Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: Ismét monstre adag körömpörkölt rotyog - kivételesen a garázsban, mert ott nincs olyan meleg. A di... (2022.08.18. 07:51) Kis adag körömpörkölt
  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: én már keresem a boltban, még mielőtt hatósági áras lesz ... (2022.08.15. 20:22) Sárgaborsó főzelék pirított hagymával
  • Kumari aki Nilüfer: @kocsmagomba: Köszönöm! Én a milgammát szedem , évi egy kúra, a cukor miatt, mert néha bizsereg a... (2022.08.12. 08:19) Göngyölt hús
  • Waka: Tálalva! (2022.08.10. 09:59) Kovászos káposzta
  • Kumari aki Nilüfer: @Fenchurch68: Manapság mit lehet tudni..kár bárkiben eshet.Remélem, a kopás a gumira vonatkozik..a... (2022.08.08. 19:53) Mángoldos metélt
  • Kumari aki Nilüfer: @Don Pármezán: :DDDDDD (2022.08.04. 09:04) A főfogás: Fekete tőkehal Nobu módra

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (5) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (21) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babapiskóta (2) babér (41) babérlevél (60) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (5) barnacukor (27) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (6) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (348) borsikafü (8) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (17) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (53) csilipaszta (29) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (7) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (11) csirkeláb (2) csirkemáj (15) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (30) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (40) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (4) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (5) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (45) fánk (3) farhát (4) Farkas András (34) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (10) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (102) fekete bors (8) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (482) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (18) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (11) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (67) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (101) gyömbér (124) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (357) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (23) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (5) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (25) jalapeno (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (58) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (11) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (100) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (28) kapor (36) kapormag (7) káposzta (19) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (14) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (28) karfiol (26) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (31) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (86) köménymag (32) konyak (3) könyv (2) koriander (31) korianderlevél (2) koriandermag (36) köröm (22) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (167) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (12) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (15) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (21) lilahagyma (62) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (45) lime héj (2) lime levél (6) liszt (132) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (102) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (5) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (84) mustármag (23) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (142) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (64) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (30) paradicsompüré (39) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (152) petrezselyemgyökér (24) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (100) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) Prágai só (2) prézli (41) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (46) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (55) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (87) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (19) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (186) sárga laska (3) savanyúkáposzta (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (2) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (7) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (356) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (40) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (7) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (56) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (43) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (24) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (92) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (229) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (34) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (247) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (25) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (17) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (29) vörösbor (30) vöröshagyma (130) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (27) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (59) zellergumó (50) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Tarlórépa három

2013.11.19. 07:00 Waka

Párolt tarlórépa

Harmadik étel gyanánt valami kevésbé szokványosat akartam készíteni a tarlórépából. Először valami curryfélére gondoltam, de egyik általam fellelt recept sem tetszett igazán. Némi spekulálás után egy „keleties” ízvilágú párolt tarlórépa mellett döntöttem.

13.jpg

1.jpg

A főzés az előkészítéssel kezdődött. A rusztikusan megfaragott tarlórépát vastagabb hasábokra, majd 3-4 mm vastag szeletekre vágtam, hasonló vastagságúra vágtam a sárgarépát és a paszternákot is. A paszternáknak – a remek időjárásnak köszönhetően – olyan fás volt a közepe, hogy ki kellett vennem. A vöröshagymát laskára, a kápia paprikát karikára szeltem, a fokhagymát és a gyömbért apró kockákra vágtam.

2.jpg5.jpg4.jpg6.jpg7.jpg

Kevés olívaolajon megpirítottam a hagymát, majd beletettem a gyömbért, és azt is megfuttattam benne.

8.jpg9.jpg

A fokhagymát éppen csak felhevítettem, aztán bele is kevertem a curryt. Fele-fele arányban használtam enyhe madrasi és csípős indiai curryport.

10.jpg

Némi hezitálás után – a paprika kivételével – az összes zöldséget beletettem egyszerre. Összeforgattam az egészet, megsóztam, adtam hozzá egy teáskanál cukrot, és felöntöttem egy kevés vízzel. Így utólag belegondolva egy kevés szójaszószt és némi paradicsomlét még elbírt volna.

11.jpg

Fedő alatt közepes lángon fél óra alatt puhára pároltam. A paszternákot. A sárgarépa kemény maradt. Akárcsak a tarlórépa fele, mert a másik fele szarrá főtt. Belekevertem hát gyorsan a kápiát, és fedő nélkül kicsit elpárologtattam a lé nagyját.

12.jpg

A kinézetével nem nagyon dicsekedhetek, de az íze isteni lett. Ez volt melóban az ebédem, köretnek nem ettem hozzá semmit, de így is jóllaktam.

Nem rossz étel ez tarlórépa, de idén ennyi elég volt belőle. Ha valaki venne esetleg egy zacskó magot, felét tegye el a következő évre. Elég lesz annyi is.

25 komment

Címkék: gyömbér paszternák kápia tarlórépa

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr665623412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.19. 07:15:22

az első képen nagyon szépek a színek, mégis valahogy beleborzongtam
:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.19. 07:33:20

Mutatósnak mutatós, de egy kicsit engem is megriaszt. A csuda tudja miért?
Pedig az összetevőket mind szeretem benne (szerintem a tarlórépával sem lenne gondom).
Talán épp az lett volna a lényeg, hogy ne párold túl puhára, és maradjon ropanós? Igen! Wokban készítve valószínűleg kiemelkedő lenne!!!

Feleségem vett egy nagy adag nagyméretű gyökeret, hogy eltesszük télire. Háromnak is hiányzott az általad emlegetett közepe. Nem fás volt - egyszerűen lyuk volt a helyén. Persze kukában végezte, de ilyet még nem láttam. A többi meg fás volt.

2013.11.19. 18:35:50

OFF
Tudnátok segíteni?
Kefírt kellene csinálnom.
Van 2 liter nyers házi tej, nem forralt, nem pasztőrözött.
Van kb. egy deci Cserpes kefír.
Működik ez, ha összeöntöm? Forraljam előtte a tejet? /a tej megbízható helyről származik/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.19. 18:46:54

Szép estét!
Egy napja nem volt netem, tegnap elment két órára a villany, megdöglött valami az alközpontban.
Ez volt a legjobb a háromból. A tarlórépát mindenképpen meg kellett kicsit párolni, mert ilyen öregen, nyersen szerintem ehetetlen. Hagytam még pár darabot a kertben, a jövő hétre hasonló módon fogom elkészíteni.
@pizzaszeletvágó: A forralás mindenképpen ajánlott, elpusztítja a nemkívánatos mikroorganizmusokat. A kefirrel beolthatod, de megfelelő hőmérsékleten kell erjesztened (nem tudom, mekkora az), különben nem lesz igazi. (Folyós, nagyon savanyú, stb.)

2013.11.19. 19:03:43

@Waka: nekem is ez tetszik a legjobban. Magam részéről sűrűn kevergetve készítettem volna, nem feltétlenül fedő alatt, bár egyáltalán nem vagyok okos ebből az alapanyagból, de ha zöldségként viselkedik, akkor talán egyenletesebben puhult volna.
Oké, köszi, megértettem, forralom.
Addig valahogy megkeresem az ideális hőmérsékletet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.19. 19:09:21

@pizzaszeletvágó: @Waka: Ellentmondok ...
Ez a kombináció így önmagában tökéletes kefírt eredményez. Én egy liter házitejet oltok be 1 deci kefírrel, és az 24-36 óra alatt szobahőmérsékleten tökéletes lesz. Semmi melegítés, se keverés. Soha nem forralom a tejet, és különféle joghurttal vagy kefírrel oltom be (a kaukázusi továbbra is a kedvenc). 1 liter tejhezhez max 1 deci "oltóanyagot" adok.
Persze biztos vannak más működő módszerek is, ezt elismerem, de én csak ezekkel dolgozom (fene a lusta fejemet).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.19. 19:11:07

@Waka: Azért helyedben megpróbálnám julienre vágni és wokban feldolgozni. Bár, ha tényleg olyan öreg már ...

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.19. 19:18:08

@pizzaszeletvágó: kefír alegkönnyebb. (tehetsz bele egy kanállal a boltiból, de ) elég, ha kiöntöd egy ibrikbe, és 18-22 fokon hagyod megaludni.

2013.11.19. 19:21:57

@Andrass9: @Babette_: mindegy, valahogy elkezdem... köszönöm a javaslatokat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.19. 19:51:24

@Andrass9: OK.
Ez volt az ötletadó: everybodylikessandwiches.com/2010/08/3149/
@Babette_: Kefirrel beoltva sem? Én hajdan kefirkultúrával oltogattam folyamatosan a tejet, de mindig felforraltam előtte.

süllőcske 2013.11.19. 19:58:57

Kefirhez nem forralok, répához viszont csatlakozom. Kell ez nekem, mint bűvös gyökér, jó es.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.19. 20:00:02

@Waka: a kefír csak a bacikat adja hozzá meg a savanyodást gyorsítja. de ezenkívül meg kell aludnia.
viszont forralás hatására a kálcium oldhatatlan kötésbe "lép", és kálcium nélkül nem tud megaludni.
ezért is adunk pl sajtkészítésnél kálciumot a magas hőmérsékleten pasztőrözött tejhez.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.19. 20:30:29

@Babette_: Akkor végül is mitől alszik meg a tej? Mármint jelen esetben, forralatlan tej és kefir keverésekor.

2013.11.19. 20:50:32

@Waka: találtam érdekeset róla, sajtkészítés gyakorlat leírása, de van benne az alvadás kémiájáról is, az van, amit Babette mond:

xa.yimg.com/kq/groups/18915674/.../name/4.Lab.gyak.Sajtgyartas.doc

eszerint az alvadék egy laza kazein polimer tulajdonképpen, ami szabad vagy oldható kálcium vegyületek jelenlétében képződik, egyébként nem.

2013.11.19. 20:54:38

@pizzaszeletvágó: ...egyébként nem vagy csak jóval lassabban, tapasztalom, ha felforralom ezt a házi tejet, akkor előfordul, hogy egy hétig is folyékony, változatlan állagú, majd lassan kezd mégis megalvadni (ezt a macsesz nagyon szereti, neki hagyom meg, még ekkor sincs rossz íze)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.19. 21:17:47

@pizzaszeletvágó: A forralást valóban rosszul mondtam, elég 72-76 fokra melegíteni. Jelen esetben azonban nem használunk enzimet, csupán kultúrát.

medvedr 2013.11.19. 21:43:52

@süllőcske: Bocs az offért! Tudnál ajánlani Szegeden jó vendéglőket. Köszönöm!

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.20. 07:10:13

@Waka: magától.
a folyamat az, amit @pizzaszeletvágó: belinkelt.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.11.20. 14:12:38

A minap így korholtam egy nem szimpatikus zőccségest: "...basszameg, mi az, hogy nem tart tarlórépát???"

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.11.20. 19:41:01

@Babette_: Megdumáltuk, úgy fog alvadni.
@PO: Te is milyen helyekre járhatsz...

süllőcske 2013.11.20. 20:37:43

@medvedr: Lehet, hogy igazán tutit nem tudok mondani..
Hagyományosok: Vendéglő a régi hídhoz- Oskola utca. Dizájn az van, de hagyományosság a minőség szempontjából nem az igazi.
Roosevelt téri halászcsárda:- halat éppen meg lehet enni.
Fehértói halászcsárda:- Egy fokkal jobb
Kőrössy halászcsárda:- Elfogadható
Felhomályosultak:- Bistorant, Oroszlán utca- Jó, tudnak főzni, de nem minden sikerül azonos szintre
Tiszavirág, Hajnóczi utca-profi, jó válogatást ajánlok.
Nemzeti érdekeltség: Szerb étterem a Széchenyi téren:- Kicsit zavaros dizájn, jó kajákkal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.11.20. 21:18:25

@süllőcske: Hatcsöcsü? Vagy az már nincs?
Ezek az éttermek nekem semmit nem mondanak, de én 40+ évvel ezelőtt éltem Szegeden :(
süti beállítások módosítása