Soha nem fõztem még rizottót (többek közt, mert feleségem nem szereti)! Most viszont elment itthonról, akkor szüret. Vettem gombákat és beleütköztem akciós rizottó rizsbe is, amire azonnal lecsaptam és már meg is volt a másnapi menü.
Hamár vásároltam, néztem a kutyának is marhacsontot, mert azért néha azt is kap ...
Az olvasott receptek szerint rizottóhoz alaplé (húsleves) dukál, ezért mégiscsak elkommunizáltam a kutya csontját, majd megkapja, ha megfõztem.
- 1 nagy marhafehércsont (mert a velõs túl drága lenne ehhez, meg túl zsíros)
- 1 vöröshagyma
- 1/2 paradicsom
- 1/2 zöldpaprika
- 3 szál zellerlevél
- 1/2 fehérgyökér
- 4 girizd fokhagyma
- 15 szem feketebors
- 4 szem szekfübors
- 1 darabka szerecsendióvirág
A csontot (amin jó sok ín is volt) alaposan lemostam, betettem az öntöttvas lábasomba, mert azt ki tudom tenni a teraszra az indukciósra szép lassú fõzésre. Béraktam a zöldségeket, fûszereket (a gyökeret meghámoztam, négybe szeltem) és felöntöttem vízzel, majd feltettem a rezsóra.
Felforrás után levettem a rezsót 200W-ra és 6 órára beprogramoztam. Ekkor még fedõ alatt fõztem, mert ki kell nyerni a csontból az ízeket, nem sürítem az elején. Amikor eszembe jutott, hogy tán elkészült, kihalásztam belõle mindent, mert innentõl már csak az alaplevet kell süríteni (ennyi ugyanis kicsit sok lett volna a rizottóhoz). A fedõt levéve tovább rotyogtattam, míg besûrûsödött a negyedére. A benne fõtt finomságokat kis hûlés után a kutya kapta Topy nagy boldogságára (azért a kutya is örült!). Levettem vagy két decinyit, a többit lefagyasztottam kisebb adagokban a csodahüttõ számára. Én az alaplevet nem szoktam sózni, mert legyen az a céltermék feledata, hogy sót adjon hozzá, a fagyasztóban meg eláll só nélkül is.
Volt már alaplevem hát, csak a többi alkatrészt kellett összeszednem:
- 150g shimeji gomba (most barna volt akciós)
- 200g barna csiperke apró
- 1 vöröshagyma
- 1 salotta hagyma
- 100g vaj
- 300g rizottó rizs (kerekszemû)
- 6 dl alaplé
- 1 dl fehérbor
- 1 paradicsom
- 50g Pecorino sajt
- 3 csilipaprika
- kisujjnyi gyömbér
- lime vagy citromhéj
- petrezselyemzöld szára
- 200g zöldspárga (opcionális)
- oliva olaj, só, bors
Ahogy az angol mondaná, "it's a mouthfull", vagyis rengeteg hozzávaló. Mindenki szabadon garázdálkodik, amikor rizottót főz. Én errefelé vettem az irányt ...
A csilipaprikákat (Spicy Fiesta, Kung Pao, Hybird Peeper) kimagoztam, mert nem a csípõs étel volt a célom. A harmadik név így szerepelt a Szöulból kapott magos zacskón, minden más információ csak krixkrax volt számomra. A világoszöld volt a Spicy Fiesta (még érnie kell), a rövidebb meg a Kung Pao. értelemszerűen a harmadik volt a szöuli paprika.
Felaprítottam minden zöldséget picire, a paradicsomot is felkockáztam, majd hirtelen felindulásból hozzávágtam egy evõkanálnyit a tavalyi sült paradicsomomból is.
A csiperkét negyedeltem, de a shimeji gombáknak csak a közös termõalapját távolítottam el, megmaradtak kis, egész, hosszúszárú gombácskáknak. Ezt borsoztam, sóztam.
Egy nagy serpenyõben felforrósítottam a vajat, beledobtam a csilit és a hagymákat. Késõbb a gyömbért is és addig pirítottam, mig aranybarna lett a hagyma (nekem ilyen sötét az aranyam ...) Végül a gombákat is belezúdítottam.
A gombákat már csak pároltam, míg levet eresztett és ekkor beleöntöttem a rizst (amit NEM mostam meg). Elég hamar felitta a gomba szaftját, megöntöttem hát egy deci finom száraz fehérborral. A paradicsom is eszembe jutott, hát az is ment a serpenyõbe. egy pár percig még pároltam a dolgokat, majd ráreszeltem pár kanálnyit a pecorino sajtból. Meg is sóztam izibe, mert az alaplében nincs só, és amit a sajt hozzáad, az nekem nem elég.
Mintegy öt-hét percenként kellett egy evõkanálnyi alaplevet hozzáadni. Ekkor jött az ötlet: van a hûtõben egy csomó levesspárga! Gyorsan megtisztítottam, maradt utána vagy 20 deka, amit felaprítottam és azt is a rizottóba tettem. Még bõven volt leve, amikor a rizs már nem volt kõkemény.
Ráreszeltem egy újabb adag pecorinot és hirtelen felindulásból pár húzásnyit a lime héjából. Türelmesen megvártam, míg szép szottyos lett az egész.
Már csak tálalni kellett a maradék sajtot ráreszelve.
Enni ettem már Rómában rizottót, de az elsõ fõzésem volt olyan izletes, mint a római. Lehetőleg frissen kell fogyasztani, mert a rizs nagyon hamar felszívja a maradék szaftot is!
Remélem nem baj, hogy kék tányérról ettem ...