Régóta kísérletezem, még eleddig nem sikerült egyszer sem. Valamiért a végére mind elégettem. De íme, itt a változás. Ez az év biztos jobb lesz, mert most kétszer is sikerült! Talán Babette_ mondta valahol, hogy nagy darabokra kell vágni a hájat. Halgattam rá.
Csodaszép bõrös hájat lõtt a feleségem a Spar-ban, ami amúgy nagyon drága egy bolt, de ez most féláron volt (500 Ft/kg). Hozott egy kacsa- és egy libahájat is. Ezekbõl készült töpörtyû.
Hozzávalók:
- Bõrös kacsaháj
- 1 dl víz
Ez ugyebár nem túl sok hozzávaló. A kacsahájat megtisztítottam (volna, de egyszerûen egyetlen tok volt mindkét kilóban) és felvagdostam fél gyerektenyér méretre (kb 4x5 cm). Lábaskámba egy deci vízbe beletettem a kilónyi hájat, felforrósítottam, majd a legkisebbre vettem a kislángomat.
Másfél óra alatt megírtam egy posztot, majd az illatok alapján konstatáltam, hogy kész a töpörtyû. Mint ahogyan a nagykönyvben megírták. Lett 8 deci zsír, 15 deka töpörtyû. Na jó, ez azért kicsitt barnább, mint a tökéletes, de nem égett meg!
Persze azon melegiben falatoztam is belõle, de nem találtam lilahagymát idehaza. Feleségemtõl meg kaptam hideget-meleget, hogy nem kinn a teraszon készítettem, most mindennek zsíszaga van. Pedig alaposan szellõztettem is!
Na jó, a libát ugyanígy elõkészítettem.
Ment a kis tottyos lábasba egy deci víz társaságában. Az már bevált a kacsánál is. Kivétel, hogy ezúttal a teraszon készült az indukcióson - biztos ami biztos.
Felforrás után visszavettem a teljesítményt 200 W-ra (ami a minimum) és beállítottam 1 órát rajta. Ez már azért is jó, hogyha elfelejtem, akkor is kikapcsol! Két óra múlva jutott eszembe! Már szép a zsír, de még puha a háj. Újabb 1 órára beállítottam.
Mostmár nem feledkeztem meg róla és 50 perc múlva kimentem megszemlélni. A zsír tiszta volt, gyorsan lemertem a nagyját és feljebb vettem a rezsót, hogy kinyomhassam a töpörtyûdarabokból a maradék zsírt is.
Klasszikus példaként használható töpörtyû lett:
Valamint 8 deci libazsírhoz is hozzájutottam.
Annyira jól sikerült, hogy nem maradt belõle a "híres" töpörtyûs pogácsához, oda már boltit kellet vennem.
A lényeg: semmi faxni/tej/hagyma/mazsola, csak relatíve nagy darabokra kell vágni (4x5 cm jó közelítés), kb. 10% víz és NAGYON KICSI LÁNG! Kavarni sem kell. A végén forrósítsuk fel, hogy könnyebben kinyomható legyen a maradék zsír is.