Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Kumari aki Nilüfer: @gigabursch: Igen, ámbár a Koránban van azért tanítás a vallási türelemről is..de nyilván azt nem ... (2024.11.03. 19:58) Rakott krumpli újra
  • Andrass9: @Andrass9: Reggeltől látható a rakottkrumpli! (Mintha már valaki nem látott volna ...) (2024.10.22. 20:14) Pirított vargánya reggelire kétféleképpen is
  • Andrass9: @kocsmagomba: Most délután, ahogy jövök haza, az uszoda melletti parkban legalább 30 őzláb gombát ... (2024.10.07. 18:41) Vadmalac raguleves
  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Nekem nagyon jól esett a hurka és a kolbász is. Sajnos ez édeskevés a hűtő ür... (2024.08.28. 20:57) Karaj Rossíni a'la Széll Tamás
  • Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Na látod, ez tényleg egy elfogadható érv. (2024.08.11. 15:51) Kolbászos, kacsamájas tükörtojás
  • látjátok feleim szümtükkel: Vajon mit jelez a természet? A kertünkben 2023-ban kikelt egy tő bögrevirág, ami szépen áttelelt,... (2024.08.08. 11:24) Rókagombapaprikás puliszkával

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (140) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (401) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (241) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Spenótos tészta 2. és 3.

2014.01.10. 07:00 Andrass9

Ideje tésztát főzni, már mindenkinek tele van a bendője a húsokkal.

Találtam a hûtõben egy kisebb zacskó spenótlevelet. A napokban ettünk parajpürét, gondoltam ezt félretette a feleségem spenótos spagettinek. Jobban megnézve ideje volt megtisztítani és feldolgozni, sokáig már nem bírta volna a zacskóban (hogy miért nem tudom rászoktatni, hogy papírzacskóba tegye a dolgokat ...).

Update:

Menet közben elkészült egy harmadik variáns is, ami még ennél is sokkal egyszerűbb. A kapcsolódó képeket beillesztem a posztba, hogy ne nyúzzak le több bőr erről az étekről.

Nagyon kevés hozzávalóval annyi idõ alatt elkészül, míg a tészta kifõ.

  • 30 dkg spenót
  • 5 dkg parmezán
  • 1 kis vereshagyma
  • 2 girizd fokhagyma
  • 10 dkg télire eltett sült paradicsom
  • 3 evõkanál oliva olaj
  • 2 evõkanál tejszín (ha szeretnéd krémesebben a szószt)
  • 5-6 szem kimagozott kalamata oliva bogyó (opcionális)
  • 30 dkg durumtészta (spagetti, penne, fúró, masni - ami van otthon)

10.jpg

Feltettem 2 liter vizet forrni egy nagy evõkanál sóval (egyesek esküsznek, hogy a sót csak forráskor kell beletenni, mert úgy hamarabb felforr, de ez butaság - pont ugyanannyi energia kell a végleges forráshoz).

Elõvarázsoltam a parmezán sajtot a csodahüttõbõl és lereszeltem, hogy kéznél legyen. A tésztát beletettem a zubogó vízbe és felhúztam a konyhavekkert 7 percre, ami alatt a durumtészta al dente-re megfõ.

Egy serpenyõben olivát hevítettem, majd az apróra vágott vereshagymát aranyszínûre pirítottam. Ekkor beletettem a felvagdalt fokhagymagirizdeket is, és még egy percig kavargattam a tûzön. A sültparadicsomot és az olivabogyót megvagdostam. A hagymákat kikanalaztam az olajból egy kis szûrõbe (amit a fõzés folyamán megsózva elcsipegettem) és az olajba tettem a paradicsom-olajbogyó vagdalékot. Ezt csak éppen lesütöttem, hogy a paradicsom lopjon egy kis olajat a serpenyõbõl.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A spenótot megmostam és laskára vágtam, majd a paradicsomos olajba tettem párolódni. 1 perc alatt szépen összeesett. Hozzáadtam a tejszínt (lehet helyette a tészta főzővizét használni), a reszelt sajt bõ felét és jól elkevertem.

15.jpg 16.jpg 18.jpg 19.jpg

Csörög a konyhavekker! A tésztafõzõ lébõl egy pohárnyit félretettem, a többit leszûrtem róla. Mivel a serpenyõm túl kicsi lett az összes tésztához, ezért direktben porcióztam ki a tésztát a tányérra, adtam hozzá a spenótos kulimászt és 3 evõkanálnyit a forró tésztafõzõ lébõl. Ezt egy nagy favillával megkevertem és reszelt parmezánnal tálaltam.

20.jpg

Feleségem farkaséhesen hazajött, és megállapította, hogy látszik, hogy régi házasok vagyunk - eltaláltam, mit szeretett volna ebédre :)

A tészta már kicsit meghült, de szintén adott a tésztalébõl hozzá, amit a tészta szépen felvett a mikróban.

Az egyszerűbb recept alig tér el elkészítésében a fentitől, csupán sokkal kevesebb összetevővel építkezik, amivel méginkább előhozza a spenót ízét a tésztán.

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss spenót leszárazva
  • 5 girizd fokhagyma
  • 2 dkg parmezán sajt reszelve a tálaláshoz
  • 2 ek olivaolaj
  • őrölt feketebors
  • csipet majoranna és őrölt gyömbér (opcionális)
  • 25 dkg durum penne tészta

A tésztát ugyanúgy megfőzöm, és mentek a főzőléből is keveset. A fokhagymát apróra vágom, az oliván megpirítom, amig aranyszínű lesz. Ekkor megborsozom és a csipet majorannát és gyömbért is belekeverem a forró olajba. (Gondolom, ezek a fűszerek is elhagyhatók lennének.) Ráborítom a felvágott spenótot és addig kevergetem/párolom, míg az összeesik. Ekkor adok hozzá pár kanál főzőlevet, amivel egy kellemes szószlé alakul ki a spenót körül.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Tányérba teszem a penne tésztát és összekeverem a spenót szósszal. Felszolgálásnál az asztalra teszem a reszelt parmezánt, amiből ki-ki izlés szerint tehet az ételére (én most nem tettem).

26.jpg

Ez a változat nekem még jobban is izlett, mint az első - ízekben gazdagabb - szósz. A spenótmennyiség legalább 4 adagra elegendó szószt generált, ezért a maradékot (csak ketten ettünk) a hűtőbe tettem, abból majd karajcsiga lesz.

126 komment

Címkék: spenót paradicsom fokhagyma parmezán durum tészta sült paradicsom kalamata

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr55641496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2014.01.10. 07:39:09

jajjj, nagyon jó, csak én tudnám már megszeretni! sajnos nem megy! ne haragudjatok érte, aki szereti annak örülök nagyon:)

Pinka-Panka 2014.01.10. 07:44:34

Úgy gondoltam, hogy nincs offolás, mert tudom mindenki szereti a spenótot, s akkor én most majd nézem, hogy esztek jóízűen, legalább én most az innivalót keverem mindenkinek!
Nem hozakodok elő negatívokkal:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.10. 09:08:49

@Pinka-Panka: Jó reggelt! Miért ne lenne offolás. Bármit írunk, az a tárgyhoz tartozik (csak esetleg valamely másik posztban).

Fenchurch68 2014.01.10. 09:38:32

@Pinka-Panka: Nem mindenki szereti a spenótot, nálunk a családban pl. csak én :(
@Andrass9: Zseniális ötlet a spenóthoz az aszalt paradicsom, ha nem lenne luxus csak magamnak főzni, kipróbálnám.
Nálunk a fúrótésztát a lányok göndör tésztának hívják, nagyon szép értelmesítés :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.10. 09:48:29

@Kató néni: Ebben a szószban az a jó, hogy egy személyre is elkészíthető (na jó, kettóre - a második adagot félreteszed mésnapra). Csak sokkal kevesebb spenóttal kell indítani. A fokhagyma mennyiség maradhat, ha egyedül vacsorázol :)

Fenchurch68 2014.01.10. 10:28:06

@Andrass9: Arra gondoltam éppen, hogy csinálok egy nagyobb kontingenst, és adagonként lefagyasztom.
Fokhagymából sosem lehet elég, szerencsére mind a munkahelyen, mind a magánéletben toleránsak ezen a téren :D

Topy 2014.01.10. 10:40:14

@Pinka-Panka: sokáig én se szerettem, de aztán rájöttem, hogy minden spenótos ételnek fokhagyma íze van, azt meg szeretem :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.10. 11:00:15

@Topy: Há mer a spenót könyörög a fokhagymáért!

2014.01.10. 12:40:17

*** elnézést, hogy mellékszálra reagálok először, de abban igazad van, hogy ugyanannyi energia kell az először sózott és az utólag sózott víz forráspontjának eléréséhez, ami tudjuk picivel, de tényleg picivel magasabb, mint a sózatlan vízé, az adott légköri nyomáson, viszont egy másik tényező az idő, és nem lehet, hogy a "hamarabb" forrást az idő tényezőre értik, akik amellett kardoskodnak, hogy utólag sózzunk? Indoklás: forráspont elérése után nagy-nagy-nagy energia felesleg áll rendelkezésre a rendszerben, a bevitt gázláng energia teljes egészében gőzzé válásra fordítódik, a teljes térfogatban. (ez a víz forrásának definíciója)
Ekkor sózva, nem biztos, hogy leáll a forrás, nyilván ez a víz-só mennyiségi arányától függ, de normál konyhai méretekben, nagy lángra pakolva vizet, nem igazán fog megállni a forrás, mert pillanatszerűen meg tud emelkedni a hőmérséklet, kihasználva a nagy fölös energiát. Ebben az esetben igaz, hogy "hamarabb" forrt fel, időben mérve.
Nyilván van olyan eset, mikor kevés a víz a sóhoz képest, és éppen csak pötyögve forrogat, akkor egy kanál só leállítja a forrást, amíg a rendszer el nem éri az új forráspontot.
Előre sózva, a teljes folyamatban figyelembe véve az energia disszipáció számára rendelkezésre álló időt, a teljes idő több lehet.
Pár másodperccel, ami a felgyorsult világunkban sokat számít, höhöhö. :))))

Egyébként minap sokkal jobb érvet találtam az utólag sózás mellett.
Vasedény boltban jártam, csilivili levesfőzőnek kinéző edények között, már-már alkalmasnak látszottak, de a polcra ki volt téve egy nyomtatott papír, miszerint csak forró vizet sózzunk benne, egyébként károsodhat a bevonat. Ez az érv!!! :))) ****

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.10. 13:11:18

@pizzaszeletvágó: Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál! Az utolsó mondat mentett meg attól, hogy szétcincáljam a tudományos értekezésedet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.10. 13:12:11

@pizzaszeletvágó: Ahelyett, hogy inkább értékelnéd a tejszín hiányát a második receptben ...

Topy 2014.01.10. 13:20:34

@pizzaszeletvágó: ez bizony, a konyhasó simán durván megtámadja a rozsdamentes acél cuccokat

na ugye, micsoda mérget szórunk a vajas-snidlinges kenyérre! :D:D:D

Pinka-Panka 2014.01.10. 13:55:03

Hali, hali! Süt a nap és én olyan tevékeny vagyok, hogy még:)
Jajj, de vártam már! főztem finomat, lassan teszt alá helyezem, ha olyan lesz, mint a töltött paprika, megyek a háztól:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.10. 13:56:05

@pizzaszeletvágó:

Ja! Meg az, hogy menet közben az ember ezt-azt tesz-vesz, és a forrásba jött vízbe elfelejti bele tenni a sót. No ehhez aztán már csak a jó étvágy kell.

Fenchurch68 2014.01.10. 14:00:41

@pizzaszeletvágó: Én pusztán csak azért sózom forrás után a bármit, mert a nagymamám így mutatta :)

Most ettem meg egy brutális adag spenótos-juhtúrós-fokhagymás gnocchit, annyira felpiszkált a poszt. Kicsit későn jutott eszembe, hogy ma két órát fogok négy vadidegennel egy autóban összezárva utazni. Ha egyszerre mindenki lehúzza az ablakot, fogom érteni a finom és diszkrét célzást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.10. 14:06:36

@látjátok feleim szümtükkel: Vagy megsózod a felforrás után IS :)
Bár ez utóbbi nem olyan nagy gond.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.10. 14:08:30

@Pinka-Panka: Itt is! Készítettem gyorsan hát egy adag kandírozott narancshéjat, hogy valami történjen is :)

Topy 2014.01.10. 14:13:29

@Kató néni: az csak azért lesz, mert élvezni fogják a napsütést, a tiszta, felfrissült levegőt! :)

mondjuk elfér már nagyon, igencsak untam az elmúlt napok szürke, szutykos időjárását, pláne mikor úgy szitált esténként a köd, hogy az utcasarokig érve már semmit nem láttam a szemüvegemen át...

Pinka-Panka 2014.01.10. 14:24:09

@Andrass9: de jó az. Nálunk a püspökkenyér egy jó bevált sütemény, én már átreformáltam, s jó abba is tenni, ha van.

Pinka-Panka 2014.01.10. 14:25:55

@Topy: az, addig rendben lenne, csakhogy nem tudom megenni sehogy egy rossz emlék miatt a spenótot, s már próbáltam, de nem megy. itt a régi kocsmások tudják miért s nem is akarok előhozakodni vele. Lényeg, hogy szeressétek, egyétek, mert nagyon jó amúgy, én inkább a sóskát választom.

Pinka-Panka 2014.01.10. 14:29:15

A család a fát leszedte, mert az én hétfői akarásomnak nyögés lett a vége, abban az időben, semmi kanalam nem volt hozzá. A mai nap alkalmas erre, s míg én főztem addig ők azt csinálták. Most nekem meg van még a takarítás, gondoltam nem hagyom a hétvégére.

Holnap azt hiszem egy csontleves lesz, de a vasárnap, hogy mit együnk azt még nem találtam ki. Pedig csütörtökön már észben szokott lenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.10. 14:38:03

@Pinka-Panka: Hú, holnapra nekünk fontos családi programunk van! Sergio (karajosok tán emlékeznek rá) ismét meghívott minket egy uruguayi ebédre a Lalibella étterembe. Én meg a gyerekeket hívtam meg rá, legalább egy kicsit együtt lehetünk velük.

Pinka-Panka 2014.01.10. 14:54:43

@Andrass9: azt a mindenit:) beszámolót kérünk szépen!
nem ismerem az ízvilágukat, konyhájukat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.10. 15:04:04

@Pinka-Panka: Talán nem felejtek el fényképezőt vinni :)

2014.01.10. 15:15:28

@Andrass9: nem tudnád szétcincálni... magánban állok rendelkezésedre! Többieket nem fárasztjuk, kardom kifenve, előre szólok, hogy a határérték matematikai fogalmával tisztában vagyok! A végtelen kicsivel is. A szingularitással is. Függvények a farzsebemben, zárt és nyílt rendszerek termodinamikája nem jelent problémát. Ha ezek után gondolod, a pár másodperc eltérésen vitatkozhatunk. Vagy bebizonyítjuk pontos mérésre alkalmas kísérlettel, bebizonyítjuk, hogy mérhető-e az eltérés, hiszen én is csak elméleti modellt alkottam az előbb, az meg annyit ér, mint Arisztotelész fizikája, Galileiéhez képest, azaz nullát. ;)

2014.01.10. 17:03:53

@látjátok feleim szümtükkel: mostanában hülyülök, néhányszor elfelejtettem sózni az ételt. A levesnél ez katasztrofális volt, viszont a sült kacsacombnál észre se vettük, és ez érdekes!

Az posztról szólva: megpróbálom lekövetni ezeket a recepteket, hiszen a családom régóta kér valami hasonlót tőlem, de nekem valahogy nem áll rá a kezem, nem sikerülnek a zöldes színű tészták. Tejszínnel vagy anélkül ;) már mindegy, csak sikerülne valami. :)

@Topy: valahogy ez eddig nem volt nyilvánvaló nekem, van pár edényem, aminek mindegy, mikor sózok, igaz nem voltak ócsók, de nekem tátva maradt a szám a vasedény polca előtt.

Pinka-Panka 2014.01.10. 17:20:52

@látjátok feleim szümtükkel: jártam már én is így, de én is a végén teszem a sót a vízbe általában. Amúgy kezdek leszokni a túlzott sózástól. A férjem elképasztő módon tudja károsítani az egészségét, a bors szórás, illetve öntés, a só, s az erős, baromi erős kombinációja neki minden ételen jelen van. Én már nem is szólok.
Magam igyekszem szelídebben élni.

A férjemnél számolni se lehetne a borstekerést, ezért önti...sajnos.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.10. 17:25:10

Az nekem is feltünt már, hogy a só nélkül főzött hús nagyon jó ízű, így nagyon szeretem a só sélkül megfőzőtt velőscsontot. . Pl. régen, amikor disznóvágáskor abálóba megfőzték a májat és egyebeket, azokat nagyon szerettem sózás nélkül is. A grílezett illetve kevés zsiradékon megpirított sózatlan húst szintén szeretem. Ami még külön érdekes, ha ázsiai fűszerekkel főzök, abba mindig minimális sót teszek, mert ha többet rakok, akkor nem találom jónak.

Pinka-Panka 2014.01.10. 17:38:00

Mai ebédünket sikerült eltalálni:) A lányom barátja, aki remekül főz, nagy kanállal evett.

Kínai kellevélbe göngyöltem, bele egy sonkás, zöldéges, pórés tölteléket, baconba csavartam és úgy sütöttem meg, végül ráreszeltem egy kis juhsajtot. Rukkolás saláta mix és egy petrezselymes fokhagymás, chilis öntettel tálaltam.
Nincs belőle maradék...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.10. 17:55:56

@Pinka-Panka: Ez nagyon jól hangzik! Én csak a rukkolát hagynám ott, mert nem vagyunk jóba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.10. 17:56:32

@Andrass9: Lehet választani a j és az ly között :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.10. 18:25:10

@Andrass9:
Na látod akkor most melyiket is válasszam?

Pinka-Panka 2014.01.10. 18:34:53

@Andrass9: igazából nem is illik hozz, de mi nagyon salátásak vagyunk, mindenhez eszünk, így még ez is lecsúszik.
Mindegy az, ha cékla, vagy savanyúsá, bármi, kompót csak legyen!

Pinka-Panka 2014.01.10. 18:36:06

@látjátok feleim szümtükkel: azt elfelejtem, hogy rizs is van, a keverékben. Eltérnék a darált hús minden töltelékbe ételtől.

Pinka-Panka 2014.01.10. 18:37:38

A hétvégi kaját még nem tudom. Brassóin jár az agyam, az már nem is emlékszem mikor volt. Vagy valami gombás?

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.10. 19:00:31

Nos a mai ebéd menűm ez volt ( előkészítéssel együtt fél óra ):

Kellékek: vöröshagyma-fokhagyma aprítva, egy jó nagy padlizsán hámozva kockára vágva, néhány paradicsom apróra vágva, paradicsomlé szükség szerint, egy doboz vörösbab konzerv, 15 dkg kockázott bőr nélküli bacon. Fűszer menet közben felsorolva.

A menet: szalonna kevés kacsazsíron enyhén ropogósra sütve, és a zsírból kiszedve. A zsírba belemennek a hagymák, majd a darabolt paradicsom, és jól átpirítódnak. Amikor már alig van alatt lé, akkor egy teás kanálka őrölt paprika, két kanálka curry, egy kevéske csili pehely után rátevődik a kockázott padlizsán, és födő alatt nagy lángon, gyakran kevergetve párolódik. Közben időnként kevés paradicsomlevet kell önteni alá, de ne legyen túl sok. Amikor a padlizsán már átfőtt, de még nem kenődik szét, ráborul a dobozni bab a levével együtt, és mindez jól összekeverődve, fedő alatt néhány percig rotyog. Amikor már a bab is átforrósodott, akkor belekeverődik a sült bacon, majd kóstolás, és szükség szerinti fűszerezés ( nálam kevéske vegeta, só nem ). Egy-két percnyi rottyanás után pihentetni kell, majd friss kenyérrel meg kell enni egy jó adagot. Utóitalnak egy pohár fűszeres-mézes paradicsom ( körte, sárgabarack vagy bármilyen natur gyümölcs)lé jót tesz az egészségnek.

( Este a maradék finomabbb volt, mint délben a friss.)

Desszert: héjazottan félcenti vastag karikára vágott, serpenyőben sült sütőtök villával összetörve, worchester szósszal ízesítve, tejszínhabbal koronázva. Aki édesebben szereti az mázzel dúsíthatja.

Pinka-Panka 2014.01.10. 19:43:14

@látjátok feleim szümtükkel: nahát:) és most ezt csak kenyérrel lehet? köreten gondolkozom.
Látom te is kedveled a paradicsom leve és szűrt leveket.
Nagyon jó, jót mosolyogtam a desszerten, szépen írtad!

2014.01.10. 20:29:50

@látjátok feleim szümtükkel: igen! végre valakit találtam, aki a grillezett húst, persze jól fűszerezett húst meg tudja enni só nélkül is. Például a tarját meg tudom úgy enni, sőt! Valaki biztos meg tudja magyarázni...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.10. 20:30:37

@Pinka-Panka:
Lehet kenyér nélkül is enni, mert a bab és a padlizsán is eléggé laktató, de én szeretem a kenyeret. Szerintem ha egy kicsit több paradicsomlé van rajta, és szaftosabb, akkor akár mártogatós lepénnyel is ehető, sőt még a rizzt is eléképzelhetőnek tartom.

Vaczak2 2014.01.10. 20:34:44

A spenótos tésztába meg pizzára köll mazsola...
Ne hördüljék fel senki, előbb próbálja ki.
Én imádom a spenótot, a sóska szagától viszont kilépek a Naprendszerből... Ki érti ezt?

Pinka-Panka 2014.01.10. 20:36:48

@látjátok feleim szümtükkel: igen, magában is ehető, én még ehhez is ennék valami salátát:) tudom ciki, paradicsomos meg tejszínes mellé, de én simán.

Most láttam a facen egy pulyka brassóit feltéve, még a hideg is kirázott, valahogy nem tetszett a recept.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.10. 20:37:55

@pizzaszeletvágó:

No majd én. Valamikor régen ( több, mint 15 éve ) hozzájutottunk egy zepter fazekacskához, kb. két literes. No akkor azt mondták, hogy abban minden a saját levében főzhető só nélkül is, vagyis nem kell csak egy csipet vizet önteni az edény aljára. Abban főztem zöldborsót, húst, zöldségeket, tojást egészben, só nélkül, és mind nagyon finom lett, nem hiányzott róluk a só. Ráadásul a főzési technika miatt nem főtt "vizesre" és pépesre semmi. Állítólag minden főznivalóban benne van már egy adag só, csak ugye az nekünk nem elég.

Persze gondolj bele, hogy az ősember sem rögtön sózással kezdte az ételek sütését, főzését.:) A nyers húsnak meg kifejezetten van egy kis sós karaktere.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.10. 20:38:40

@Vaczak2:

Na de csak azért, mert még nem ettél az én sóskalevesemből.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.10. 20:41:58

Egyébként ezt a babos padlizsánt szoktam úgy is főzni, hogy van benne apróra vágott aszalt sárgabarack, jó sok mazsola, néha aszalt szilva, valamivel több paradicsomlé, de akkor nem curryval, hanem piros garammasalával ízesítem.

Pinka-Panka 2014.01.10. 20:48:04

@látjátok feleim szümtükkel: jól írod. Sajnos nekem olyan edényem nincs, de jókat hallottam róla. Dícséretes, hogy vigyáztok magatokra. Ez a legfontosabb.

Vaczak2 2014.01.10. 20:56:46

@látjátok feleim szümtükkel: attól tartok, úgy is fogok meghalni...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.10. 21:03:02

@Pinka-Panka:

Ez a te kínikeled szerintem az én babos padlizsánommal is megtölthető, és baconba tekerve megsüthető, valami szósszal kiegészítve egészen jó étel alakulhat belőle.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.10. 21:06:39

Na, még nem is ittam, oszt már megint hubázgatok.:) Persze, hogy kínaikelről vóna szó.

Pinka-Panka 2014.01.10. 21:08:02

@látjátok feleim szümtükkel: igen, ahogy átgondoltam, mindegy, csak ne darált húsos legyen:) Kis kence illik mellé, nekem összegyűlt jó adag petrezselyem zöldje- s mivel szeretjük is, semmi ideig nem tartott hagymákra dobni éppen csak és chilisen, olvával, lime lével készen is volt hamar. Kellemes csípős és jó.

2014.01.10. 21:28:23

@Vaczak2: te nagy újító vagy, igazad lehet, némelyiket le kellene védetned, ahogy a múltkor mondtad. Úgy érted a pizza is spenótos?

Egyébként én pizzára szoktam édes-aromás szőlőszemeket tenni, jól megy sós sonka feltéthez.

Pinka-Panka 2014.01.10. 21:35:39

@pizzaszeletvágó: simán, ha ananász t is elbírja, akkor lehet. Amúgy a gyümölcs és hús együttes nagyon élvezetes.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.10. 21:58:56

@pizzaszeletvágó: Spenótos pizza annak az amerikás pincérnek, Hagymának a kedvence. Biztos jó lehet, ott mindig van friss spenót. Én viszont nem nagyon eszem pizzát ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.10. 22:26:37

@medvedr:
De nagyon! Sőt a gyümölcsös variácója is, csak az édeskés.

Pinka-Panka 2014.01.10. 22:44:48

szia mindenkinek! Holnap piacolás, meg sajnos nekem hajnal munka
remélem ma hajnalban nem kocsmázom:)

2014.01.10. 23:11:58

@Andrass9: jó az pedig, Debrecenben tudok egy jó helyet, ahol rendesen sütik a tésztáját, kb. ég és föld a többihez képest szerte az országban. Ej, de rendelnék most egyet, de ide a világ végére pár nap múlva jutna el... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.10. 23:14:57

@pizzaszeletvágó: Többet kóstoltam az olaszoknál, szintúgy az USA-ban is, de valahogy nem lett a kedvenc ételem. Megeszem persze, ha csak az van, de pizzériába nem megyek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.10. 23:15:30

@Pinka-Panka: Jóccakát neked is és mindenkinek. Én is elhúztam, mint a vadlibák.

Vaczak2 2014.01.10. 23:32:08

A spenótos tésztákat az asszony hozta a házasságba, én csak olyan napközis spenótfan voltam, pedig nem is nagyon voltam napközis.
Igen, a pizza is spenótos, meg a spagetti is, és minden van mazsola is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.11. 07:26:06

na, pizza.
tegnap "rámparancsolt" az emberem, hogy mozduljak ki barlangomból, elmentünk pizzát enni.
az étterem kongott az ürességtől
két család lézengett benne kisgyerekkel.
a pizzát 50 perc alatt hozták ki
az enyém sonkás-gombás: egy szelet, gusztustalanul cafatokra tépett rossz minőségű gépsonka, közepén egy marékban gombakonzerv,
egy ideges pincérnő, aki megsértődött, hogy nem hagytam neki meggyújtani a pizzát.
utána órákig mintha kő ülne a hasamban (bár hozzáteszem, napok óta alig eszek).

szóval kár volt.
pedig akár jó is lehetett volna, a tészta elég jó volt és kemencében sütötték.

ilyenkor nem értem, miből élnek, és min csodálkoznak...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.11. 09:00:27

@Babette_: Mit kellene egy pizzán meggyújtani?
Közelg a vizsga ideje, hogy nem eszel? Ifjúkoromból emlékszem, hogy egyesek meg ilyenkor folyton ettek :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.11. 09:49:04

@Andrass9: gyertyát, basszus, de béna vagyok:)
amúgy is fényen élek, meg a levegőtől vagyok kerek, de ilyenkor tényleg alig eszem, estére meg kóválygok.
nem közeleg, december eleje óta nyomom, január végéig tart.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.11. 13:34:06

@Pinka-Panka: teljesen megértelek-én igy vagyok akkor ha valami halas cuccon élvezkedik a díszes társaság...:))
fizikai fájdalom-és borzadály..
belőled a spenót váltja ki.
de hogy miért?ez érdekes lehet,mert gyerekkoromban is volt előttem halevő példa..mégis soha eszembe nem jutott -sőt mint mondom inkább rettegek a szagától is.
oka-semmi,magyarázat nincs rá.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.11. 13:41:35

@Andrass9: azt az ámerikás pincért éppen mostanában osztják emberesen a homáron.ami kicsikét mosolyogtató,hogy igy 60után ballagva olyan szófordulatokat használ és olyan stilust amiről azt gondolja,hogy nagyon menő.hát nem az,és inkább bunkó mint menő-de előbb utóbb mindenhonnan kipics@zzák hiába gondolja azt,hogy bejövős a stilusa.olyan szánalmas-de az is amikor azt irja hogy ő amugy nem szokott magyar oldalakra kommentelni stb stb....szóval az igazmondás is biceg erősen.határátkelő blogon is okoskodik-de én jól szórakozom amikor olvasom az apritását-az ő dumáján már nem tudok szórakozni.nincs benne sem érdekes sem stilusos,csak okoskodó és fölényes.

Pinka-Panka 2014.01.11. 16:43:25

Áldás békesség!

Olyan szép idő van, hogy az csuda, tiszta tavasz érzet, vittem az ebet sétára. Mindig megbizonyosodom, hogy milyen szép Szentendre. Van egy rész ahol jól látni a templom tornyokat, pláne, hogy nincs lombkorona, meg is álltam többször. A kutyámat meg egy golden lányka "behálózta" - hát onnéttól kezdve nem igen bírtam vele, úgy láttam el is csavarta a fejét:) Még fiatal az enyém. Szerintem tök szerelmes lett, mert így még nem láttam:) nem is fogadott nekem szót!
Nagyon jó a levegő, még érdemes menni.

Pinka-Panka 2014.01.11. 17:29:13

Azt megértem, hogy hajnalban nincs itt senki, de most sincs?:)

Csontleves van csak ma! Holnap még eldől, majd amihez lesz kedv éppen. Még ott vagyok, hogy vasárnap lesz.

2014.01.11. 17:33:32

@Pinka-Panka: csak a huzat csapkodja a kocsma ajtót. Távolból szájharmonika szó.

Pinka-Panka 2014.01.11. 17:35:11

@pizzaszeletvágó: mondjuk ha levegőn vannak, akkor az jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.11. 17:44:16

@vörösbor(de)minőségi: Hagymát gyakorlatilag minden blogról kitiltották már, ahol néha moderálnak. A homáron nem, így ott osztja az eszét. Szegény, ha tudná, hogy a blogjával könnyen el lehetne vetetni az amerikai állampolgárságát ...
Vagy tán épp ezért játsza meg a nagy amerikait? - csakhát késő. Ha egyszer valami kikerült az internetre, azt nem lehet levenni.

Pinka-Panka 2014.01.11. 17:49:19

@Babette_: Teljesen egyetértek, hogy miért kell cafatokra tépni s egyenetlenül halmozni egy kupacba némely rávalót. mi is próbáltunk, de legjobb ha mi csináljuk meg. a héten az egyik kis vendégem, nagyon ügyes fiatal lány, hozott, igazán jó ízűt. alapszósz, csak olívában futtatva csak fokhagyma sok egész hámozott paradicsom és fűszerek.
Érdekes volt, hogy ő a sajtot sz volt.
Igy még nem láttam, de igazán finom volt.

Én is sokszor megbánom, ha pénzt pocsékolunk a semmiért. Semeddig nem tart megcsinálni, csak az abaj, hogy néha jó volna ha kiszolgálnák az embert jóval.

Pinka-Panka 2014.01.11. 17:51:31

@Andrass9: Nohát:) várjuk ám az uruguay-i beszámolót. Hát, te jól laktál-e? És ha igen, mivel?:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.11. 17:52:16

@Pinka-Panka: Úgy olvastam, hogy "Nagyon jó a levegő, érdemes még venni" :)

Pinka-Panka 2014.01.11. 17:53:41

@Pinka-Panka: húha. melléütök?
javitás az, hogy a sajtot teszi a szószra először és arra a többi hozzávalót,

Most azt nem tudom hova gépeltem ami nincs ott?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.11. 17:54:23

@Pinka-Panka: Jó volt, fotóztam is keveset. A megírás nem megy két perc alatt, de igyekszem vele.
Jóllaktam, oszt mégis lement most két vajas-sonkás kenyér egy zöldpaprikával. Hiába, a tiszta marhát az én gyomrom azonnal feldolgozza, annyira szereti :)

Pinka-Panka 2014.01.11. 17:58:58

@Andrass9: várom, mert nem ismerem azt a konyhát sem. Ez érdekes, mert már jártam én is így, hogy azt hittem jóllaktam, s később ment a további adag. Azért jó, ha hozzánk jönnek enni, mert akkor eltelek a kaja illatával á és a kiszolgálással és rájövök a végén, hogy szinte semmit nem is ettem. Szokásom, hogy mindenkit kiszolgálok, hogy vegyen és egyen.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.11. 18:46:08

@Pinka-Panka:

Tudod akinek sok a lábasjószág az udvarában, annak néha sok a kopasztani valója is. Amellett nem értem rá kocsmázni. Most meg olyan fáradt vagyok, hogy azért nincs nagy ingerencia a pultot támogatni.:)

Pinka-Panka 2014.01.11. 18:56:38

@látjátok feleim szümtükkel: értjük és engem meg nem szabad komolyan venni, mert én mondom, aki miüta nem tudott jönni ide. Most én ráéerk és csak kotyogok itt össze-vissza, mert megint a zenéket szelektálom az újabb küldeményeket, most egy egész nagy Beatles gyűjteményt, s az egész életpálya, amiről én sem tudtam ennyit. Így néha bekiabálok a kocsmába is:)
menni kell pihenni, más is okosan teszi.
nekem még néha muszáj kotyognom.

Pinka-Panka 2014.01.11. 19:15:49

@látjátok feleim szümtükkel: jajj, hát köszönöm, de nagyon sok tudok ám lenni, azért néha muszáj csendben is lenni:)

vörösbor(de)minőségi 2014.01.11. 19:21:29

@Babette_: ezt mondom én is.igy válik igazmondóvá :)))ha lassan is

Pinka-Panka 2014.01.11. 20:06:57

Nem vagyok egy Beatles fan, de most este egy kis retró:)

www.youtube.com/watch?v=J1BmE3lDDio

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.11. 21:17:57

@Andrass9: Nagyon sokszor hallottam Bacher Mihállyal. Állandóan rettegtem, hogy mikor üt mellé. Bizony gyakran, de a zene csodás volt! Most hallom, hogy Rubinstein is gyakran üt mellé ...

youlopukku 2014.01.12. 05:10:26

@Pinka-Panka: tegnap szemeztem egy új borsőrlővel. a régit csapágyasra hajtottam. megértem a férjedet.

Pinka-Panka 2014.01.12. 06:57:47

@Andrass9: köszönöm, már az álmaimat láttam, amikor ezt felraktad. Szép nagyon!

Pinka-Panka 2014.01.12. 06:59:49

Áldás békesség és jó reggelt!

Dönget a szél erre nálunk! Még nincs ötlet a fejemben a mai ebédet illetően, máskor már készen is szokott lenni ilyenkor. Hiába én is öregszem:)
Na majd meglátom, előbb elmennék a templomba is.

Pinka-Panka 2014.01.12. 07:28:15

@youlopukku: akkor te is tekered rendesen! Én finoman bánok vele.

Pinka-Panka 2014.01.12. 07:33:35

Elfelejtettem, hogy azon a pizzán, amit a Babettenek írtam, még vékony hagymaszeletkék is voltak és az ananásszal igen ízletes volt. Az a sima alaprecept, hogy oliva, csak fokhagyma, friss bazsalikom és oregánó, só, bors és némi cukor ízlés szerint. Ehhez egy szélesmetéltet főzök és semmi más az égvilágon, csak a sajtot variáció, ki milyen sajtot szereti. Én mostanában lágy sajtot reszelek magamnak, néha az a sajtnak nem nevezett füstölt, de az kicsit megcsípi a zsámat.
ha gyorsan akarunk enni akkor ezt főzöm. Lehet, hogy ma ez lesz?:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.12. 08:23:00

@Pinka-Panka: Jó reggelt!
Engem meg egy finom krumplipaprikás illata fogadott reggel. Gyorsan meg is ettünk két-két tányérral reggelire :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.12. 08:28:56

@youlopukku: Nekem iszonyú nehéz volt jó borsdarálót venni. Nagy részüg gagyi fémból-műanyagból készül és nagyon hamar tönkremegy. A többit sem igazán tervezik egyenletes darálásra. A boltban meg nem tudod kipróbálni. Van már legalább 8 borsdarálóm a szekrény mélyén és csak kettő az amit be tudok rendesen állítani. Félek is, hogy elkopnak!

Pinka-Panka 2014.01.12. 10:32:38

Végül ami itthon volt, cukkini, kínaikel, hagymafélék, répa, kápia egy tepsibe öntöttem, de előtte fűszerekkel egy tálban jól átmozgattam, hogy egyenletesen érje mindet, s olívát alaposan elkevertem a darabolt fokhagymával és petrezselyem zöldjével és meglocsolva, most sül. Nincs gombám, egy óvárit gondoltam, így csak fűszeres csirkemell sajttal, majd ráfektetem és összesütöm a zöldséggel, miután megkapattam a húsra a kérget. Saláta.

Lányom, előállt epres kis minitortákkal, túrós, sajtos az lesz a desszert, így jól lemondtam a fánk sütésről, ami nem bej, mert a család több tagjának is sütök. És vasárnap mindenki nagyobb kanállal eszik, s vasárnap meg mindenki tud bármit csinálni, így én aki itthon vagyok, majd egy szép hétköznapon a héten lepem meg őket, amire hazaérkeznek farkaséhesen, s egy jó levest is teszek elébük. Ha már lúd....

S meg is látogatom a szomszédot, mindjárt és hozok egy jó szekszárdi vöröset, ami Ő csinál, így legyen mivel lecsússzon a falat.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.12. 11:56:12

@Pinka-Panka:

Hát! Ezek a falatok nekem is lecsúsznának, szekszárdi nélkül is.:)

Pinka-Panka 2014.01.12. 12:03:36

@látjátok feleim szümtükkel: le is csúszott:) nagyon finom lett, mi már megebédeltünk, nem volt reggeli nagyon. Ráadásul még guszta is lett, nem lesz maradék, ahogy mondták. nagyon bajban voltam reggel, nem volt ötletem, aztán kinyitottam a kamrát...

Izgalom tölt el, ha van lecke, hogy akkpr ami itthon van, abból főzzek. S ez jó:)

Pinka-Panka 2014.01.12. 12:11:18

@látjátok feleim szümtükkel: ja és van mire fogni, hogy igyunk:) nem, komolyan muszáj magamnak egy kis vérszaporítás, s ma oportót vettem, azt besszéltük, hogy ebben több a jó, nem a legízletesebb, de jótékony hatása van, a kamilla sem finom mégis iszom.
Kell néha inni, ha a séfeket nézem, Levet a mesterbe!:) ...hát akkor ma én is kicsit:)

2014.01.12. 12:33:30

@youlopukku: borsőrlő témában, nekem van egy ilyen, nagyon jó!

hu.russellhobbs.com/russell-hobbs-products/food-preparation/classics-salt-and-pepper-grinders-12051-56.html

Nem ócsó, összedobták egyszer nekem ajándékba, de nagyon meg vagyok vele elégedve.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.12. 14:03:10

Én is nagyon elégedett vagyok azzal az öreg kis darálócskával, amit még a nagynéném vett legalább 60 éve, és én megörököltem tőle.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.12. 16:03:55

@látjátok feleim szümtükkel: Én is örököltem volna anyámtól, ha az öcsém nem kótyavetyéli el anyám egész lakását bagóért :(

youlopukku 2014.01.12. 18:37:14

egyszer meglesz az igazi. azt már tudom, hogy milyet nem veszek.

2014.01.12. 19:33:54

@youlopukku: @Andrass9: majd avassatok be engem is.
András, a "nekem is volt", az közelebbről mit jelent? Volt ilyened, de már tönkrement vagy elégedetlenül kibobtad, parkolópályára tetted, esetleg elvitte a kutya és becserélte oldalas pörköltre? Tehát? :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.12. 20:31:03

@pizzaszeletvágó: Oldalaspörköltet nem ért meg. Mindig röhögőgörcsöt kaptam, amikor elővettem, hogy mi az istennek van beépített lámpája :)
Most már tudom: amúgy nem találnám meg a tálat, amibe szórni kell!
Viccet félretéve: a daráló része sajna nagyon rövid életű volt. Egy hónap és már csak kente, de nem darálta a borsot. Azután a második probléma: tudod - én mindig azt számolom, hány tekerést daráltam. Most ennél hogyan kalibrálsz? Másodpercre? És ha öreg benne az elem, akkor mi lesz a kajával?
Tetszett a gondolat, hogy nem nekem kell darálni. Nem tetszett a kivitelezés. Ez olyan "As seen on TV" gadget volt. Attól meg jó uram isten ments meg! (Nagybetűket tetszés szerint helyezz el a mondatban.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.12. 20:32:32

@Andrass9: Azért egy megjegyzés még jár, hogy igazságos legyek: Lehet, hogy amit én kifogtam, az egy vacak volt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.12. 20:34:37

@pizzaszeletvágó: Néha láthatod a posztjaimban a pirinyó borsdarálót vagy a magas, sószóró és alul borsdarálómat. Nos eddig ez a kettő az, ami most is - sok év után - ugyanúgy teljesít. (Nem jobban ...)

2014.01.12. 21:00:25

@Andrass9: oké, értem. Nekem több mint egy éve van meg, ez az egy pár. Majd megírom, mikor ment tönkre. Eddig nincs vele gond. Kb. 11,5 hónaposan cseréltem elemet, attól féltem ez gyakoribb lesz, és gazdaságtalan, de így nem annyira.
Az igazság az, hogy én sültekhez, mártásokhoz, köretekhez, salátákhoz használom. Húslevesbe alig tört, nagyobb szemű borsot teszek, oda nem jó. Kolbásznak sok kell, megint nem jó.
Én szemmértékkel borsozok. A tekerés mint mértékegység. :)))
Egyébként nem kell közvetlenül a kajába darálni. Van más lehetőség. Van az alján egy kis tálka, ez nem nagyon látszik azon a képen, amit linkeltem, de azon áll, tehát a konyhapulton állva abba tud darálni, majd jöhet a hagyományos mértékegység, a csipet. ;)
A világítás nyilván dizájn elem, de én szeretem ezeket a marhaságokat. (van például dinnye alakú sörnyitóm, dinnyére sört ugyebár...)
Amúgy én szeretem, hogy egy kézzel borsot darálok, másikkal forgatom a hússzeletet például.
Na, majd az idő eldönti.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.12. 21:30:35

@pizzaszeletvágó: Én is értem a te szempontjaidat, ezért nincs igazán értelme a vetélkedésnek, vitatkozásnak. A tekerés mint mértékegység persze nem létezik, illetve csak annak, aki mindig ugyanazt a borsdarálót használja. Viszont megkérdőjelezem a darálód tökéletességét (ne haragudj érte), ha nem tudsz vele alig tört nagy darabos borsot készíteni (húslevesed), vagy nem bírja a gyűrődést, ha kolbászt készítesz, amihez sok kell. Az én értékelésemben egy borsdarálónak ezeket a kihívásokat teljesíteni kell. Persze vehetnél mindezen feladatokat ellátó berendezéseket, de akkor nagyobb konyhapolcra lesz szükséged.
Nem azt mondom, hogy nem jó, amit kaptál. Csak az én értékrendemben sokkal kritikusabb vagyok egy berendezéssel szemben, minthogy az általad említett hiányosságokat megengedjem, ahogy az általam készített berendezésekben sem engedek az elvárásaimból. Ez persze nem általánosan jellemző, tehát ne értsd félre, nem leszóltam a darálót, csupán az nem felel meg az ÉN igényeimnek.

süllőcske 2014.01.13. 10:31:03

Legalább ötven éves a darálóm, vagy több, és nem cserélném le. Jó tág határok között állítható, intenzíven adja ki a darálékot, van alsó bögréje.
Csípem, mellőle sokan kidőltek már, de ez még jól megy. Nagyanyóé volt, nem tudnám megmondani, hol és mikor szerezte.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.13. 13:12:25

@süllőcske: Akkoriban még jó minőségű acélból készült a fej, ami elég nagy rovátkákkal indított, hogy bármilyen méretű borsszem beleférjen. Valószínűleg ugyanaz, mint a kávédaráló feje.

süllőcske 2014.01.14. 19:10:14

@Andrass9: Igen, ez is olyan. Egyszerű, brutális, de szolgál, hűséggel. Kizárólag hasznavehetőségre volt tervezve, semmi háttérkomplikáció.
süti beállítások módosítása