetes csecsemő már bölcsödébe megy ...

Llychllyn 2014.08.05. 20:18:18

Hozzánk a macska hozta az egeret ajándékba. Élve. Behurcolta a házba, lepottyantotta, ment a következőért... Anyám a harmadik után vette észre. :)

A krumplit én se főzném elő, mondjuk a kedvencem az, amikor csak a natúr felcikkezett krumplit kisüti az ember rácson és egy kis libazsírt tesz rá. Tepsisnek szoktunk csinálni zöldségeset meg steakburgonyát is, ezt kivajazott tepsibe teszem, megszórom kakukkfűvel, sóval, borssal, rozmaringgal, majorannával, aztán később pirospaprikával. Mellé mehet két-három fej fokhagyma gerezdekben, hámozatlanul, szépen megpuhul, lehet kinyomni belőle a sült fokhagymát:)

Nemsoká költözöm, épp azon agyalok, hogy mit kell venni a konyhába. Baj nincs, mert konyhakés már van:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.05. 20:59:23

@Llychllyn: Nekünk szerencsére csak kivégezve hozta. Szépen sorbarakva a lábtörlőn! Hogy a francba tudják, hogy ezzel örömet okoznak a gazdinak? Még domesztikálva sincsenek igazán ...

A konyhádba javaslom (nagyon javaslom! kiemelten javaslom!!):
www.microplaneshop.hu/termekek/gourmet-sorozat/
Ne válaszd az olcsóbbat, az hamar tönkremegy - müanyag keret és foggantyú. De a pro sorozatért sem érdemes pénzt adni. Ez a sorozat már fémkeretes, nem törik, viszont mint a borotva! Én még az USA-ban vettem, és kellemes meglepetés, hogy itt is kapni. Egy alap konyhába elegendö egy darab:
www.microplaneshop.hu/termek/gourmet-finom-reszelo/27/
Ezzel gyömbért, citromhéjat, fokhagymát, szerecsendiót remekül lehet reszelni. Őszintén: én a parmezánt is ezzel reszelem, bár arra van jobb eszközük. Egy mozdulat elmosni (és lereszelni az ujjadat) ...
A parmezánreszelőjük nem éri meg, idehaza nem kapsz olyan száraz és kemény parmezánt, amihez ez jó.
Az ultra durva fajta megfelel a mi 4 oldalas káposztareszelőnknek, nem éri meg az árát.
Van viszont elég jó tekerős sajtreszelőjük.
www.microplaneshop.hu/termek/2-in-1-ketiranyu-forgo-reszelo/61/
Csak odafigyeléssel kell használni, mert aki tervezte, soha nem próbálta :(
A négyoldalút használtam már többször, de az uborkagyalu része tök felesleges (viszont a finom reszelő része kiemelhető a kereéből, így önállóan is használható. Tetszik a "szalag reszelő" része is, amivel finom forgácsokat lehet kemény sajtból előállítani.
www.microplaneshop.hu/termek/microplane-4-oldalu-reszelo/57/
Vacillálok ennek a megvételével, amivel esetleg kiválthatom a V-Slicert:
www.microplaneshop.hu/termek/uj-microplane-szeletelo/230/
Ha a feleséged hajlamos lereszelni az ujjait, akkot adnak ujjvédő csuszkát is:
www.microplaneshop.hu/termek/ujjvedo-csuszo-feltet/31/

Nem olcsó eszköz, de nekem 6 éve dolgozik a konyában, és most is olyan éles, mint újkorában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.05. 21:02:05

@látjátok feleim szümtükkel: Hát ez eszméletlen!!!
Szerintem neked is DAVAJ-t kellene kiabálni a kacsáknak :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.05. 21:18:24

@Andrass9:

Elkéstél az ötleteddel. Én már sok tíz évvel ezelőtt ( akkoriban, amikor a Konrad Lorenz könyv megjelent ) is kordába tudtam tartani a legeltetésre rám bízott libákat. Én mentem elől, azok meg sorban jöttek utánam. Ha megálltam, addig nem mentek sehová, míg el nem indultam. Lusta voltam hajtani őket, ezért beidomítottam a csapatot.
Volt egy kacsánk gyerekkoromban, amelyik a hangom után tájékozódva megtalált akkor is, ha nem látott mert elbújtam előle. Az állatok sokkal többet tudnak produkálni, mint amennyit általában gondolunk.

Szüleimnek volt egy macskája, amelyik egy éjjel több mint harminc egeret hozott haza. Szerencsére megölte őket, és két sorba, fejjel egyirányba egymás mellé fektette őket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.05. 21:28:30

@látjátok feleim szümtükkel: Az állatok tényleg klasszak, ha ismered őket. Apró trükkökkel megtanítod, majd megkönnyítik az életedet. Nekem csak a macskánkat sikerült úgy betanítani, hogy bejöhetett a lakásba. Sajnos 15 év azért a macskaéletkor végefelé van ...

susztertangó 2014.08.05. 21:40:39

@Andrass9: Maga a link.Elvisz a közelmúltba.Egyébként érdekes lenne összehasonlítanod a magyar verziót. Hogy a csudába talált ki a fordító ilyesmiket, hogy zsupszkulcs meg hoppanálás...Abszol út..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.05. 21:55:16

@susztertangó: Kazinczynek is voltak ötletei a nyelvújításkor - lásd nyakteréteszi mellfekvenc:)
Amúgy anyám műfordító volt, sok hasonlót beszéltünk meg, hogy mi legyen a magyar megfelelője olyasminek, ami nem létezik ...
A zsupszkulcs nem is rossz amúgy, bár én inkább zsupsztárgynak fordítottam volna. Teleportálás nekem nem újdonság (Neal Stevenson: Snow Crash, vagy StarTrek). Aktívan dolgoztam a virtuális világ megvalósításában: www.activeworlds.com

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.06. 00:34:52

Mindenki alszik?
Akkor én is megyek :)

A fickó 2014.08.06. 01:18:18

@Andrass9: A jó főzéshez, a kiváló alapanyagon kívül profi "szerszámok" is kellenek. Én is Microplane-t használok, a finom reszelő citrushéjra, szerecsendióra elengedhetetlen. A többi is remek, de könnyebben kiváltható más minőségi reszelővel. Tényleg vigyázni kell vele, mert pengeéles. Nálunk baromi drága, mint minden sajnos. :( Én pár éve már szinte minden konyhai eszközt külföldről rendelek. Az 1 kw-os Anova sous vide cirkulátorom tokkal-vonóval 72-e forintba került, de már van olcsóbb 800 w-os, amit okos telóról is működtethetsz.

Llychllyn 2014.08.06. 01:26:15

@Andrass9: kösz a tippet, a reszelőre pont nem gondoltam:) zöldségpucoló, kiskés, nagykés, tányérok kb vannak, az ilyesmiket felejtem el. De van svájci bicska is, azon reszelő mondjuk nincs, de ha netán elfelejteném a dugóhúzót, nem lesz krízishelyzet:)

Az a jó, hogy van egy - szerintem - jó Icel konyhakésem, olajfa nyéllel. Emellé egy Opinel no. 10, és kb. kés-ügyben meg is vagyunk (valójában nem, de amit ezzel a kettővel nem tudok megoldani, azt nem is akarom:)). A normális főzéshez meg ugye normális kés kell, szóval legalább ez ki van pipálva:)
(csontoztam már egy barátomnál bicskával csülköt, mert a konyhakés vállalhatatlan volt. Azzal is szeleteltem:))

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.06. 06:47:27

Nagyanyátoktérgyekalácsa!

Én még a halat is egy sárgaműanyagnyelű, kerek hegyű kiskéssel pucolom, és bontom fel, no meg ugyan ezzel a kacsát is. Züldségszeleteléshez is teljesen kiváló. A kést valamikor a hőskörban vettem társaival együtt, akkor amikor még kishatárútlevéllel lehetett menni Jugoba. Közben a drgága késen meg >miután elvágta a kezem< betettem a megőrzőbe, azóta is ott van.:)

Pinka-Panka 2014.08.06. 10:52:17

Sziasztok!

Vessetek meg, de nekem oly nagy márkás szerszámom nincsen. Van ami van és főzök..
Én azt vallom, hogy a hozzávalók mínőségén túl, jó szájíz, fantázia, s ami a legfontosabb szeretet kell. Hogy örömmel készítsük el az ételt a szerettünknek. Szerintem ez is fontos, meg ha akar főzni valaki, az főz is.

Aki nem akar, annak lehet akármilyen körülmény, az úgyis azt mondja, nem tudok főzni...és akkor így más megcsinálja helyette.

Pinka-Panka 2014.08.06. 10:59:47

És ma én is ezt mondtam, nem főzök, mert van maradék, s én lehet, hogy elcsábulok a menzára egy főzelékre. Lesétálok és bekanalazok egy tányérral. Valahogy megkívántam.

Holnap viszont, stefániát csinálok, jön egy kedves ismerősöm, csinálok krumpli pürét, meg paradicsom salátát. Amúgy ma van a házassági évfordulónk, nem ünnepelünk,mert elhalasztunk mindent, vannak még elmaradt szülinapok, s ha lányunk hazatér, majd a jövőhéten lesz ünnepelés. De ennek dacára a héten jüönnek vendégek sorra, akiket majd valamivel várok mindig. Csinálok holnap mindenfélét, s majd aki jön kap, aki nem az nem:)

Pinka-Panka 2014.08.06. 11:16:06

@Andrass9: Félreértettd, én arra gondoltam a vagányságot, hogy várandósként megy be dolgozni, itt van olyan , aki azonnal elmegy miután várandós lesz, szabadságra. Én erre gondoltam, én is dolgoztam végig, s úgy mentem szülni, előtte nap mindent megcsináltam, főztem és itt vagyok.
A babával, meg aki ameddig tud, addig maradjon otthon.

Tudod sok olyan van, várandósként, szabadságra megy, aztán megszül és két hónap múlva meg dolgozni akar menni. Mert sosem a feladatunkat végezzük sokan, pedig egyszerűbb volna az élet. S most csak azokról írtam, akik nem veszélyezetetett meg hasonló okok miatt kényszerülnek szabadságra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.06. 12:34:45

@Pinka-Panka: Értem én, miért dicsérted a lyányt, büszke is vagyok rá! Csak az USA-beli rendszer szomorú oldalára akartam felhí1vni a figyelmet.