Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Fonott szûzpecsenye

2014.02.17. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt: pizzaszeletvágó

Történt pedig, hogy feleségem különféle apró-cseprõ dolgokért elzavart a "közeli" multiba, ráadásul vasárnap. Nem akartam én húst venni, dehogy akartam.

Azonban emelje fel a kezét az összes blog olvasó társam, aki járt már úgy, hogy megvette, amit meg kellett, azt is, amire nem volt felhatalmazása, és utána egész úton hazafelé azon gondolkodott, hogyan is indokolja ezt meg otthon: Miért is kellett pont azt, pont akkor, pont ott és fõleg pont annyiért megvenni. Köszönöm, tegye le a kezét mindenki!

A végzet ellen nem tehetünk semmit, a kísértés már ott vigyorgott rám, a húspult mögött, kedves hentes ismerõsöm formájában, így nem adatott meg az esély, hogy fejemet mereven félre fordítva osonjak el a hús halmok elõtt. Igaz a "srác" jóval fiatalabb nálam, engem következetesen bácsinak szólít. (a fene a pofáját) Ellenben vágtunk már együtt disznót, töltöttünk már kolbászt, disznósajtot többször is, és az ilyesmi összehozza az embereket. Persze nem elõször találkoztunk ebben a helyzetben, így már szokásosnak is mondható, amit eljátszunk ilyenkor. Azt hiszem, könnyen megértitek, hogy amikor ott állnak az eladók ketten, hárman a pult mögött, nem kérdezhetek rá, hogy "friss az oldalas?". Mit is válaszolhatna erre, kollégái és esetleges egyéb vevõk füle hallatára, nyilván azt, hogy "friss". Kirúgják, ha lebeszéli a vevõt, nem ad el mindent a pultról! Ezért kialakult köztünk egy jelnyelv, a hentes egy néma gesztussal jelzi felém, ha valamibõl ne vigyek. Mindegy mit mond, ha jelez közben, akkor tudom, hogy ne azt vigyem, ha kedves az életem. Pár tétel ilyen forma "átnézése" után, végül maradt a szép és friss szûzpecsenye.

Ez lett belõle. Fonott szûzpecsenye fûszeres paradicsom mártásban.

01.JPG

Szép darab szûzikék voltak, egyenként 50-60 dkg közöttiek. Mivel csak kettõnknek készült, ezért egyetlen darabot használtam fel. Igen ám, de hogy lesz ebbõl két adag? A cél érdekében középen hosszában elfeleztem a húst, majd ezt vágtam tovább, a képen látható módon, hármas fonásra alkalmas csíkokra, vastagabb végénél egyben hagyva.

02.JPG 03.JPG 04.JPG

A húst fûszereztem a szokásos só, bors párossal, majd összefontam, végét fogpiszkólóval rögzítettem.

Ezen a ponton két irányban folytatódott a fûszerezés, feleségem imádja a rozmaringot, én kicsit óvatosabban szeretem. Így az egyik pecsenyébe a fonatok közé rozmaringot dugdostam, a másikba füstölt szalonnát.

05.JPG 06.JPG 07.JPG

A paradicsom mártást fel lehet készíteni a hússal való foglalatosság elõtt is, pont annyi fõzés kell neki, amíg a hússal bajlódunk.

Vöröshagymát nagyon apróra vágtam. Hozzá néhány gerezd fokhagymát is. Serpenyõben kacsazsíron kicsit megfonnyasztottam a vöröshagymát, a végén beledobtam a fokhagymát, sóztam, pár másodperc után hozzáöntöttem a házi paradicsomlevet. A mártást friss fûszer hiányában, szárított oreganóval és szárított bazsalikommal fûszereztem. Mennyiségek a képeken láthatóak. Valahogy került bele egy kevés szárított erõspaprika is. Kis lángon pötyögtetve pároltam, hogy oldódjanak a szárított aromák. Természetesen ez a fajta fûszerezés nem kötelezõ, ezen a ponton szabadjára lehet engedni a fantáziát. Várom is, van-e a blogkocsma olvasóinak egyéb jó ötlete, variációja. Egy biztos, ezzel a fûszerezéssel nagyon jó lett.

08.JPG 09.JPG

Visszatérve a húshoz, szintén kacsazsírban, forrón, hirtelen sütöttem a fonatokat. Oldalanként 2-3 perc alatt kérget és szép színt kaptak. Ezután jénaiba tettem, ráöntöttem a szaftját és a paradicsommártást. Sütõben 8-10 percet töltött 180-200 fokon. Ahogy szoktam, most is elmondom: mindenkinek más a sütõje, se a hõfokra, se az idõre nem vállalok garanciát. Csak arra ügyeljen, aki készíti, hogy kívül kérges, belül szaftos legyen a hús. Mivel disznóhús, ne legyen véres-rózsaszín! Disznóhoz "nem illik". A "már éppen nem színes" állapot a tökéletes. A szûzpecsenyének ez a titka. Hülyebiztos hús, mégis könnyen el lehet rontani, ha sokáig szárad a sütõben vagy a serpenyõben, vagy ha nincs jól körbesütve.

10.JPG 11.JPG
12.JPG 13.JPG

Sütõbõl kivéve forrón tálaltam. Legjobb hozzá egy semleges krumpli köret. (Másnap reggel a kevéske maradékot pirítós kenyérrel fogyasztottam, a mártást rákenve, a húst rádarabolva.)

14.JPG

Tudom, hogy volt már a blogkocsma történetében fonással készült szûzpecsenye recept. Arra most határozottan emlékszem, hogy Waka posztolta. Ez egy kicsit más, ezért döntöttem úgy, hogy mégis megosztom a kocsmanéppel. Ajánlom egy gyors ebédnek vagy vacsorának. Akár nagyobb társaságnak is, mert gyorsan készül, jól adagolható, és dekoratív, ha szebben tálaljátok, mint én.

64 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr775814460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.17. 11:03:52

Szép kivitelezés! Annak a késnek nagyon rokonszenves a nyele :)
Sajnos az én izlésemnek a paradicsomban főtt sült hús nemigen felel meg, de mások biztos szeretik.
Bezzeg, ha tejszínes lenne ... :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.17. 13:20:08

@Andrass9:

Na ezért nem kapsz az én spenótos tésztámból. Túlteng benne a vaj.:)

Azért nem rossz ez a paradicsomban sült husi, sőt, ha közelebb lenne, befizetnék egy adagra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.17. 13:24:53

@látjátok feleim szümtükkel: Nem kritizáltam a húst, csak nem az én izlésem. Megeszem, ha a tányéromon van.
Miért is nem kapok a spenótos tésztádból? Csak, mert nem tejszínes, hanem vajas??? :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.17. 13:33:45

@Andrass9:

Azért, mert olyan finom lett, hogy megeszem én magam. Mind.

medvedr 2014.02.17. 15:31:08

Durvára őrölt bors kérget még el tudok képzelni rá , de így is nagyon finom lehet.

2014.02.17. 19:40:38

@Andrass9: Nem, nem, semmiképpen sem főtt a paradicsomban a sült hús. Nem az a technika!
Nagy lángon körbesült. Namost ez még belül véres. Két eset van, hagyom a serpenyőben kis lángon még egy darabig, vagy beteszem a szigorúan előmelegített a sütőbe. Ezt kizárólag azzal a céllal, hogy a belseje is elkészüljön.
Hogy ezen van-e még mártás, vagy nincs, avagy milyen mártással van a sütőben, az nem jelenti, hogy a mártással együtt főne.
Az a pár perc nem elég arra, valamiféle paradicsomos főtthús váljék belőle, mint mondjuk egy töltöttpaprika töltelék, ha nem jutott már neki paprika.
Technikailag inkább az igazi olasz paradicsomos húsgombócra emlékeztet, ahol a húsgolyók külön sülnek, majd utólag rövid ideig érintkeznek a paradicsomszósszal, és hamm, már be is kapjuk.
Csak egy kicsit összebarátkozik a hús a szósszal és már kész is. A paradicsom itt a fűszerek, ízek vivőanyaga.

@látjátok feleim szümtükkel: köszönöm.

@medvedr: köszönöm. Igen, lehet fűszerekkel kérgesíteni bár nehezebb a fonott felszín miatt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.17. 19:53:04

Szép estét!
Látom, ez a fonott hús más fantáziáját is megmozgatta.
@pizzaszeletvágó: Éppen ez a paradicsomos húsgombóc jár a fejemben, majd referálok róla.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.17. 20:00:06

húdeszimpi
ez a fonás mi pluszt ad az ízéhez? vagy csak a forma miatt?

2014.02.17. 20:17:18

@Babette_: ez egy nagyon érdekes kérdés. Alapvetően a forma, a szokatlan formája miatt fonjuk. Megpróbálom megfogni a problémát.
Alapvetően lehet teljesen egyben sütni, ilyenkor a sült felszínhez képest több a belseje, lehet szűzérméket sütni, ekkor pont fordítva, több a sült rész aránya, ez pedig valahol a kettő között van. Ha így nézem, lehet különbség az ízben is, de semmiképpen nem jelentős. Másrészt ez a közé dugdosós módszer, ahogy a füstölt szalonnával és a rozmaringgal bántam, tágabb teret ad a fantáziának, ez pedig nyilvánvalóan befolyásolja az ízt.

Szigorúan tudományos alapon. Mint itt:

www.youtube.com/watch?v=tu-cWQ5po9M

:)))

2014.02.17. 20:39:49

@Waka: kíváncsian várjuk

2014.02.17. 21:17:59

@Waka: persze, olvastam. Én először tévében láttam ezt a fonást, már meg nem mondom hol, mert sok évvel ezelőtt volt. Másodjára itt köszönt vissza a posztodban. (szoktam visszafele olvasni) Azután gondoltam, hogy ideje megcsinálnom az én verziómat.
Ez most decemberben készült valamikor, nem volt kedvem kint grillezni, maradt a serpenyő+sütő lehetőség.
Én írtam Andrásnak, hogy linkelje össze a tiedet az enyémmel, éppen azért, hogy követhető legyen a szál.

Topy 2014.02.17. 21:24:54

@Babette_: mutatós, több a sült rész

én pulykamellet szoktam hosszú csíkokra vágni és összefonni, negyedik szálnak szép hosszú bacon szeleteket használok

Topy 2014.02.17. 21:35:37

mi van Pinka-Pankával? hosszú posztok óta nem volt kocsmázni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.17. 21:39:10

@pizzaszeletvágó: 8-10 perc a szószban. A csirkemell is megfő ennyi idő alatt. Talán pont ezért nem lelkesedem az olasz paradicsomos húsgombócért sem. Ez ne értékeld támadásként! Elfuserált izlésem van, és nem szeretem így. Pedig a töltöttpaprikából elég sok kilókat tudok megenni. A fene érti ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.17. 21:40:15

@Topy: Időnként eltűnik. Gondolom, olyankor sok a munka, nem ér rá csevegni. Ha meg van egy kis lazítás, rögtön itt terem. Tündéri figura, én nagyon szeretem a stílusát!

2014.02.17. 21:52:55

@Andrass9: semmi gond, te inkább italként tekintesz a paradicsomra, én ételként :))))

Megfő, de nem összefő. Szép ez a magyar nyelv az igekötőivel! ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.17. 22:07:50

@pizzaszeletvágó: Majdnem jól látod.
Rengeteget iszom, sokat eszem, ritkán főzök vele - csak, ha olyan a recept és tetszik.
Persze spagetti és üzletfelei nálam is szeretik :)

2014.02.17. 22:13:50

@Topy: a pulyka nem a kedvencem, de nyilván a technika hasonló. Jó ez a dolog, szépen mutat, az is számít. Ja, úgy könnyű, ha valaki 4-es fonást is tud! Én csak hármasat. ;)
Be kell iratkozzak egy makramé tanfolyamra! :)))

@Andrass9: egyébként értem a dolgot, illetve elfogadom, mert a családban is van olyan, aki megeszi, de nem különösen szereti a paradicsomban lévő húsokat, inkább kerüli, ha lehet.

susztertangó 2014.02.17. 22:13:51

@Waka:Írtam neked 19:13:34-kor, nem biztos, hogy észrevetted.

2014.02.17. 23:00:52

Fonott szűzpecsenye, Andrass9 módon

Az összefont hús szálai közé nyomkodjunk friss kakukkfű hajtásokat, serpenyőben pirítsuk körbe, majd tegyük sütőbe néhány percre. Ügyeljünk, ki ne száradjon, mert nem védi a szósz.
A szószhoz pirítsunk egy fej apróra vágott hagymát bacon szalonna zsírján, amiből szalonna szeleteket előbb eltávolítjuk. A zsírt pótoljuk kacsazsírral, ha a bótibékön olyan ramaty lenne, hogy nem engedne elég zsírt. Az üveges hagymára dobjunk 15 dkg friss rókagombát. (nem, nem sampiont, nem laskát, nem vargányát) Só, bors. Pirítsuk zsírjára, vegyük vissza a lángot, majd szórjuk meg egy gyerekmaroknyi(!) zöldpetrezselyemmel. Pár másodperc múlva dobjunk bele vajat, majd öntsük fel 2 dl zsíros tejszínnel. Forraljuk be, majd öntsük a pihentetett szűzpecsenyére. A tálaláshoz használjuk fel a sült bacon szeleteket. Köretként frissen gyúrt szélesmetéltet adjunk, ez lehet zöld tészta is. Esetleg rizst. Ha sok időnk van akár zsemlegombócot is, de ekkor több tejszínes gombát készítsünk, hogy a gombócokra is elég jusson.
(nahátakkor)

:)))

jóéjt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.17. 23:11:23

@pizzaszeletvágó: Módosítás:
Ennél a receptnél a rókagombás szószt húslével öntsük fel, nem tejszínnel. A szűzet pedig még véletlenül se tegyük a sütőbe, mert kiszárad(hat). Serpenyőben teljesen készre süthetjük, majd tegyük félre pihenni egy zárt jénaiba, vagy alufóliába.
A körítésnek jó a tészta, de a baconszeleteket én mellőzném, mert erőszakos íze elnyomná a gyenge szüzet. Zsemlegombóc tényleg csak akkor jöhet, ha sok gombaszószt készítünk.

Ezért jó ez a blog! Most (remélem) nem vesztünk össze, de született 3 recept is, amiből válogathattok!

Nahátakkor!!!

2014.02.18. 08:20:55

@Andrass9: látom, nem értetted a finom iróniát. Sebaj. Azt a bizonyos bacon+sampinyon+tejszín kombinációt igyekeztem kifigurázni, amit sok-sok étlapon is fel lehet lelni a szűzpecsenye mellett, és amit én messzire kerülök, még a szagát is.
A többivel vállalom a közösséget: ha már tejszín, akkor gomba, ha már tejszínes gomba, akkor tészta vagy zsemlegombóc köret. Illetve rókagombásan vagy alkalmatos erdei gombával már egész rendeset lehet csinálni. A bacon nem kell. Főleg a baconbe tekert szűz nem, amit olyan sokan "konyhaművészetnek" tartanak.

Az meg világos, hogy ennyi tapasztalattal már csak nem rontjuk el azt a szűzpecsenyét, akárhová tesszük is. Csak nyers ne maradjon, mint amit egyszer egy étteremben hoztak ki ismerősömnek baconbe tekerve. Konkrétan véres volt. ;)
Persze: a pecsenyelevet fel kell használni, de azt a mártással a végén össze lehet rakni. "Összeszűrni a levet", úgymond. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.18. 08:36:27

@pizzaszeletvágó: Értettem én az iróniát, de nehogy véletlenül valaki még megcsinálja - hát adtam egy módosítást :)
Nyersen valóban nem jó.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.18. 08:57:47

most hogy így mondjátok, tejszínnel szimpatikusabb.

2014.02.18. 09:15:48

@Babette_: engem konkrétan a tejszínes hús vinne a sírba, de 100 láb mélyre. :)))
Még esetleg gombával, jól megpirítva, beforralva, jóféle körettel csak-csak. Itt nem valami gombával összefőzött tejszínre gondolok, hanem az osztrákok rókagombás zsemlegombócára, egészben grillezett tarjával, minden nap meg tudnám enni náluk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.18. 16:40:32

@pizzaszeletvágó: Naaa - úgy látom, hogy a tejszín teljesen megölte a témát :)
Nekem tetszene a tejszínes rókagomba, de hol lehet ilyenkor rókagombát kapni? Merthogy fagyasztani állítólag nem lehet - megkeseredik. Ez utóbbit aláírom. Én megpróbáltam, de nem volt vele szerencsém :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.18. 16:46:48

@pizzaszeletvágó: Irónia ide, piszkálódás oda:
A családban lelkesen alkotnak baconbe tekert májat.
Ez nem volna egy rossz étel, ha rendesen készítenék el! Viszont arra számítani, hogy majd a bacon felviszi a májat a sztratoszférába ... igencsak hibás elképzelés. Persze nem rossz, de ... szóval ... na !
Szeretem a májat, szeretem a bacont is. Szabad nekem eldönteni hogyan készítem?

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.18. 17:44:54

@Andrass9:

Szabad, ezért készítsd úgy, hogy beáztatott és lecsepegtetett datolya magját nyomd ki, tegyél a helyére egy kis fűszerezett májdarabot, tekerd be baconba, szúrd át fogpiszkálóval és sütőben süsd amíg a szalonna ropogós$ lesz. Nagyon finom. A máj helyett lehet feta sajtot és dióbelet is dugdosni. A datolya helyett meg lehet aszalt szilvát tömködni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.18. 18:06:17

@látjátok feleim szümtükkel: Tetszik! Ki fogom próbálni :)
A piacon a magos árul friss datolyát - tényleg finomat. Most már csak a feleségemet kéne meggyőzni, hogy az igenis jó ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.18. 18:07:12

@Andrass9: Mielőtt még az aszalt szilvát hoznád előtérbe, azt még nehezebben verem át rajta :)

Pinka-Panka 2014.02.18. 18:19:43

Áldás békesség Mindenkinek!

Nagyon köszönöm, hogy hiányoztam, jól esik:) Mivel kicsit beköszöntött a tavasz, több munkám volt, így kicsit nem érte rá kocsmázni. Vasárnap is családi kirándulás gyerekekkel, kutyástul

Már vettem árvácskát és primulát, kiültetésre vár. Kicsit fáradtabb is vagyok, de ragyogok és vagyok:) Köszönöm.

A fonott hús érdekes, szeretem a szűzpecsenyét, a legfinomabb a sertések közül. Gombás tejszínes amit ettem egy étteremben anno, soha nem jövök rá miből készült, olyan finom volt.

Pizzaszeletvágónak gratulálok, hogy ilyen szép a munka és tálalás.
Az eltett paradicsomért is gratulálok, a házinak nincs párja.

ma nálunk házi lecsó volt és rizs. semmi hús.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.18. 19:03:04

@Andrass9:

Az olcsóbb bolti csomagolt datolya is jó, csak langyos teába vagy vízbe kell áztatni, hogy megpuhuljon, de ne ázzon szét. A piacost az úgy magában kell megenni, úgy élmény.

Fenchurch68 2014.02.18. 20:21:08

Ez a fonás-ötlet zseniális, kipróbálom hétvégén.
Az elmúlt három hétben és a következő két hónapban annyi meló lesz, hogy nap- és hétközben kizárólag durva és ütős szénhidráton élek - vagy kínai zacskós tésztaleves, vagy táblaszám a mogyorós csoki, amit egyébként nem szeretek, tehát még fintorgok is hozzá - hétvégére kell a felüdülés. A kedvesnek egy ilyen csinos fonott husi, nekem meg valami jó kis grillezett sajt, jó sok salátával. Ja, és valami la vache :) mert leves mindig kell!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.18. 20:24:44

@susztertangó: Közben megtaláltam, köszi!
@pizzaszeletvágó: Szűzpecsenyéből azért rántott húst is remeket lehet készíteni. Vastagra kell szelni, tenyérrel szétlapítani, és úgy panírozni. A baconbe meg osztrigát kell tekerni, aztán kisütni.

susztertangó 2014.02.18. 20:56:07

@Waka: Nem vagyok érintett köszvény ügyben, és nem láttam ilyen beteget, de vagy 30 év az egyik barátom vesegörcsét végig néztük. Ha csak egy kicsit is hasonlít a köszvény roham , akkor érdemesnek gondoltam ajánlani ezt az infót a szöllőmagról.

2014.02.18. 20:59:19

@Waka: amúgy nem vagyok bacon ellenes én sem. Szeretem, a maga helyén. Például a az előző posztnál, írtam is. Akár magában is bekapok pár sült szeletet, ha friss. Éppen azon jár az agyam, hogy jövőre feltétlenül csinálok egy szép nagy táblával disznóvágás időszakban.
Ugyanis igazából a bótibékön gyakran megjelenő mellékízeivel van bajom.
Apám nem vágott gyakran disznót, de füstölt császárszalonna mindig volt. Téli vizsgaidőszakban egyetemen, barack pálinkával és házi savanyú káposztával, visszasírom!

Szűz rántva? Talán. Gondolom nagyon hirtelen kell sütni, a bunda pedig megvédi.

2014.02.18. 21:10:26

@Kató néni: csináld meg bátran a húsevőknek, siker lesz. /Jaj, istenem, csak nem könyvelsz? ;) /

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.18. 21:20:51

@susztertangó: Volt már mindkettő, akár ugyanaz is lehet a kiváltó ok. Egyik sem kellemes, de más jellegű a roham.
@pizzaszeletvágó: A bolti bacon gyaníthatóan az életben nem látott igazi füstöt, folyékony füstöt használnak hozzá többnyire. A rántásnál a párizsi, esetleg mátrai bunda képez igazán jól záródó kérget, de sokan nem szeretik.

2014.02.18. 21:24:22

@Waka: én kifejezetten szeretem a párizsi bundát. A mátrai borzast meg nagyon. :)
Ne is mondd, egyszer sikerült folyékony "füsttel" kezelt hús vennem. Másnapra megromlott a hűtőben.

Fenchurch68 2014.02.18. 21:30:55

@pizzaszeletvágó: nem, de közszféra alvállalkozójánál dolgozom, most így a választások előtt hadd ne mondjam, mennyire szeretnének minden még futó projektet kifizetni...
(A kedvesem Valentin-napra írt kifejezetten az én igényeimre, az én kezem és eszem járására egy számlázóprogramot, ez minden piros rózsás szerelmi vallomásnál jobban esett - megérdemli cserében a fonott husival bíbelődést.)

2014.02.18. 21:48:37

@Kató néni: áldás az ilyen ember a háznál! :)))

Ajjaj, megértelek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.18. 22:22:37

@Waka: Azt az osztrigát meg ne bántsd már baconnel! Egy- két csepp tabasco, kis citromlé és slutty - kiszippantod a kagylóból :) Hmmmm de megennék most egy tucatot!

Fenchurch68 2014.02.18. 22:27:06

@pizzaszeletvágó: Én szeretem, ha nincs unatkozás a munkahelyen, de az állandó feszültséget meg hisztit nagyon nehezen viselem magam körül.

Az ember annyira jóízűen és hálásan tudja fogyasztani a kis fapados béna kajáimat, hogy öröm neki főzni. Vasárnap reggel összedobtam egy nagyon csokis bögrés sütit, kis citromlekvár belepötyögtetve, semmi extra. Gondoltam, vidékre, kabát alá elmegy. Levágott belőle három vékony szeletet, megmelegítette a többi lekvárt, ráöntötte, nyomott rá tejszínhabot, és a tetejére csokiöntetet. Majdnem megkívántam, pedig édesség, fujj.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.18. 22:27:57

Nagylyány küldte az alábbi képet. Az a sipka a lámpaoszlop a házunk előtt, kb 2m magas. Már egy kicsit unják a havazást ...
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/csirkealaple/50.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.18. 22:31:08

@Kató néni: Azért jó dolog ez az érzés. Nagyon hosszút kívánok neked belőle!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.18. 22:32:36

@látjátok feleim szümtükkel: Ne csigázz!!! Imádom a datolyát, de cukorból van. Sokból.

2014.02.18. 22:39:30

@Kató néni: kreatív ember, nahiszen, csak az tud programot írni, aki elég intelligens a kajához is. Ez összefügg.

2014.02.18. 22:44:03

@Kató néni: Ja, én szívesen unatkozom. Ha megfizetik! :)))

Fenchurch68 2014.02.18. 23:14:40

@Andrass9: Én is úgy gondolom, hogy ezt a hátralévő kis időt már vele tölteném el :)
(Kicsit sok a nehezítő körülmény, de azt szoktuk mondani, hogy ha szeretjük egymást, a többi csak logisztika.)
@pizzaszeletvágó: Ráadásul asztalosnak is kiváló, és milyen jól főz! És kívülről tudja a Sztrugackijék életművét, ami nálam alap a döntőbe jutáshoz :D Ráadásul magas, karcsú és szőke. Mondjuk ez nem igaz, de igény sincs rá.
Vekerdy mondta egyszer egy előadásán, hogy ahol untatnak, onnan menekülj. Nekem nem tudnák megfizetni, hogy unatkozzam.

Llychllyn 2014.02.19. 00:24:18

A párizsi bunda szerintem jó, én szeretem. Nem kell odaégetni, talán az a titka:)

Sztrugackijék jók voltak, bár elég nagy a szórás, pl. Philip K. Dick szerintem egyenletesebb színvonalat hozott, mondjuk én inkább a disztópiák szintjén ismerem őket, Dicknél meg majdnem minden az.

De a Stalker / Piknik az árokparton zseniális.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.19. 06:54:09

@pizzaszeletvágó: én egy munkabelyen azert mondtam fel, mert csak heti egy napi munkám volt. Pedig de jol megfizették. Komolyan nem volt pofam felvenni érte a nagy lovet.

Topy 2014.02.19. 10:12:56

@Andrass9: de a kupac alatt ugye nem az autó van?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.19. 10:54:46

@Topy: A kupac alatt is hó van - egészen a földig :)
A szemközti házból átjövő madzag meg a második fázis, mert nem találtál meg a hóban a földben lévő összekötő dobozt. Ez a fázis elment, és az éjjel kijövő villamos művek igy oldotta meg, hogy majd tavasszal kijavítják ...

Topy 2014.02.19. 11:06:17

@Andrass9: legalább kiásni nem kell a járművet... nem irigylem őket, én szeretem a havat, szeretem a NAAAAAAGY havat, de azért jóból is megárt a sok...

susztertangó 2014.02.19. 15:11:30

@Kató néni: Érdekes...ezt a megnevezését még nem ismertem.:-)))))))))))

Fenchurch68 2014.02.19. 18:07:50

@susztertangó: Ne gondolj semmi rosszra, nem rossz az, hanem nagyon is jó :)
süti beállítások módosítása