Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (315) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) Chipotle (2) chipotle (4) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (141) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (28) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (440) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (332) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (24) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (52) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (90) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (80) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (87) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (320) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (65) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (63) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (213) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (6) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Cukkínis paradicsomos spagetti

2014.03.19. 07:00 Andrass9

Az úgy történik, hogy az ember gyereke idõnként rámozdul valami zöldre. Nem gyakran, mert az ember gyereke inkább húst enne hússal, de azért van tavasz is! Van? Biztos, mert ilyenkor véletlenszerûen elõfordul, hogy a spagettit nem húsos, hanem valami rémes zöld vacakkal kívánja. Most ilyenkor mit lehete tenni? Legyõzni az indíttatást, és valami jó bolognai szószt fõz az ember gyereke, vagy feladja. Ez utóbbi esetben legyen zöld. Nagyon zöld. Persze ilyentájt a cukkíni pont olyan aktuális, mint a bolognai, de sokkal trendibb :)

28.jpg

Az ünnep megszervezte bölcsen,
(Hogy egyik szavamat másikba ne öltsem)
Itt maradtam itthon reggel kenyér nélkül,
Igencsak mardos az éhség bévül.
Ezt azért elõre lehetett tudni,
Már pénteken sem tudtunk venni.

Gondoltam, szombaton veszek - de akkor minden zárva volt - szerencsére nem mentem el a boltba. Vasárnap meg a csudának volt kedve boltot keresni. Most meg itt a hétfõ reggel. Egy igéret az asztalon: "hozok neked kenyeret, de csak késõn jövök haza". Addig mit egyek? Reggelire eszem csak kenyeret, mert szénhidrátszegény diétára szorítottak, akkor is csak 5 dekát. Most meg már 3 napja nincs még ez az öt deka se. Valami akkor is kéne reggelire, de hiába van felvágott, szalonna, sonka, ha nincs kenyér. Eddig még nem nagy a baj - lehet sütni is kenyeret, de rendes liszt sincs ... Graham lisztbõl vagy teljes kiõrlésû tönkölybúzából már csak nem sütök kenyeret. Van ugyan BF55-ös lisztem, de abból nem merem megsütni, mert megenném az egészet azonnal :) Szóval mi is legyen?

Beleütköztem egy alapötletbe a díványon: cukkíniszószos spagetti. Végülis az is szénhidrát, meg zöldség is. Kenyeret ugyan nem pótolja, de már nagyon ennék!

Gyors leltár:

  • 1/2 zacskó spagetti
  • 22 dkg cukkíni
  • 12 dkg fehér hagyma
  • 3 girizd fokhagyma
  • 1 kis üveg (4 oz) sült paradicsom (tavalyról)
  • 5 nagyméretû kapri gyümölcs (NEM bogyó)
  • 1 dl félszáraz fehér bor
  • 3 dkg Pecorino Romano sajt
  • Valamennyi bazsalikom
  • Szuper oliva olaj egyenesen a termelõtõl

10.jpg

Nem is vesztegettem az idõt, gyorsan felvágtam a fehérhagymát kis kockákra (ez a hagyma édesebb és nincs olyan erõs hagymaíze, mint a vereshagymának). Két bõ evõkanál olivára rádobtam, hogy piruljon.

11.jpg

Megaprítottam a fokhagymát picire, és a cukkínit olyan centis kockákra daraboltam.

12.jpg

Kerestem valami extra ízt a hûtõben hozzá. Elsõsorban olajbogyót akartam, de az nem volt, viszont találtam kaprigyümölcsöt. A kaprit alapvetõen bimbós állapotban tartósítják és fogyasztják, de vannak elvetemültek, akik a termését teszik el az ecetes/sós lében megvezetve a vásárlókat, akik megörülnek az ÓRIÁSI kapribogyónak. (Ahogy feleségem is lelkesen hozta haza). Nos, ez NEM kapribogyó ... nem rossz, érdekes az íze, finom a textúrája, de nincs benne AZ az íz, mire vágyunk. Viszont érdekes! Na akkor 5 ilyen nagy termést felaprítottam végül kockákra, hogy ezzel emeljem a szósz hangulatát.

13.jpg

Beszórtam a cukkínit és a kaprit is a fokhagymával a megpirult hagyma közé, mert nekik ott jó lesz.

14.jpg

Amig a zöldek pirultak, addig a sült paradicsomot aprítottam fel egy deszkán. Ez még a tavalyi paradicsom termés a kamrából (a felirat szerint az óriási parasztparadicsomból, amiből 77 dkg 1 darab) - igencsak ízletes!

15.jpg 16.jpg

A spagettihez feltett víz már éppen zubog, megfeleztem hát a zacskó tartalmát (csak ketten vagyunk rá, minek többet megfõzni?)

17.jpg

Picit már megpirult a cukkíni, csavartam rá 4 tekerés borsot is, majd a szárazságra való tekintettel egy deci fehérbort öntöttem rá. Cukkíni és fehérbor kéz a kézben fõnek!

18.jpg 20.jpg

Most van egy kis idõm, gyorsan reszelek a Pecorino Romano sajtból valamennyit.

19.jpg

Illatozik a cukkíni, gyorsan hozzá kell adni a felaprított paradicsomot

21.jpg

Meg egy merõkanálnyit a tészta fõzõvizébõl, mert abban van víz, keményítõ, só, valamint jó forró.

22.jpg

Megfõtt a tészta is, csipesszel átmerem a serpenyõbe.

23.jpg

Kap még egy merõkanál fõzõvizet (ezt a fázist ne hagy ki!)

24.jpg

És villával/spatulával összekutyulom a forró serpenyõben a szószt a tésztával. Roppant fontos volt a tészta fõzõlevének felhasználása, mert ettõl lett igazán szaftos a szósz! Rászórom a reszelt pecorino sajtot, majd összekeverem az egészet.

25.jpg

Lett sok szaftja, nem száradt ki:

26.jpg

A tányérra a favillával rátekerek egy nagy adagot, megszórom további pecorino sajttal és gyorsan megeszem.

27.jpg

Persze a bazsalikomot meg elfelejtettem - azt rávagdostam a feleségem adagjára, aki kétszer is szedett a serpenyőből :)

Jó étvágyat!

58 komment

Címkék: bor spagetti parmezán bazsalikom cukkíni kapri sült paradicsom pecorino romano

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr455866290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.03.19. 11:16:56

Hibátlan.

(én is kaptam végre ilyen kapri gyümölcsöt, a múltkor panaszkodtam, hogy sehol nem találtam, de még nem került rá sor)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.19. 11:23:54

@pizzaszeletvágó: Köszönöm :)
A kaprigyümölcs nem ártott az ételnek, de nem is hallatszott ki belőle (ami persze pont jó:)
Érdekes a sok pici magja, ami puha.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.19. 16:41:56

Szépen kikelt a petrezselymem! Remélem ebből idén is lesz annyi, mint a tavalyi volt.

2014.03.19. 17:22:35

@Andrass9: az én petrezselymem még a magboltban van... :)

Időközben felkészítettem egy töltött káposztát, jóféle házi savanyításból származó káposztából, tölgyfa kádban, prés alatt, birsalma, torma, bors, csípős paprika, babérlevél ízesítéssel, kármentés jelleggel, mert már kezdett kicsit túlérni. Persze nem én vagyok ilyen ügyes, nem én savanyítom, csak tudom a forrást. :)

A kimaradt töltelékből B tervként fasírt gombóckák sültek, mire a főnökasszony hazaért, legyen gyorsan valami.

Közben csináltam magamnak palacsintát, mert megkívántam. :)))

Tudom, ez így nem illik össze, de nem is egy napra készült, holnap nem főzök. Permetezek. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.19. 17:28:10

Szép napot!
Jöhet egy tányérral, nyitom az ablakot.
Én főztem egy kis tojáslevest, meg darás tésztát,- a múltkor úgy megkívántam - ez lesz a csütörtök-pénteki kaja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.19. 19:31:51

@Waka: Jó estét!
Ma feleségem főzött - egy befejezetlen póréhagymakrémlevest. Ugyanis elrohant színházba, mielőtt pürésítette volna, én meg nem tudom, hogy csak az van-e hátra ...
Amúgy nem is igaz, mert olyan éhes voltam délelőtt, hogy egy kis spenótot azért főztem, meg megettem hozzá két doboz gyári panírozott sajtkrémes tonhalat. Ez utóbbit ellenségemnek se kívánom, csak a hal volt jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.19. 19:33:49

@pizzaszeletvágó: Már azt hittem, a piacról veszed a petrezselymet :)
A monília ellen pont jókor végeztem tegnap este - mára jött a szélvihar és kinyílt a sárgabarack. Szóval jól időzítettem!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.19. 19:45:47

@Andrass9: Az a sajtkrémes tonhal, milyen? Mármint, hogy néz ki?

vörösbor(de)minőségi 2014.03.19. 19:50:54

írásbeli dicséret- minden mozzanat tökéletes.
de paradicsomos ételt nem!! teszünk piros tányérba kedves bloggazda:)

pláne ha fotózzuk.
irgum és burgum.

2014.03.19. 20:05:45

@Andrass9: én holnap célzom meg a sárgabarackot monília (és gnomónia vagy mifene ellen is megkezdi ez a szer a védekezést) de már nagyrészt kinyíltak a virágok. (tele van méhecskével, alig merek odamenni) Talán nem késő, ez a Chorus vagy mifene szer alkalmazható virágzásban is, kell is, állítólag. A fa még egészséges, soha nem volt moníliás, ez előny, most fordul igazán termőre, tavaly 12 szemet termett, számolható volt, az idén remélem nem kell számolnom a termést, ahogy kinéz.
A szilvák, cseresznyék még csendben vannak itt északon.
Az őszik közül csak a sárgahúsúak dorbézolnak, a champion még csak éppen rám kacsintott, talán a meggy, ami holnap már nem a lemosó Vegesolból kap egy második, lazább adagot, hanem már a Chorusból.
Sajnos télen ellustálkodtam a lemosót, pedig tisztában vagyok a fokozott tafrina veszéllyel idén, hát mindegy, mindent megpróbálok még, azután május eleje megmutatja, hogyan sikerül.

2014.03.19. 20:19:51

@vörösbor(de)minőségi: a bloggazda csak annyit lát, hogy "_____bor(de)minőségi" :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.19. 21:38:27

@vörösbor(de)minőségi: Tudtam TUDTAM tudtam!!!!
Pont akkor cseszem el, amikor nem kellene :)
Pont azért választottam a másik tányért, hogy ne mindig azt a fehéret használjam a fotóhoz, amit máskor. Pedig még verseltem is, ami nem szokásom.
Az Irgum és a Burgum jogos, de azért vegyed figyelembe @pizzaszeletvágó: megjegyzését is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.19. 21:48:55

@pizzaszeletvágó: Ha már nyitva van, akkor az első permetezést lekésted - méhecskék ide vagy oda. Monília ellen módszeresen kell védekezni, amit persze egy Champion birtokos nemigen tudhat - pláne, ha elsőéves a kajszija.
Nagyon vigyázz rá, mert ha az elején elrontod, kb. 5 év, mire kikúrálod! Nem vagyok sem kertészmérnök, sem biológus, de ezt az élet belémverte keményen.
Idén kapott egy chance-ot a kajszi, és ősszel tövig visszavágom (immár másodszor. Elsőre is sikeres volt a fiatalítás a kertész nélkül is). Nagyon jóízű gyümölcs, nem szeretném a fát lecserélni, ezért mindent elkövetek, hogy túlélje.
Az utóbbi években a tűzelhalás betegségből hoztam ki kétszer. Ezért is döntöttem a drasztikus fiatalítás mellett.
Amit a gyakorlat tanított: Első permetezés pirosbimbós állapotban, második teljes virágzásban és harmadik a levirágzáskor. A monília sajnos nagyon elterjedt - csak így lehet ellene védekezni. Önmagában a Chorus sem elegendő. Elsőre még elmegy, de másodikra adj hozzá valami felszívódót is, mint Topas, Rubigan vagy Score. Ezt a harmadikban okvetlenül ismételd, de akkor a Chorus helyett inkább Dithane-t használj.
Ez a másik lecke fájdalmasan megtanulva: a kontakt szereket okvetlenül cserélgesd, mert hozzászoknak a kártevők!

Mindezt persze fogadhatod egy "grain of salt"-al, mivel egy matematikustól jön, nem egy kertésztől.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.19. 22:08:23

Ha elrontottam, hát elrontottam. Jóccakát mindenkinek!

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.20. 07:38:35

@Andrass9: idén elmaradt a lemosózás, most virágzik a sárgabarack. utána mivel nyomhatom le, főként monília ellen?

-----------

más: nincs véletlenül valakinek egy kis babérnövénykéje, amitől megválna?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.20. 09:10:35

@Babette_: Ha virágzik, akkor most ÉS utána. Chorus elég jó, de csak kontakt. Én keverem Score250-el, ami felszívódó. Igy is ajánlják. Ezek nem zavarják a méheket, tehát most is kiszórhatod.
Csak 1 babérfácskám van, még csak most kezd megszokni. Megnézhetem a szombati kispiacon, hoznak-e megint (illetve megkérdem, akitől vettem, hogy van-e neki még)

vörösbor(de)minőségi 2014.03.20. 13:10:51

@pizzaszeletvágó: @Andrass9: nagy nagy nevetés itt és most.
muszáj voltam gonoszkodni-mert este bekukkantottam- és jól megéheztem mert rendkivül plasztikusan volt leirva minden mozzanat és szívemből szólt minden apró kis konyhai fondorlat...és erre tessék a végén a fotó.megkönyebbülve beirtam az egyest:))) de most jól megkaptam .......

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.20. 14:09:06

@vörösbor(de)minőségi: Gonoszkodni egészséges! LEvezeti a felesleges indulatokat és lehet rajta mosolyogni. Engem mondjuk nem is bánt ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.20. 15:59:16

@Babette_: Akkor imádkozz, hogy ne essen az eső!

2014.03.20. 16:53:56

@Babette_: @Andrass9: linkelek egy pdf-et, kajszi védelme. A lényeg, hogy monília és gnomónia ellen, ez a két fő ellenség, egyszerre szépen lehet védekezni az alábbi lépésekben:
1. téli lemosó(k)
2. Chorus fehér bimbósan majd fővirágzásban, esetleg sziromhullás után is egyszer, de harmadjára csak hideg, vizes időben kell, ez a szer nagyon hideg tavaszban is hatékony, ez most nem az, tehát összesen maximum 3-szor.
Itt vitatkozok Andrással (nem meglepő :) ) ugyanis felszívódót kár még ilyenkor belekeverni, mert nagyon kicsi a felszívó felület, nincs levél, a szirom meg nem szív fel semmit. A csészelevelek egy kicsit. (Most megnéztem a Score-t, én nem látom a javaslatban, amit András mond. Sőt inkább az ellenkezőjét.)
3. Ahogy kezd kizöldülni, 1-2 centis zöld hajtások, akkor mehet a Topas nevű felszívódó. Na ez már keverhető kontakt szerrel, jó hatást lehet elérni mankoceb hatóanyaggal, ami nem más, mint egy elég olcsó szer, a Dithane, ez tehát mehet együtt.

Ugyanez a Chorus-Topas kombináció cseresznye, meggy, szilvára is jól fogja a moníliát.

Én Score-t csak őszibaracknak adok, mert mióta nincs kaptán, csak ez a speciális tafrina ellenes szer. Amellett, hogy sok más gomba ellen is hatásos, csak drága, ezért nem költök rá sokat.

Megragadnám az alkalmat ezen a helyen:
Nem tudna valaki kaptán hatóanyagú szert "keríteni"? Pár éve I. kategóriájú lett hirtelen III.-ból, azaz a teljesen szabadból, a legszigorúbb. Őszibarack, nektarin fodrosodás ellen ő a király.
Nagyüzem mérgezhet vele minket, kiskertben nem mehet. :(
(régi szer nevek, amikben ez volt: Orthocid, Buvicid, Captan, hátha így ismerősebb)

A link:
www3.syngenta.com/country/hu/SiteCollectionDocuments/cp-prospektusok/kajszibarack-vedelme.pdf

2014.03.20. 17:39:07

@Andrass9: ja, igen az lemaradt, hogy valóban most ez az első kajszi, amit én magam ültettem. Viszont a házzal együtt vettem "készen" néhányat, azután szépen gyorsan mind meghalt, pontosan, ahogy mondod. Az utolsót szétfúrták a kéregmolyok. Én se fűztem hozzá reményt sok évig, de most nagyon jól néz ki.
Lényeg, hogy cseresznyém mindig volt, először azok is kezdtek kiszáradni, mert nem értettem hozzá, de az utolsót már megmentettem, akkor találtam rá erre a Chorus-Topas kombinációra, tehát már használtam több éve, azóta ültettem már 4 új cseresznyét, és most látám, hogy kajszira is jó lesz ez.
Nyilván most könnyű, mert még nem beteg a fa, lépéselőnyben vagyok. Ha esetleg beteg lesz, lehet én is keverem majd bele a felszívódót már ilyenkor. Előfordulhat. ;)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.20. 19:02:14

Szép estét!
Macskául elfáradtam ma megint. Dobok egy zuhanyt, befalok egy tányér darás tésztát, bekenem a derekam, aztán irány az ágy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.20. 19:50:03

@Waka: Jó estét!
Még jönnek a további szép napok - embertpróbáló rohamkertészkedés.
Csak azt nem tudom, mennyire bízhatok, hogy már nem lesz fagy. Elvileg az összes palántám kert-érett :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.20. 19:50:44

www.balintgazda.hu/balint-gazda/novenydoktor/mikor-permetezzunk-monilia-ellen.html
Igaz, hogy ez 2013-as írás, de ma is aktuális.

Mi eddig lemosóval permeteztünk, előbb a gomba ellen rézkénnel, majd a férgek ellen olajos lemosóval. Évek óta ezt használjuk annyi változással, hogy a gombaölő egyik évben síma bordói lé, a másikban kénes. Ez nekünk nagyon jól bevált, minden fa ezt kapja.
A hét végén fogjuk a barackokat permetezni Score vegyszerrel. Virágzás után pedig kapnak egy levéltetű elleni ápolást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.20. 19:53:04

@Andrass9: A csuda - most látom, hogy hétfőn lehülés jön. Az eső az viszont jó dolog - csak sajnos a monília is szereti.
@Babette_: Akkor nekem is vasárnap lesz a fővirágzásbeli permetezés, bár nem szívesen dolgozom géppel a hétvégén.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.20. 19:56:57

@látjátok feleim szümtükkel: A tetű nálam nem nagyon jelentkezik, kétszeres lemosót kapnak a fák ősszel és tavasszal is. Idén még januárban is volt egy menet, mert meleg volt!
Az almán van vértetű, de azellen lángszóróval védekezem :)
A Score is kimegy a hétvégén a Chorussal a nektarinra is - tafrinás az istenátka.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.20. 19:57:00

@Andrass9:

Na ezért nem vetettem én el olyan korán, mint te. Még csak most pikirozom a paradicsomot, a paprika meg most kel, holnap azzal fogok szórakozni.

Fogd vissza őket, világos, de hűvösebb körülményt alakíts ki nekik, úgy még bírni fogják egy ideig, és áprilisban már kiültethetők.
Az én növényeim április közepére fognak kiültethetők lenni, de nálam most 30 fokban vannak napközben, gyorsan nőnek.

2014.03.20. 20:00:10

@Andrass9: Hétvégi munkáról. Volt itt egy doki. Vasárnap egy fickó csengetett be hozzá, sarlóval szétvágta az ujját. A doki előbb leb..ta, hogy "Vasárnapi munkán nincs Isten áldása!" hogy mer vasárnap dolgozni, csak utána rakta össze a sebet. :)))

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.20. 20:01:15

@Waka:
Macskául hogy kell eláradni?

Azt tudod, hogy a macskák miért alszanak sokat?

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.20. 20:03:32

@pizzaszeletvágó:
Szegény fickó. Le fog esni az ujja, mert logikusan a doktor vasárnapi munkáján sincs isteni áldás.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.20. 20:06:11

@látjátok feleim szümtükkel: Ellesznek - majd költöznek nagyobb tejfeles poharakba :)
Április közepe van megcélozva. Megjött két csilipaprika magom, azt már nem is ültetem el, csak jövőre, mert 14 nap, míg kikel, és 8 hét kell neki idebenn.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.20. 20:12:14

@Andrass9: Tudja az ördög. A fagyosszentek még okozhatnak meglepetést. Nálam még elég aprók a palánták, ráérnek bőven. Ha megjön az eső, az bizony nem lesz baj, kell az apró magvaknak.
@látjátok feleim szümtükkel: Úgy, mint kutyául, csak kicsit jobban. Gondolom, mert unatkoznak.

2014.03.20. 20:13:21

@látjátok feleim szümtükkel: igen. Érdemes írni a lemosóról is, legyen itt együtt minden.
Én a Vegesol eReS mellett tettem le régen a voksomat. Réz+kén+olaj együtt. Egy menetben.
@Andrass9: Főleg a tafrina miatt van jó tapasztalatom a nevezett szerrel.
Idén minden 2-szer kapott belőle, kivéve a kajszit, ott csak egyre volt idő.
Ja, és a pöszmétét, mert az az egy már februárban zöld leveles volt. Hogy miért? Nem is láttam még ilyet.

bvn.hu/vegesoleresh.html

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.20. 20:18:24

@Waka:
Tegnap olvastam ( most nem találom, hogy hol ), tudós emberek szerint olyan sokat tisztogatják a bundájukat, hogy attól kifáradnak, és ezért alszanak sokat. Nekem azt tetszett, hogy vannak, akik ráérnek ezt kiokoskodni.:)

Pinka-Panka 2014.03.20. 20:22:33

Szép estét nektek!

bacon, vagy sonka bele, a cukkini nagyon jó a spagettival. Nyeltem is egyet, kíváló.

Nagy festésben vagyunk, még menzán vagyunk , egész jó, már kezdem megszokni ezt a lustább világot:)

Ma gírgaluska leves volt, és majorannás hús tésztával a menüben. Holnap nem tudom mit kértünk, de szombat juhtúrós sztrapacskát, azt már nem is tudom mikor ettem, pedig szeretem:)

Itt a tavasz, van munka bőven.

Pinka-Panka 2014.03.20. 20:25:15

Eltűnt egy sor nem értem.

András, remek étel, jobban megeszem, mint a darálthúsosat, Én is csinálok ilyet, csak van, hogy bacon...

Na ez meg lemaradt. Nem értem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.20. 20:36:18

@Pinka-Panka: Sebaj, megtaláltad és ez a fő.
Most hús nélkül kellett főznöm, ezért se zsír se sonka se bacon. De így is jó volt :)
Én is gondolkodtam már, hogy befizetek a közeli kifőzdébe. Nagyon jól főz az asszony és megfizethető.
Csak akkor mi lenne a bloggal - szegény Waka nem győzne annyit főzni, hogy kitöltse!

2014.03.20. 20:43:30

@Andrass9: :) Hú, de fontos ez a blog! Lemondasz miatta a jobb kajáról. Meg is becsülöm magam -innentől kezdve-, hogy ide járhatok! :)))

Pinka-Panka 2014.03.21. 22:06:39

@Andrass9: szép estét! Csak le ne mondj a főtésről én is lassan kezdek újra, ahogy kész a rend mindenütt. Ma is sokat suvickoltam:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.21. 22:12:32

@Pinka-Panka: Köszi, megpróbálom fenntartani a látszatot, hogy főzök :)
Most éppen egy pincepörkölt éri el a tökéletesség csúcsát odakinn !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.21. 22:58:23

@Andrass9: Elérte. Eszméletlenül finom lett! Majd posztolom is.

Pinka-Panka 2014.03.22. 23:48:27

@Andrass9: kíváncsi vagyok majd rá, többféleképen hallottam, hogy főzik.

Elég későn jöötem, egy kis valamire, kész vagyok nagyjából a festésutáni takarításokkal, Elégedett vagyok:) Igaz tele a kezem sérüléssel, meg az ujjaim beálltak, de majd ez is jobb lesz:)

Sóskát főzök holnap nasinak, de nem ebédelünk itthon, csak gondoltam a sóska legyen, ha éhezés lenne:)

Pinka-Panka 2014.03.22. 23:53:42

Ja és ma sütöttem este egy diós piskótalapokból, vaniliás-diós krémmel megtöltöttem, leöntöttem csokoládéval. Vendégségbe viszem:)

Ma szarvasgombás, valami tésztát ettünk, ezt készen vette a lányunk, s rockforttal is megszórtuk. Egészen finom volt, annak ellenére készétel.

Fenchurch68 2014.03.24. 13:40:31

Ütött a poszt, a keleti végeken árulnak még makarónit, amit én sokkal jobban szeretek más száraztésztánál. Cukkinis-olaszos szószt tettem rá, és csak háromféle saláta volt, kicsit szégyellem magam :) Azért volt a két hónapos banánokból (minden héten elhangzott, hogy: én ezt majd megeszem, de szerintem lejárt az élettartamuk) egy kis sütike, meg némi palacsinta, meg la vache, meg töltött gomba, szóval ismét lesz mihez nyúlni ezen a héten.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.24. 15:49:25

@Kató néni: Akkor mégsem maradt a keleti front ellátatlanul :)
A túlérett banánból remek banánkenyeret (süti!) lehet sütni.

Fenchurch68 2014.03.24. 16:07:07

@Andrass9: Igen, ez volt. Banánkenyér. Az volt az Egyedüli gond, hogy elhatároztam előre, gáz, hogy elhasználom a kéthónapos banánt, valamint nem fog ízleni a banánkenyér. Tehát ébredés után szinte közvetlenül (jó, azért közbeesett egy kis hátmasszírozás) azzal fogadtam szegény embert, hogy nyuszika, vazzeg a vasalódat :D
Azért vasárnap még az asztalosnak is ízlett.

A keleti fronton a helyzet változatlan :) megesznek mindent, amit főzök, én is megeszek mindent, amit főznek nekem, így szép az élet. Szombaton végigmentünk egy ötórás túrát fejenként egy almával meg fél naranccsal, úgyhogy jól esett utána a meleg leves.
Ma meg a kollégáim felfaltak mindent, amit három napra hoztam magammal. Remélem, szerda estig ők etetnek :)

Fenchurch68 2014.03.24. 16:07:42

hogy miért lett az egyedüli nagy E, azt nem tudom. Bocs.

Fenchurch68 2014.03.24. 16:26:28

@Topy: Elég nagy, igen.

Tegnap kaptam egy teljesen témába vágó szerelmi vallomást.
A kedves meghallotta, hogy folyamatosan énekelgetek főzés közben, és ezt jó jelnek értékelte :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.24. 17:28:05

@Kató néni: Ezt meg így olvastam:
"Végigettünk egy ötórás túrát fejenként egy almával meg fél naranccsal" - azért az már művészet!
süti beállítások módosítása