Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Sült kelbimbó

2014.04.16. 07:00 Andrass9

Nem megyek bele a szeretem/nem szeretem meccsbe. ÉN szeretem! Ha nem tetszik, lehet lapozni ...

Kelbimbót hozott haza a feleségem, fél kilót. Tudja, hogy én szeretem és sokféleképpen készítem el magamnak, bár õ nem szereti.  Még a tökfőzeléket is tökéletesen készíti, pedig a látványát sem szereti.  Mondhatom, hogy ideális feleség?

24.jpg

Rosszabb dolgotok ne legyen, mint nekem :)

Szóval adott egy doboz kétes állapotú kelbimbó, amibõl valami jót kellene fõzni.

Irány a web, de az nem segít. Hacsak az nem, hogy a NoSalty-n szószerint lemásolt Chili&Vanilla recept található. Találtam currys változatot, ami vonzott, de nincs itthon minden indiai fûszer, amit a recept kér.

Végül Mautner Zsófi receptjének módosított változatát készítettem el. Nem szégyen a jobbaktól tanulni :)

Hozzávalók a kelbimbóhoz:

  • 1/2 kg kelbimbó (lehetõleg friss és kicsi)
  • 2 ek prézli
  • 2 ek reszelt parmezán
  • 1-2 ek finom oliva olaj
  • 1 ek bazsalikomos só
  • frissen õrölt bors (sok)

Elsõ tevékenység a kelbimbó tisztítása. Levágjuk a torzsáját és a vele felszabadított borító levélkéket a komposztba irányítjuk. A torzsa is mehet oda. A nagyobb darabokat érdemes kettévágni, mert egyszerre akarjuk, hogy elkészüljön.

11.jpg

Összekevertem a bazsalikomos sót, prézlit sok frissen õrölt borsot (vagy 10 tekerés a beavatottak számára) és a parmezánt egy tálkában. Egy öblös keverõtálba beletettem a megtisztított kelbimbókat (és feleket), majd meglocsoltam az illatos olivaolajjal. Ne sajnáljuk a minõséget - csak egy kanálnyi vagy akörül kell, hogy egyenletesen bevonjuk vele a kis golyócskákat, de meghálálják a gondoskodást. Ráborítottam a sajtos prézlis fûszerkeveréket és tovább dobálgattam a tálkában - így garantált az egyenletesen beborított kelbimbó. Adhattam volna fokhagymát is a prézlihez, de a lustaság félegészség. Mautner Zsófi ezt megoldotta egy nylon zacsiban. Én azt nem használom ilyen célokra: ott a tálka, dobáld egy kicsit és szépen elkeveredik/eloszlik a bevonat, akár a zacskóban és a környezetet sem szennyezed vele. A fûszerezett golyócskákat egy alufóliával bélelt duplafenekû lapos tepsibe szórtam. (Környezetvédők a fóliát elhagyhatják - csak kivajazott/prézlizett tepsi pont úgy megteszi, de mosogatni kell utána!) Ebben viszont nem ég meg az alja ...

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

200 fokra elõmelegített sütõbe toltam, beállítva a vekkert 25 percre. (tudod - azt a rémes recsegõ vackot, ami a gáztûzhelyen van ott baloldalt beépítve. Ki ugyan nem kapcsolja a sütõt, de a szívbajt hozza rád, amikor recseg/csörög).

16.jpg

Valami szószt kellene hozzá kreálni, mert ez egy kicsit nehezebb, mint a vajon párolt társa. Legyen akkor egy tartár mártás:

  • 6 ek tejfel
  • 1 ek fehérbor
  • 1 ek cukor
  • 1 ek citromlé
  • 1 kk mustár
  • õrölt bors
  • szerecsendió
  • citromhéj

17.jpg

Rengeteg összetevõ sok semmiért. Ha kell, boltban is adnak tartár mártást vagy remuládot, de ez más volt. Aki kitalálja mi hiányzik belõle, kap egy pirospontot :)

A cukorba daráltam borsot, szerecsendiót és citromhéjat. Hozzáadtam a tejfelt, fél citrom levét, a bort és a mustárt. Összekevertem alapost. A végén még hiányzott valami - adtam pici reszelt citromhéjat még a reszelõrõl.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Mikor jutott eszembe, hogy kihagytam a majonézt? Hát most, ahogy írom a posztot :)

No sebaj. A kelbimbó megsült, lehet enni!

22.jpg

Kiraktam magamnak egy jó adagot a mártással (ami NEM tartár) és lelkesen befalatoztam. A kis porcelánban rejtőzködő rózsaszín valamire (nem fikázni! Ajándék himalája só a kisebb lyányomtól és gyorsan fogy) nem volt szükség - a bazsalikomsó pont elegendő.

23.jpg

Finom üde volt a szósz, kicsit keserû a kelbimbó, de ez adta a bukéját (Kazal Lászlótól). Ez van, ha leárazott terméket vásárolunk ...

84 komment

Címkék: tejföl parmezán bors tartár szerecsendió prézli bazsalikomsó himalájasó

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr845890624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.04.16. 07:56:08

@Topy: én is lapoztam, de a következő oldal még üres! :)))

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.16. 08:03:37

Ha a keserűséget kiveszi belőle a séf, akkor én nem lapozok.:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.16. 08:49:59

A kelbimbó mindigkesernyes kicsit, de ez ilyen, igy kell szeretni

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.16. 08:57:12

Szerintem fajta kérdése a kesernyéssége, mert egy ismerőstől kaptam olyan frissen szedettet, ami nem volt az, és amit a lidiben szoktam venni azok sem. Sajnos nálunk sosem bimbósodik meg rendesen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.16. 09:17:01

@látjátok feleim szümtükkel: Én is ettem sok nem keserű kelbimbót, de ahogy @Babette_: mondja, egy kis keserűség nem árt néha az életben. Nem lehet folyton csak mosolyogni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.16. 09:17:39

@látjátok feleim szümtükkel: Jaa - káposztafélét pedig nem termelek, mert megszállnak az üvegházi molytetűk :(

Fenchurch68 2014.04.16. 10:34:23

Köszönöm az ötletet, imádom a kelbimbót, meg anyukám is, a többiek viszont nem. Fél kiló pont elég lesz kettőnknek, rég ettünk már. Csőben sütöttem eddig, de ez a parmezános cucc nagyon bejön.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.16. 12:18:07

@Andrass9: én még nem ettem nem keserűt, azt hittem, ez a jellegzetessége. mindegy, én szeretem, pont.

---------------

eltakarodtam tanulni, nagyon ritkán leszek, júliusban jövök vissza.
csókanyu

vörösbor(de)minőségi 2014.04.16. 15:24:07

kellett volna tippeltetni-na mi ez?

a válaszom:sültkrumpli/hagymáskrumpli.
:))

Topy 2014.04.16. 15:57:58

@susztertangó: "This content is currently unavailable"

susztertangó 2014.04.16. 17:43:28

@Topy: De. Két kézzel pakolták vissza.Én lőttem telefonnal.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.16. 18:01:24

@susztertangó:
Nekem azt írta, hogy az oldal jelenleg nem elérhető.:(

2014.04.16. 18:21:50

Off:

Lestyánt hogyan lehet eltenni, tartósítani? Egyszerűen!
Van egy kis tő, már majdnem lábszárközépig érnek a gyönyörű hajtások, télen nem fagyott ki semennyire se, ilyen ütemben, ahogy nő, nem fogy. Tavaly csak júniusban volt ennyire kifejlődve.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.16. 19:00:37

@pizzaszeletvágó:

Szárítva, de szerintem fagyasztóba is betehető, azonban jól be kell csomagolni, hogy ne járja át az aromája a többi élelmiszert.

Gondolom churutba is jól eláll.Majd ha jó idő lesz, akkor ezt ki is próbálom.:)

2014.04.16. 19:33:52

@látjátok feleim szümtükkel: megpróbálom a fagyasztót, köszi. Szárításhoz nincs türelmem.
Lényeg, hogy idejében, a levelek legjobb állapotában akarom tartósítani. Tavaly mire észbe kaptam leromlottak a levelek, valami betegségtől, vegyszerezni meg nem akarnám, mert akkor mi értelme, hogy háznál van friss.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.16. 19:56:24

Szép estét!
Én is szeretem a kelbimbót, bár nálunk is a csőbe húzott változat volt népszerű, néha kelkáposzta helyett belefőztük a pulutykába.
@pizzaszeletvágó: András irt egyszer a jégkockatartóban lefagyasztott zöldfűszerekről. Meg is van: blogkocsma.blog.hu/2012/10/15/bazsalikom_telire

susztertangó 2014.04.16. 19:56:56

@látjátok feleim szümtükkel: Kávéból és Unicumból kivonnám a keserűt, mi maradna?

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.16. 20:10:59

@pizzaszeletvágó:
Pedig a szárítás egyszerű, a levágott leveleket tálcára kell tenni, és árnyékos, szellős helyen hagyni kiszáradni.
Én minden nyáron elvirágzás után, néha akkor amikor már megérett a magja, visszavágom és ősz felé mindig újra fakad, így egészen sokáig van friss levél.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.16. 20:11:32

Ma végre isteni jó eső esett nálunk. Már piszkosul hiányzott, éppen jól jött a szombaton elvetett kukoricának és tököknek, meg a krumplinak.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.16. 20:13:20

@susztertangó:

Még mindig nem tudom ezt a kikelős tésztát megnézni, nem jön be.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.16. 20:17:08

Ma sikerélményem volt, vettünk 15 kiszuperált egy éves tojótyúkot, kistestűt, nagyon olcsón ( 560 ft/darab ), és hét tojás lett az eredmény estig.

susztertangó 2014.04.16. 20:24:54

Tudok vállat vonni, na zakson, de vegyétek figyelembe, hogy két órát harcoltam a butatelefonom butagazdájaként, hogy átplántáljam nektek a netre a linket. Volt kereskedésben dolgozó szakeladó, aki azt mondta, mivel nincs madzag hozzá, nem lehet átteni :-)))Különben is , nagyon informatív.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.16. 20:39:21

@látjátok feleim szümtükkel: És hány tyúk?
@susztertangó: Ez egy fészbúkos oldalon lévő képre hivatkozik. A saját oldalad az?

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.16. 20:55:03

@Waka:
Nem hány egy sem, de egyébként 15 tyúkocskát vettünk, amiből majd kukoricás táplálás után levágunk egyet-kettőt.

2014.04.16. 21:29:47

@Waka: itt északon nagy baj van, legalábbis felénk. Tegnap beszéltem egy gazdával, aki méri a csapadék mennyiséget. Februárt is beleszámítva 3 azaz három milliméter eső esett! Gyakorlatilag mérhetetlenül kevés. Sajnos a gombászó helyeken is.

@látjátok feleim szümtükkel:

Na ja, öreg tyúk is jó a háznál... :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.16. 21:36:31

@látjátok feleim szümtükkel: Értem én, csak azt írtad, hogy 15 tyúkot vettetek és 7 tojás lett az eredmény. :D
@pizzaszeletvágó: Az baj. Itt sem volt sok, de attól azért több esett.

2014.04.16. 22:08:11

@Waka: olyan repedések futnak a földben, hogy beférne az ujjam. Most jöttek meg a fecskék, kénytelen leszek vizet kilocsolni nekik, mert nem tudnak fészket építeni, ha ez így megy tovább, nincs egy fecskecsőrnyi vizes sár sehol.
Tényleg.
Hány fecske csinál nyarat?
Azt tudom, hogy egy fecske nem, de már kettő van.
Mennyi a szükséges és elégséges fecske szám? :)

susztertangó 2014.04.16. 22:13:19

@Waka: Ja, a Susztertangós profil.Most néztem meg, bejött.@látjátok feleim szümtükkel: Hogy még mindíg nem jött be neked :-(( Hogy a patvarba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.16. 23:48:46

@susztertangó: Ez a tartalom jelenleg nem érhető el
A keresett oldal nem jeleníthető meg. Az okok a következők lehetnek: az oldal ideiglenesen nem érhető el, megtekintése nem engedélyezett, vagy a hivatkozás hibás/már nem létezik.

Esetleg engedélyezned kellene? Nem értek fb-hoz.

susztertangó 2014.04.17. 00:09:57

@Andrass9: Valószínű neked volt igazad, most nyilvános, idáig csak az ismerőseim láthatták az ottani oldalon. Volt ott egy halom mindenféle amit meg se néztem, de bementem a szerkesztésbe, nyilvánosra változtattam, el is mentettem, csak jó most már.Ennyire nem voltam még a Facéban, csak olvasni szoktam, néha egész jók vannak, pl az a virágos kiscsaj szuper.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.17. 00:17:39

@susztertangó: Ez olyan rossz fotó, hogy biztos Mitzi csinálta :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.17. 06:19:06

@pizzaszeletvágó: Sok fecske kell hozzá. Sok fecske csinál sok kis fecskét, és máris nyár lesz. A kép most már megtekinthető, szép munka.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.17. 07:08:37

@pizzaszeletvágó:

Amikor ebbe az utcába költöztünk ahol most lakunk, sok fecske volt a környének, tavaly már csak két párat láttam, az idén meg egy árva madárkát. Néhány éve nálunk is költött egy pár, sajnos a macskák miatt a következő évben nem mertek maradni.
Állítólag az országban nagyon nagy mértékben csökkent a fecskék állománya, ami nem csoda, mert a háztáji állattartás csökkenése miatt kevesebb a házak körüli rovar, így a fecske élettere beszűkült.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.17. 07:26:16

@susztertangó: az a Mindösszesen 3 ismeros?:D

@látjátok feleim szümtükkel: nalunk minden evek kkltenek.

2014.04.17. 08:40:10

@látjátok feleim szümtükkel: milyen macska az, ami az eresz alól, vagy a szelemenfák közül kikaparja a fecskét? :) Vagy repülő macska? :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.17. 09:03:25

@pizzaszeletvágó:
Az olyan, hogy a fészek alatti területen volt egy kőműves bak, amire felmentek, onnak egy ugrással elérték a fészekre repülő madarakat, de a fészekig is fel tudtak ugrani. Amikor észrevettük eltettük onnan, de akkorra már eldöntötték, hogy más hajlék után néznek. Így csak egy fénykép maradt a mi fecskénkről.

Itt egyébként tegnap este óta esik, hol jobban, hol kevésbé, és fúj a szél is, eléggé viharos.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.17. 09:35:40

@látjátok feleim szümtükkel: Igazán küldhetnél abból az esőből. Szelünk nekünk is van ...

Topy 2014.04.17. 09:39:38

@susztertangó: mert biztos olyan tisztaság van ott, hogy a padlóról is lehet enni!

2014.04.17. 09:46:58

@látjátok feleim szümtükkel: értem, akkor repülő macska :)
Igen, viharos szél van mindenhol. az őszibarack virágait megritkította éjjel, leszakított egy csomó reménybeli termést az ágakról. :( A labdarózsával is elfocizgatott itt a szél az udvaron, de az a kisebbik baj.
Eső egy csepp se. Sőt észak felé kinézve felhő se. A széltől még csak szárazabb minden.

Kistermelői sonka:
index.hu/gazdasag/2014/04/16/megdobbento_korulmenyek_kozott_keszult_a_kistermeloi_fustolt_aru/

A cikk is szórakoztató, de mit szóltok a videóhoz? (ha van róla vélemény persze)

Topy 2014.04.17. 09:53:35

@susztertangó: elsőnél víz, másodiknál alkohol

Topy 2014.04.17. 10:24:08

@susztertangó: na akkor jól megböktelek az arcoskönyvben, én vagyok az a jóképű gyerek :D

2014.04.17. 12:12:38

@látjátok feleim szümtükkel: messze, meg jó sok pénzt is kellene vinni gondolom.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.17. 13:43:36

@pizzaszeletvágó:

Helyben sem olcsó, de a biztos helyről származást tudjuk, és a minőséget is.

2014.04.17. 14:49:06

@látjátok feleim szümtükkel: igen, valamit valamiért, ezt nem vitatom. El is mentettem a cikkből (térképről) a címeket, ahol rendes szárított sonkákat lehet kapni, mert itt a környéken se. Ha arra járok, biztos, hogy megnézem és veszek is valamennyit.
Ha utolsó kívánságom lesz valaha, az egy szelet Iberico lesz. :))))

Húsvétra beérjük az itthon sózott, hentesnél füstölt parasztsonkával.

susztertangó 2014.04.17. 16:02:27

@Babette_: Meg akartam nézni a "kirajzottakat".A rendes profilon több van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.17. 16:53:40

@látjátok feleim szümtükkel: B+ most leköptem a képernyőt! Azon ritka alkalmak egyike, amikor megértettem a poént :)
A sonkásnál ezek az ibériai finomságok 10k és felette vannak. Mi elég jót kapunk a hazai multi helyi lerakatában 6000 körül. Érdekes, de ezekből nem tudok nagyobb mennyiséget megenni, amíg a füstöltből jöhet bármennyi. A csuda érti.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.17. 17:00:18

@pizzaszeletvágó: Ez a videó nagyon jól van megcsinálva! Nem is gondoltam volna, hogy a Nebih ilyesmit is ki tud préselni magából!
Köszi, hogy megmutattad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.17. 17:00:54

@látjátok feleim szümtükkel: Sokáig, sokáig ... az is csoda, hogy egyáltalán leesett!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.17. 17:23:11

@látjátok feleim szümtükkel: Ilyenkor mindig a nagylábujjam körme lilul meg ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.17. 19:17:26

Szép estét!
Rohadt hideg van, de elintéztem a bevásárlást. Holnap nem kell dolgozni, készülődöm a Húsvétra.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.17. 19:30:46

@Waka:
Hol van hideg? Nekem délután már állandóan melegem volt, és most is nagyon kellemes az idő.:)
Nyuszit is vettél?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.17. 19:43:19

@Waka: Jóestét!
Itt is hideg van, de azért pitypangoztam a kertben vagy kétszázat ...
Kivirágzott az első csili palánta!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.17. 19:53:21

Délután szólt mÁgnes, ugyan elmennék-e vele a csarnokba vásárolni. Esetleg adhatnék is tanácsot, mit vegyen az ünnepekre, meg segítsek is kiválasztani. Ő már tudja, milyen érzés olyasvalakivel piacra menni, aki az árusok felével tegeződik, és messziről köszönnek neki.
A szokásos módon kezdtük.
- Megyünk egy kört, körülnézünk, - közöltem - aztán a második fordulóban megvesszük, ami kell.
Megnéztük az egyik hentest, majd a másikat, a zöldségesekhez is bekukkantottunk, a savanyúságosnál csak a repertoárt néztük meg, egyedül lévén nincs vetélytársa.
A második kanyarban aztán az ismerős henteshez mentünk füstöltáruért. Két testes asszonyság a pult mögött - a két duci hölgy - rögvest kérdezi:
- Mit szeretnél?
- Ingyen sört, száz megás netet és ilyen csöcsű - mutatom kézzel - fűszoknyás lányokat. Mellesleg vennénk némi csülköt. A kollegina egy kisebbet, én meg egy nagyobbat.
Nem a pultba nyúlt a húsért, nem is a kampóról akasztotta le. Hátravonultak a raktárba, majd a kezükben egy-egy csülköt tartva jöttek elő.
- Az jó lesz Ágnesnek, a nagyobbikat meg én kérem - mutattam.
Ágnes fizetett, és még egy kis sonkát is kértem.
- Milyen legyen, sovány vagy zsíros?
- Inkább sovány - mondom erre.
- Teljesen zsírtalan?
- A csudát, egy kicsi azért legyen rajta. Abból ott, ha levágsz fél kilót, jó lesz.
- Nem lesz jó - közölte.
Aztán leakasztott valahonnan egy szép darab füstölt combot, félbevágta, és onnan vágott egy fél kilós szeletet.
Mindenestül 3500 HUF volt. Innentől diéta szüretig. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.17. 19:56:22

@látjátok feleim szümtükkel: A korral jár. :D
@Andrass9: Ez a pitypangozni nekem kínaiul van. Az egyiken nálam is van már bimbó, bár ahány, annyiféle méretű a palánta. A paradicsom ellenben bitang nagy, a szebbje fél méter magos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.17. 20:04:52

@Waka: Pitypangszedővel egyesével kiszedegetni a fűből a pitypangot. Szar egy meló, ezért régen a gyerekeinknek KELLETT csinálni. Napi legalább 50-et. Ami afölött volt, az viszont 2 Ft/virág hozamot jelentett nekik. Zokszó nélkül tisztították a kertet!

2014.04.17. 20:25:52

@Andrass9: csinálj belőle inkább mézet

@Waka: ismerős helyzetek a piacon :)))
100 megás net, na hiszen, ezen héten szívtunk egy teljes napot egy T-s szerelővel, hogy meglegyen a 10 itthon, mire kitaláltuk miért nincs meg. A kolléga sportolt egy kicsit megmászott néhány villanyoszlopot innen a telefonközpontig, de nyertünk, ez a lényeg. :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.17. 20:27:21

@Andrass9: Remek megoldás, magam is találkoztam hasonlóval. Antalfi Antal hajdan a dinnyési tógazdaságban dolgozott, jelentős szerepe volt az indukált halszaporítás kidolgozásában. Az ivadéknevelő tógazdaságokban hatalmas kárt okoztak a kecskebékák, mivel rengeteg ivadékot faltak fel (20-30 hal/béka/nap). Antalfi bácsi 10 fillért fizetett, minden egyes békáért, amely akkoriban nem volt védett.
Én a nyolcvanas években voltam ott gyakorlaton, de a gólyát még akkor is Antafi bácsinak hívták, mivel az szereti a békát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.17. 20:53:20

@pizzaszeletvágó: Mesélj! Hogyan csinálsz te mézet a pitypangból? Igazán kíváncsivá tettél! Mifelénk a mézet a méhek csinálják, de ezek szerint te tudsz valamit, amit én nem!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.17. 20:55:12

@pizzaszeletvágó: Nekem van vagy 25 mega, valami gagyi kábel bronz csomagban, de ennyi bőven elég.

2014.04.17. 21:35:31

@Andrass9:

Arra gondoltam, hogy kis kosárkával körberepülöd, mielőtt leszállsz rá, majd kis kefével a kosárba sepred a virágport. Elszállítod egy alkalmas hatszögletű helyre. Ott a hátsó feled rázogatásával jelzed társaidnak lelőhely pontos irányát és távolságát. Majd lezárod és megvárod, amíg méz lesz belőle.
Ha ez bonyolult, akkor inkább így:

www.google.hu/search?q=pitypang+m%C3%A9z&rlz=1C1AFAB_enHU460HU460&oq=pitypang+m%C3%A9z&aqs=chrome..69i57j0l5.7936j0j8&sourceid=chrome&es_sm=122&ie=UTF-8

:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.18. 07:46:10

@susztertangó: Attól még hogy ehető, engem nagyon zavar a kertben :)
Mások arra akarnak rábeszélni, hogy szeressem ...
kertesz.blog.hu/2014/04/08/szeressuk-e_a_pitypangot

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.18. 10:11:28

@susztertangó: Amúgy halványítva salátába sem utolsó.

Fenchurch68 2014.04.18. 11:11:25

@Andrass9: Enni is jó, "méznek" (inkább ízesített szirupnak) is nagyon jó, a fűben nem jó, ott én is premizáltam a kisdedeket, hogy szedjék ki.
A tarackbúza gyökere kiváló tisztítóteát ad, szóval azt is fel lehet használni :)
Azt mondják, nincs gyom, csak véletlenül rossz helyre került növény. A madársalátának a fű között kifejezetten örülök.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.04.18. 20:02:58

@Andrass9: Hosszú idő óta először néztem be ide, és máris saját nevemmel találkozom...
Valóban olyan rossz képeket csinálnék? (Iphone-hoz képest szerintem tűrhetőek - persze, ti az újakat nem is láttátok).
Na, viszlát újabb fél évre...

2014.04.18. 20:34:21

@Mitzi von Küche: aztán fél év múlva pontosan itt legyél!
(egyébként azt hiszem, az elmúlt fél évben nem lettél említve)
Mellesleg a helyedben örülnék neki, hogy ilyen mély nyomot hagytál a társaság lelkében, hogy emlékeznek rád.
A posztjaidat szerettem, minőségi írások voltak, ezt a stílusodat nem, ugyanis mély meggyőződésem, hogy semmi bántót nem akart András azzal, és más sem értette itt félre, hogy olyan a kép, mintha te csináltad volna. Inkább kedves, mint bántó.
(Mint mikor az öreg nagymama könnyet hullat a rég elhunyt férje fotóit rendezgetve, és ezt mondja magában: pedig de nagy gazember volt.)

Fél év múlva veled ugyanitt. Beállítottam egy emlékeztetőt a szoftverben....

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.18. 21:43:04

@pizzaszeletvágó:

Mit nyomod a sódert? Valld be inkább, hogy meg akarod hívni Mitzit egy bírspálinkára.:)
süti beállítások módosítása