Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Lencsefőzelék húsvétkor

2014.05.04. 07:00 Andrass9

Lencsét bármikor lehet fõzni, de húsvétkor kármentõ funkciója is aktiválódik: a rengeteg füstölt sonka, meg annak a leve valahogy nem akar eltûnni.

26.jpg

Jó, jó - én is lefagyasztom kisebb adagokban, mert jól jön az máskor is, de akkor is most van a szezonja, hát együnk füstölt sonkás lencsét (nem csülköset, nem is virsliset - sonkásat!)

Mint minden, ez az étel is úgy kezdõdött, hogy posztoltam már lencsefõzeléket, de szerencsére még húsvétit nem, ezért megírhatom. Kicsit túlméreteztem az ünnepekre vett füstölt sonkát és bármennyire tökéletes volt, nem fogyott el. Még ahhoz is sok, hogy lefagyasszam, de legalábbis nem kis adagokban. Feleségem meg megemlítette, hogy igazán fõzhetnék a sonka maradékából lencsét. Sõt mi több, elõ is hozta a frissen átrendezett és rendberakott spejzból egy üvegnyit (ahol most hónapokig semmit sem fogok megtalálni).

Legyen - mint már mondám, lencsét bármikor és mármely mennyiségben megeszem. Szabad vagyok mint a madár, feleségem a virágkiállításon vásárol.

Gyorsan összeszedtem a szokásos összetevõket.

  • 1/2 kg lencse
  • 30 dkg füstölt sonka meg másfél deci sós leve (később még egy decit hozzáadtam)
  • 1 vereshagyma
  • 1/2 citrom leve és héja
  • fél evõkanál cukor
  • 1 evõkanál liszt
  • 2 dkg zsír (végülis nem használtam)
  • 4 babérlevél
  • 2 fokhagyma (kis gömbölyû)
  • 1 darabka István Gazda Kolbásza
  • 1 ek mustár

10.jpg

A hagymát apróra vágtam, hámoztam citromhéjat és elõkészítettem a füstölt sonkát. Ezeket fogom együtt fõzni a lencsével.

11.jpg

Mindezt beleöntöttem a 2,5 literes tottyosba, de már ekkor gyanús volt, hogy nem fogok beleférni. Befedtem és hagytam felforrni. Ezalatt felszeleteltem a kolbászt vékonyra, és saját zsírján csipszet sütöttem belõle. Sajnos másra már nem nagyon jó. Roppant módon romlott a kolbász minõsége a régi szép idõk óta, amikor még itt piszkált Benikuty, az alkotója. Pedig remek egy termék volt, sajnálom is nagyon. A kisült zsírban megpirítottam a kanál lisztet rántásnak és belenyomtam a két kis fokhagymát is a végén. A kolbászban lévõ paprika nem keseredett meg, de nagyon kis lángon dolgoztam, az is igaz.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A rántásban a fokhagymát is picit megpirítottam, a kolbászcsipszet közben papírtörölközõn lecsepegtettem. Végül, mikor a rántás meghült (kis hideg vízbe mártva a serpenyõt a mosogatóban), felöntöttem hideg vízzel. A citrom levét meg elkevertem a citrommal és a mustárral, hogy majd ha a lencse megfõtt, minden készen álljon.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Puhára fõtt a lencse, kivettem hát egy bõ merõkanálnyit egy tálkába. megszabadítottam a babérlevelektõl és a citromhéjaktól is. A kimert lencsébe beleöntötem az elõkészített rántás és botmixerrel pépesre dolgoztam. Így egyrészt jóval kevesebb liszt kell a sürítéshez, másrészt nem lesz csomós a rántás (nekem soha nem lesz csomós, dehát ...) A sûritményt visszaöntöttem a lábasba, amitõl az éppen megtelt.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Jól összekevertem és felfõztem, hogy a liszt sürítsen és az íze eltûnjön. Mint látható, a 2,5 literes fazék színig lett, pedig csak 50 dkg lencsével kezdtem!

24.jpg

Kimertem magamnak egy jó adagot, tettem rá kis kolbász csipszet, de a lényeg, a sonka bõrkéje volt (nekem).

25.jpg

Ha szeretitek (én igen), akkor csepp ecettel érdemes tálalni, az feldobja igencsak.

37 komment

Címkék: lencse hagyma citrom mustár fokhagyma kolbász babér füstölt sonka

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr916086739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.04. 07:58:59

ecettel a legjobb
en tejfolt is teszek bele

rantas: hideg ra,tast meleg v izzel, meleg rantast hideg vizzel engedunk fel, igy nem lesz csomos

vörösbor(de)minőségi 2014.05.04. 08:06:34

igen a tejföl nálam is szerepel a lencsében.

....de ez a kéék tányér....
:)))))))))))))))

Fenchurch68 2014.05.04. 08:58:46

Tejföl igen, ecet nem, rántás nem, viszont a tányér nagyon szép :)
Pénteken felmentünk a Tátrába, és a kedvesnek régi vágya teljesült: mikor a csúcson mindenki elővette az összenyomódott szendvicseit, ő látványosan elővette az ételtermoszt - amit csütörtökön gondos asszonya telefőzött milánói makarónival - meg a kanálgépet, és hajrá :)
(Én maradtam a másnapos hideg pizzánál, mert különben nem tudtam volna lejönni a hegyről... De nagy poén volt. Amúgy kevés klasszabb dolog van, mint térdnadrágban és ujjatlan pólóban térdig szakadni a hóba, de tényleg!)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.04. 10:38:51

Szép napot!
Finom falat, én kis ecettel szoktam, ha van, tárkonyossal.
@vörösbor(de)minőségi: Szerintem passzol.
@Kató néni: Valamelyik évben a szaxervezeti horgászversenyre legendás konyhánk szállította a sűrítményből és gőzölős sütőben párolt halszeletből tákolt halászlét. Én meg elővettem a háromrészes inox ételhordómat, benne három adag saját főzésű halászlét, B adta a kempinggázt, és világ csúfjára hazait ettünk, míg mindenki más küzdött a förtelemmel.

2014.05.04. 10:42:36

Finom. Kívánatos étel. Kár, hogy nálunk csak én eszem meg. Ritkán.
Tejfölt minimálisat, nem rántva, saját anyaggal sűrítve. Ecet nélkül, inkább egy pohár borral utána locsolva.
Hja, a kolbász az örök probléma!

@Kató néni: nagyon is megvan a hóba szakadós élmény. Van már 30 éve is, hogy észak felől támadtuk meg Kékestetőt tavasszal, húsvéti kirándulás, a völgyben nyíltak a virágok, és onnan még nem látszott, hogy a csúcs alatt bizony az erdőben hó van. Combközépig érő hóban kellett megtennünk vagy 50 métert, nem volt más lehetőség. Igaz, ennyire nem voltunk meztelenek, mint te, hosszú nadrág volt rajtunk. :) Csurom vizesen érkeztünk a kékesi autós turisták közé, verőfényes meleg tavaszi napon. :) Akkor még fel se vettük az ilyesmit, ma már lehet Tüdő Gyulával találkoznánk másnap. :)))

Hanem ilyen kanálgépet be kellene már szereznem, tud valaki megbízható forrást? A neten látom, hogy van, de én megbízhatót keresek...

Fenchurch68 2014.05.04. 10:57:28

@pizzaszeletvágó: Hát, lehet, hogy szégyen, de az ember a Decathlonban vette.
Volt nálam egy hosszúnadrág is, de a pucér vádlim sokkal vízhatlanabb. Többen a társaságból aggódtak, hogy meg fogok fázni, de szerintem nem lehet megfázni még mínuszban sem bakancsban, sízokniban, ha az ember lábszárából kilóg 25-30 centi. Ami hólé meg a zokni mentén befolyt a bakancsba, az hamar felmelegedett :)

2014.05.04. 15:26:04

Vizes a zokni
(meg lehet szokni!)

/hősköltemény, részlet/

Mert ha befolyik a hólé
Átázik Kató bakancsa
Nem segített azon bólé
Attól csak szeme lett kancsa

:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.04. 16:50:07

@pizzaszeletvágó: Egy Troppauer Hümér veszett el benned, de teljesen!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.04. 16:51:07

@vörösbor(de)minőségi: Namost akkor kék sem lehet. Se nem piros. Még van sárga legközelebbre, de utána már csak a fehér marad!

vörösbor(de)minőségi 2014.05.04. 17:14:35

@Andrass9: és mikor mindez elfogyott-akkor megkérsz hogy ha lehet ne itt fikázzam a szép tányérokat.
még az a szerencse,hogy jókedvedbe találtalak-na meg az,hogy tudod csak viccölök...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.04. 18:16:40

@vörösbor(de)minőségi: Optimista vagyok, és mindig reménykedem, hogy egyszer az életben elfogadják a tányérjaim színét! Ha viszont rossz leszel, esküszöm, veszek egy rózsaszínűt!!!

Llychllyn 2014.05.04. 19:53:21

@pizzaszeletvágó: military boltokban szinte mindig akad kanálgép, van, ahol többféle is van, de azért maradj a magyarnál, azon van sörnyitó is :) Meg jó a konzervnyitó is rajta.

Ár nem rémlik, de meg lennék lepve, ha kétezernél többe kerülne.

youlopukku 2014.05.04. 20:10:26

@Llychllyn: az igazi az, amin még évjárat is van.

Llychllyn 2014.05.04. 20:25:50

@youlopukku: Nahát, erre sose figyeltem. Megnéztem, az enyém 2005-ös:)

2014.05.04. 20:51:16

@Llychllyn: köszi, eddig messzire kerültem az ilyesféle boltokat, de megpróbálom, szétnézek, van-e itt ilyesmi.

susztertangó 2014.05.04. 21:33:41

Jó estét és abcúg EU!Monnyon le!Micsoda akác illat van mondta Iluska, mikor indultunk a metrópótló buszhoz hazamentében. Hol, hisz nem is nyílik? Pedig érzem -és tényleg, jó néhány vén akácfa kivirágzott. És mint tudjuk:menyasszony csokor is.:-))) És ezt akarja az a gonosz brüsszeli kamarilla kipusztítani.Fúj-fúj-piha!
---------------------------------------------------A lencse jó. A lencse sonkalével jobb.A lencse sonkalével ecettel és kolbásszal legjobb-kicsit kihűlve.
--------------------------------------------------@Andrass9:
Nem csak itt, mindenütt piszkált- ez valami (kéjes) program hiba lehet.:-))))))))

Fenchurch68 2014.05.05. 06:40:51

@pizzaszeletvágó:
Nem gond, ha a zokni vizes,
ha a makaróni ízes.
Feljutsz benne a csúcsra,
bár van, aki szerint ez durva,
(mármint zokniban jutni a csúcsra...)
Nem volt ott semmi alkohol
attól legfeljebb verset alkotol
de a lábad tőle elbotol.
Legjobb étel a rakott kel
annak, aki korán kel,
s tegnap megette csirke máját,
míg felköszöntötte mamáját.
Nem virággal - eperrel,
mert a mama attól teper fel
...a negyedikre...
Lezárom béna soraimat,
különben kiveritek fogaimat.

Én kérek elnézést. Korán van még. De szemlátomást kipihentem magam.

Fenchurch68 2014.05.05. 06:41:50

@Llychllyn: Én úgy tudom - nem saját tapasztalatból - hogy MINDEN sörnyitó.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.05. 11:52:24

@Kató néni:

Ez a zokniban csúcsra jutás az a térfa, amit nem szeretsz?

Fenchurch68 2014.05.05. 13:17:10

@látjátok feleim szümtükkel:
Engem nem zavar, csak ne én legyek zokniban :D
@Andrass9: Á, minél fáradtabb vagyok, annál jobban megy ez nekem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.05. 15:08:29

@Kató néni: Jézus anyám ... csak ne legyek a közeledben :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.05. 20:18:53

@Andrass9: mindenki várja a holnapi posztot.

Llychllyn 2014.05.05. 20:24:17

@Kató néni: Jogos, bár eddigi kreatív sörnyitási kísérleteim kimerültek a kés, kanál, öngyújtó, szalagkorlát és pingpongasztal alkalmazásában. Mondjuk ez utóbbi kettőt ritkán hordom magammal:)

Azért ez a versike reggel hét előtt eléggé ütött...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.05. 20:28:24

Szép estét!
@Andrass9: A csudát. Holnap vendég jő a ködös albínóból, posztot főzök neki, ahhoz készülök elő. Szokás szerint túlbonyolítom az életem.
@Babette_: Gondolom...

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.05. 20:33:07

@Kató néni:
Eccer régen láttam egy rock együttesről képet, amin EGY szál zokniban voltak ( nem kettőben ). Talán a Sex Pistols volt, de ez nem biztos. No az sem lehet egy kényelmes öltözék.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.05. 21:02:07

Főztem egy olyan de OLYAN kacsalevest, amilyen nincs is a földön! A feleségem kérdezte meg, hogy miért nem fényképeztem posztnak.
Háááát.... nem gondoltam volna, hogy egy aprólékleves ennyire finom lehet. Gyerekkoromban ettem utoljára házi kacsát és ez most sokkoló volt.
Mindketten néztünk egymásra, hogy ez pont olyan, mint amit 6-8 évesen ettünk a nagymamánál! Főztem hozzá lúdgége tésztát, mert a módját meg kell adni.

Nagyon köszönjük a forrásnak!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.05. 21:03:48

@Babette_: Há mé??? Olyan pocsék volt ez a lencse? :)
Ellenőriztem: lesz holnap poszt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.05. 21:04:37

@Waka: Albínó nyulat vagy bárányt? Azt biztos értékelnék ...

susztertangó 2014.05.05. 22:20:59

@Kató néni: Valóban jobb az antibébi bogyóval.
süti beállítások módosítása