Az úgy történik, hogy az ember gyereke idõnként rámozdul valami zöldre. Nem gyakran, mert az ember gyereke inkább húst enne hússal, de azért van tavasz is! Van? Biztos, mert ilyenkor véletlenszerûen elõfordul, hogy a spagettit nem húsos, hanem valami rémes zöld vacakkal kívánja. Most ilyenkor mit lehete tenni? Legyõzni az indíttatást, és valami jó bolognai szószt fõz az ember gyereke, vagy feladja. Ez utóbbi esetben legyen zöld. Nagyon zöld. Persze ilyentájt a cukkíni pont olyan aktuális, mint a bolognai, de sokkal trendibb :)
Az ünnep megszervezte bölcsen, (Hogy egyik szavamat másikba ne öltsem)Itt maradtam itthon reggel kenyér nélkül,Igencsak mardos az éhség bévül.Ezt azért elõre lehetett tudni,Már pénteken sem tudtunk venni.Gondoltam, szombaton veszek - de akkor minden zárva volt - szerencsére nem mentem el a boltba. Vasárnap meg a csudának volt kedve boltot keresni. Most meg itt a hétfõ reggel. Egy igéret az asztalon: "hozok neked kenyeret, de csak késõn jövök haza". Addig mit egyek? Reggelire eszem csak kenyeret, mert szénhidrátszegény diétára szorítottak, akkor is csak 5 dekát. Most meg már 3 napja nincs még ez az öt deka se. Valami akkor is kéne reggelire, de hiába van felvágott, szalonna, sonka, ha nincs kenyér. Eddig még nem nagy a baj - lehet sütni is kenyeret, de rendes liszt sincs ... Graham lisztbõl vagy teljes kiõrlésû tönkölybúzából már csak nem sütök kenyeret. Van ugyan BF55-ös lisztem, de abból nem merem megsütni, mert megenném az egészet azonnal :) Szóval mi is legyen?
Beleütköztem egy alapötletbe a díványon: cukkíniszószos spagetti. Végülis az is szénhidrát, meg zöldség is. Kenyeret ugyan nem pótolja, de már nagyon ennék!
Gyors leltár:
- 1/2 zacskó spagetti
- 22 dkg cukkíni
- 12 dkg fehér hagyma
- 3 girizd fokhagyma
- 1 kis üveg (4 oz) sült paradicsom (tavalyról)
- 5 nagyméretû kapri gyümölcs (NEM bogyó)
- 1 dl félszáraz fehér bor
- 3 dkg Pecorino Romano sajt
- Valamennyi bazsalikom
- Szuper oliva olaj egyenesen a termelõtõl
Nem is vesztegettem az idõt, gyorsan felvágtam a fehérhagymát kis kockákra (ez a hagyma édesebb és nincs olyan erõs hagymaíze, mint a vereshagymának). Két bõ evõkanál olivára rádobtam, hogy piruljon.
Megaprítottam a fokhagymát picire, és a cukkínit olyan centis kockákra daraboltam.
Kerestem valami extra ízt a hûtõben hozzá. Elsõsorban olajbogyót akartam, de az nem volt, viszont találtam kaprigyümölcsöt. A kaprit alapvetõen bimbós állapotban tartósítják és fogyasztják, de vannak elvetemültek, akik a termését teszik el az ecetes/sós lében megvezetve a vásárlókat, akik megörülnek az ÓRIÁSI kapribogyónak. (Ahogy feleségem is lelkesen hozta haza). Nos, ez NEM kapribogyó ... nem rossz, érdekes az íze, finom a textúrája, de nincs benne AZ az íz, mire vágyunk. Viszont érdekes! Na akkor 5 ilyen nagy termést felaprítottam végül kockákra, hogy ezzel emeljem a szósz hangulatát.
Beszórtam a cukkínit és a kaprit is a fokhagymával a megpirult hagyma közé, mert nekik ott jó lesz.
Amig a zöldek pirultak, addig a sült paradicsomot aprítottam fel egy deszkán. Ez még a tavalyi paradicsom termés a kamrából (a felirat szerint az óriási parasztparadicsomból, amiből 77 dkg 1 darab) - igencsak ízletes!
A spagettihez feltett víz már éppen zubog, megfeleztem hát a zacskó tartalmát (csak ketten vagyunk rá, minek többet megfõzni?)
Picit már megpirult a cukkíni, csavartam rá 4 tekerés borsot is, majd a szárazságra való tekintettel egy deci fehérbort öntöttem rá. Cukkíni és fehérbor kéz a kézben fõnek!
Most van egy kis idõm, gyorsan reszelek a Pecorino Romano sajtból valamennyit.
Illatozik a cukkíni, gyorsan hozzá kell adni a felaprított paradicsomot
Meg egy merõkanálnyit a tészta fõzõvizébõl, mert abban van víz, keményítõ, só, valamint jó forró.
Megfõtt a tészta is, csipesszel átmerem a serpenyõbe.
Kap még egy merõkanál fõzõvizet (ezt a fázist ne hagy ki!)
És villával/spatulával összekutyulom a forró serpenyõben a szószt a tésztával. Roppant fontos volt a tészta fõzõlevének felhasználása, mert ettõl lett igazán szaftos a szósz! Rászórom a reszelt pecorino sajtot, majd összekeverem az egészet.
Lett sok szaftja, nem száradt ki:
A tányérra a favillával rátekerek egy nagy adagot, megszórom további pecorino sajttal és gyorsan megeszem.
Persze a bazsalikomot meg elfelejtettem - azt rávagdostam a feleségem adagjára, aki kétszer is szedett a serpenyőből :)
Jó étvágyat!