Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A lágytojás

2014.01.02. 07:00 Andrass9

Nem kell bolondnak nézni, és nem is a poszthiány okozza, hogy posztot készítettem egy ennyire egyszerû ételbõl. A nagy ünnepek alatt gyomrunk kitágult, derékszíjunkat is ki kellett engedni és kívánunk kiadósabb reggeliket.

A tökéletes lágytojás reggeli ritkán sikerül. Elõször is idõ kell hozzá. No nem a fõzéshez, hanem a tisztességes fogyasztásához. Ez persze elvileg minden reggelire igaz: ha teheted, szép komótosan reggelizz, szebben fog a napod indulni, igérem!

Általában akkor támad fel a tojás éhségem, amikor a zsomporban már csak 5-6 tojás van, és a piacnap még távol a jövõben. Nem baj, ha sütni kell, majd lemegyek a bótba bolti tojásért. A zsompor a kistermelõi piac tojásait védi, ami XL-es méretû (70 gramm körüliek), és tényleg friss. Igaz, csak 2-es kódú, de akkoris!!!

Alapelvem, hogy háromnál kevesebb tojás az nem tojás (lásd még az 1 sör kategóriát). Valahol olvastam is, hogy annyi kell egyszerre, hogy garantált legyen az eperohamod, ha az nem bírja ...

Az évtizedek - sõt mondhatnék évszázadokat is, hiszen már a másodikat nyûvöm - alatt megtaláltam a számomra üdvözítõ lágytojás készítési módszert: egy akkora lábaskába, amiben kényelmesen elfér, beleteszem a három tojást és annyi hidegvízzel öntöm fel, hogy ellepje. Felrakom a tûzre, és a felforrástól számított 90 másodercig forralom. Ekkor nyakonöntöm hideg vízzel, hogy a tojások ne keményedjenek tovább.

Innentõl kettéválnak a további akciók, attól függõen, hogy miként kívánom megenni:

Fotókkal nem illusztrált módszer, amikor pohárból fogyasztom.

Egy cserépbögrét megtöltök forró vízzel (a mikróban is melegítem néha). Kiöntöm belõle a vizet, amikor a tojások megfõttek. Belészelek egy darab vajat és beleteszem az első lágytojást (valahogy belekanalazom a héjából). Sózom, borsozom. Újabb adag vaj, tojás, só bors. Itt el szoktam tûnõdni, hogy nem túl sok-e a jóból, de azért belemegy a harmadik darab vaj is az utolsó tojáshoz. Jól felkeverem és puha fehérkenyeret aprítok bele, úgy kanalazom ki (régen ropogós kiflit ettem vele). Azért ez egy gyorsabb módszer. Ráadásul néha egyszerûen kiiszom a pohárból, ha sietek :)

Az alábbi fogyasztás nem igényel poharat, viszont szigorú kritérium, hogy rendesen megterítsek magamnak, vajas(!) kenyeret kenjek, zöldpaprikát, sót, borsdarálót készítsek a tányér mellé. Sajnos mostanság a fehérkenyeret ritkábban eszem, de jó ez a barna is, viszont egy parenyica is elfért a deszkán kiegészítõnek.

10.jpg

A tojás a tojástartóba a hegyes felivel lefelé kerül, mert én Blefuscu országának vagyok a polgára akik a tojást a laposabbik felén kezdi meg. Hogy miért? Hát ott levegõbuborék van a héj alatt és így könnyeb eltávolítani a felesleget!

Meg is kezdtem az elsõt. Ilyenkor persze mindig izgulok, hogy elég lágy marad-e a tojás. Nincs elszomorítóbb, mint egy keményedni kezdõ sárgája. Gyorsan megsóztam, borsoztam a fehérjét, és már közelg is a kanál a kóstoláshoz.

11.jpg

Ez valami felséges! pont annyira fõtt meg, hogy még egy kis nyers fehérje is maradt!

12.jpg

Elfogyott hát az elsõ tojás. Innentõl már nyugodtabban haladtam. Kényelmesen felvágtam némi parenyicát és a bogyiszlóiból is karikáztam magamnak.

13.jpg

Az én izlésemnek tökéletes lágytojás:

14.jpg

Már csak az utolsó maradt, a zöldpaprika kellemes csípést hátrahagyva számban elfogyott. Kenyerem is csak éppen hogy jutott hozzá.

15.jpg

Fantasztikus reggeli - egy pohár frissen facsart almalével koronáztam.

138 komment

Címkék: sör tojás bors vaj parenyica Guliver bogyiszlói

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr875657563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2014.01.02. 10:57:04

Néha, ha nagyon urizálni akarok, némi szerecsendiót reszelek bele az üregbe (időnként elkap a szerecsendió-éhség és akkor minden kap belőle)plusz só-bors friss kifli.
Máskor meg óvatosan megpucolom, tányérra hengerítem a kis lottyadékokat és hagymás heringgel fogyasztom, gondosan ügyelve, hogy a kifolyó sárgája összekeveredjen az ecetes hagymával. Undorító, mi?

medvedr 2014.01.02. 11:52:42

Van a 60 fokon órákig főzött krémes tojás, amit majd a laborban kipróbálunk, ezt már évek óta mondjuk, de még nem jutottunk hozzá. Lehet, hogy az nem is lágy tojás. Én is kenyeret aprítok bele, és kieszem, vaj nélkül, viszont sok tabascoval.
A kis tojástartó izé mért fejlődött ki, amikor bögréből sokkal jobb?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.02. 12:21:49

@medvedr: Arra a laborkísérletre én is kíváncsi vagyok! Légyszi számolj majd be róla.
A tojástartó meg az olyanoknak készült, akik képesek fél órát is eltülteni a tojás evésével, nem beszélve a tojás lekalapozásáról :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.02. 12:23:41

@Vaczak2: A heringtől eltekintek, de a kifoly sárgája mindefélével jól keverhető (lásd még: tükörtojások)
Teljesen még nem hámoztam lágytojást: a hámozás közben derült ki, hogy lágyra sikerült a keménytojás :)

medvedr 2014.01.02. 16:08:23

@Andrass9: OK! Amióta karajon volt róla szó ígérem magamnak, a laborosok is benne vannak, de valahogy sosenm jön össze, de majd hátha idén.

medvedr 2014.01.02. 16:10:03

@Vaczak2: Bismarck, szigorúan. legalábbis nálunk, igaz még lágytojással nem próbáltam, de megkóstolom.

susztertangó 2014.01.02. 16:25:43

Gyanítom, hogy a tojástartó olyan társadalmi közegből származik, ahol felszolgálták:inas, pincér. Onnan terjedt le.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.02. 16:57:12

@medvedr: El tudom képzelni, hogy hasonló lehet a kínaiak 100 napos tojása, amit szalmával kitöltött mély gödörbe ásnak el. Valószínű a szalma erjedése alatt keletkező hő szuvidálta a tojást (komposzt érlelésekor 60-70C is előfordulhat ideális környezetben), bár a méregzöld színét nem tudom honnan nyerte. Volt szerencsém gyerekkoromban enni is olyat - édesapám hozott Kínából négyet a családnak.

medvedr 2014.01.02. 16:59:10

Apropó lágy tojás és élhig. A tojás ugye nem hőkezelődik, maghőmérsékletea (a sárgájának a közepe nem megy 50 fok fölé, de felülete megforralódik amivel jelentősen lecsökken a csíraszám, szóval ez nem veszélyes. A transovariálisan terjedő tyúk betegségek közűl közegészségügyi jelntősége a Salmonellának van. A tyúk specifikus és a petefészken át ürülő saját salmonellája ritkán fertőz embert, és MO ettől már régen mentes. A tojó állományokban (az állatok környezetében és a tojásban) a mentesítésnek és ellenőrzésnek köszönhetően ma már ritka, 2% alatti a két legveszélyesebb élelmiszerfertőzést okozó humán kórokozó a Salmonella enteritidis és a S. typhimurium. (Ma már ezek serovariánsok, de én így szoktam meg.)Ez egy igen jó eredmény, és meredeken csökkent is a humán megbetegedések száma bár nem nulla. Feltehetően nem is lesz soha-erről most nem írok mert hosszú lenne, de gyéríteni mindig lehet. Azonban még a masszívan fertőzött állományok által tojt tojások is leginkább felületileg fertőzöttek. A tojások beltartalmát tekintve csak kb 1% os a fertőzöttség. A külső héjat meg ugye a lágytojásban lefőztük, a S. 55 fok felett biztosan elpusztul. Ilyen értelemben a lágytojás egy biztonságos étel, ha a tojást hűtve tárolták és a főzés után rögtön meg is eszik, mert nem tud bedúsulni benne a salmonella, és más se nagyon. Eltenni nem szabad lágy tojást, délutánra sem! Egészen kis gyerekek (4 éves kor alatt) és immunhiányos, vagy nagyon idős, legyengült emberek fogyasszanak kemény tojást vagy jól átsütött tükörtojást/rántottát. (Lágytojást vagy lágyan hagott remgős rántottát inkább ne)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.02. 17:33:45

@medvedr: Pedig ez a lágyan hagyott remegős rántotta maga a menyország!
Amit írsz a fertőzésről valójában nagyon jó hír. Igaz-e az a hiedelem, hogy nem mossuk meg a tojásokat, mert az növeli a fertőzés esélyét?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.02. 17:56:03

Szép napot!
Épp a napokban volt sikerélményem lágytojás terén. Sikerült olyant készítenem.
Tudni kell, hogy én nem tudok tojást főzni. Semmilyent. Ha keményet akarok, fél óra lobogva főzés után lágy marad. Ha lágyat, mire felforr a víz, kemény a tojás. Akkor is, ha nem teszem bele.
A fentiek miatt én tükörtojás rajongó vagyok. :D

süllőcske 2014.01.02. 18:09:12

A LÁGYTOJÁS szerintem leginkább tudja az alapanyag ízét, állagát, legtisztábban, legőszintébben. Biztonságosan készíthető, mint doctorunk is mondja.
Nagyon csípem, csodás élelem.
PO mester tegnap szarvasgombával zárta össze a mai lágytojásának anyagát. Kíváncsi vagyok, beugrik-e, beszámolni az élményről, amit én annak idején, az Aranyszarvas cég baráti ajánlása nyomán, megéltem.
Az egy csucsu!
A szarvasgombás verzió szerintem, még az ilyen gombát nem kedvelőknek is bejön. Próbáljátok!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.02. 18:28:25

@süllőcske: Az egyik kedvenc krimimben olvastam:
"...gyorsan beleszagolt a kosarába. Több, mint negyven éve szarvasgombázott, de sosem tudott betelni az illatával.
Az első kosarat sohasem adta el, Hiába óbégat Francine, a gombát hat fészekmeleg tojással együtt három napra dunsztosüvegbe zárja. A gomba illata átszivárog a tojáshéj pórusain, átitatja a fehérjét, a sárgáját. Sohasem látott új világ születik ebből a végtelen finom párosodásból. S micsoda ünnep, mikor egy este asztalra kerül a pompásan illatozó, zamatos, kicsit folyós rántotta, miközben odakinn fütyül a szél, s a duruzsoló tűzhely csakúgy ontja a meleget az ember hátára."

2014.01.02. 18:29:24

@Andrass9: hát, a boltit már ne mosd, de a tyúkszarosat/véreset inkább. A lényeg, hogy ne ázzon vízben. Házilag inkább folyó víz alatt laza szivaccsal éppen csak lesimogatni. Szárazra törölni.
A "ne mossuk" az így kijelentve butaság.
Kíváncsi lennék, mikor rászárad a tyúkszar, vagy a mélyalom szalmája, hogyan ütnéd fel, hogy ne potyogjon bele. :)))
Mindjárt teszek ki elrettentő képet, hogy milyen tojást kaptam egy öreg bácsitól itt az utcában ajándékba, csak nem érek rá nagyon most, később.

susztertangó 2014.01.02. 18:44:40

@Waka: Wáó!!!/Enni, melegedni/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.02. 19:01:01

@pizzaszeletvágó: Hát én azért boltira gondoltam :)
Bár előfordul, hogy pihe ragad a tojásra, azt természetesen letörlöm.
A héját nem szoktam beleejteni a kajába, még apró morzsát sem, de attól még előfordulhat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.02. 19:01:54

@süllőcske: Waka krimije szerint 3 napra kell összezárni őket ...

2014.01.02. 19:24:05

@Andrass9: nem a héja, hanem a száraz ráragadt trugyi hullik, na mindjárt kép...
A boltit leöblítem folyó vízzel, papírtörlővel szárazra törlöm, oszt jó van.
Régen anyám a piacról vett tojásokat folyó vízzel lemosta, majd ecetes vízbe áztatta egy kicsit. Salmonelláék nem szeretik a savat. Én meg az ecetes tojást azóta se. :))) Szerintem a tojásleves ecetezése sem véletlen régi recept.
Múltkor sikerült egy "hentesnél" ecetes hurkát vennem. Mikor betettem a sütőbe, terjengeni kezdett az ecetszag. Nem is kellett már hozzá savanyú. Persze a kutya se ette meg. (gondolom a régi hurkát áttörölgették egy kis ecetes ruhával)

2014.01.02. 19:26:34

Tojás+szarvasgomba=klasszikus

Annyi ember nem tévedhet!

2014.01.02. 19:28:55

Jaj, majd elfelejtem itt a kapkodás közben, hogy pontosan így szeretem a lágy tojást, ahogy a képeken látszik és pontosan így szeretek nekikészülni, mint a posztban! Ez egy szertartás!

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.02. 19:32:51

Na, én reggel óta azon röhö(r)gök, milyen lesz ha elkezdenek tojni a fürjecskéim, és abból főzök majd lágytojást. Szerintetek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.02. 19:33:20

@pizzaszeletvágó: Látod, legalább ebbe nem tettem tejszínt ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.02. 19:34:41

@látjátok feleim szümtükkel: Elképzeltelek, amint kanalazod a kicsikéket :):)
Gyűszűt használhatsz tojástartónak hozzá!

süllőcske 2014.01.02. 19:35:50

@Andrass9: Ahogy gondolod. Énszerintem egy éj bőven elég, nem lehet azt fokozni. Úgy átjárja, hogy nem is hiszi az ember. Ráadásul, a gomba megmarad, újabb akcióra. Hűtőben érdemes, de legalábbis hidegen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.02. 19:37:46

@látjátok feleim szümtükkel: Én melegen füstölt tojást készítenék belőle.

süllőcske 2014.01.02. 19:41:24

@pizzaszeletvágó: Jobban jársz, mintha strucctól nyúlnál lágytojásnak valót. Lilliput, Óriásország, embör, maradj sectio aureanál.

süllőcske 2014.01.02. 19:44:19

@Waka: Az is jó, Te hogyan csinálnád?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.02. 19:56:28

@süllőcske: Még csak kacérkodom a gondolattal. Az egyik verzió szerint fedeles grillsütőbe tenném héjastól a nyers tojást. A hőmérsékletet és az időt még ki kell kísérletezni. Nyilván mérsékelt parázs szükségeltetik, a hőfok szabályozásának valamilyen lehetőségével együtt. A másik verzió a már kész, megtisztított kemény tojás hideg füstölése, de tartok tőle, túl markáns ízt eredményezne.

2014.01.02. 20:01:55

Na, itt a házi tojás. Senkinek nem akarom elvenni az étvágyát, csak arra akarok reagálni, hogy a "ne mossuk meg" orrba-szájba jövő félinformáció milyen anomáliákhoz vezet, ha a befogadó személy olyan, amilyen. Szóval ez itt egy újévi ajándék.

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20299317-2dac87a9/user

@Andrass9: :DDD

süllőcske 2014.01.02. 20:06:47

@Waka: Én mindkettőt próbáltam, a legjobb a héjában, 70-80 fokon, jó fél óráig. Ha tovább megy, nem lesz lágy, de füstös igen. Ha magasabb a hő, lágyat nem lehet csinálni, úgy, hogy füstös is legyen, nem megy át hamar. Nagyon kis hőn, órákig, még nem próbáltam.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.02. 20:09:38

Az biztos, hogy a füstölés sok ételnek jót tesz, mint pl. annak a hasaalja szalonnának is, amit szilveszteri vacsorának sütöttem savanyú káposztával.

Erről jut eszembe, hogy el is tettem a cimkét, a csudás szalonnát egy Heves-Meat Kft. készítette, de én Szeged felé vettem. Lehet, hogy máshol is forgalmaznak, érdemes keresni, igazi finom -
ó(gyerek)kori - füstölt íze van. Maradt még egy darabka, reggelinek lágytojással meg is rendeltem.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.02. 20:13:31

@pizzaszeletvágó:

Hát komám, ez ővön aluli, talán elég lett vón egy tojást bemutatni.

2014.01.02. 20:14:45

@süllőcske: a füst ezek szerint nem tömi el a pórusokat? bejut a tojásba kellő mértékben?

2014.01.02. 20:15:57

@látjátok feleim szümtükkel: igyunk rá gyorsan egyet, mert még a kép nézése is fertőz! Kocsmáros van itt valami jó ecetes bor? :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.02. 20:22:36

@pizzaszeletvágó:

Az ecetet idd csak meg magad, nekem valami jó tömény fertőtlenítő kell erre a sok
sz(a)erencsétlen tojásra.:)

süllőcske 2014.01.02. 20:29:14

@pizzaszeletvágó: Átmegy az mindenen, legyen az táska, ruha, bőrkabát, tojás.Sonkalé is átviszi.
Különben, bikfával, borókával, finom, jó tojást lehet fistelni.

2014.01.02. 20:35:41

@süllőcske: sohasem próbáltam... na mindegy, megyek, olvasom a "házi feladatomat"! :)))

süllőcske 2014.01.02. 20:55:03

@Waka: Akkor csak nyugisan adhatod rá a meleg füstöt, hadd érjék a picike. Melegen megéve, egyébként elevenebb az íze, de hidegen se rossz.Jó mártás hozzá, még dobja.
Van olyan reneszánsz kaja, hogy "tikmony zsufa", ami borecet, sárgája, liszt, bors, márnememlékszemmégmi keverénye, hőn. Ezzel adják a kemény tojást, amit hámozva, myársacskán, szénen pirítanak, füstölnek.

süllőcske 2014.01.02. 21:01:07

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Áljjj, Laci! Áljj meg, ne mozdulj, koma! El ne szublimálj itt nekünk.. Szépséges új évet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.02. 21:06:12

@hajdulaszlo (volt hajdul): Csakhogy újra látunk! Még a blogod kommentjeire se reagálsz.
Boldog Új Évet neked és családodnak!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.02. 21:07:18

@látjátok feleim szümtükkel: Van még kis körte a szomszédtól. Jól sikerült, alig hagytam valamit a kocsma vendégeinek ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.02. 21:13:24

@Andrass9:
No a maradékot idd meg hajdulaszlo (volt hajdul)egészségre, hátha gyakrabban erre jár.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.02. 21:14:17

@süllőcske: Radvánszky Bélánál meg is leltem suffa néven.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 21:16:46

szeretem a lágytojást
meg a remegős rántottát
szarvasgomba nem olyan jó
a tojást megmosom, ha tisztán jön ki a tyúk alól, akkor is: megspriccelem hígított domestosszel, langyos vízzel lemosom, leszárítom. nem árt neki
tyúkos fórumon sokan füstölik a tojást, mondják, nagyon jó
a fürjeimet megölte a patkány, fürjtojást még nem ettem lágyan, nem vagyok én hüvelykmatyi
a lágytojást a hegyes végénél vágom el, és imádom kibogarászni a héjből

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 21:16:58

hova tegyem a pogácsaképeket, ide?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.02. 21:33:25

@Babette_: ha küldöd, beillesztem a tojás alá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.02. 21:34:11

@Babette_: A tojás hegyesebbik végének felvágása háborút generál!!!

susztertangó 2014.01.02. 21:50:59

@Babette_: A fürjtojás nem az embernek kell?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.02. 22:06:26

@Babette_: Hogy a fenébe leveles már szaggatáskor is?
Itt valami nagyon nem stimmel, ahogy én csinálom, mert a tied EGÉSZEN másképp néz ki már nyers formájában is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 22:06:55

@susztertangó: szükségtelen

@Waka: á, ez még nem is sikerült :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 22:07:56

@Andrass9: sejtettem, azért tettem fel azokat a képeket is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 22:12:00

olyannyira nem sikerült, hogy ez a második adag, az elsőt elcsesztem. legalábbis azt hittem, mert későn vettem észre, hogy a tej túl forró (szárított élesztővel dolgoztam, nem kellett futtatni)

úgyhogy gyúrtam egy második adagot, az elsőt meg félretettem. aztán idővel helyrejött, így abból sajtos lett:
lh5.googleusercontent.com/-inY6jGluu_0/UsVbNbqVHTI/AAAAAAAAFBM/XGnfQ2ErLhc/w1023-h576-no/010.jpg

2014.01.02. 22:16:49

@Babette_: ez szép, ezek után le is kell filmezned a folyamatot, ugye tisztában vagy vele!? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.02. 22:20:30

@Babette_: nem lehet, hogy túl sokszor hajtogattam?
A második tésztája nekem már elég puha lett, de a tieden a rétegek közt mintha nedves lenne a tészta (vagy zsíros).

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 22:24:13

@pizzaszeletvágó: tudtam, csak nem sejtettem.

@Andrass9: hát mert olyannak kell lennie, ha megkened zsírral.

Topy 2014.01.02. 22:26:45

@Babette_: egy pár darabot fénypostával lécci, lécci! :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.02. 22:28:37

@Andrass9:
Több oka is lehet, egyrészt az első pogidnál nem dolgozott jól az élesztő, másrészt nem volt elég lágy a tészta egyik esetben sem. Utóbbinak oka lehet a liszt minősége is.
Közrehathatott az is, hogy "jól" kidolgoztad a tésztát, pedig elég csak jó összekeverni, és hagyni kelni.
Befolyásolja a levelességet az is, hogy mennyire zsíros a tepertő.

Topy 2014.01.02. 22:29:24

@pizzaszeletvágó: én ilyet nem raknék ennyire közel kolbászhoz!

(tőle jobbra lévő kép :) )

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.03. 00:11:12

Szépséges Újévet kívánok én is mindannyiótoknak.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.03. 00:11:52

@Andrass9: Van olyan hozzászólás ami magában tökéletes, kár viszontválaszokkal rontani :-)

Topy 2014.01.03. 08:13:06

@Waka: küldtem neked privát üzenetet, megkaptad?

2014.01.03. 08:13:44

@Topy: ez az indafoto bűne. Én direkt egy "gusztustalan" nevű mappába töltöttem fel a képet a szerverre, de az nem törődik vele, együtt hozza ki az "étel" mappában lévő képekkel. Pedig időben és térben jócskán elkülönülnek. :)

Egyébként pedig nincs semmi baj azokkal a tojásokkal, máskor is volt már ilyen, amit a környéken vettem vagy kaptam cserébe valamiért.
A portát ismerem, a tyúkok szépek, egészségesek, kapirgálnak, szóval sokat számít az, hogy tudom, honnan van. Szépen megmosom, és még lágy tojásnak is meg merem enni, frissek, tartalmasak.
/ezt kell szeretnem, ha már olyan hülye voltam, hogy 15 évvel ezelőtt, mikor a házat vettem, elbontottam a tyúkólat, disznó ólakat(!), hogy legyen hely garázsnak, parkosításnak, én marha, állat, de megbántam az akkori döntésemet.../

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 09:09:48

@pizzaszeletvágó: azért halkan hadd tegyem hozzá, hogy gondos gazda tyúkjainak nem mocskos a tojása.
ennyire.

medvedr 2014.01.03. 10:13:46

@Andrass9: Igaz, a tojáshéjon van egy viaszos küiső réteg. Ez zárja apórusokat, de nem légmentesen. Ez a réteg sérül a mosással , akkor be tudnak jutni a bacik. Ha nagyon szaros pláne véres a héj akkor hagyd ott. Ha csak kicsit a kkor közvetlenül a felhasználás előtt mosd meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 10:17:56

@Babette_: Ez akkor sem világos. Hányszor kented meg zsírral? Én megzsíroztam a tésztát, majd rászórtam a töpörtyűt, ahogy az utasításod írta. Akkor a zsírrétegen nálad is látszania kellene a töpörtyűnek, nem?
A hajtogatások közt milyen vastagra nyújtottad ki? Én a kisujjam vastagságára.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 10:20:45

@medvedr: milyen bacik jutnak be, ha már lemostam őket róla?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 10:21:05

@medvedr: Akkor jól értettem a különféle leírásokat, hogy a tyúk eleve tesz rá valami védőréteget, amit nem célszerű róla lemosni, csak közvetlenül felhasználás előtt.
A szaros/véreset dobjam ki???

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 10:22:02

@Andrass9: egyszer. az elején.
ujjnyi vatsagra.

most nekem nem volt külön a zsír, meséltem hülye hentesről töpörtyűvásárláskor, na az a töpörtyű elég zsíros volt, nem kentem külön, de ez a lényegen nem változtat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 10:22:52

@Babette_: Köszi a képeket, betettem a posztba, hogy fennmaradjon örök tanulságként :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 10:25:00

@Babette_: Netán felmelegítetted a darált töpörtyűt?
Bocs, hogy ennyire szívózom, de nem értem az önálló zsírréteget töpörtyű látványa nélkül a már sokszor hajtogatott tésztán. Most még annyira sem, hogy nem is zsíroztad.

medvedr 2014.01.03. 10:25:53

@pizzaszeletvágó: Ezt dobd ki, vagy a felhasználás előtt hipós vizzel mosd meg.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 10:28:40

@Andrass9: dehogy melegítettem, alig tudtam elkenni rajta:)
nincs önálló zsírréteg, csak rossz a kép. szaggatáskor a nyomás hatására beljebb csúsznak a töpörtyűdarabok, hát nézd meg a megsültet, ott vigyorognak a szélén.

medvedr 2014.01.03. 10:34:07

@Babette_: minden ami a levegőben van. A tojás vákumos egy kicsit, nem vicc. Ezen javít, hogy nem hidegvízzel mosod, de a pórusokon bejuthat. Legjobb ha a felhasználás előtt mosod ha már. A mosott tojás nem áll el addig , mint a nem mosott és nem is kel úgy. Meg lehet mosni keltetőknek hőmérsékleti zsilipes több rekeszes fertőtlenítőszeres oldattal, de ez elég bonyolult. Ha tényleg fertőtlenítés akkor gáz a jó.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 10:36:04

@medvedr: a keltetnivalókat csak berakás előtt mosom.

medvedr 2014.01.03. 10:37:36

@Andrass9: Igen. Nem kell kidobni, a felhasználás előtt mosd le. Ha nagyon szaros akkor ne csinálj belőle mennyei remegős rántottát. A lágytojás már jobb opció. Ha olyan hogy mind az egy tucat tojásból meg egy jó pár véres is, akkor én nem veszem meg, vagy kukázom, mert a tartó valszeg egy faszkalap.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 10:39:10

@Babette_: Közel állok hozzá, hogy feladjam. Már csak az a félelmem, hogy te kecsketejfellel, vagy házi tejfellel készítetted, én pedig eléggé kemény boltival. Talán bele kéne tennem a botmixert a tejfelbe használat előtt?

medvedr 2014.01.03. 10:39:32

@Babette_: inkább formalinozd , ha meg tudod oldani.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 10:41:51

@medvedr: ez első tojáson kívül miért lehet véres a tojás? mármint mi a technológiai hiba?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 10:42:26

@medvedr: Köszi, megnyugtattál.
Szerencsére a boltban ritkán veszek tojást, a kispiacon pedig egyetlen eladó van, aki tojást árul, de tisztát, szépet és nagyot tisztességes áron.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 10:42:59

@Andrass9: drága andrás, nincsenek trükkök, hidd el nekem.
bolti tejföl, pléhtehénből van már a tej is, mert február végén ellések lesznek, elapasztottam mindenkit.

majd tavaszi szünetben megmutatom, jó?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 10:44:12

@medvedr: nincs formalinom, nem tudom, hol lehet venni, nem is tudom kezelni,
és hát mennyit számít az az itthoni levágásra keltetett 100 csirkémnek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 10:49:27

@Babette_: Jó, számítok rá:)
Nagyon köszönöm az eddigi foglalkozást is, mert már sokat tanultunk (én legalábbis) belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 10:53:25

@pizzaszeletvágó: Már csak egy pajszer kell mellé, és lásd a mai viccet :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 10:55:33

@Andrass9: egy tippem van még, hogy teljesen felolvasztottad a zsírt, és szép vékonyan kented, nem gondolva arra, hogy elégnek kell lennie a többszöri hajtogatásra is...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 10:55:55

most viszont mentem tanulni, mert nem lesz belőle énekes halott se...

medvedr 2014.01.03. 11:05:31

@Babette_: Annak semmit, igazad van. A keltetés/berakás előtti mosás is jobb mintha nem csinálod. A keltető tálcára rakás után még spricceld le 40-45 fokos kézmeleg fertőtlenítő oldattal, lehet ez hipos víz is. Így rakd be.

medvedr 2014.01.03. 11:06:58

@Babette_: Ha nem ismered, nem használtad felejtsd el a formalint elég veszélyes.

medvedr 2014.01.03. 11:08:39

@Andrass9: Az a jó. Egy egy szaros tojástól nem kell félni, legfeljebb ne remegős rántottába menjen, a tendencia lényeg. A linkelt képen levő tojásokat már nem igazán szeretném.

medvedr 2014.01.03. 11:16:46

@Babette_: Nagyon sok oka lehet a véres tojásnak. A kloaka repedés az egyik, ez előfordulhat akkor is ha véletlenül nagyobb a tojás. Idősebb tojóknál gyakoribb. Előfordulhat hogy petevezető gyulladás miatt van vér, ezt valamilyen betegség okozza. ez komoly baj. A helytelen takarmányozás pld. nem megfelelő makroelem Ca, Mg, Mn arányok miatt a petevezető ereinek áteresztő képessége megváltozik, és emiatt is lehet véres a tojás. Az a baj, ha tendencia szerűen látod, hogy minden nap relative sok >1-2% véres tojás van. Ha nincs betegség akkor zöld, egy kis vitamin, ásványianyag kiegészítő mehet nekik, és elmúlik. Nem kell azért félni tőle. Ha emellé még szaros is a tojás, és hasmenés is van, az már baj.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 11:22:53

@medvedr: olyannal mosom, úgy hagyom száradni. az elég , nem?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 11:23:26

@medvedr: ok. hálistennek csak elvétve fordul elő, és csak első tojásoknál

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 11:41:29

@Babette_: Na ez fontos adat! Tehát nem kevés, hanem tisztes mennyiségű zsir kell hozzá. Minél többször hajtogatod, annál több.
Esetleg minden hajtás előtt megkenni?
Kipróbálom, menj tanulni és mégegyszer köszi!

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 12:29:28

@Andrass9: nemnem. a sajtosban alig van pár szelet, tán 2-3 deka lehet...

Llychllyn 2014.01.03. 15:21:55

Vidám új évet!
Na, a lágy tojással én is hadilábon állok, de ha sikerül, akkor örülök. Én a fokhagymás pirítósra esküszöm mellé, valami savanyúságra, meg persze jöhet paradicsom és paprika is. És persze tea.

@pizzaszeletvágó: Na, ez nem semmi:) Utál, aki adta?:)

Még mindig fönn vagyok akadva a füstölés-témán... Szerintetek ha veszek egy füzér fokhagymát a bótban, azt meg lehet füstölni, vagy azzal is az a baj, mint az import paprikákkal (kezelik valamivel, állítólag akkor nem működik a füstölés).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 16:01:54

@Llychllyn: Most éppen kínai fokhagyma akciós a madarasban, de szerintem nyugodtan füstölheted azt is. Legrosszabb esetben lehúzod a legkülsö héjat, de szerintem nincs az semmivel kezelve. Inkább az a helyzet, hogy a kínainak nincs olyan erőteljes íze, mint a makóinak.
Ja - és BUÉK :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 16:04:48

@Babette_: Én olyan bő két evőkanálnyit kentem el rajta - az is 3 deka körül lehet. De sebaj, semmi nincs veszve, mert 7.-re valami vendégséghez csinálhatok egy újabb adagot!!!
Azt mindenképpen lágyabb tejfellel (Zott) és lágyabb tésztával fogom előadni 4 hajtogatással csak. Gyermelyi lisztet vettem hozzá (hátha az jobb) és friss 5 dkg élesztőt :)

süllőcske 2014.01.03. 18:48:30

Akkor hát együnk valamit! Mivel a potykák sumákolnak, még mindig, dagi kárászaimat sütögetem.
Ma krumplit gyalultam a vajas tepsi aljába, közé póré, és rengeteg fokhagymagerezd, zsályalevél is.
Só bors, kettéhasított, irdalt, 50-60 dekás kárászok a tetejére. Rá zsírpapír, 15 percre,majd aláöntözgetés, locsolkodás, vajazgatás. Ragyogtak, mintha belakkozták volna őket. Ubisali, joghurtos.
A zsályás-fokhagymás krumpli és hal, szaftos-pirultan!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 18:51:07

@süllőcske: Pedig drukkoltam neked :(
Nem sül rommá a kárász, míg a krumpli elkészül? Én nem merném egyszerre sütni, bár a gyalult állapot lehet, hogy segít.

süllőcske 2014.01.03. 18:58:34

@Andrass9: Azért gyalultam. Pont egyszerre jók így. Próbáld ki, szerintem ízlik majd. Aláöntözés viszont kell az elején, abban kissé megpuhul, aztán süldögél.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.03. 19:41:14

@süllőcske: Kemencében sütötted vagy tűzhelyben?

medvedr 2014.01.03. 20:17:16

@süllőcske: A kárász irdatlan szálkás, még irdalva is, legalább is nekem. Van alami szálkátlanítási módszer, direkte kárászra? Valamikor boldogult úrfi koromban, amikor még horgásztam a macskák ették a kárászokat, illetve szegedi halászlé alaplé és hal- alaplé alapanyag voltak. Szóval nekem egy nem szeretem hal.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.03. 21:00:00

@medvedr: Irdalás + viszonylag magas hőmérséklet. Az Y-szálka tulajdonképpen elporcosodott kötőszövet.

süllőcske 2014.01.03. 21:35:01

@Waka: Sütőben, nagy lángon. Nem maradt szálkás, de azt Te úgyis tudod.Egy tanítványom ebédelt velünk, törékeny kislány, nem ilyesmikhez szokott. Nem volt gondja a szálkázással, nagyon tetszett neki az étel.
Új halászati törvény megvan?

2014.01.03. 21:42:27

@medvedr: viszont nagyon finom a húsa, főleg sütve. Az Y szálkáktól sűrű irdalással valamennyire meg lehet szabadulni.

Kedves hal szakértők: pácolás feloldhatja ezeket a szálkákat?
Illetve az működik-e, amit a TV-ben láttam, hogy bő olaj fürdőben lassan, konfittálva készítették az apró halat, többek közt kárászt, és állítólag felpuhulnak, megfőnek a szálkák. Létezik?

2014.01.03. 21:45:15

@Andrass9: biztos, hogy jó a gyalulás, megerősítem én is. Hasonló esetben elő a V gyaluddal!

medvedr 2014.01.03. 21:45:48

@Waka: Köszi, ha lesz rá alkalom majd így próbálom.

süllőcske 2014.01.03. 21:49:08

@medvedr: Nagyon jó alaplevet lehet főzni belőle, ha jó, és friss.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.03. 21:56:55

@Waka: Porc ide vagy oda, az akkor is belédszúr, ha felforrósítottad. Már megegyeztem a lenti szomszédasszonnyal, hogy nem irdalja be a nagy kárászt - könnyebb megtalálni benne a szálkát :)
Igazán szépen volt irdalva, harsogóan roppanósra sült a hal, de a pici lándzsácskák csak bemásztak a fogínyembe.

süllőcske 2014.01.03. 22:00:15

@pizzaszeletvágó:
Létezik. Igen a konfitálás tulajdonképpen olajos hal. Elpuhul a szálka. És nagyobb halaknél is.
Régen, amikor compókat még fogtam, ecettel kentem be a halat, és forgattam a pácban, fél napig. Aztán megfőztem, egészben. Olvasztott, fokhagymás vajjal ettük. A szálkái egészen megpuhultak.
Az irdalt halnál is rásegít. Aztán csináltam kisebb pontyokat, úgy, hogy bevagdostam, sózva, lisztezve megpirítottam, borecetet, zsályát,hagymát tettem alá, és sütőben megpároltam. Nem savanyú a végeredmény, a végén mehet egy kis vaj rá. Ezt reneszánsz könyvből néztem ki, nagyon ízlik, szálka, ciao!

2014.01.03. 22:11:32

@süllőcske: köszönöm. Alkalomadtán próbálkozom. Ma nálunk is hal volt a menü. Egy nagyobbacska fogas "elejéből" pár szelet. A sok nehéz ünnepi étel után jól esett csak egyszerűen serpenyőben sütve, mellé zöldbab egy kis kacsazsíron párolva, pár szelet citrommal, hozzá még rizs, de most, hogy eszembe juttattad a gyalult krumplit, már bánom, hogy nem azt csináltam.
Sajnos ilyenkor csak fagyasztva jutok hozzá, ez a darab fej nélkül, kibelezve volt több mint 2 kg. A többi része még a fagyasztóban, valami nemesebb sorsra vár.

Pinka-Panka 2014.01.04. 08:28:48

Sziasztok!

Ne vessetek meg, de én a lágy tojást nem szeretem, csak a keményet. Éppen megfőzöm ha szükséges. Meg szerintem egy férfiaknak való reggeli.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.04. 09:19:14

@Pinka-Panka: Szia és BUÉK!
Pedig a lágytojásba is lehetne kanalanként pici fokhagymát szelni ... :)

Pinka-Panka 2014.01.04. 09:29:00

Én is boldog új évet kívánok, igaz éna múlt évben már jó előre megírtam, a jókívánságaimat a kocsmába járóknak.
Sajnos András, a lágy változat nem csúszik le a torkomon sehogy.:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.01.04. 10:18:50

Szóval a minap vettem egy kis diónyi szarvasgombát, most azzal kezdtem meg a kalandozást. A fazbúkra tettem fel egy képet, amin egy nagy befőttes üvegben figyelnek a tojások, köztük meg ott vigyorog a kis sötétbarna "kakukktojás".
4 nap után próbáltam két lágytojást belőlük. Erről egy olyan posztcím lenne helyénvaló, h a "szarvasgombával megijesztett tojás esete" :))
Ugyanis nem reszeltem rá semmit, az elsőt csak sóval. És látám, hogy jó. Fantasztikusan finoman van jelen a tojás minden porcikájában annak a sznob szarvasgombának az illata!
A másodikat sóztam, majd (hinnétek-e?) egy lehelletnyi füstölt paprikát is (4 tekerés) tettem rá. Látám, hogy ez is jó, nem csaptam agyon a finom aromát...

És ez csak a kezdet. Holnap reggel remegős fehérű, folyós sárgájú omlett lesz, de itt már belép a szarvasgomba is a kompozícióba.

A füstölt tojás ezen a blogon először itt jelent meg:
blogkocsma.blog.hu/2012/06/14/pentek_este_avagy_sullocske_vacsoraja

Topy 2014.01.04. 12:25:30

én mindig megmosom felhasználás előtt, függetlenül attól, hogy mi készül belőle - tegyük hozzá, ezügyben kissé paranoiás vagyok, ugyanis a családi törénetírás egyik fejezete a húsvéti kifújt tojás okán összeszedett szalmonelláról szól, aholis a dédi volt a szenvedő alany

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.04. 14:04:09

@PO: Izgalmas kérdés, várom az omlettet is, ha beszámolsz róla.
Én kaptam 5 éve egy pici gombát. Forgácsoltam, kóstoltam, de nem jött be. Az összes forgácsot egy kisüveg olivába kevertem és lezártam. Most eszembe juttattad :) Ha még nem avas, akkor biztos illatos olaj lett.

Pinka-Panka 2014.01.04. 16:00:19

@PO: Láttam én is! Kíváncsi is lettem. egy másik posztban már olvastam jót a gombáról.

süllőcske 2014.01.04. 17:43:15

Egyszer volt, hogy börzsönyi szarvasgomba és bélszín került a kis művésztelepünk hűtőjébe. A gombát felszeltem, szintén a húst is. Egy edénybe tettem réteg gombaszeletkét, rá a korongokat, gomba, hús, ésígytovább. Jól lezártam, becsomagoltam. Pár nap múlva röviden meggrilleztem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.04. 18:55:26

@pizzaszeletvágó: A ruszlinál működik, de a megfelelő eredmény elérésénél már savanyú. Egy marinált halat lenne érdemes megpróbálni.
@Andrass9: Az már lehet, hogy csont volt inkább.
@PO: Csakugyan. Az én fejem sem káptalan.

süllőcske 2014.01.05. 17:48:33

Szeretném még hozzátenni a kárász irdalásához:
Van, hogy szemre szépek a bevágások, azonban nem elég mélyek. A kárásznál a bordakosár íve hirtelen fordul a gerinc felé. A nem jó szögben tartott kés, ezt a sarkos teret nem járja be, mert feltámaszkodik
a bordán és a gerinctöviseken. Eredmény: 0.5-1 cm-es tüskék.
Az irdalókést le kell meríteni, követve a bordaívet.
Úgy már csucsu lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.05. 18:59:29

@süllőcske: Köszi az információt, megkonzultálom a szomszédasszonnyal, aki süti nekem a kárászt!

csigafrédi 2014.01.06. 11:45:16

Tegnap kaptam egyik havertól egy (szerintem valami teleshopos) lágy tojás készítő készüléket. Mikrósat. Azaz mindjárt 4 db-ot. Egy pirosat, egy fehéret, egy kéket és egy citromsárgát. Én a lágytojásnál a pucolás, meg a főzés maceráját nem szeretem annyira, nem úgy mint magát az ételt, szóval vacsira mindjárt neki is álltam tesztelni a készségeket. Minden tojglitár aljára szórtam egy kevéske bacon-t, finomra vágva, rá a tojás, só, bors és egy kis sajt. Mikróba be és tárámm: jó lett nagyon  szardíniát ettem hozzá és paprikát. Jó vacsi volt. Szerencsére a tojás ellátásom olyannyira egyszerű, hogy csak akkor lehetne egyszerűbb, ha nem a második szomszédom hordaná a piacosoknak is, hanem az első. Szóval én papucsba átklaffogok bármikor és megint van egy tálcára való. Ezzel a helyzettel teljesen elégedett vagyok.
süti beállítások módosítása