Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (317) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (142) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (441) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (333) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (52) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (90) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (81) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (33) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (127) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (321) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (69) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (66) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (64) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (214) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (7) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (69) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Sirha művek

2014.03.17. 07:00 Waka

Lánykori nevén Foodapest. Bizonyára másik cég gründolja a kiállítást, de ez legyen a legnagyobb baj. Nem ez volt az egyetlen változás, igyekszem sorra venni mindet.

Szerencsém volt vele idén. Kedden mindenképpen fel kellett utaznom Budapestre, ahol volt egy órányi dolgom, és ráértem délután 3-ig hazaérni, és persze kocsit toltak a fenekem alá, sofőrrel egyetemben. És hogy ne feledjem, a regisztrációm is el volt intézve, kinyomtatva a kezembe nyomták még csütörtökön. Olyan tenger sok időm azért nem volt, két órát tudtam rá szánni. Ez az idő szűken elég volt, hogy kényelmes tempóban végigjárjak mindent.

Már a fogadócsarnokban tovább erősödött az a meggyőződésem, hogy a 18 éven aluliakat – különösen, ha osztálykirándulás ürügyén érkeznek - ki kellene tiltani a hasonló rendezvényekről. Fejhangon vihogó csitrik és harsány suhancok próbáltak lehetőleg egyszerre átsuhanni a beléptetőkapun, őrületbe kergetve szerencsétlen hoszteszeket. A kiállítás területén még párszor beléjük botlottam, és a helyzet mit sem javult, a legjellemzőbb tünet az volt, hogy legritkább esetben néztek abba az irányba, amerre mentek.

 

2006 óta látogatom a kiállítást, és már az első évben megutáltam azt a tipikus kelet-európai nyomulást, ahogy éhenkórász módon kunyerálnak a látogatók a standokon. Akkor megfogadtam, hogy ha valahol megkínálnak, elfogadom, de én bizony sorba be nem állok. Így esett, hogy idén mindössze két dolgot kóstoltam meg. Volt persze olyan kiállító is, aki eleve bebiztosította magát a lejmolók ellen.

 

kóstol.jpg

 

A legszembetűnőbb az volt, hogy a korábbi évekhez képest milyen kevés a fagylalt és a sütemény.

 

édes_1.jpgédes_2.jpg

 

A pálinka iránti lelkesedés is csökkenni látszik, ahogy a füstölt árura is egyre kisebb a kereslet.

 

hungarikum_1.jpghungarikum_2.jpg

 

Olasz sonkát és szalámit kínáló stand is alig volt, egy mortadellát azért elcipeltek idáig valahogy, és Tomának is jutott egy kis reklám.

 

mortadella.jpgtoma.jpg

 

Amitől viszont könnybe lábadt a szemem, az a valódi Cseh különlegesség a Jerky volt. Több száz – talán ezer - éves recept alapján készült marhából, sertésből és pontyból(!). Hát, én még a büdös életbe' nem ettem ilyet, meg kellett kóstolnom. Volt fűszeres- és natúr változat mindegyik fajtából. A pontyból ettem. Füstölt hal íze volt, annak nem is volt rossz. Gondolom, a kecsuák akkor vihették magukkal az eljárást Amerikába, mikor kivándoroltak Morvaországból.

 

jerky_1.jpg

 

Edény valamint konyhai gép és bútor viszont örvendetesen sok volt.

Láttam igen jópofa teás-kávés csetreszeket, a katicás teatojás egyenesen odabasz (bocsánat, de ez a helyes kifejezés).

 

cat_1.jpgcat_2.jpgcat_3.jpgcat_4.jpg

 

A Hello Kitty-s és Spongya Bob-os süteménytartónál viszont majdnem kidobtam a taccsot.

 

cat_5.jpgcat_6.jpg

 

Volt pár pofás kiegészítő, az ilyen kis tálakért amúgy is bolondulok.

 

cat_7.jpg

 

Néhol bútorok kellették magukat, némelyik egészen jól nézett ki.

 

bútor_1.jpgbútor_2.jpgbútor_3.jpgbútor_4.jpg

 

Az Opel berendezett tárgyalónak egy kisteherautót, nem is volt rossz.

 

opel.jpg

 

A Kenwood standjánál aztán megint földbe gyökeredzett a lábam. Egy ilyen masinát azért el tudnék képzelni itthon. A csinos hölgy meg is kínált a szerkezetben készült rizottóval.

- Tradicionális módon készült – mondta – fehér borral, csirkealaplével.

Elfogadtam, nagyon hagymás volt.

- Milyen? - kérdezte.

- Hát, - mondom – a hagyma.

- Ó, mindjárt megkóstolom én is.

- Na, – gondoltam magamban – úgy főzted, hogy meg sem ízlelted közben.

- Hát a hagyma zöldjét a végén beleszórtam, attól ilyen friss.

A rizottó feledhető volt, a robotgép is az lett kicsit később, mikor megnéztem az árát.

 

robot_1.jpg

 

A Bocuse d'Or helyszínén aznap nem volt verseny, de egy külföldiül beszélő szakács lelkesen kevert valami trutymót, a tömött tribün vélhetőleg értő közönsége előtt. Tolmács közvetítette szavait, két kamerával is vették, a kivetítőn követhető volt minden mozzanat, két segéd a háttérben leste a séf minden kívánságát. Kicsit később, mikor ismét arra vitt az utam, már a kérdésekre válaszolt a mester, én lemaradtam a lényegről.

 

bocus_2.jpgbocus_3.jpg

 

Egy másik helyen pizzasütő verseny zajlott, szintén szép közönség előtt, de az is lehet, hogy itt pihentek meg a megfáradt látogatók. Valamiért nagyon amatőrnek tűnt az egész, nem mintha az baj lenne, hiszen amatőrből van a legtöbb, csak a temérdek vérprofi mellett úgy néztek ki, mint a megyei IV. osztályban játszó Ököripöczkös macinaciban, NDK necctrikóban és vietnami papucsban az Allianz arénában.

 

pizza.jpg

 

A kiállítás főszponzora az 50 éves Metro volt. Beleadtak mindent. Komolyan.

Folyamatos főzőműsort adtak a nagyérdeműnek, és rögvest tálcán kínálták is a falatokat, pincér járta a tribünt.

 

metro_1.jpg

 

Volt halaspult 20 kilós harcsával, alien méretű homárral, ördöghal, rája, polip, kagyló, japán tengeralattjáró.

 

metro_2.jpgmetro_3.jpgmetro_4.jpgmetro_5.jpgmetro_6.jpgmetro_7.jpg

 

A zöldségesnél 15 -féle paprika, saláta, gomba, egzotikus gyümölcsök kavalkádja.

 

metro_8.jpgmetro_9.jpgmetro_10.jpg

 

A sajtos hűtőben a mozarellától a parmezánig csupa finomság.

 

metro_11.jpg

 

A kiállítás igazi slágere a kávé volt. Mostanában menő dolog barist(ny)ának vagy bártendernek lenni, bár, ha ilyen mértékben emelkedik a kávé ára, hamarosan felkopik az álluk, vagy megtanulnak cikóriából minőséget főzni. A szakma kellékeit több helyen is kiállították, egynémely masinán akkora kijelző volt, filmet lehetett volna nézni rajta.

 

kávé_1.jpgkávé_2.jpg

 

Lassan kezd a kávé és a kávéivás meg a felhajtás körülötte sommelier-i magasságokba emelkedni, szakértőnek látszó avatottak ontják a tutit, mintha valami késői szüretelésű hétpattantyús cudarkáról osztanák az észt. Az emberek többsége ilyenkor nagyot kortyol a mikróban melegített, azonnal oldódó, 5 az 1-ben szirupból. Szinte elszégyenli magát, hogy nincs otthon kétmilliós, kézi hajtású, nyomottvizes kávégépe, egy pillanatra elréved, szemei előtt feltűnnek a bhutáni arabica ültetvények és a dűlőszelektált, kézzel szedett kávébab, aztán lapoz tovább VV Maca képeire. Néhányan zajosan hörpintenek a meissenibe töltött cibetkakából, - kisujj gondosan eltartva – és elismerően bólintanak, lám, valaki végre megmondta a valót. Az igen kevés maradék csendben röhög a markába, és igyekszik gyorsan megtömni a zsebeit, mielőtt más jön divatba.

 

A 25-ös pavilonban a barista bajnokság helyén verseny éppen nem volt, de egy szakértő ide is jutott, aki angolul osztotta a tudást. Sokat itt sem időztem. A nézőtér mögött volt egy kávészsákkal dekorált pult, ahol talán kávét mértek valamikor.

 

kávé_3.jpgkávé_4.jpg

 

A kávé mellett volt tea is, igazán tetszetős csomagolásban, a tea book nőnapi ajándéknak elsőrangú választás, de elég mélyen a zsebbe kell nyúlni érte.

 

tea_1.jpgtea_2.jpgtea_3.jpg

 

Összességében jó volt a vásár, aki teheti, szánjon rá legalább egy fél napot, mert két óra sok mindenre nem elég.

 

51 komment

Címkék: kávé homár polip tea rája ördöghal mortadella jerky Toma dragonfruit kágyilló

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr285861894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.17. 09:52:03

Nekem fél nap biztos nem lenne elegendő, legalábbis nem az első alkalommal :)
Először is a Kenwood előtt elég sokáig időznék, próbálgatnám, megnézném az összes hozzávalót, majd fél millával nam szegényebben, de fájó szívvel, vissza-vissza nézve távoznék. Sokkal szimpatikusabb, mint a Kitchenaid!
Az édesség, fagylalt mondjuk nem sok időmet rabolná, de mortadellából bizony belaknék (vagy legalábbis megkóstolnám). A füstölt áruknál kifaggatnám a gyártót, hogy mi is az a "szalámi", mert azt a malacformájú dolgot soha nem nézném szaláminak.
A pálinkásokat kifaggatnám, hogy lehet birsből páleszt főzni, mikor nincs is benne cukor? Talán vennék is egy üveggel, ha van árusítás is a kiállításon.
A beef Jerky-t már kóstoltam az USA-ban, de csak a fiam szerette. Halból, mókusból és peléből még nem is kóstoltam. Talán a szárított hallal megbarátkoznék - függ a fűszerezésétől.
A feketemacska teánál szomorúan emlékeznék anyámra, akinek minden, ami macska, kellett - és meg is kapta őket.
Gondolom, jól felmenne az agyvizem a rengeteg kommersz fajansz figurától - soka életemben nem bírtam őket (és az eredetijüket sem). maincoon.blog.hu/2014/03/14/pentek_310 harmadik képe nagyon találó ebben a témában :)
Viszont a kis tálkák nekem is tetszenek. Biztos megfogdosnám (ha lehet), mert az érzéshez az is hozzá tartozik. Vannak hasonlók nekünk is, hátha találnék újabbakat.
Nem vagyok vendéglátós, így a speciális bútorok nem csigáznának fel, bár el tudnék közülük egy-kettőt képzelni valahol az utcán egy kiülőben, vagy egy bisztróban.
Belehallgatnék minden elérhető előadásba - és morognék, hogy miért ilyen buták az előadók, ahol tényleg azok - reménykedve, hogy ismét tanulhatok valami újat, trükköt vagy ételt.
A METRO láncot nagyon kedvelem, a sajátmárkás termékeinek egyenletes a minősége, a halaspultjuk vetélkedhet OceanCowboy halasboltjával. Zöldséget nem szoktam ott vásárolni, de húst sokszor (felvéve a vastag fehér kabátot, ami kinn lóg a hűtőszoba előtt) és sikerrel. A sajtjaik se rosszak. Abból a fésűkagylóból hozhattál volna egy tucatot :)
A kávéfronton sajnos vagy szerencsére nem nagyon örömködhetek, mivel nekem meg az van tiltólistán (pedig szeretem, de nagyon).
A Tea Bookkal meg csak óvatosan. A tartalma nem valami kiemelkedő!

Nagyon szép részletes beszámoló, köszönöm szépen. Az biztos, hogy kedvet csináltál hozzá a jövő évre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.17. 12:13:08

Már azt hittem, megint meghalt a blog.hu, hogy nincsenek hozzászólások ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.17. 14:07:40

Az engem érdekelne, hogy mit les a mortadella hátsó részénél az az ürge?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.17. 14:18:44

@látjátok feleim szümtükkel: Hú micsoda szemed van!
Az a pasi bebújt valami alufólia alá, és kukkernek vagy régi fényképezőgépnek használja a mortadellát :)
Vagy energiaágyúnak????

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.17. 14:26:45

A malacka szalámitól sokkal autentikusabb lenne egy füstölt kacsabegy. Arról legalább szépen, és veszteség nélkül lehúzható a bőr.

susztertangó 2014.03.17. 16:23:23

Azt mondják, hogy amíg ló..... van, addig veréb is.A Kenwooodra gondolok. Pár éve jött hozzám bemutatózni egy Lux porszívós manus, akinek a kapuban mondtam, ne is reménykedjen, hogy veszek, de ha szomszéd bejön, koncentráljon rá. S lőn gazdagabb a szomszéd jutányosan részletre vett 400.000.-forintos porszívóval.....
A barista jelenség fordított feminizmus-elirigyelték a kávéfőzőnő státust.Néhai barátom fia is az-volt már Dubajban is, vagy mi a szösz.Mivel ilyen exkluziv dolgokról olvastam elővettem a hűtőböl a szomszéd (ő nem bírta megenni, szerintem látni sem) a kórház konyhájáról befizetett kaját, csak a rántott levest és beleborítottam valami zacskós izét, hogy legalább szine legyen, most megyek és felfalom.. Ja, nyakamon maradt és nem penészedett meg-reggel még nem- egy halom kenyér, felkockázom, zsírban kisütöm és porciózva lefagyasztom.///A Parlament előtti tér meg mintha kopár lenne-holnap arra megyek direkt a 2es tujával.

Topy 2014.03.17. 16:49:00

@susztertangó: nem lett rossz, jót tett neki, hogy kiterelték az autóforgalmat; kicsit kopasznak tűnik a nagy fák hiánya miatt, de középen mindig is üres placc volt a rendezvényeknek, vendégek fogadásához, meg gondolom biztonsági okokból sem lenne szerencsés, ha kisebb dzsungel lenne körbe
az északi oldalon meg majd csak felcseperednek a fácskák...
kicsit feljebb az Olimpiai park viszont meglepett, úgy tűnik nem csak engem: 444.hu/2014/03/10/ujraertelmezett-szinekben-kerulnek-ki-a-karikak-az-olimpia-parkba/

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.17. 17:14:42

@Andrass9:
A libagégét nem szokták tölteni( legfeljebb egy kis piával ), csak a libanyakat.:) Azt sem kolbászhússal, és nem szokták füstölni, bár ezt nem tiltja semmi.
A kacsa bögyét megtisztítják, bekötik és felfújják, így tárolják. Amikor kolbászhúst készítenek, a száraz bögyet beáztatják, majd megtöltik a hússal és füstölik. Amikor ez összeérik a legfinomabb szalámival vetekszik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.17. 17:21:49

Szép napot!
Egyszer volt rá négy órám, az nekem sok volt belőle - igaz, műsor épp nem volt -, elmentünk inni.
Szerintem jövőre elmehetünk kollektíve, regisztrálunk, mint sajtó, cégnek megadjuk a blogot, és mindenki ír egy posztot, amit kisorsolt sorrendben közzéteszünk. Hmm?

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.17. 17:31:11

@Waka:

Nem rosssz ötlet, de előtte még mond már el, mi a fene az a Jerky, mert én még a büdös életbe' nem halottam róla.:)
Nehogy azt mond guglizzam ki!

Topy 2014.03.17. 17:33:58

@látjátok feleim szümtükkel: nekem a libagégéről a Julcsa dal jut eszembe (Ha kimegyen a piacra...)
nagyon ciki? :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.17. 17:42:12

@Topy:

Miért lenne az?
Volt, és van Julcsa, piac is, csak nem biztos, hogy a Julcsa ki is megy oda.:)
A Julcsát meg ma már Zsülinek mondják.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.17. 17:53:16

@látjátok feleim szümtükkel: Amennyire én tudom, szárított marhahús. Amerikában igen népszerű (már, aki nem utálja).

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.17. 18:08:19

Ez jó hír( persze csak ha nálunk lehet kapni a boltban ), mert pont az este láttam a paprikán egy Gnuyen nevű ferdeszemű fickót, aki ázsiában bóklászva egy helyen szárított marhahúsból főzött valamit ( nagyon jónak tűnt ), és arra gondoltam, hogy hol a bánatban lehet nálunk szárított marhahúst kapni. No, nekem már ezért megérte ez a posztot elolvasni, mert megtudtam amit eddig nem.

Mellesleg a bloggazda ilyenekről tájékoztathatná az ámérikát csak képen látott olvasót.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.17. 18:10:39

@Waka:
Egyébként a képek nagyon jók, a tengeri herkentyűs különösen tettszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.17. 18:28:00

@látjátok feleim szümtükkel: N Gnuyen mesélt a szárított marhából készített ételről. Sajnos vagy szerencsére - ennek semmi köze a jerkyhez, arrafelé a szárított marha rendesen főszerezve készül, ha jól emlékszem.
Fura dolog ez, a jerk szó utálatos, manipulativ fickót jelent, aki visszaél a nők gyengeségével és hiszékenységével. Szóval valaki lehet egy jerk, ami nem azonos a dorkkal :) Az egy hasonló, de másik állatfajta :) Érdekes módon a lányok 99%-a bedől ezeknek a jerkeknek, és még vissza is mennek hozzájuk - ez a speciális képességük, amivel visszaélnek :(

A jerky szó eredete a spanyol charqui ami az inka ch'arki szóból származik (ami azt jelenti, hogy megégetni a húst). Alacsony hőfokon, sóval szárított zsírtól megszabadított marhahúst jelent.
Remekül elkészíthető egyszerű aszaló szerkezetben némi sóval. Az így készült termék gyakorlatilag korlátlan ideig eláll.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.17. 18:30:19

@látjátok feleim szümtükkel: :)
@Andrass9: Ha jól emlékszem az általánosban tanultakra, eleink is valami hasonló szárított, porított hússal indultak hont foglalni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.17. 18:32:30

- 140 éve született Kincsem, - mondja az RTL Híradó - hamarosan látható a legendáról készült színdarab.
- Ki játssza a lovat? - kérdeztem egyből hangosan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.17. 18:46:52

@Waka: Gondolom azt is nyereg alatt puhították :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.17. 18:51:14

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy jó a cikk, de olvashatatlan az írója katasztrofális magyartudása miatt :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.17. 18:53:13

@Waka: A marhahúst nagyon sok nép szárította és raktározta - szállította ilyen formában. A sertést, birkát a magas zsírtartalmuk miatt nem lehetett így tartósítani, mert nagyon hamar megavasodott.

turósmácsik 2014.03.17. 19:26:53

Ez a halaspult nagyon meggyőző!

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.17. 19:38:23

Kecskeszakértőnk jöhetne, hogy elmesélje, lehet-e a kecskehúst szárítani.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.17. 19:56:35

@Andrass9: Nyilván így van, de a cseh jerky kicsit fura, főleg pontyból. Ez lehet az újragondolt verzió.

medvedr 2014.03.17. 22:08:10

Régen még a 90 es években mint kiállító cég alkalmazottja vettem részt a Foodapesten. A nem szakmai napok borzasztóak voltak. Annyi kėregető meg lopkodó embert sehol máshol nem láttam.

1kutya 2014.03.17. 22:17:25

@susztertangó: olyan öt éve van az általad említett porszívónk, sógor anyjának 25 éve. az évi 1 zacsek (5db) zsákon kívül semmit nem kér (a 25 éves sem), csak áramot. és ha tudnád milyen csodát tud tenni függőlegesbe állítva egy porfogó, padlófűtéses házban, akkor nem pocsékolnád...

Llychllyn 2014.03.18. 01:03:17

A szárított hús isteni cucc. Kár, hogy itthon aranyárban kapni:( A cseh cuccot lehet kapni itthon? Gondolom, az nem olyan drága, mint az új-zélandi (szerintem csak olyannal találkoztam még, bár a bakancslistámon ott van az ausztrál roadkill, amire egy barátom esküszik:))

susztertangó 2014.03.18. 06:13:05

@1kutya: Beee, nekem Kirby van :-))))))))))))))))))))))))

1./Nem is igaz, 15.000,ft.dél koreai gyártmány, zacskó se kell bele. :-)
2./ Nem vagyok túl tiszta.
3./Légszűrőből Nikken van, illetve Air Wolf.
4./Jó a Lux márka, egy időben csorgott a nyálam az Assistant háztartási gépükért.
5./A Zepter izélget engemet, az övék még gőzölni is tud, meg a vasalóhoz is ad gőzt, nem kéne az Ariettemet 20 percenként tölteni.

Fenchurch68 2014.03.18. 08:45:24

@Topy: Az első ötéves terv idejéből származó változat megvan? (Julcsa, gyere le a trafóházba...)

Húsevésre vagyok ítélve így a nagyböjtben a kedves doktorom által, energiahiány okán - legyenek mán meg a választások, talán elmúlik a munkámnak az a 40%-a, amit délután öt után végzek - szóval nekem most az a böjt, hogy lemondok a vegaságról. Kicsit bonyolult, de én értem. Jóóóó sós szárított hús bármikor jöhet. (Ehhez képest a nagyon húsevő kedvesemnek erre a hétre otthagyott kaja nagy része egy gratin dauphinoise, sok cukkinifasírt, egy húsnélküli muszaka, meg némi tojásos nokedli és sok saláta. Így járt, kellett neki velem kezdeni.

Topy 2014.03.18. 08:48:24

@Kató néni: meg :)

szegény ember...! :)

Fenchurch68 2014.03.18. 08:52:02

@Topy: Úgy látszik, ő is olyan, aki szereti, ha fáj :) mert nagyon forszírozza az összeköltözést, pedig tudja jól, hogy az az étkezési szokások alapos megreformálásával fog járni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.18. 08:56:16

@Kató néni: Mármint azt tudja jól, hogy a te étkezési szokásaid változnak meg gyökerestől :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.18. 08:58:04

@Kató néni: Ez így teljesen rendjén van. A húsevők zöldséggel böjtölnek, a vegák meg hússal! Okos az orvosod (meg valahol a vallás is), amikor egy időre pihenteti a szervezetet.

Fenchurch68 2014.03.18. 09:10:22

@Andrass9: Összecsiszolódunk ebben a témában is.
Kő-papír-ollót úgysem érdemes játszanunk, egyszer 16 ugyanazt mutató menetnél abbahagytuk.
Az orvosom orvos, kineziológus meg homeopata, úgyhogy az aggódós meg az alter énemnek is tud valamit nyújtani :) Sosem tudom, melyik a placebó, de megbízom benne, hogy engem lát, nem azt, hogy éppen mi a bajom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.18. 09:20:57

@Kató néni: A fontos, hogy megbízz az orvosaidban - onnantól meg már csak az számít, mennyire jók.

Topy 2014.03.18. 09:29:35

@Kató néni: csak lehet, hogy a változás irányáról gondol mást! :D

Fenchurch68 2014.03.18. 10:49:31

@Topy: Ebben is egy platformon vagyunk. Jó lesz ez, falura, kabát alá.

@Andrass9: Ha megbízom benne, még az sem számít, hogy jó-e vagy sem.

A rettenetesen feltört sarkammal elmentem az állatorvos cimborámhoz, lekezelte, tudok járni, hurrá. Minden kisebb sebészeti beavatkozáshoz őt kérem fel, jobb a fájdalomtűrésem, mint egy pitbullnak, és legalább meg tudom mondani, hol fáj.
Vagy inkább úgy viszonyulok hozzá, mint az anglikán esketési szertartásnál: ha kifogása van, szóljon most, vagy hallgassa el örökre.

Topy 2014.03.18. 11:59:34

@látjátok feleim szümtükkel:
kopár sziklán nem nő moha,
nem szereltek le ti soha!
:)
esetleg hasonló szituációban konkrét évszámmal:
kopár sziklán nem nő moha,
<évszám> nem lesz soha!

szleng: hallottam séróra valaha...

susztertangó 2014.03.18. 12:00:57

Na, megnéztem a Kossuth teret-jobb mint hittem. Ami képet láttam, azon nem volt semmi ződ, csak kő. Az meg nem.

susztertangó 2014.03.18. 17:48:44

@látjátok feleim szümtükkel: Kő, megtartom.Már aggódtam, hogy kietlen, de nem, tele van kivel...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.18. 18:33:34

Szép estét!
@medvedr: Hozzá kell tennem, hogy a korábbi évekhez képest elég kevés látogató volt.

2014.03.18. 20:38:27

@Andrass9: most hétvégén mutatták a tv-ben ezt az egyszerűen szárított sóval kezelt marhahúst, Mexikóból. Napon szárítva azon az éghajlaton 1,5 nap alatt elkészül, csak felhasználáskor fűszerezik, roston melegítik oszt annyi, gondolom nagyon koncentrált marha íz, aki szereti...
A legyeket nem tudom milyen módon tartották távol...

2014.03.18. 20:39:54

@Waka: Nem. Te írsz, mi meg áhítattal olvassuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.19. 21:35:37

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Elnézést a hibás írásért. A hivatkozott ausztrál fiút Luke N Guyen-nek hívják. Nagyon jók a receptjei, de kicsit nehéz megjegyezni, hogy írják a nevét :)
süti beállítások módosítása