Hagytam magam meggyõzni, hogy kiflikrumpliból mindent lehet csinálni, sokáig eláll és finom. Az igazat megvallva a finomságával már tisztában voltam, de az árával is! Amilyen mázlim volt, pár nappal a meggyõzõ kommentek után épp akciós volt, meg a tél is közeleg. Bespájzoltam hát tíz kilót - kevés krumplit eszünk, sokáig kitart majd.
Persze nemúgy van az ...
Elõször is egy éhes reggelen eszembe jutott, hogy ki kellene próbálni:
- 4 szem krumpli
- 1 deka vaj
- 3 deka fõtt császár
- 2 deka vegyes sajt maradék
- só
Ebbõl reggeli lesz. A krumplit meghámoztam, felkarikáztam (hámozni nem is kellett volna, a kiflikrumplinak vékony a héja, dehát a szokás hatalma erõs), a császárszalonnát felkockáztam és a sajtmaradékokat felszeltem.
A vajat és a szalonnát a többször is megátkozott kerámiabevonatos serpenyõbe tettem és alaposan lesütöttem. Beledobtam a megsózott krumpliszeleteket és folytonos rázás/keverés mellett pirosbarnára sütöttem. A vaj és a zsír keveréke soknak bizonyult, a felesleget leöntöttem egy tálkába, majd a krumplira szórtam a sajtokat is egy percre.
Egy szép saját almapaprikával gyorsan meg is ettem.
Itt volt azután a karácsony is, amikor krumplipürét rendeltek a gyerekek. Azt is kiflikrumpliból készítettem. Kicsit tovább kell fõzni, mint a sárgakrumplit, meg nagyon macerás az apró szemeket utána meghámozni (persze lehetne olyan amerikais "házi" pürét csinálni, ahol nem hámoznak), viszont tökéletes lett!
És ez még semmi! A minap befutott estére a szomszéd házaspár, gondoltam valami finomat készítek a bor mellé:
- 16 szem kicsi kiflikrumpli
- 32 kis kocka bacon vagy császárszalonna
- 32 vékony szelet illatos sajt
- só, bors
A krumplikat alaposan megmostam, majd hosszában kettévágtam. Megsóztam, borsoztam és egy kis cayenne borssal csípõsítettem. Egy dobozban jól összeráztam, hogy mindenhol érje a fûszerezés.
Sütõlapra tettem a krumplikat és mindegyik közepére egy pici darabka szalonnát, majd betoltam a sütõbe 220 fokra.
Amikor már pirosra sültek (kb 50 perc) egy-egy vékony szelet illatos sajttal megkoronáztam, ami azonnal el is olvadt rajta. Jéghideg vajjal tálaltam.
Sajnos már nem akciós a krumpli ...