Hogy az "é" betűt miért hagyták le minden alkalommal ...
A spenótot valamiért a kisgyerekek nem szeretik. Tán, mert a szüleik mindenáron beléjük akarják tölcsérezni? Én se voltam gyerekkoromban spenótrajongó, Popeye ide vagy oda.
Mostanára viszont nagyonis megkedveltem - különösen, ha sajátból fõzhetem. Gyerekeim is felnõttek - képesek egy 4 literes fazekat kiüríteni seperc alatt!
Feleségem megrendelte, hogy fõzzek egy KIS spenótot. A kerti spenót még csak a szikleveleket mutatja, abból nem lehet, bár az valóban kicsi lenne. Az utolsó csodahüttõs saját spenótot elhasználtam nemrég pestonak. Marad hát a jól bevált Iglo mirelit. Ennyiért megtermelni sem tudom, nemhogy konyhakészre hozni! Mivel ezt most posztolni akarom, gyorsan össze is szedtem az összetevõket.
- 40 dkg mirelit spenót (régen 50 dekás volt a zacskó)
- 1/2 liter tej
- 1 kis vereshagyma fele
- 2 girizd fokhagyma
- 3 deka vaj
- 1 ek liszt
- 3 deka saját zsemlemorzsa
- só, frissen õrölt bors
Két okból is a prézlit választottam a kenyérszelet helyett. Egyrészt nem kell az apróra morzsolással bíbelõdni, másrészt errõl tudom, hogy tényleg zsemlébõl van nomeg a mennyiséget is egyszerûbb szabályozni.
A vajon megpirítottam az igen apró kockákra vagdosott hagymát. Beleszórtam a lisztet, mert én mindig gyenge rántással készítem a spenótot. Amikor már szép aranysárga lett, utánadobtam a késsel zúzott fokhagymát is. Pár pillanatig kevertem, hogy az aromák belengjék a konyhát, majd felöntöttem 2 dl hideg tejjel és jól elkevertem. Közben a fagyasztott spenótot a mikróban kiolvasztottam, így már tehettem is bele a lábosba. Elkevertem, majd annyi tejjel öntöttem fel, amivel kicsit hígabb püré állagot kaptam (összesen kb fél liter tej volt). Beleborítottam a prézli felét és botmixerrel átdolgoztam az egészet. Nem is kellett bele több prézli, pont kellemes halmazállapotú lett. Kicsit sóztam és borsoztam, mert a húslevesem elsóztam :)
Tükörtojást sütött hozzá a feleségem, de szemeket csinált, szembogár helyett - 2 borsszemet tett minden sárgájára. Ez utóbbi ihletett a nyitóképre.
Sokkal ízesebb lett prézlivel, mint kenyérrel. Valamiért a kenyérrel készült spenótban mindig érzek lisztet, ebben meg nem volt. Csak a zöld íz!
Amúgy tényleg kicsi lett. Megettük ketten egy ülésre, és még jól sem laktunk.