Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Gombarizottó

2014.08.02. 07:00 Andrass9

Soha nem fõztem még rizottót (többek közt, mert feleségem nem szereti)! Most viszont elment itthonról, akkor szüret. Vettem gombákat és beleütköztem akciós rizottó rizsbe is, amire azonnal lecsaptam és már meg is volt a másnapi menü.

31.jpg

Hamár vásároltam, néztem a kutyának is marhacsontot, mert azért néha azt is kap ...

Az olvasott receptek szerint rizottóhoz alaplé (húsleves) dukál, ezért mégiscsak elkommunizáltam a kutya csontját, majd megkapja, ha megfõztem.

  • 1 nagy marhafehércsont (mert a velõs túl drága lenne ehhez, meg túl zsíros)
  • 1 vöröshagyma
  • 1/2 paradicsom
  • 1/2 zöldpaprika
  • 3 szál zellerlevél
  • 1/2 fehérgyökér
  • 4 girizd fokhagyma
  • 15 szem feketebors
  • 4 szem szekfübors
  • 1 darabka szerecsendióvirág

10.jpg

A csontot (amin jó sok ín is volt) alaposan lemostam, betettem az öntöttvas lábasomba, mert azt ki tudom tenni a teraszra az indukciósra szép lassú fõzésre. Béraktam a zöldségeket, fûszereket (a gyökeret meghámoztam, négybe szeltem) és felöntöttem vízzel, majd feltettem a rezsóra.

12.jpg

Felforrás után levettem a rezsót 200W-ra és 6 órára beprogramoztam. Ekkor még fedõ alatt fõztem, mert ki kell nyerni a csontból az ízeket, nem sürítem az elején. Amikor eszembe jutott, hogy tán elkészült, kihalásztam belõle mindent, mert innentõl már csak az alaplevet kell süríteni (ennyi ugyanis kicsit sok lett volna a rizottóhoz). A fedõt levéve tovább rotyogtattam, míg besûrûsödött a negyedére. A benne fõtt finomságokat kis hûlés után a kutya kapta Topy nagy boldogságára (azért a kutya is örült!). Levettem vagy két decinyit, a többit lefagyasztottam kisebb adagokban a csodahüttõ számára. Én az alaplevet nem szoktam sózni, mert legyen az a céltermék feledata, hogy sót adjon hozzá, a fagyasztóban meg eláll só nélkül is.

Volt már alaplevem hát, csak a többi alkatrészt kellett összeszednem:

  • 150g shimeji gomba (most barna volt akciós)
  • 200g barna csiperke apró
  • 1 vöröshagyma
  • 1 salotta hagyma
  • 100g vaj
  • 300g rizottó rizs (kerekszemû)
  • 6 dl alaplé
  • 1 dl fehérbor
  • 1 paradicsom
  • 50g Pecorino sajt
  • 3 csilipaprika
  • kisujjnyi gyömbér
  • lime vagy citromhéj
  • petrezselyemzöld szára
  • 200g zöldspárga (opcionális)
  • oliva olaj, só, bors

Ahogy az angol mondaná, "it's a mouthfull", vagyis rengeteg hozzávaló. Mindenki szabadon garázdálkodik, amikor rizottót főz. Én errefelé vettem az irányt ...

13.jpg

A csilipaprikákat (Spicy Fiesta, Kung Pao, Hybird Peeper) kimagoztam, mert nem a csípõs étel volt a célom. A harmadik név így szerepelt a Szöulból kapott magos zacskón, minden más információ csak krixkrax volt számomra. A világoszöld volt a Spicy Fiesta (még érnie kell), a rövidebb meg a Kung Pao. értelemszerűen a harmadik volt a szöuli paprika.

14.jpg

Felaprítottam minden zöldséget picire, a paradicsomot is felkockáztam, majd hirtelen felindulásból hozzávágtam egy evõkanálnyit a tavalyi sült paradicsomomból is.

15.jpg

A csiperkét negyedeltem, de a shimeji gombáknak csak a közös termõalapját távolítottam el, megmaradtak kis, egész, hosszúszárú gombácskáknak. Ezt borsoztam, sóztam.

16.jpg

Egy nagy serpenyõben felforrósítottam a vajat, beledobtam a csilit és a hagymákat. Késõbb a gyömbért is és addig pirítottam, mig aranybarna lett a hagyma (nekem ilyen sötét az aranyam ...) Végül a gombákat is belezúdítottam.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

A gombákat már csak pároltam, míg levet eresztett és ekkor beleöntöttem a rizst (amit NEM mostam meg). Elég hamar felitta a gomba szaftját, megöntöttem hát egy deci finom száraz fehérborral. A paradicsom is eszembe jutott, hát az is ment a serpenyõbe. egy pár percig még pároltam a dolgokat, majd ráreszeltem pár kanálnyit a pecorino sajtból. Meg is sóztam izibe, mert az alaplében nincs só, és amit a sajt hozzáad, az nekem nem elég.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Mintegy öt-hét percenként kellett egy evõkanálnyi alaplevet hozzáadni. Ekkor jött az ötlet: van a hûtõben egy csomó levesspárga! Gyorsan megtisztítottam, maradt utána vagy 20 deka, amit felaprítottam és azt is a rizottóba tettem. Még bõven volt leve, amikor a rizs már nem volt kõkemény.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Ráreszeltem egy újabb adag pecorinot és hirtelen felindulásból pár húzásnyit a lime héjából. Türelmesen megvártam, míg szép szottyos lett az egész.

29.jpg

Már csak tálalni kellett a maradék sajtot ráreszelve.

30.jpg

Enni ettem már Rómában rizottót, de az elsõ fõzésem volt olyan izletes, mint a római. Lehetőleg frissen kell fogyasztani, mert a rizs nagyon hamar felszívja a maradék szaftot is!

Remélem nem baj, hogy kék tányérról ettem ...

50 komment

Címkék: bor paradicsom fokhagyma spárga pecorino bors gyömbér vaj csili alaplé csiperke petrezselyem marhacsont arborio rizs shimeji

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr826548151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2014.08.02. 09:09:44

Szép jó reggelt Nektek!

NAGYON JÓ!!És én nagyon-nagyon szeretem a rizottót, bármilyen formában, de ez fenséges András! Inkább rizs jöjjön, mint a krumpli.

Nekem csak a fehér bor furcsa a hozzávalókból, de biztos jó bele és az alaplé csodás.

Nálam ma pörkölt van, tésztával a főnöknek. Karfiolt hoztam a piacról, abból levest főzök, tejfölösen, savanykásan és csak mezei módon. Az én nagyanyám mikor főzött ilyen tejfölös karfiol levest nekünk, akkor a tányérba tett rá egy kanálka pörköltet, na ma én is így eszem, már csak a régi kor ízei után vágyásból is.

Holnap meg még nem tudom, kapor van, akár mártást, nem tudom még. Cukkiniből csináltam tegnap tócsnit, rozsliszttel, morzsával, tepsiben és nem volt olajos így nagyon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.02. 09:33:35

@Pinka-Panka: Jó reggelt neked is!
A cukkíni tócsni az jó, szeretjük nagyon.
A fehér bort meg majd mindegyik rizottó receptben megtaláltam, és nem borítja fel az ízeket.
Megyek, veszek is karfiolt, bár Topy nem szereti, ha karfiolos kaját posztolok :)

Pinka-Panka 2014.08.02. 10:08:37

@Andrass9: Tudom, hogy van benne, csak nekem fura, s mint mondtam nálam semmi sem az, ami a neve. Én a vendégektől, őseimtől, saját magam számíze, meg mittudomén, tanultakból rakom össze az ételt. ez alól a sütés a kivétel, mert azt igyekszem a leírtakhoz hűen megsütni, csak a cukor mennyiséget csökkentve, mert némely süti extrém édesnek tűnik a 40 dkg cukorral.

Pedig a karfiol jó étel.

Pinka-Panka 2014.08.02. 13:50:14

Nagyon jó lett a leves, kellemesen savanyú és a pörkölttel, ami csak egy kanállal ment - nem is lehetne jobb. Ja és csak karfiol van benne, más zöldség nincs. Szoktam csak egy valamiből főzni. Volt egy barátnőm, aki mire megfőzte a borsó levest, a végén már nem lehetett tudni, hogy az eredetileg mi lett volna. Igaz ez nem tartalmas, amit én főztem...pont ezért ízlett.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.02. 13:52:04

annyira tudtam, h a csont le lesz nyulva a kuytatol

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.02. 14:24:56

@Babette.: A kutyának kutya egy élete van nálunk... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.02. 14:26:10

@Pinka-Panka: Az enyémben egy pici sárgarépa is került, meg gyökér, meg alaplé. A felit már meg is ettem! Ja, és nem tejfeles, de a másik felét churuttal ízesítve fogom megenni!

medvedr 2014.08.02. 15:50:46

Nagyon jó! Szoktam rizottót kockalevessel . Úgy is jó tud lenni. Vessetek a mókusok elé!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.02. 17:56:51

@medvedr: Mókusok elé vagy vetve :)
Kockából is jó az alaplé, hisz az ízek benne vannak. Ha tényleg igaz, hogy csontból és húsból készítik, majd bepárolják, akkor nem nagyon különbözik a házitól. Tán kicsit több a só, mint a sajátban, de úgyis kell az ételt sózni. Én minden esetre szeretem a kockalevest, engem is a mókusok elé vethettek!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.02. 19:27:23

Szép napot!
Ez igen finom falat lehet, magam is főzök hamarosan. Azt hiszem egy jó húslevessel kötöm össze.
Megvolt a mai ténykedés is, rántott húst sütöttem, meg cukkinit, hozzá tepsis krumplit (erről majd mesélek), és kovászos uborkát. A változatosság kedvéért tettem fokhagymát is az uborkába, kicsit szokatlan nekem, de nem rossz.
Délután megkapáltam a kert egy részét, két hete nem volt rá lehetőség, olyan vizes volt, ha meg száradt egy kicsit, nagyon kirepedezett, közben meg jól le is tapostam, mert a paradicsomot elkezdtem szedni. Rengeteg lesz, egy kiló már lejön másnaponként, de ha jó iső lesz, be fog indulni rendesen.
Holnap hajnalban elmegyünk gombászni kistesóval, ajánlottak egy helyet, megnézzük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.02. 19:47:55

@Waka: Gombászáshoz jószerencsét kívánok! Tepsis krumpli az egyik kedvencem, de már nem nagyon ehetem (azért néha elcsábulok). A kovászosba nekem előírták, hogy tegyek bele fokhagymát. Sikerült elérnem, hogy az 5 literes üvegbe 2 girizd elég :)
Nekem nem érik még a paradicsom, viszont a paprika annál inkább. Holnap talán szerzek mogyoróhagymát, és akkor elkezdhetem a csili paszták készítését. Bár lehet, hogy fehérhagymával is jó lesz?

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.02. 19:48:09

@Waka: nekem most fog tönkremenni a paradicsom, nagyjából kétnaponta esik.
3 már áldozatul esett.
idén keveset raktam le, permetezni se érdemes, pedig igen jók vannak közte

Pinka-Panka 2014.08.02. 20:09:13

@Andrass9: nem azért írtam, én több féle levest csinálok, van, hogy tejfölösen, abban nincs csak vagy karfiol, vagy csak krumpli, vagy csak karalábé, vagy...
A másik változat a tejföl nélkül, de abban van nekem is más fajta zöldség, meg én úgy hívom, hogy magyarosan.

Megérkezett Géza a paradicsommal, holnap elteszem az üvegbe, egyelőre egy rekesz, de ez is valami, nem is baj, mert nem kell egyszerre, jobban szeretek én már lassabban dolgozni és nem annyit...:)

vörösbor(de)minőségi 2014.08.02. 21:12:20

jól néz ki nagyon ez a rizses cucc-és dicséret a tányérért is.szépen néz ki a fehéres kaja rajta:))

mai csarnok eredménye,egy jó kis marhacsont nem kevés hús is volt rajta=leves a vége.
és egy lecsós alapra tett tökfőzelék amit tejjel köll felengedni,és a végén tejfölös habarással megnyugtatni.kaprosan persze.

jól sikerült minden-de volt hőfok a konyhában.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.02. 21:15:23

@Andrass9: Szerintem jó azzal is, esetleg lilával, végül is unokatesója.
@Babette.: A sárga és a piros körte nálam is kopaszodik felfelé, de van még annyi sokféle, és sok tő, hogy nem vesződöm vele. A Jelly bean, a Super sweet 100, a Danko heart, a datolyaparadicsom és a Red currant érik, a San Marzanoról is leszedtem már párat. A steak paradicsomok még váratnak magukra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.02. 21:39:55

@Waka: Ismerős nevek :)
Nálam még egy sem érik.
Nem szerették a permetezést.
Illetve a sárga körte koktél, az igen, de semmi más.
Türelmes vagyok, kivárom az idejét!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.02. 21:44:09

@Babette.: Aszongya a gazdaboltos, hogy permetezzem rézhidráttal. Najó. akkor azzal próbálom.
Miközben a paradicsom teljesen boldog, és nem kér permetezést.
Na mindegy. Nem erőltetem, viszont sokat tanultam itt!!!

susztertangó 2014.08.03. 06:27:02

Jó reggelt Kocsmabeliek! Cukkini ügyben jövök majd, de előbb el kell tüntetnem az egy hete fölhalmozódott kritizálni valót Ica orra elől és megfőzni a csirkepörköltet. Előbb azért megnézem, hogy a kávé-amit juszt is megittam- mennyivel vitte fel a napok óta pimaszkodó vérnyomásom. Melegben fölmegy.

Pinka-Panka 2014.08.03. 13:15:03

@Andrass9: Nekem sajnos felmegy, amin csodálkozni nem lehet, igaz nekem nem időtől függ.

Ma mégis kellett főzni, felhasználtam a kaprot, ahhot főtt krumpli készült, s hozzá ne vessetek meg sült krinolin lett. S a maradék paprikákból, meg a többi hozzávalóból, kolbászos lecsót tettem oda, ide-oda a vasárnapi napon. Sajnos én már alig tudom a vasárnapot tiszteletben tartani, szándékaim ellenére, valahogy úgy kell majd csinálni, hogy a vasárnap vasárnapként teljen.

S délután meg megfőzöm az ivólevet, de előbb enni kellett, eltakarítva és felkészülve a tiszta konyhával. Nagyon hisztériás tudok lenni befőzésnél, bárki enni akar, vagy morzsázni mer, de nálunk mindenki éppen akar éhenhalni. Ma ez nem fordulhat elő...

A héten a hűtő is kaputt, hűtés helyett fűteni kezdett a hőségben és így újat kellett venni.
Nagyobbat siketült venni, egész jól néz ki, de remélem jó is lesz majd sokáig.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.03. 14:56:54

@Pinka-Panka: en is kineveztem a vasarnapot pihenonapnak. szigoruan.
aztan piheneskeppen motorszereles volt, meg nagyon nagytakaritas.
muszaj volt, szetment a kipufogo,
meg kiraktam a macskakat vegre. soha tobbet macska a lakasba, sohasohasoha.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.03. 15:12:51

@Pinka-Panka: Nálunk is mindenki akkor akar a konyhában semmit csinálni, amikor főzök :)
Nekem nem sikerült nagyobbat venni az előzőnél, így most 60 liter hiányunk van, és érezzük rendesen. Talán hozzászokunk? Minden esetre rendeltem bele pót polcokat ...

Pinka-Panka 2014.08.03. 15:41:39

@Babette.: megértem, én ne érteném, s a macskákat is nagyon. Mindenesetre, ha muszáj csinálni valamit, azt úgyis megcsináljuk vasárnapon is.

Én néha egy elképzelt világban élnék, ahol, a férj dolgozik és én otthon a háztartást. S amikor vasárnap van, addigra minden rendben és meleg étellel várás, meg ilyenek, s akkor vasárnap a mienk. Nekem ez nem jött be, pedig én hajlandó lettem volna.Így az lett, hogy magam csinálom, de mindig kész vagyok amit eltervezek. egyelőre ez van, ezt kell elfogadnom.

Pinka-Panka 2014.08.03. 15:46:19

@Andrass9: így van, én hajlandó lennék együtt működni a konyhában segítő kezekkel, de ha feltartanak, akkor meneküljön mindenki. Emlékeim szerint Anyámnak én általában segítségére voltam, Apám nagy örömére, igaz tevékenykedtem már akkor is.

Viszont volt olyan is, amikor Anyukám ült az asztalnál és akkor kérte a deszkát, meg a kést, meg a hagymát pucolva, meg stb... s akkor így főzött. Én nem nagyon kaptam ilyen kezeket, biztos elrontottam, mert nekem is le kellett volna ülni és kéregetni, mondván ha enni akartok akkor segítsetek, na ezt elvicceltem.

Már darálom a paradicsomot és ma még kész leszek és nagyon j illat van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.03. 16:22:44

@Pinka-Panka: A mi konyhánk szigorúan egyszemélyes. Szék sincs benne, hogy leülhessen az ember. Így azután közös főzés legfeljebb a befőzés, amikor a nappalit is hozzákapcsoljuk a konyhához, és ott nagy asztal van :)

Pinka-Panka 2014.08.03. 17:51:28

@Andrass9: nekem sem olyan nagy sajnos, már meg is vagyok 10 és fél üveg lett. Elég jól néz ki, elmosogattam, de már felmosni csak holnap, ennyivel elég is mára.
A nagy asztalnál ülni és ott eszegetni, annál jobb nincs, illetve iszogatni is.

Llychllyn 2014.08.03. 18:17:18

Kizártam magam a kocsmából, valamiért a böngészőm nem volt hajlandó betölteni a kommenteket, de már elmúlt:)

Most nem rinyálok a gombatermés miatt, akadt szépen, jól el is áztam ma mondjuk a hegyen. Főként tinóruk, két szép vargánya, a pöfeteges helyet megkerestem, de akkor jött a vihar:) Összesen egy fél kiló jött össze tisztítás után, most töröm a fejem, mi legyen belőle.

Más: ti kísérleteztetek már ízesített ecetekkel? Most ez a mániám. Tárkonyecetet minden évben teszek el, de most készítettem két másik verziót: levendulás almaecetet meg kakukkfüveset. Ez utóbbi igazolja, hogy a kakukkfű mindenre jó:)

(a szedres és a zsályás-borókabogyós ecet még érik, de eddig a kakukkfüves nyert)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.03. 20:07:17

Szép napot!
@Andrass9: Egy jó adagot ma is szedtem. A szeder kezd megint vacakolni, a szemek töve már fekete és mállik, a vége meg még piros. Szörpbe azért jó lesz, csak több cukor kell bele.
Megvolt nekünk is a gombaszedés, nem várt sikerrel. Bő 3 kiló szegfűgombát szedtünk, én a magam részével két óra alatt végeztem, de kisteső hatig pucolta az övékét. Hiába, ketten szedték, és szárastól, én vittem kiskést, és a javát lecsipegettem már a réten. Nem baj, adott még vagy fél kilót, mert nem fért el a fagyasztójában. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.03. 20:18:26

@Waka: Hát ez pazarlás! Amikor szekfőgombát vettem, akkor a szárát is szépen belefőztem a levesbe. Nem kellett volna???
Azért irigyellek érte, nagyon finom gomba!
Nagy horgász terveim vannak: kiváltottam a turista horgászjegyet (20 pont a 20-ból), hogy Gárdonyban gond nélkül mehessek ki ismét a barátommal pecázni. Napi 2-3 ponty most is megvan neki, a rekorder 6,2 kg volt. Azt odaajándékozta a néninek, aki pucolja neki a halat.
A héten lemegyek, és én is pecázni fogok (az ő szerelésével). Ha lesz hal, akkor megcsinálom ismét alufóliában a parázson, vagy megpróbálok egy saját halászlát főzni. Majd kiderül.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.03. 20:20:32

@Andrass9: Ha minden jól megy, kedden ismét utazom kicsit, Miskolc-Debrecen-Békéscsaba, két nap, persze meló ügyben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.03. 20:20:42

@Llychllyn: Én az ecetet csak muszájból használom :)
Régen anyám tett el fűszeres eceteket, de nekem már akkor sem jött be. Most viszont van egy citrom illatú kakukkfüvem, azzal érdemes lenne megpróbálni.
Amióta Süllőcske megtanított churutot csinálni, azzal savanyítom, amit savanyúan szeretnék. Más műfaj!

susztertangó 2014.08.03. 20:21:07

@Andrass9: Föl a fene vigye el! Végül is nem lehet panaszra okom, 68 év alatt csak kétszer voltam kórházban, az is kisgyerekkorban.
Igértem a cukkinit. Időről időre átmegyek a szomszédba Mártáékhoz-névnapja is volt-aki gépésztechnikus és hegdűtanárnő(Szimbolán nem tud.)és viszek valami kaját, mert az általa készített (va)ca(k)ciki nem gyerebe, pláne sör/bor korcsolyának. Ez úgy kéthavonta van, a köztes időben ha beugrom hozzájuk akkor csak egy-két sör fogy és jót dumálunk.
A fagyasztóban lapult egy csomag leveles tészta 6 darab téglalap alaku tésztával a leírás szerint ez már nyújtva volt , megkentem olvasztott füstöl szalonna zsírral,bolti krémsajttal amibe borsot tettem, szerecsen dió nem volt itthon. Só nem kellett elég sós volt. Erre osztottam el a karikára vágott párolt cukkiniket, rá párolt hagymát,tojássárgával elkevert tejfölt és erre füstölt sajtszeletet. Mivel a kenőtollamat a múltkor kidobtam, tenyérrel kentem a tésztára a zsírt, de ezt nem árultam el nekik. Ez ment a nagy piros tepsibe. A másik kiinduló receptje ez:
mamakonyhaja.hu/index.php?m=recept&kategoria=14&id=319
De gomba nem volt, helyette szalonnapörc és kolbászkarikák, hagyma, füstölt sajt darabkák és az előbbi sajt szelettel befedve.Az egész egy kisebb jénaiba került és némi studírozás után befért a sütőbe.Az eső épp elállt és kb 150 méterre kellett átvinni, de mind a két edény nagyon forró volt.Találtam valami fa rácsot, rápakoltam a két edényt és átvittem. Jó dolgom volt 3 nő is késsel villával a kezében várt -barátom később jött-és meg voltak elégedve velem-máskor is mehetek hozzájuk. :-))))))))))))))))))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.03. 20:21:28

@Waka: Akkor legalább Debrecenben meg Csabán tudsz érdekes emberekkel találkozni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.03. 20:23:40

@susztertangó: Jól hangzik a recept! Olvasva a leírást, kicsit drukkoltam, hogy leejted-e ...
Nem ejtetted le :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.03. 20:27:07

@Waka: Apropó engedély. A területi horgászjegy botrányosan drága. Amíg a 3 havi általános engedélyt megúsztam 2000-ből, addig egy nap a Velencei tavon 2400 Ft. Ezért meg 3 pontyot vihetek haza.
Jó, jó, végülis megértem. Ezeket a halakat a helyi horgászszövetkezet telepíti, már fogás érett méretben, vagyis nekik is sokba kerül. Csak, mint bamba felhasználó, elsőre meglepett.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.03. 20:45:11

@Andrass9: Ez sajnos így van, és az is benne van a pakliban, hogy csak egy nyamvadt keszeget fogsz ezért a pénzért. A horgásztavakhoz igazítják az árakat. A legtöbb helyen ennyi a napijegy, és akkor még kis is fizetheted a amit fogtál, ha el akarod hozni a 3 vagy 4 kilósnál kisebb halat, mert ugye a nagyhal vonzza a sporthorgászokat. Cserében vízparton töltheted az időt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.03. 20:46:11

@Andrass9: Nem tudom lesz-e időm kitérőkre, elég feszített a program, meg emberi időben haza kell érni.

susztertangó 2014.08.03. 21:10:59

@Andrass9: Eldöntöttem, hogy nem ejtem el.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.08.03. 21:45:29

@Pinka-Panka: Azt mondják, kell a fehérbor a rizottóba. Mikor próbáltam, gondoltam, inkább ittam volna meg.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.08.03. 22:02:07

Nálunk ha bármiféle marhahúslevesnek induló dolgot főzünk, az húslevesnek is esszük meg. Ha véletlenül teszünk félre a léből, az is levesnek van elfogysztva.Ilyenkor jó a kocka a flancos ételekhez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.03. 23:08:17

@hajdulaszlo (volt hajdul): Nálam kicsit másképp van:
Ha sok az alapanyag (csont, hús), akkor nagyon erős lesz a leves (amit persze negyon szeretek!). Így, ah a helyzet hasonló, akkor eleve két feladatot hajtok végre: A húsleves, az kötelező! Nagyon szeretjük, soha nem marad belőle. Igenám, de nekem a főzéshez kell alaplé. Ilyenkor lopom el a kutya vacsoráját, hogy nekem is jusson :)
Komolyra fordítva a szót: Ha alaplevet főzök, akkor abból csak alaplé lesz (meg később persze mindenféle levesek). Ha húslevest, akkor abból csak húsleves lesz. Nem olyan régen kezdtem el alaplevet készíteni, viszont nem bántam meg!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.03. 23:13:21

@Waka: Talán pont az utóbbi miatt vettem meg a jegyet. Nem szeretek bliccelni - már a buszon is utáltam :)
Végülis eltöltök egy szép délelőttöt a tavon - már ezért megérte, nem?

Llychllyn 2014.08.04. 00:56:09

@Andrass9: Én a hegyen gyűjtöttem, hogy milyen illatú, azt tudja a fene:) Volt szegfűgomba is, de már nam az igazi.

A tinóruból végül vörösboros-kakukkfüves szósz lett, szederrel. Jól sikerült:) Ezt a kakukkfüves ecetet meg javaslom mindenkinek, paradicsomsalátához működött. Két-három hét, és átveszi az illatot-ízt az ecet. Tárkonynál több, ahogy látom, levendulánál elég két hét, de nem árt egy hónap sem:)

Pinka-Panka 2014.08.04. 08:39:59

@hajdulaszlo (volt hajdul):én nem tudok véleményt mondani, mert eddig bor nélkül ettem csak, de megkóstolnám azért és a biztonság kedvéért még innék is rá, egy pohár bort.

Alaplé: Nálunk nem nagyon marad, de volt már rá példa és amikor a lazac mellé csináltam a színes bors mártást, akkor nagyon jó volt azzal. Nálunk elfogy a leves, de már résen leszek és fogok egy kicsit kimenteni, ha valami nagyon finomat szeretnék. Nekem is az a bajom a kockával, hogy túl sós és zsíros.

Pinka-Panka 2014.08.04. 09:09:22

Mindenkinek szép reggelt!

Én ma olyan nyűgös vagyok, hogy még...Ugyanis, aludnom kellett volna, de a hajnal óta tartó vihar nem hagyott engem nyugton. És nagyon mísz vagyok:)

Majd helyrejövök, helyettesítem a lányomat, feszt munkahely.

Nektek legyen szép napotok:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.04. 09:32:50

@Pinka-Panka: Jó reggelt neked is! Ma én is nyűgös leszek, mert a vihar még az éjjel felvert, és nem tudtam aludni. De majd leplezem :) Minden esetre most iszom egy kávét, ami nálam ritkaság.

Pinka-Panka 2014.08.04. 10:25:25

@Andrass9: én is azt teszem éppen, de már kicsit jobban vagyok, de az előbb magamtól is megijedtem, hogy kámpicsorodni volt kedvem legszívesebben. Már alakulok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.04. 11:09:54

@Pinka-Panka: Én viszont kimentem a kertbe kárfelmérést végezni, ls a 4 nagy paradicsomkordon elfeküdt :( Pedig tanulva a tavalyi hasonló esetből, ki voltak kötözve a kordonok, és mégis.
Rendes vihar volt az éjjel, 35mm eső jött le...