Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Zöldfűszeres oldalas a grillen

2014.06.29. 07:00 Andrass9

Már megint éhesen mentem vásárolni, amit alkotmányilag be kellene tiltani! Persze ilyenkor az ember szeme sokkal érzékenyebben reagál minden finomra, mint például erre a szép oldalasra, ami ráadásul akciós volt, mert közel a lejárat ideje.

39.jpg

Persze hazahoztam, és azonnal nekiálltam befûszerezni, meg ne romoljon itt nekem.

Hozzávalók:

  • 1,6 kg oldalas
  • 1 kis fej vereshagyma
  • 2 új fokhagyma a kertbõl
  • 5 girizd régi fokhagyma (mert az új még túl pici)
  • félhüvejknyi gyömbér
  • 2 ág rozmaring
  • 2 zsályahajtás
  • 3 bazsalikomlevél
  • 2 ek oliva olaj
  • 1 ek halszósz
  • 1/2 lime leve
  • fehérbors, feketebors, szegfûbors, 1 fekete kardamom, csilipehely, római kömény (kumin), köménymag, feketekömény (Nigella), koriandermag
  • 1 mozsár
11.jpg 12.jpg

A mozsár nem fog elfogyni az étellel, de szükség van rá a fenti fûszerszámok feldolgozásához. A kardamomot megtörtem, hogy a magocskákat kiszabadítsam a házából. Az összes szárazfûszert egy pici serpenyõben feltettem pirulni. Mustármag pirítása esetén vigyázni kell, mert az ki fog ugrálni a serpenyõbõl.

13.jpg

Gyorsan megvágtam a rozmaringot is, és azt is a serpenyõbe dobtam.

14.jpg

Míg pirultak a fûszerek, felaprítottam a zöld dolgokat. A gyömbért is picire vagdostam.

15.jpg

Egyhe füst és fantasztikus illatok csaptak fel a serpenyõbõl, bézúdítottam hát a tartalmát a mozsárba, a serpenyõt meg víz alá tettem, ne égjen feleslegesen. Összezúztam a fûszereket, feldaraboltam az oldalast, hogy nagyobb felületen érje a pác és összeráztam a megzúzott fûszerrel.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Mozsárba tettem az összevágott hagymaféléket, adtam egy kanál olivát hozzá és elkezdtem összezúzni-pépesíteni. Hozzáadtam a zsályát, majd kevés zúzás után PO mester füstölt paprikájából egy kávéskanálnyit. Rövid tûnõdés után adtam még abból a Ranch Dip alapból is, mert annak jó íze van. Igaz, soha nem néztem meg az összetevõit, de szeretjük.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Úgy ítéltem, hogy a hagyma másik felét és belevághatom, meg volt két kihajtott vereshagymám, annak a hajtásait is belekarikáztam, ha már nincs újhagymám. A pépet kóstolva gondoltam bele a lime levet, csavartam is egy keveset hozzá. Már kezdett olyan igazi lenni, de kért még az olivából egy bõ evõkanálnyit. Újabb kóstolás - kell a maradék lime lé is bele!

24.jpg 25.jpg 27.jpg 28.jpg

Remek! Már csak a bazsalikom és egy kevéske póréhagymazöld hiányzott, hamár szárzellerem nincs. A kész pasztát ezek után alaposan beledörzsöltem az amúgy már szárazfûszeres húsba.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

Szép szorosan bepakoltam az egészet egy Rubbermaid edénybe, rázártam a tetejét, és ment is +1C-ra az új hûtõbe két napra.

33.jpg

A két nap pácolás után jött a puding próbája. Alaposan megsóztam 4 darabot belõle nagyszemû tengeri sóval, annak arra se nagyon lesz ideje, hogy feloldódjon, mire megsül a hús.

34.jpg

Szép egyenletes parazsat készítettem a grillben, és a másik oldalra rátettem a rácsra a húsokat.

35.jpg

Rátettem a grillre a tetejét, megfeleztem a levegõbeömlõ nyílásokat, hogy lassítsam a parazsat és lestem a vékony füstcsíkot a jó illatokat beszippantva kb 30 percig.

36.jpg

Megfordítottam a szeleteket, visszatettem a tetõt és vártam még 30 percet. Ekkorra a legvastagabb szelet közepe 76C-re melegedett, ami tökéletes a sertésnek. Áttettem hát a parázs fölé a szeleteket és adtam egy kis kérget a húsnak az izzó szénen.

37.jpg

Fogyókúrás diétaként nagy adag friss zöldsalátával ettük.

38.jpg

A maradék egy kilónyit két zacskóban lefagyasztottam és ezzel is gazdagítottam a csodahüttõ tartalmát.

42 komment

Címkék: hagyma fokhagyma zsálya bazsalikom halszósz gyömbér római kömény rozmaring olivaolaj lime kardamom oldalas kumin koriandermag feketekömény

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr796043135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.29. 07:29:51

Fenébe, tegnap én is oldalast vettem, de az enyém csak 1,3 kg volt, és más módon készítettem el. Pedig ez nagyon jónak tűnik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.29. 08:21:40

@látjátok feleim szümtükkel: A napokban én is kacérkodtam egy űjabb adaggal, de nem találtam igazán fogamravaló darabot a madarasban. Kéne lassan egy jó hentest találnom :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.29. 08:33:53

@Andrass9:

Jelenleg még le van párolva fokhagymával,borssal, és a hűtőben várakozik arra, hogy mikor fogom valami fincsi mázzal bekenni, oszt pirosra sütni, de csak sütőben. Birkapöri kiütötte a sorból, ezért várakoznia kell.
Mellesleg pont olyan szép volt, mint a te oldalasod, nem bírtam kihagyni.

Vajon Babett megkötött már a betonban?:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.29. 08:59:19

mar sokszor akartam kerdezni, h ez igy puha lesz?

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.29. 09:03:04

@látjátok feleim szümtükkel: o, teljesen kesz vagyok...
(kuldok kepeket)

betonozas kesz, most nomadkodunk
mecsesen foztunk kavet
pallon kozlekedunk
este olyan faradt voltunk, nem birtunk elaludnj

vörösbor(de)minőségi 2014.06.29. 12:51:42

@Andrass9: több helyen olvastam már,hogy a fény utcai piac emeleti hentes kiemelkedően naccerű.sokan mennek hozzá akár a város másik részéről is....azt gondoltam tán tudod mellik lehet?
én is hentesbajban szenvedek pláne a marhahust illetően(najó nem 8ezeré mer az enm gond tudom)
mivel az emlitett helyen több hentes is van igy ez még nekem nem elegendő-de hátha előbb utána jársz mint én...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.29. 13:47:48

@Babette.: Teljesen omlós puhára sül, azért is teszek rá egy kis kérget a végén. Persze az nem árt, ha van abban az oldalasban zsír is! Egy óra lassú sütés csodákat művel ezzel a hússal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.29. 13:48:32

@Andrass9: Tíz kiló meggy kész, aszaló indult!
Most nekiállok a meggyszörpnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.29. 13:49:17

@vörösbor(de)minőségi: Van két hentes is, akinél néha látok szép árut, de nem konzisztensek :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.29. 20:10:06

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem még nincs rajta bimbó, de már esedékes lenne, hogy @vörösbor(de)minőségi: elvigye a palántát, ha tényleg kell neki, vagy ki kell ültetnem a szabadföldbe :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.29. 20:16:47

@Andrass9:

Szerintem neki a paprika termés kell, nem a tő. Arra pedig még várnia kell.

Nálam a jalapenokon vannak elég szép kis paprikák, és a cayanne fajtán is növöget. Mutatkoznak a fekete paprikáimon is a terméskék, szóval beindult a paprikagyár.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.29. 20:31:55

@látjátok feleim szümtükkel: Termés még jó darabig nem lesz rajta. Talán a leglustább paprika, amit valaha láttam!
Jalapeno, Kung Pau, valami hasonló - már főzök vele :)
Gyakorlatilag alig van olyan tő, amiről ne lehetne már szedni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.29. 20:33:25

@Andrass9: További 5 kiló kimagozva. Ebből egy kilóból rumos meggy lett, míg a feleségem aludt. Jó lesz meglepetésnek karácsonyra!
A többit becukroztam, majd holnap szétválasztom szörpnek és dzsemnek.

vörösbor(de)minőségi 2014.06.30. 00:10:53

@Andrass9: bocsánat de szövegértelmezési gondjaim vannak-én lenni nem érteni:(((

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.30. 07:56:48

Szép napot!
Tegnap hazavonszoltam meggyötört testemet, még most sem vagyok 100 %-os. Öreg vagyok én már ehhez, de azért jó volt a buli.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.30. 09:24:52

@Waka: Kémeim jelentették, hogy jó volt a buli :) Csak a technika ördöge megtréfálta a zenekart. Feleségem kapott seprőre khhmm kerékre és ment el Tatára a Ghimes koncertre.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.30. 09:45:28

@Andrass9: Mi úgy el voltunk foglalva az iskolatalálkozóval, hogy el sem jutottunk a fesztiválra.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.30. 11:05:16

@Waka:

Gondolom négykézláb elég nehéz haladni.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.30. 11:13:02

@Andrass9:

Most jöttem rá, hoyg nekem vagy 15 évvel ezelőtt volt habanerom, sárga, amit üvegházban neveltem, és az olyan intenzív növekedésű volt, hogy egész őserdő lett belőle, ahhoz képest viszont nem volt rajta sok a paprika. De hasonlóan futó növekedést produkált a bolti magból keltetett bohócsapka is, ami már legalább három éves, és még most is van rajta termés.
Utóbbit egy tortás doboz egyik felébe vetettem, nem is ültettem szét, abban nőtt meg, ma is abban van, vagyis kb. tányérnyi talaj van alatta és őkelme meg fut a tető alá.

Szerintem amit cserépben gondozol, ne is ültesd ki, legfeljebb egy nem túl mély, szélesebb edénybe ( valami csrépbe ), és azt télen világos helyen át is tudod teleltetni. Nálam a télikertben 16-18 fok van nekik és az elég is.

A sunrise scorpion-t én nem is ültetem ki, igaz csak egy tő kelt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.30. 13:49:37

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem két tövem maradt, de akkor beleteszem egy kicsit nagyobb cserépbe őkelméket, oszt azzal be is lehet hozni.
Az éjjel lejött 27 mm eső! No ez végre beáztatta a földet rendesen (meg a garázst is ...)

Pinka-Panka 2014.06.30. 14:10:28

Sziasztok és szép napot Mindenkinek!

Beugrottam, megnézni hogy vagytok.
András, nagyon jó a fűszerezés, bevallom én még így grillen nem ettem oldalast. Nagyon tetszik. Azt már mondtam, hogy ügyes vagy ugye?
Külön tetszik, hogy salátával ettétek.

Nálunk a lányom tegnap remekelt, leveles tésztában szűzpecsenyét csinált, gombapép és bacon is volt belegöngyölve. Nagyon jó volt.

Ma én ennyi jó után, mezei krumpli levest, hagymás rántással, zellerrel, gyömbérrel. Káposztás tészta és én magamnak sima tököt főzeléknek.
És van 3 szelet szép hosszúkaraj, amit én még ma szépen lábosban zsírban, fűszerekkel megsütök. Az lenne a holnapi ebéd.

Zajlik a nagy sport esemény, nézem, alig élek sokszor, nem tudom mikor milyen a napszak lassan. De jók a meccsek, igaz az olaszaim kiestek, akik mellett én kitartok örökre, akármilyenek. Már a németeknek szurkolok, ma este meglátjuk, azok is mit produkálnak. Meglepetés van sok. Igaz van véleményem saját...

Ja és tegnap 5 üveg meggyet is még elraktam, van tavalyról még. Hűtőben is van. Mindenkit üdvözlök szeretettel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.30. 14:27:17

@látjátok feleim szümtükkel: Az a helyzet, hogy az első nap elment főzőcskére, - Bambi fazékban - volt is hörpölés rendesen, de annyira nem volt súlyos, mert nem mentünk bele az éjszakába. Másnapra viszont elkapott valami hányással vegyes szapora, nem is mertem inni. Este a találkozón meg másvalakire koncentráltam. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.30. 17:12:44

@Pinka-Panka: Szia újra!
Mára befejeztem a meggyezést. Lett rumosmeggy, megyszörp meg meggydzsem. Ja meg aszaltmeggy. 25 kiló eddig, és még a saját fánk nem is érik :)
Ismét és megint zöldborsóleves, de tán az utolsó egy jó darabig. Most valami Tahi levesen töröm a fejem, van egy szép édesköménygumóm.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.30. 18:49:00

Na, most meggyaláztam a birkapörit.:)

Kaptunk a barátéktól egy adag bográcsban főtt nagyon finom pörköltet. Ahhoz ugye krumpli dukál, de én cukkinira éheztem meg. No gyorsan fogtam egy zellerszárat ( egészet ), feldaraboltam, és oliva olajon egy fej apróra vágott vöröshagymával elkezdtem párolni kis lángon, és sokáig (ettől adja ki a két zöldség az édes ízét ). Közben feldaraboltam a cukkinit, azt a gömb alakút, és amikor a zellerszár meg a hagyma pirulni kezdett, rátettem a darabolt cukkinit egy girizd apróra vágott fokhagymával együtt. Előbb kis lángon, majd amikor már kezdett üvegesedni nagyobb lángon pároltam, sóztam, borsoztam, és egy csipet vegetával doppingoltam, majd elzártam és fedőt tettem rá. Mindez egy vasserpenyőben történt. A birkához és a krumplihoz ettem, nagyon ízlett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.30. 21:20:03

@Waka: Ne berregj! Csoda jó lesz az étel :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.30. 21:42:04

beton kész
hajnalban végre hatalmas eső volt
megjöttem a fogorvostól, nem ettem ma szinte semmit és nincs étvágyam stressztől

sose gondoltam volna, hogy ilyen nehéz 10*10-es fehér csempét találni, feltúrtam az internetet, csak pár helyen van

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.30. 21:53:42

@Andrass9: Úgy legyék!
@Babette.: Beton: ügyes. Fog: erős. Csempe: leleményes!

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.30. 21:56:17

@Waka:

Miért? Nem négy kéz meg négy láb?:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.30. 23:30:12

@Babette.: Én meg úgy örültem, amikor építkeztem, hogy 10x10-es fehér csempéim vannak. A fene érti, hogy most miért nincs :( pedig az a legszebb (szerintem). A mienk csehszlovákiából jött, ha még van olyan.
A padlócsempénket meg egy barátom lőtte, amikor meglátta az utcán, hogy egy teherautó nagyon jóképű csempéket szállított. Addig ment utána, míg megtalálta, ki gyártja, és gyorsan rendelt is nekünk :) Persze tartalék nagyon kevés van, így javítás az csak szép álom ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.30. 23:31:14

@Andrass9: Ilyenkor érzem, hogy még mindég a balkánon élünk ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 08:24:26

@Waka: a fogam nem erős, pont ez a baj, simán kettétörött a korona alatt.
a fogorvos meg közölte, hogy szabadságra megy, majd jöjjek vissza augusztusban, addig visszaragasztotta
:OOOOOOOOO

mondjuk én még itt nem voltam fogorvosnál, ide úgy ajánlottak be.
időpontra mentem, ami semmit nem jelent, és mire bejutottam, szétvetett az ideg, és megláttam a fogorvost, úgy nézett ki (öltözékileg is), mint egy vízvezeték-szerelő, na az sem sokat segített. mondta is, hogy látja, rettegek tőle.
naja.
de amúgy rettentő szimpatikus volt, mindennek ellenére.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.01. 08:25:22

@Andrass9: az a helyzet, hogy hiába állok ki az utcára, erre ritkán járnak csempés autók. még a tinglitangli kenyeresautó se jön az utcánkba be:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.01. 08:38:52

@Babette.: Már van :) Csak elfeledkeztem az élesítésről az este.