Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Egy majdnem Orosz krémtorta

2014.03.13. 07:00 Andrass9

Feleségem csodás almás pitét készített a tavalyi almánkból. Gondolta, hogy nem elég pikáns, mert már régi - meg ez az alma amúgy is elég édes - ezért belecsavart 4 citromot. Na ezt nem kellett volna! Én nem tudtam megenni, pedig már nagyon fentem rá a fogam. Kitört rajtam a cukoréhség, valami sütemény kell! Most és azonnal! Mondja a feleségem, hogy akkor estére süt nekem piskótát, mert az egyszerû és én nagyon szeretem. Hát én addig nem tudok várni ...

54.jpg

Itt az idõ, hogy tegyek egy újabb kisérletet a piskótakészítés frontján. Még soha nem sikerült, de makacs vagyok, mint egy öszvér. Végigolvastam több receptet is, de mindenütt az általam ismert módszerek vannak, mígnem rábukkantam egy unortodox módszerre. Ezt fogom kipróbálni!

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • pár csepp citrom
  • csipet só

10.jpg

Ez eddig egy általános piskóta alap, talán a szódabikarbóna új a receptben. Bekapcsoltam a sütõt és 180C-ra állítottam. Szétválasztottam a sárgáját a fehérjétõl, amit mindjárt a habverõ tálba ütöttem.

11.jpg

Elindítottam a robotgépet, cseppentettem bele kevés citromlevet és egy csipetnyi sót, mert állítólag attól keményebb lesz a hab. Só meg úgyis kell az édestésztába is. Közben sütõpapírt húztam a kapcsos forma fenekére. Ezután elkezdtem a cukrot kanalanként a habhoz adni.

12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amikor már nem hallottam a kristálycukor hangját a keverõtálból, egyesével a tojások sárgáját is hozzáadtam. Kellemes sûrû állagot kaptam, továbbra is kemény habbal.

15.jpg 16.jpg 17.jpg

Még az első két kanálnyi lisztet is a géppel kevertem bele, de ezután kivettem a tálat, és szintén kanalanként beleforgattam a tojáshabba, mert ez az előírás. Bár úgy tûnik, gond nélkül bele lehetett volna az összeset géppel keverni. De hát ne huzigáljuk az alvó oroszlán bajuszát.

18.jpg 19.jpg 20.jpg

Belekanalaztam a sütõformába, mert nem folyt (szerencsére), ahol egy szép havas hegységet alkotott.

21.jpg

Ezt persze el kellett planírozni, bár ilyenformán is megettem volna. Betoltam a meleg sütõbe, aminek a hõfoka azonnal leesett 169C-re, és nem is mászott feljebb. Felhúztam a vekkert 10 percre és visszaültem a gép mellé butaságokat irkálni.

22.jpg

A 10 perc eltelte után visszavettem a sütõt 160C-ra. A hõmérõ elég lassan csökkent csak le, de a végén 147C-n megállapodott. A terveim szerint mindössze 5 további perc kell neki, és valóban, a kötõtû próba szerint megsült. Azért rákérdeztem feleségemnél, aki szerint 25-30 percig kell sütni. Most akkor mit tegyek? Gondoltam, amig nincs égett szaga, sülhet tovább is. Összesen 24 percet sült, amikor lezártam a gázt alatta, kicsit kinyitottam a sütõajtót, hogy lassabban hüljön. 10 perc múlva kivettem. Egy kicsit azért összeesett:

23.jpg

Valóban sülhetett volna még, mert elég szõke lett. A kép alján lévõ lyukak a szúrópróba nyomai. Kifordítottam formából egy hûtõrácsra (elõször a teteje került a rácsra, azért csíkos a piskóta) és örültem, mint majom a farkának!

24.jpg

Elkészült életem elsõ piskótája. nem esett össze, nem égett meg, szép magasra nõtt - ennél szebbet kívánni sem lehet.

Ezzel már meg kellett volna elégednem, hiszen van piskótám, ehetném a sütit. De valamit akkor már kéne bele tölteni. És erre jött, hogy akkor legyen belõle Oroszi krémtorta. Mert azt annyira szeretem, hogy szülinapomra mindig azt kérem. Inyesmester jött a segítségemre, bár a mennyiségeket kicsit redukáltam.

Neki is láttam az angolkrém hozzávalóit begyûjteni:

  • 3(+1) tojás
  • 4 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 9 dkg kandírozott narancshéj (ennyit sikerült a tálba tenni)
  • 1 kis rúd vanília
  • 1 mokkáskanálnyi vaníliamagvacska
  • 1 kk cukrozott reszelt citromhéj
  • 1,3 dl rum
  • 1,3 dkg zselatin

30.jpg

Van ugyan a képen egy fél citrom is, de azt végül nem bántottam.

Megaprítottam a narancshéjat, hozzáadtam a mazsolát és felöntöttem rummal, hogy épp ellepje, ezért lett 1,3 dl. Rátettem a pohárra egy kistányért, és felmelegítettem mikróban kb 60C-ra, hadd lágyuljanak, míg a krémmel foglalkozom. A vaníliadarabot felhasítottam és a vaníliaporral egy jénaiban felöntöttem a 3 dl tejjel. Ezt viszont felforraltam a mikróban. Tejet szívesebben forralok mikróban, mint a gázon - könnyebb utána mosogatni az edényt.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

A tojásokat szétválasztottam. A fehérje ment egy kis befõttesövegbe, amit a hûtõbe teszek, a sárgáját viszont egy hõálló keverõtálba tettem. A zselatint felöntöttem vízzel. Ez persze korainak bizonyult, ezt a fázist el kell halasztani addig, amig bele nem tesszük a krémbe a zselatint. Ártani nem ártott, csak pluszmunkát generált.

35.jpg

Hozzáöntöttem a sárgájához a cukrot és a cukrozott reszelt citromhéjat és elkezdtem kikeverni. Nem nagyon ment, túl sok a cukor ennyi tojáshoz! Ezért azután kapott még egy sárgáját, hogy legalább keverni lehessen. Rátettem egy pontméretû fazékra, amiben lassan forrt egy félliter víz (aka gõzfürdõ), amiben azután már a géppel kevergettem. Ezalatt a vaníliás tej már meg is hült egy vajdling hidegvízben, így tudtam apránként a tojáshoz adagolni. Addig kevertem, mig elkezdett besûrûsödni. Ez nálam 71C volt, de még lehetett volna kicsit melegíteni (max 82C-ig) - akkor sûrûbbre készült volna a krém. A krémmel meghigítottam a zselatint, azt is belekevertem, majd a tálat hideg vízbe állítottam, ahol beletettem a lecsepegtetett mazsolát, narancshéjat. Az ízesített rumot pedig szép csendben elszopogattam :)

36.jpg 37.jpg 38.jpg
39.jpg 40.jpg 41.jpg

Felvertem a tejszínt egy csöpp vaníliás cukorral és keverõkanállal a krémbe forgattam.

42.jpg 43.jpg 44.jpg

A piskótát 4 szeletre felvágtam. Elõszedtem az USA-ból hozott tortaformázó kézi készüléket, amivel pont akkora abroncsot lehet a torta köré húzni, amekkorát akarunk. Ebbe betettem a piskóta tetejét, ami a legkisebb volt. Ráhúztam az abroncsot, hogy pont zárjon - így nem folyik ki a krém majd belõle. Belekanalaztam a krém negyedét, szépen eligazgattam. Még a gyümölcsöket is próbálgattam egyenletesen szétteríteni a tésztán, ami persze csak kevéssé sikerült. Ment a következõ piskótalap, arra is a krém. Ezt a maradékkal is megcsináltam, a tetején szépen elsimítottam a krémet.

45.jpg 46.jpg 47.jpg 48.jpg
49.jpg 50.jpg 51.jpg 52.jpg

Hûvös éjszaka igérkezett, kitettem hát a kamraablakba kihülni a tortát.

53.jpg

Reggel az elsõ utam a kamrába vezetett. Szépen megszilárdult a krém, nem ragad. Akkor reggelizzünk, hamár az esti süteményadagom eddig késett.

Kéne a tetejére meg az oldalára valami habot tenni, meg meggyet meg csokiforgácsot, de én enni akarom, ezért felvágtam a tortát. Így lett belõle majdnem orosz krémtorta!

55.jpg

Kicsit rendetlen, kicsit csúnya, de az enyém :) Érdemes volt visszavennem a recept szerinti zselatinmennyiségből is, a krém legalább nem lett gumírozott.

56.jpg

Azért egynegyede reggelire nem kevés - még tejszínhab és meggy nélkül sem...

74 komment

Címkék: tojás tejszín piskóta zselatin mazsola narancshéj rum

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr535853866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.13. 07:53:14

ezt már szeretem:D
süti is, krémes is, fehér is!

az alap piskótába valóban nem kell szódabikarbóna, de a sikerélmény viszont igen, úgyhogy megbocsátok neked!

Fenchurch68 2014.03.13. 09:27:26

Ez esztétikailag sem kínos, ha ennél is undibbra sikerül, akkor mondják rá, hogy rusztikus.
@Babette_: vitatkoznék kicsit, nekem eddig mindig bejött sütőpor helyett a szódabika, csak akkor ne sózzuk meg még külön.

Tetszik ez a mindent bele piskóta-formula, hétvégén kipróbálom, mivel somlói az elvárás.

Először azt hittem a képről, hogy színes egérkakival (aka tortadara) van megszórva, aztán rájöttem, hogy pusztán a narancshéj és mazsola ilyen szép tud lenni.
(Mazsola nálunk sehol sem játszik, egyik leány otthon, valamint kedvesem másik otthon meg van róla győződve, hogy a torka köré csavarodik és megöli.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.13. 09:35:19

@Kató néni: Akkor maradjon csak a narancshéj - az is finom, csak nincs meg az a pikánssága, mint a mazsolának.
Szerintem Babette bármilyen felfújó adalékot helytelenítene, és azt hiszem ebbe a receptbe sem kellett volna. Amennyit felemelt a tésztán, annyira esett vissza :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.13. 09:38:20

Na, ez a mai vicc nagyon találó.:):):)

Fenchurch68 2014.03.13. 09:43:47

@Andrass9: Deeee, azért kell bele, különben egy elég földhözragadt dolog sikeredik :)
Próbálok más aszalványokkal kísérletezni, aszalt meggy, sárgabarack, szilva - ezeket megeszik, a mazsolát meg nem. Pedig nem teszkógazdaságost használok.

Fenchurch68 2014.03.13. 11:16:36

@Babette_: jóvanna, én így tanultam a déditől, erre jár a kezem. Ártani nem árt egy kis szóda semminek :), tudod, lúgosítás most divatos

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.13. 14:17:34

@Kató néni: Mi sok meggyet és cseresznyét aszalunk - azok kenterbe verik a mazsolát :)
Jó még az aszalt áfonya is, ha a pénztárcád, vagy a gyaloglókád bírja!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.13. 14:19:38

Figyelem! Az Auchanban megjelent a kezeletlen citrom!
1/2 kg 370 körül van, ami nem olcsó, viszont lehet belőle rengeteg reszelt citromhéjat, vagy marokkói sós citromot csinálni (amit most kezdtem el - ha kész, posztolom), csak egy kicsit sokáig tart, mire beérik a pácban...

Fenchurch68 2014.03.13. 14:33:49

@Andrass9: a gyaloglókámmal nincs baj, meggy van, ha nem gond, hogy aszalt kukac is van benne. (Engem nem zavar, más meg nem tudja.)

Fenchurch68 2014.03.13. 18:35:39

Khmmm, persze hogy nem, viszont én szeretném meghatározni, hogy milyen formában.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.13. 19:03:44

Szép estét!
Ezt de megenném. Annyira kívánom már az édességet, vasárnapra rossz időt ígérnek, sütök egy zserbót.
Ma egész nap a kertben voltam, elvetettem a gyökereket meg a hagymák egy részét, aztán ástam. Holnap megyek a hegyre a többi hagymával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.13. 19:32:05

@Waka: Ma én is aktív voltam! Lementem sóért a kamrába 1/2 10-kor. 1-kor jött haza a feleségem, és még mindég lenn voltam :)
A palánták epekedtek földért meg cserépért, hát ültetni kellett. Ez a tőzeg jó csíráztató anyag, de ha már növekszik a növénke, akkor bizony kell a föld is.
Hamár hagyma: van 5 salotta hagyma palántám. Nagyon kiváncsi vagyok, mi lesz belőle. Magát a hagymát ismerem, és nagyon szeretem!
Délután meg füvet vetettem az almafa alá, meg felszedtem a mohát a gyümölcsösben a fák alól. Van egy fű levegőztető szerkentyűm, ami kikapálja a fűből a mohát meg az öreg, elszáradt füvet is. 4 zsáknyit gyűjtött össze a fűnyíró!
Mondjuk érzem is a derekam rendesen ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.13. 19:35:39

@Waka: Hát olyan vékonka, amit egy magból kapsz :) Merthogy magról vetettem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.13. 19:44:02

@Andrass9: Úgy tudtam, nagyon ritkán hoz magot, én is csak egyszer láttam olyat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.13. 20:24:57

@Waka: Kinn vettem a magot, és szépen kikelt.

Tina Recept 2014.03.14. 11:25:49

Kedves webmester,

Észrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 130 000 összegyűjtött recept közül. Az oldalon szintén található egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a receptek elejét, melyeket a felhasználók ezután könnyen megtalálják a keresőnk segítségével. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalálhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szívesen segítünk bármivel.

Üdvözlettel,
Tünde
info@osszesrecept.hu

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.14. 11:40:30

@Tina Recept: Kedves Tünde,

A bejegyzésedet csak azért nem moderálom, mert a moderálás ellenkezik elveimmel.
Ez egy nyilvánvaló spam.
Amennyiben tényleg az lett volna a célod, hogy a blogkocsma megjelenjen az osszesrecept.hu-n, akkor küldhettél volna privát üzenetet, és rámbízod, hogy csatlakozás esetén reklámozzalak benneteket.

Üdvözlettel,
Andrass9

Pinka-Panka 2014.03.14. 14:02:11

Sziasztok!

Mindenkinek minden jót:) Sok a munkám, az egész házat felforgatom, munka is sok, de nagyon nagy derűvel csinálom:) Csodás a tavasz és ne vessetek meg, de most előfizettem ebédet, ilyen már rég volt.

Egészen tűrhető, igaz nem menüt eszünk, hanem szabadon választott menüt. Pont elég.
Tele vagyok tervekkel a konyhában, ha elkészülök, akkor újra háziasszony leszek. Most élvezem ezt a léha életet, kicsit mászkálok is és ma színház is lesz.

András jó a sütid, ügyes vagy. Puszi mindenkinek, majd benézek, ahogy tudok. Holnap meg ünnepeljetek szépen, ki ahogy szeretne!:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.14. 16:07:33

@Pinka-Panka: Szia! Jó neked az előfizetéssel.
Én ma délután kettőkor kaptam egy rendelést, hogy a kislyány palacsintát kér. Feleségem közölte, hogy 1/4 4-kor megy, és viszi a palacsintát.
Erre - miután rendes liszt már nem volt itthon, grahamlisztből sütöttem vagy harmincötöt. Mit mondjak, nem voltam elájulva tőle. Ez van, ezt kapott. Még találtam kis réteslisztet, abból bekevertem magamnak egy tojásnyit :)
Viszont elég jó túrótölteléket kavart a feleségem hozzá!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.14. 16:08:52

@Topy: Aszongya, hogy nem talált privát üzenetre linket ... :)

Topy 2014.03.14. 16:33:26

@Andrass9: de itt megadta az elérhetősét! :)
én üzentem a megadott honlapon, hogy nagyfokú neveletlenség körbespammelni a blog.hu-t :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.14. 16:45:05

@Topy: Megírtam neki, hogy lehet privát üzenetet küldeni a blog.hu-n. Most már nem mondhatja, hogy nem tudja.
Az aktivitása szerint valóban körbespammelte a blog.hu-t, már régebben kezdte.
A site amúgy olasz fennhatóság alatt van, szintúgy a hölgy levelező kliense.

Pinka-Panka 2014.03.14. 17:05:36

@Andrass9: nem szeretem ezt a nekem jár dolgot,de most jó úrinőnek lennem:) Ez vicc:) Jó ok vendégség is volt mostanában nálam, lakomákkal, most erőt szedek és alig várom a folytatást. április tele lesz hazalátogató barátnőimmel és barátaimmal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.14. 17:10:10

@Topy: Az összes komment ugyanazt a szöveget tartalmazza. Még arra sem vette a fáradtságot, hogy a blog témájával kapcsolatosan írjon valami. Az első két spamje a blog.hun (tavaly júliusban) még az alábbi aláírással végződött:
Zsoldos Tünde
tunde.zsoldosova@203webgroup.es

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.14. 17:10:49

@Pinka-Panka: Élvezd minden percét, mert jönnek a munkás hétköznapok :)

Pinka-Panka 2014.03.14. 17:26:56

@Andrass9: úgy vagyok mondjuk munka nélkül én soha nem voltam, meg nagy unalomban sem:) Hála, hogy van teendőm mindig, meg nem is vagyok lusta:)
Nem merem elmondani milyen kabaré nálunk egy ilyen ünnep előtti nap, a hölgyek elképesztő időpontokat kérnek, facebookon jelentkeznek be, s nem olyan, aki ne tudná az illemet. Írok egy regényt egyszer, a szerencse megértő vagyok és fogadom őket egy határon belül, tudom sok dolguk van, de akkor is...:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.14. 17:32:16

@Pinka-Panka: Akkor neked még a fácsét is lesned kell, hogy ki mikor méltóztatik befáradni???
Hát nem semmi. Milyen jó, hogy nekem nincs is facebook hozzáférésem!!!

Pinka-Panka 2014.03.14. 17:36:36

@Andrass9: igen, mondjuk nem esik nehezemre, de nekem nem jutna ilyesmi eszembe, mondjuk ez jobb verzió, mintha sms-t küld mert at időpont egyeztetés nehézkes és pénzbe is kerül. Már én megértem, hogy sokba kerül a telefon, így valahogy megértem a faces bejelentkezést, bár van olyan amikor egy nap nem nézek bele és akkor nem tudom olvasni. Mindegy ez van, örüljek ha keresnek és örüljek ha van igény.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.14. 18:41:30

Szép estét!
Kutyául elfáradtam. Földben van a vöröshagyma, salotta, lilahagyma. Holnap ások tovább.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.14. 18:48:00

@Waka: Jó estét!
Hol szereztél salotta hagymát? Én még nem láttam Mo-on.

Pinka-Panka 2014.03.14. 18:57:30

@Waka: Jó munkát neked! Azért sokat haladtál, ahogy írod.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.14. 18:58:19

@Andrass9: Hát van. Nem mondtam? Hétfőn küldök.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.14. 19:20:31

@Waka: Kösz, de ne küldj - most van magoncom 5 darab. Még egy évet kibírok nélküle :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.14. 19:22:51

@Andrass9: Van még vagy fél kiló, már így is elég sokat vetettem.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.14. 20:27:34

@Andrass9:

Pedig a mogyoró hagymának több változatával is lehet találkozni őstermelői piacon, legalább is nálunk.

vörösbor(de)minőségi 2014.03.14. 20:52:09

tropea hagymát ismeri valamék dolgos legény? :))

megyek megnéz salotta mijez....

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.14. 21:16:51

@vörösbor(de)minőségi:

Nem ismerem, csak a kinézetét, de őkelme egy
földrajzi védjeggyel ellátott olasz hagyma, mint pl. a tokaji aszú lenne, ha ...

A vöröshagymára is rá lehet fogni, hogy makói, de
ténylegesen megkülönböztetni egyik vöröshagymát a másiktól az elnevezése alapján nem igen lehet.

Nekem a szárán fenn fialó hagyma volt eddig a legkülönlegesebb fajta, sajnos valahol elveszett az évek során. A szár tetején volt több apró hagyma, kb. akkora, mint a gyöngyhagyma. Most csokros fajta van, január 1-től december 31-ig szedhető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.14. 21:38:45

@látjátok feleim szümtükkel: Mifelénk nincs salotta hagyma a piacokon.
Nekem meg olyan fokhagymám van, ami szintént a virág helyén hoz rengeteg minihagymát. Bulbili-nek hívja az amerikai barátom, akitól kaptam. Tavaly előtt televetettem egy ágyást a bulbilikkel, kikeltek, de alig találtam a földben hagymákat. Idén meg újra kibújt - a spenót között, így biztos fokhagyma, különben Babette reklamálna, hogy hagymát spenótba ... :) Az egész ágyás tele van.

vörösbor(de)minőségi 2014.03.14. 21:51:19

@látjátok feleim szümtükkel: ha most azt mondod,hogy csak szűzlányok locsolhatják éjfél után 10 perccel-féllábon? akkor eldobom ami a kezemben van :)))))

ez a tropea hagyma valóban különleges annyiban mindenképpen,hogy aki nem birja valamiért a hagymát ámde szereti-az ezt is eheti bátran,nem fog 2 napig "emlékezni"rá.
jóval drágább a normál hagymáknál-ez tény de az is,hogy valami selymesség és lágyság jellemzi.
zamatos finom hagyma olyan....na most akkor csak ugy pár katonát állva a konyhapultnál elkészítünk és megízleljük.
néha jól esik ha nem csíp a hagyma.

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.14. 22:12:16

@vörösbor(de)minőségi:
Nekem apró halványlila sonkának nevezhető hagymám van, de fele akkora sincs méretre. Nos ennek is egy enyhe, édeskés íze van ( szerintem egy salotta változat ), de ezt sok éve lehet kapni piacon, és ehhez hasonló színű kerek változatot is. Héjába főtt krumplihoz nagyon jó.
Egyebekben az a pár katonát a pultnál állva elkészítünk érdekelne részleteiben.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.14. 22:14:29

@Andrass9:

Ilyet régebben láttam, talán valamikor volt nekünk is, de mi csak az elmúlt két évben kezdtünk sok fokhagymát enni, ezért valahol útközben lemaradt. Most metélő kínai fokhagymám van, nem is annyira a leveléért, hanem a virágjáért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.15. 08:52:26

@látjátok feleim szümtükkel: Metélőfokhagyma itt is van egy nagyobb bokornyi már vagy tíz éve. Nem győzöm lesarabolni a virágát, mert szórná a magját mindenfelé :) Ez mondjuk gond a snidlinggel is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.15. 08:58:39

@vörösbor(de)minőségi: Hasonló jellegű (enyhe, szinte selymes íz, nincs szaga, nem csíp) hagyma van a Fény piacon is. Sokat vesszük salátákba. Tiszta fehér, néha nagyra is megnő. CSodás hagymarózsát lehet belőle sütni:
Lehámozod, lekupakolod a gyökérrészt, majd éles késsel bevágod a csúcsától majdnem a gyökeréig, hogy azért egyben maradjon legalább 8 de inkább 16 részre. Szétnyomod a gerezdeket, a leveleket is, sózod és megszórod liszttel. A végén egy sűrű palacsintatésztába mártod és magasfalú keskeny (amibe azért befér a kinyitott hagyma) fazékban olajban kisütöd. Vengégek körülülik és boldogan csipegetik a ropogós leveleket.
Jó, tudom, ezek nem levelek, de akkoris ...

susztertangó 2014.03.15. 09:45:06

A hetvenes években a Várban volt egy vendéglő a Régi Országház. Volt egy pincéje, ahol gyalult asztalok és padok meg gyertyák voltak és folyó bor meg hagymás zsíroskenyér. Meg cigifüst.Rendszeresen jártunk oda és a hagymát itthon is ettem minden formában. Aztán egyszecsak úgy ment el a hagyma, mintha nem is találkozott volna gyomorsavval és évekig nem ettem semmit, ami hagymás. Majd jött a felmentő sereg hős lovag Bil a Git . Most már vagy 25 éve nem kell semmi, csak hagyma és probléma egy szál se. Mi a fenétől volt és mi a fenétől múlt el a hagyma iszony? Nem értem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.03.15. 15:02:48

@vörösbor(de)minőségi: Ez a cipolla di tropea úgy néz ki, mint valami nyeszlett sonkahagyma, gondolom ízre is hasonló lehet. A salottát sokan keverik vagy hamisítják a sonkahagymával, ami a sonkára emlékeztető színe okán kapta a nevét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.15. 15:27:54

@susztertangó: Lehet, hogy felnőtté váltál? :)
Jó volt a Régi Országház, ott dolgoztam mellett anno, néha ettem is azt a zsíroskenyeret hosszú munkanap után.

susztertangó 2014.03.15. 17:55:25

@Andrass9: Barátnőm szerint ez teljesen lehetetlen :-)).Amikor ott jártál volt még éneklés a pincében?

vörösbor(de)minőségi 2014.03.15. 20:47:05

@látjátok feleim szümtükkel: igen most igy olvasva- van egy enyhe erotikus libbenet a fogalmazásban.
ennek a lebutított változata ami a szóban forgott....nos ez is okozott némi élvezetet-ellentétben a nemi élvezettel amit a szemfüles olvasó sejteni vélt-teljes joggal :))

vörösbor(de)minőségi 2014.03.15. 20:50:22

@Waka: hátja...mondjuk annyira nem is mondanám nyeszlettnek,de ha a mesebeli hagymára gondolunk közben? akkor nyeszlett.

csukott szemmel nem látjuk eme kis testi hibáját-és csak a finomságára koncentrálva elnézzük neki...
amugy nem egy nagy szám-de asszem igen jó a marketingje nekije....oszt ezé ez a nagy felhajtás.

vörösbor(de)minőségi 2014.03.15. 20:54:05

@susztertangó: törzshelyünk volt.
ha azok a kövek tudnának mesélni....

és az a sok lépcső különösen felfelé-okozott esetenként koordinációs problémákat...
jelenleg sok éve zárva,amugy a felső rész étteremként működött egy hangulatos belső udvarral ami gyakorlatilag a kerthelyisége volt,a zárt étterem meg a kissé elegánsabb-annak ellenére,hogy kockásabroszos volt(ha jól emlékszem)
de nekünk a pince-az volt AZ ORSZÁGHÁZ...

susztertangó 2014.03.15. 22:29:31

@vörösbor(de)minőségi: Volt még éneklés?:-)) // Mintha Siklóst is emlegetted volna.

vörösbor(de)minőségi 2014.03.16. 02:39:59

@susztertangó: éneklés?ha azt annak lehetett nevezni?volt ám.cigi hagyma bor-és ennek keveréke enyhe dohos átható szaggal ez beépülve bőrünkbe hajunkba ruhánkba-boldog idők voltak,remek társaság,semmi gondunk nem volt.
Siklós?anyai vonalon nagyszülők élettere,és gyermekkorom legszebb évei ott.
szivet melengető még most is,még akkor is ha már ez a Siklós nem az a Siklós.remek hely remek emberekkel,és ez a vidék-szeretet szerintem mélyen a gyerekkorban alapozódott alaposan:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.16. 07:57:01

@vörösbor(de)minőségi:

Nem az a huncut....
Egyebekben arra gondoltam, hogy az a katona szalonnával, kolbásszal, zsirral, netán valami túrókrémmel-körözöttel készült-é?

susztertangó 2014.03.16. 21:35:25

@vörösbor(de)minőségi: Bocs, lehet, hogy már kérdeztem: mindez mikor volt ?Mikortól meddig? És melyik részen?

vörösbor(de)minőségi 2014.03.18. 11:02:23

@susztertangó: a siklósi élmények? vagy az országház borozó?
előbbi a szabadság utca,de az állomáshoz közelebbi része mert az egy hosszú utca.a vasuti sorompó kábé onnan 300-400 méter.de nem csak erre korlátozódott,hanem beremendi, villányi,máriagyűdi,harkányi,pécsi kalandok sokasága mert nagyapa fuvaros volt én akkortájt még 5éves se.60as évek eleje.még igy írni is jóleső róla:)

vörösbor(de)minőségi 2014.03.18. 11:07:39

@látjátok feleim szümtükkel: igy ebben a sorrendben
:))
na jó az uccso nem volt nna

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.18. 11:30:47

@vörösbor(de)minőségi:

A legjobb katona szerintem a héjában főtt krumpli beleforgatva olvadt zsírba, és a halványlila, nem csípős hagymával, meg jó fajta kenyérrel befalva.:)

Ennek a majdnem orosz krémtortának apropóján jól eljutottunk a hagymáig.:) De! Valamelyik este egy angliában élő francia séf a paprikán sütögetett az óhazájában, és mutatott egy csudás hagymatortát. Remélem Andrass9 látta, és megpróbálja leutánozni.:) Igaz, ez nem édes torta volt.
Ez a fickó bemutatta a francia piacot, a hagymákat is, és ott láttam kb. 10-20 centis sonkahagymát. Szóval van még mit tanulnunk hagymaügyileg is ( nem csak a katonázás terén ).:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.03.18. 12:05:25

@látjátok feleim szümtükkel: Pünktlich azt az adást nem láttam, pedig roppantul szeretem Raymond Blanc-nak ezt a sorozatát. Először is nincs közben reklám!!!!!
Továbbá fantasztikus az a szerete, ahogy az ételekkel és az emberekkel foglalkozik. Ugye a jó kajáiról már szó sem essen. Ilyen sós torta/pite kategóriában egy pitében sült felfújt rémlik, ami nagyon megfogta a fantáziámat. Majd megkeresem a weblapját, ahol ezek a recipék vannak.

susztertangó 2014.03.18. 12:18:09

@vörösbor(de)minőségi: Nekem a Vértanúk utcája az igazi, a József utcához közel, szintén anyai Nagyi. És az ötvenes évek, a helyi srácokkal való "bandázás"..aztán lámpagyujtásra nekem itthon légy!A venyige és csutaszár tűz füstje, a belső szoba (helyi) eleganciája, az éjszaka hangjai, vonattfütty a mozdony dohogása, csak annyit mondok megint: hajjaj!

látjátok feleim szümtükkel 2014.03.18. 12:34:02

@susztertangó:
Aktualisan azt kellett volna mondanod, hogy hajjma.:)

vörösbor(de)minőségi 2014.03.18. 15:39:08

@susztertangó: sőőőt hmmmmmmm is...amennyiben nagyot ugrunk az időben és máris 17körül egy izmos de még szőrtelen mellkasnak simulva mindez ropogós fehér ingben... első csókok a setét utcán.

de persze maradhatunk a hajjaj...nál:))))
lefed az is majdnem mindent:)))

vörösbor(de)minőségi 2014.03.18. 15:41:42

@látjátok feleim szümtükkel: pórul jártam a minap...elfelejtettem a főtt krumpli az nagyon hamar romlik-hiába volt hűtőben.gnocchit szerettem volna késziteni a kedv is megvolt az idő is...de nem megromlott??
na igy tegyen el az ember maradékot..

susztertangó 2014.03.18. 17:17:05

@vörösbor(de)minőségi: Kimentem a hűtőhöz ellenőrizni a szombaton főtt krumplit, kettőt bekaptam tényleg sótlan volt.:-))Csak az első.

2014.03.18. 20:11:43

Hát nem tudom. Örülök, hogy sikerült. Én még sohasem próbáltam egyedül ilyet.

A krémmel nem foglalkoznék, de számomra ez A piskóta EZ:

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20706165-c637aac2/user

Feleségem készíti. Most tekintsünk el a formájától és a vágás-összeállítás módjától, de akkor is, EZ piskóta tészta. Sárga. Tartalmas. Levegősen könnyű. Nem esik össze egy mikrométert sem.
Ugyanaz a 6-6-6-os arány, tehát jófelé mész, jófelé vezet Babette_.

Csak a fehérje van géppel felverve.
HIDEG sütőben indul... nagy titok, ne adjátok tovább, egy nagyon öreg nénitől tanultuk. A képen látható tészta induláskor csak egy vékony kenés, a hideg sütőben, ahhoz képest nézzétek a vastagságot.