Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Burger

2013.11.25. 07:00 Waka

Az a hír járja az ismerőseim között, hogy nem szeretem a hamburgert, mivel nem eszem gyorsétteremben. Az igaz, hogy nem járok ilyen helyekre – legfeljebb, ha elkísérek valakit, egyszer pedig muszáj volt –, de a hamburgert megeszem, csak éppen szeretem tudni, miből készül. Valamikor gyakran sütöttük grillen, magam vásárolta, az öreg darálón saját kezűleg legalább kétszer átdarált marhahúsból. A puffancsot a közeli pékségben, a kerti mulatság időpontjára rendeltem, a zöldséget az ismerős árusnál válogattam.

Aztán előbb a marhahúsról kellett leszoknom, később a pékség lett Lipóti, márpedig ott puffancs nincs. Pénteken viszont mindenképpen hamburgert akartam enni, tehát nekigyürkőztem, és hamburgert ettem. Persze nem lett az igazi, autentikus hamburger, inkább amolyan kispolgári fajta.

16.jpg

Először a puffancs problémáját kellett megoldani. A közeli boltban huszadikán még volt aznap lejáró szavatosságú, négyesével csomagolt fajta, de mivel 22-ére terveztem az ételt, ez nem volt jó. Másnapra azonban nem szállítottak puffancsot a boltba, én meg nem mertem arra alapozni, hogy pénteken lesz-e, vagy sem. Körülnéztem hát az Interneten, és választottam egy receptet, amit kissé átalakítottam az ízlésemnek és a tervezett mennyiségnek megfelelően.

Hozzávalók 4 darabhoz:

20 dkg búzafinomliszt

10 dkg rétesliszt

1 tojás + 1 a kenéshez

1 evőkanál cukor + 1 teáskanálnyi

2 dkg élesztő

1 evőkanál olívaolaj

1 dl tej

1 evőkanál joghurt

A liszteket beleszitáltam egy tálba, hozzáadtam a cukrot, a sót, az olajat és a joghurtot. Beleütöttem a tojást. Az élesztőt felfuttattam az egy teáskanál cukorral elkevert langyos tejben, és hozzáadtam a többihez.

1.jpg

Lágy tésztát gyúrtam belőle, és a kilisztezett tálban letakarva a radiátorra tettem kelni.

2.jpg

A tészta bő egy óra alatt kelt meg, kiborítottam a gyúródeszkára, és négy egyenlő részre osztottam.

5.jpg6.jpg

A tésztadarabokat átgyúrtam, megformáztam, és a sütőpapírral bélelt tepsiben további fél órát kelesztettem.

7.jpg

Megkentem a felvert tojással, és 3-as fokozaton, folyamatosan figyelgetve aranybarnára sütöttem.

8.jpg9.jpg

A fasírthoz nem használhattam marhahúst, ezért egy darab pulyka alsócombot daráltam össze egy arasznyi, bőrétől megszabadított, füstölt kolbásszal. Ezzel egyrészt egy kis zsírosat vittem a fasírtba – nem akartam még öt deka zsírszalonnáért is elzarándokolni a piacra –, másrészt kapott az egész, egy magyarosch ízesítést. Igazából az a klasszikus, manapság már sehol nem kapható, friss, puha lángolt kolbász lett volna a tuti, aminek annak idején nem ajánlották a hőkezelés nélküli fogyasztását.

3.jpg4.jpg

A ledarált húst négyfelé osztottam, kitapicskoltam, és teflon serpenyőben megsütöttem.

10.jpg

110.jpg

A húst kiszedtem, és a félbevágott puffancsokat a visszamaradt zsírban megpirítottam.

12.jpg

A puffancsra először jégsalátát pakoltam, majd rátettem a fasírtot, és vékonyan megkentem mustárral.

14.jpg

Erre került a felkarikázott lila hagyma és az uborka valamint egy öntésnyi kecsap.

15.jpg

Jó lett. Ropogós, ahol kell, puha, ahol az a jó. A puffancs pont olyan volt, mint 1984-ben Agárdon a Popstrand mellett, csak nem vödrös csalamádé leve csorgott bele a szakállamba. Megettem kettőt, lekísértem egy hideg Gösserrel, aztán aludtam egy nagyot.

40 komment

Címkék: uborka hamburger kecsap puffancs lila hagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr505652874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.25. 07:08:05

Jó reggelt, jó hetet !

Ebből nekem is jöhetne egy reggelire.:)

Topy 2013.11.25. 07:59:37

ezt azért betolnám :), de esélyem sincs rá, úgyhogy marad a kolozsváris rántotta
aztán vár az előszoba...

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.25. 08:06:24

20 deka puffancshoz 40 deka hús:D

2013.11.25. 08:25:29

@Babette_: valóban az arányokon van még mit javítani: 20 dkg zsemléhez 50 dkg hús kellett volna. :D

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.25. 08:31:41

Állítólag megtörtént, olyan mesélte, aki hallotta.

Egyes vidékeken a kolbász meleg füstölését langalásnak mondták. Ebből következően a hentesnél is langalt kolbászt kértek ( akkoriban még lehetett kapni, és nagyon minőségi volt ).
Valami rossz hallású bige a szót félre hallva, a hentestől lankadt kolbászt kér, oszt nem értette, hogy a hentes ( meg aki a közelben volt ) miért röhögött pofátlanul.:)

Topy 2013.11.25. 08:43:38

@Babette_: hát igen, kicsit fehérjeszegény lett, de majd legközelebb több húst használ Waka :)

2013.11.25. 09:10:28

Nekem a puffancs tetszik nagyon. Szerintetek tej helyett vízzel meg lehet csinálni a tésztáját?

@látjátok feleim szümtükkel: :D
Ezek szerint a "langalló" is a lángolásra utalna?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.25. 09:19:42

És még a poszter gyanúsított meg tegnap a csülökügyben, hogy a vesztét akarom!!!
Jó ez a burger. Gondolom, mert én tán négyszer is ettem már életemben. Pedig 15 évet lenyomtam az USA-ban.
Nem túl nagy a kalóriabevitel, ha a puffancsot is zsírban pirítod? :) Odakinn úgy láttam, hogy az szárazon pirítják, de nem is nézett ki ilyen szépen a zsemléjük!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.25. 09:21:16

@pizzaszeletvágó: Végülis az élesztőt cukros vízben is fel lehet futtatni. És akkor vizes zsemle lesz belőle ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.25. 09:23:35

@látjátok feleim szümtükkel: Ismét tanultam valamit! Nem volt világos számomra, hogy a "lángolt" kolbász hogyan is készül, utánanézni meg lusta voltam. Most ingyen megértettem, köszönöm :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.25. 09:40:51

Szép napot!
@Babette_: Sokallod? Az a puffancs azért valamennyivel több volt, mint húsz deka.
@Andrass9: Elenyésző mennyiségű sertéshús volt benne, a java pulyka. Az a zsír inkább szaft volt, nem sok sült ki belőle. Mikor grillen készült, én is szárazon pirítottam.
@pizzaszeletvágó: A nyolcvanas években Sármelléken volt egy pékség, ott volt igazi langalló. Egy kilós kenyér tésztáját lapították ki, sütés előtt bevagdosták, sütés után megkenték fokhagymás zsírral. Ketten felfaltuk a nagy részét, mire kiértünk a kunyhóhoz.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.25. 09:51:27

@pizzaszeletvágó:

A meleg füstölés lényege, hogy a fűrészpor amit használnak, ne csak füstöt okádjon, hanem lángoljon is, mert akkor lesz a füst meleg. Após kolbásza ezért is avasodott meg gyorsan, mert ő annyira lángoltatta a tüzet, hogy még pernye is akadt itt-ott a kolbász bőrén.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.25. 09:56:39

Miután nem jutott hamburger, gyorsan átgondoltam mit is lehetne reggelizni. Eszembe jutott, hogy van még egy kis sültkarfiol. Gyorsan serpenyőben szárazon ( zsiradék nélkül ) megpirítottam egy szelet kenyér mindkét oldalát, majd a seprenyőben felmelegítettem a karfiolt. A pirítósra bőségesen locsoltam kecsapot, rátettem a karfiolt, és megszórtam reszelt sajttal. Mit ne mondjak, nekem is újdonság volt az íze. Szerintem valami sültkáposztás változattal is jó lesz.

látjátok feleim szümtükkel 2013.11.25. 10:01:55

@pizzaszeletvágó:

Valószínűleg. Anyám kenyérsütéskor a lángost akkor sütötte, amikor még égett a tűz, tehát lánggal sült a tészta. Amikor már csak parázs volt, akkor bevetette a kenyeret és utána nem lehetett a kemencét kinyitni amíg a kenyér meg nem sült.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.25. 10:04:36

@Waka: Azt a lángolt kolbászt én mindig nyersen haraptam (nem is vágtam!). Kivétel volt, amikor rakott krumpliba tettem, mert ott is csodásan teljesít.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.25. 10:07:44

@látjátok feleim szümtükkel: Nahát! Én is karfiolt reggeliztem :) Csak leves formájában. De ez a pirítós ötlet jól hangzik. Meg is fogom próbálni a levesből kilopott karfiollal, úgyis inkább levzelék lett.
Karfiolt eszem karfiollal!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.25. 18:40:24

Szép estét!
@látjátok feleim szümtükkel: Dubarry (kenyér) szelet. Jó ötlet.
@Andrass9: Úgy biza', jó puha, fehér kenyérrel, de milyen jó volt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.25. 20:16:46

@Waka: Legközelébb, ha Dömösre megyek, megkeresem azt a hentest. Budakalászon át vezet az út, ahogy Topy mondá blogkocsma.blog.hu/2013/11/23/juhturos_szuzpecsenye_cseresznyemartassal_es_sult_kortevel/fullcommentlist/1#c21098838

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.25. 21:56:05

off
csak jelzem, innentől ritkábban leszek, megkezdődött az aktuális "buliidőszak"

de nem feledlek benneteket

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.11.25. 22:35:09

Én még nem tudok ilyen puffancsféléket sütni, de a hamburger pogácsára szoktak lenni jól sikerült megoldások.
A környékben néha szoktak marhát vágni, 5 kilós csomagokban lehet belőle vásárolni. Ingyen szoktam hozzá kapni vesefaggyút és itt kezdődik az én hamburgerem. Húst és vesefaggyút 3:1 arányban szoktam vegyíteni, darálni, roston sütve fantasztikusan koncentrált marha ízt kapok. Csak kisülve sózom-borsozom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.25. 22:37:02

@Babette_: Kérsz valami speciális ételt a "bulira" ?
Szívesen megfőzzük!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.25. 22:38:37

@PO: Szegény Waka tényleg el fog kárhozni :(
Azt talán még én is megenném, amit te készítesz!

2013.11.26. 08:42:17

@PO: Ma este kapom meg a szokásos házi tejjel együtt az árlistát, hogy miből válogathatok, hétvégén marhát vágnak. Nincs megkötés, bármit vehetek, bármennyit, mint régi vásárló.
Igaz, valószínűleg ez nem húsmarha lesz, de ettől függetlenül jóra számítok. Múltkor borjú volt, azt a borjú bécsit soha nem felejtem el, ami abból lett.

Hamburgerre visszatérve: én is úgy készítem a húspogácsákat, hogy nem fűszerezem, sót nem, mert nem akarom kiszárítani, borsot nem, mert nem akarom megégetni. Hagymát reszelek (vagy vágok nagyon apróra) bele, de nem sokat, egy kiló húshoz egy evőkanál olajjal "összetapasztom" és egy napra mehet hűtőbe. Ha jó a hús, ehhez nem is kell más. Majd ezután sütöm, és csak a zsemlében fűszerezi mindenki magának, ahogy szereti.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.11.26. 08:52:15

@pizzaszeletvágó: @Andrass9: addig ne fejezzétek be a kísérletezgetést, míg a vesefaggyús elegyet ki nem próbáljátok!

2013.11.26. 08:55:27

@PO: mindenképpen rajta vagyok! ;)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.26. 10:22:01

@Andrass9: ja addig megsüthetnéd a tepertős pogácsámat instrukciók nélkül, kíváncsi lennék, hogyan sikerül:)
és ahhoz át kéne küldenem a receptet:D

amúgy kakaspástétomot csináltam, hát ez valami nagyon jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.26. 10:34:56

@Babette_: Akkor küldjed a receptet emilben - tán még befér a "buli" előtt!
Már sütöttem én is tepertőset néhányszor, de mindig tanul az ember (gyereke). Most meg is kívántam, pedig az sok szénhidrát. Majd beveszek egy tablettát mellé :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.26. 10:36:28

@PO: Ja ... és a vesefaggyút hol a f!+'%-ban szerzem be itt Pesten? Legalább bélszín áron kapnám meg :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.26. 10:43:30

@Andrass9: már megint nem tudom a címed. a dupla andrásos?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.11.26. 17:36:45

@Babette_: a kakas szeret pástétom lenni? A PT olvasói biztosan imádnának érte ;)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.26. 18:00:55

@PO: jobban szeret, mint nyúl, de nem elég klasszikus meg kifinomult a PT-hez ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.27. 09:30:25

@Topy: Egyszer már meg kéne néznem azt a hentest. Kiváncsi vagyok, milyen árakkal dolgozik ...

Topy 2013.11.27. 09:37:03

@Andrass9: én mág a nagycsarnokban jártam nála, a nem tól extra dolgok normális áron voltak, az érlelt steakhúst és társait nyilvánvalóan meg kellett fizetni; kíváncsi vagyok mit fogsz látni, ez a bevásárlóközpont és a környék szvsz nem tesz jót az áraknak (emeli)... :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.27. 17:55:27

Szép estét!
@PO: Szívem szerint én is így készíteném, de sajnos...
@Andrass9: Mondjuk, attól már a jó Isten sem menthet meg engem.

csigafrédi 2013.11.28. 11:28:23

Nem rajongok a pulykahúsért, meg amúgy is milyen már a nem marhából készült burgerhús, de azt meg kell hagyni, hogy ez a kolbászos elegy nagyon pöpecül hangzik. Puffancsra még nem vállalkoztam, pedig kéne már...

Mennyi régi ismerős van itt, most nézem :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.28. 19:12:49

@csigafrédi: A vörös hústól lehetőleg tartózkodnom kell, ezért kényszerűségből madarakat főzöm.