Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Nálunk nem tűnnek el :( Itt ricsajoznak egész évben. Most néztem, ho... (2021.09.19. 10:15) Minek nevezzelek?
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (53) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsir (4) kacsazsír (55) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (63) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kandírozott narancshéj

2014.02.23. 07:00 Andrass9

Fél évszázados hagyomány családunkban a kandírozott narancshéj készítése. Általában akkor jön ránk a készítés ingere, amikor megjelenik a vastaghéjú görög narancs a piacon. Millió recept van rá könyvben, weben, szomszédtól. Mint a magyar közgazdaságban, itt is vannak ortodox és unortodox módszerek hívõi. Én nagyon sokat kipróbáltam közülük, de továbbra is ez viszi a pálmát.

Elég idõigényes mind az elõkészítése, mind a megfõzése.

Kell hozzá:

  • Vastag narancshéj vékonyra szelve a fehér részével együtt (nem, én nem szedem le a fehéret)
  • Ugyanolyan súlyú cukor
  • víz (sok kicsi, de friss)
  • 2 adag türelem

Mivel ilyen bonyolult összetevõket nem tudok képen bemutatni, inkább mesélek.

Amikor az elsõ két ilyen vastaghéjú narancsot megeszed, akkor egy kb 2 literes edénybe aprítsd bele a héját és öntsd fel hideg vízzel.

09.jpg

A vizet naponta legalább egyszer, de inkább kétszer cseréld le. Ha menet közben újabb narancsokat eszel, annak a héját is szeld vékony csíkokra és add az áztatóvízhez. 4-5 nap múltán már ne adj hozzá újabb szeleteket, azt tedd egy mûanyag zacskóban a hûtõbe a következõ adaghoz. Még legalább 3 napig cserélgesd a vizet. Amikor már unod (és az áztatóvíz tetején nincs narancsolaj), akkor kezdõdhet a fõzés.

Csak akkor fogj neki, ha az elkövetkezõ három-négy órában tíz percenként a sparhelt felé tudsz menni kicsit!

Végy egy akkora edényt, amiben kényelmesen meg tudod kavargatni az adott mennyiségû héjakat. Öntsd le az utolsó áztatóvizet, tedd a lábasba és annyi friss vízzel töltsd fel, amennyi szépen ellepi.

10.jpg

Forrald fel a vizet és kezd el lassú lángon rotyogtatni. Javaslom a nem tökéletesen záró födõ használatát, ennek késõbb is lesz gyorsító szerepe.

11.jpg

Én kb 30 percig (a második eresztést már két órán át) fõztem (egyes alkotók szerint 5 perc is elegendõ), amikor mindegyik narancshéj már lesûlyedt a lábas fenekére. Ekkor leöntöttem a forró vizet és jéghiteg vízzel lehûtöttem a darabkákat. A kihûtött héjakat megmértem (persze víz nélkül). Az én esetemben ez 26 deka volt. Az elsõ kísérlet mindig kis adagból készül, mert mi van, ha elrontom (gyakran!).

12.jpg

Körülbelül ugyanennyi cukrot adok hozzá, mostmár a fõzõ lábosában.

13.jpg

Annyi vízzel felöntöm, ami kényelmesen beborítja a narancshéjat, és kezdetét veszi a végtelennek tûnõ fõzõcskézés. Forrald fel, és rendesen bugyborékoló forrásra állíts be a lángot, az edény lefedve.

14.jpg

Ezután állíts be valamilyen konyhai vekkert 10 percre, hogy ne feledkezz meg róla. Tíz perc múlva kavargasd meg. Nagy változást nem fogsz látni. A fedõ garantálja, hogy ennyi idõ alatt nem forr el a víz a szirupból!

15.jpg

A vekker állítása továbbra is szükséges, különösen, ha nem tartózkodsz a konyhában! Nekem van a számítógépemen is vekker alkalmazás, ilyenkor azt húzom fel :) Egy óra múlva már láthatóan csökkent a víz mennyiség a szirupban. Kicsit buborékozott is már, viszont nem láttam elég üvegesnek, adtam hát hozzá egy deci vizet és 2 kanál cukrot.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

További gyakori kevergetés, és kb 30 perc múlva a narancshéjak vonzó, enyhén üveges színûre változtak. Ekkor viszont már kiköltöztem a konyhába, és percenként újra kavartam a lábast. Az edény folyamatosan lefedtem, és a fedõre lecsapódott vizet kiöntöttem. Ezzel elértem, hogy az a héj is forró marad (és párologtatta a vizet), amelyik már nem ért bele a cukorszirupba. A víz szép lassan eltûnik a szirupból és a narancshéjból is.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Ezt mindaddig folytattam, amíg a keverõkanálon a szirup ki nem csapódott cukorként (vagyis már nem volt benne víz).

24.jpg

Ekkor már fedõ nélkül szinte állandóan kavargattam, amíg egyszerre csak az edényben is kicsapódott a cukor.

25.jpg

Még egy percig kavartam, amíg már sehol nem láttam folyadékot az edényben. Úgy döntöttem, kész is van, mielõtt a cukor elkezd karamellizálódni.

26.jpg 27.jpg

Az egészet kiszórtam egy rácsra kihülni. Egy darabig azért kinnhagyom száradni, bár azt hiszem sikerült az összes vizet kidolgoznom belõle.

28.jpg

Amikor megszáradt, egy befõttesüvegben várja a sorsát. Már elég sok hiányzik az üvegből, ezért elkezdtem megfőzni a második adagot és beáztatni a harmadikat.

25 komment

Címkék: narancs cukor

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr975751138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isley 2014.02.23. 12:31:54

Gyerekkoromban anyukám csinált ilyet. Karácsony előtt kérdeztem meg tőle, de már nem emlékezett rá pontosan. Idén majd jól fog jönni, hogy tudom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.23. 12:43:53

@Isley: Ha lágyabbra akarod, akkor figyeld a főzés közben, mikor lesz teljesen üveges. Ekkor szűrd le és forgasd bele kristálycukorba, ott száritsd kicsit. Több nedvesség marad benne, de omlósabb is lesz!

Isley 2014.02.23. 13:17:45

@Andrass9: Köszönöm, feltétlenül kipróbálom.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.23. 14:55:10

szép napot4

sajnos itt mág boruilt, de m,ár nem esik, és az ég alja kezd színesedni.

Én nem érek rá ennyit vacakolni a narancs héjával, hanem egyszerűen jól megmosom a narancsot, majd miután meghámoztam, a héjat összedarabolom apró kockára, és vízben megfőzőm. Amikor puha, akkor cukrot teszek rá, és jó sűrűre beforralom, egy-két nap után már egészen sűrűre párolog, de általában ezt nem éri meg, mert elfogy. Amennyiben nem fogy el, annyira beszárad, hogy sokáig tárolható, mert a cukor megkristályosdik rajta. Sajnos már nem nagyon tesz jót az ilyen édesség, ezért ritka jelenség a konyhában.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.23. 15:40:13

@látjátok feleim szümtükkel: Jónapokat!
Nekünk legalább annyi kell, amennyi a téli gyümölcskenyérbe megy. Önmagában csak frissen fogy - de akkor nagyon gyorsan!

Kaptál tőlem emilt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.23. 15:41:24

@látjátok feleim szümtükkel: A jóidő eddig kitartott - minden a földbe került, ami jött :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.23. 15:56:01

@Andrass9:
Igen, de nem emilt, emiliának néz ki.:)
Nekem van egy két méteres sorban borsó vetve, az bújkál, a spenót nő, a fodros kel szép, de a föld most nagyon vizes, sok eső esett az éjjel, megint nem lehet vetni semmit, mert nem tudjuk megrotálni, de azt meg muszáj lenne, mivel nagyon megtapostuk a faültetéskor a kertet.
Elkiabáltam, mert már megint esik.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.23. 16:06:27

@látjátok feleim szümtükkel: Ma még nem jártam lenn a veteményesben, mert a palántákkal voltam elfoglalva. Nekem kinn vann valami saláta, amit nég novemberben vetettem. Ki kéne jönnie a spenótnak, borsónak is, bár csak 3 hete vetettem őket. Szép a novemberben eldugdosott fokhagymám is.
A föld vizes az elmúlt napok miatt - bár már vetném a füvet az almafák alatt. ott 2-3 évente újra kell vetni, nagyon árnyékos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.23. 16:17:12

@látjátok feleim szümtükkel: Emiliát visszaküldheted :)
Lementem megnézni, hogy áll a vetemény. Spenót sziklevelek kinn vannak. Borsó imitt-amott feldugta a fejét. A paradicsomágyásokat vastag moha takarja (ősszel mélyszántott földön van a moha, hogy a franc essen bele).
Primula, téltemető teljes szépségében virágzik. Hóvirág lassan elvirágzik, viszont a tőzike nagyon szépen bimbammozik a fejecskéjével. Kék és sárga krókusz mezők borítják a kert egy részét.
Nagyjából ez a helyzetjelentés.

medvedr 2014.02.23. 17:14:00

Anyukám csinált ilyet, nagyon szerettem. Valahogy nem készíteném el, ezt csak úgy tudom elképzelni, ahogy Ő csinálta. Szamos csokis narancshéjat szoktam venni helyette, finom, de elég drága. Amúgy meg bóti narncshéjat Contreauban való áztatással javítom fel, aztán az mehet a sütibe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.23. 18:34:55

@medvedr: Talán az egyetlen tömény, amit szeret a feleségem. Ezt szoktam neki hozni a duty free-ből. Biztos lenyelne keresztbe, ha erre használnám :) Pedig nagyon jól hangzik!!!

medvedr 2014.02.23. 20:08:26

@Andrass9: Már lehet kapni bárhol, de onnan az igazi. Megyek Nizzaba márciusban tuti hozni fogok onnan, az talán még igazibb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.23. 20:16:11

@medvedr: Az szuper, mert végülis csak ott készítik :)
A legjobb Margarita koktélt is azzal kell "felütni".

medvedr 2014.02.24. 16:13:11

@Andrass9: Meg kávét feljavítani milyen jó vele!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.24. 18:53:24

Szép estét!
Csak beugrottam, két napja nyomom az ágyat, lázas, vírusos, köhögős, torokfájós nyavalyám van.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.24. 19:26:54

@Waka:

A fenébe, ráéreztem, akkora a csend.
Napi ajánlatom: kalapkúra.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.24. 20:09:38

Ami azt illeti, nem túl nagy a tolongás.Kénytelen vagyok egyedül inni a mézes hársfa teát.:)

medvedr 2014.02.24. 21:27:48

@Andrass9: Próbáld ki koffeinmentessel!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.24. 21:43:54

@Waka: @látjátok feleim szümtükkel: Erre a mostani vírusra nem javallott a kalapkúra. Sajnos túl sok a szövődmény.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.24. 21:48:01

@látjátok feleim szümtükkel: Vettem 10 deka Himalája darjeeling teát. Fantasztikus illata volt. A kertésznek főztem egy kannával és volt hozzá erdei méz meg citrom - ha kér. Nem kért :)

susztertangó 2014.02.25. 06:04:48

@Andrass9: Talán,ha rummal próbálod....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.25. 23:06:55

@susztertangó: Tudtam, hogy rád mindíg számíthatok :)
süti beállítások módosítása