Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Iskembe

2013.10.23. 07:00 poczok2

Iskembe

A minap egy tőlünk ajánlatot kérő cég honlapját böngészgetve az alábbi fül ütötte meg a szememet:

„Török receptek”

Lévén a cég egy török-magyar, élelmiszeripari berendezéseket, segédanyagokat és fűszereket forgalmazó vállalkozás, ez nem olyan nagy csoda, de azért nem mindennapi, hogy egy beszerző, két ipari grillsütő vásárlása között átböngészi az işkembe (pacalbecsinált csicseriborsóval) receptjét. Életszagú, mi?

 Mondjuk én átböngésztem, pedig nem is vagyok beszerző.

 

Ismeretségem a pacallal nem túl régi keletű. Húszéves koromig azt hittem, a „pacal” csak egy hangulatfestő szó a tohonya, kövér ember szinonimája némiképp. Istenem, a hiánygazdaság gyermeke vagyok. (Kohócivadék, ahogy a feleségem szokta mondani, bár fogalmam sincs, a „kohóc” mit jelenthet.)

Szóval mintegy harminc éve, a fővárosba kerülvén kinyílt előttem a világ, csóró főiskolásként (Figyelem: kohóc…) elkezdtem az olcsó pacalozó helyek vadászatát, értékelését és rangsorolását. Bízvást állíthatom, a pesti és Pest környéki olcsó kifőzdék tekintetében egyetemi katedrát nyithattunk volna. A pacalt viszont sokáig csak mint pörköltöt ismertem. Ettem ugyan egyszer rántott pacalt Nagyrédén az autós bisztróban, de az nem hagyott mély nyomokat az emlékezetemben.

Aztán, később, erdélyi ismerősök, barátok megjelenésével ismeretséget kötöttem a pacallevessel (ciorba de burta) is, ami szintén nem volt a gasztronómia csúcsa, de tagadhatatlanul szélesítette ismereteim tárházát e tárgyban.

És most az işkembe.

A pacalt a szokásos módon tisztítjuk, hideg vizet öntünk rá, felforraljuk, 15 percig főzzük, majd csíkozzuk. Ezután 2 órát főzzük sóval, 15 szem borssal, 2 babérlevéllel és egy citrom reszelt héjával annyi vízben, hogy jól ellepje. Ha puha, hozzáadunk egy doboz csicseriborsó konzervet, 2 gerezd zúzott fokhagymát és még negyedórát főzzük.

Egy fej vöröshagymát és két gerezd fokhagymát apróra vágunk, és némi olajon megpirítjuk, majd a citrom levével együtt a csicseriborsós pacalhoz adjuk.                                                                                                           És kész is.

Nem lett különösebben finom, bár érdekes és tartalmas levesféle. És itt jött az isteni szikra, az újító szellem!  Mi lenne, ha kombinálnám a pacallevessel? Gyorsan elkevertem két tojás sárgáját egy deci főzőtejszínnel, még két gerezd zúzott fokhagymával, egy újabb citrom levével és egy marék apróra vágott petrezselyemmel és belezúdítottam a pacalba. Egyet rottyant, és ismét elkészült az új üstökös a gasztronómia egén, az  işkembe ciorba de burta, azaz a csicseriborsós pacalleves.

Sűrű, testes, egyszersmind selymesen harmonikus egytálétel, a nyirkos őszi esték pompás kísérője.

A szomszédok azt mondták, védessem le, de én inkább megettem.

A recept meg itt van, próbáljátok ki.

53 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr45588554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susztertangó 2013.10.23. 07:24:35

Háááát biztos finom, ha éhes vagyok.Jó párszor voltam a Pestet-Budát ismét elfoglaló törökök szerájában és az volt a tapasznyalat, hogy ha ki kell sámfázni a gyomrot akkor okés. Utólag mindig az volt a benyomás, hogy nem véletlenül zavarták el őket 150 év után,valahogy befejezetlen a főztjük. Íme a bizonyság Poczok2 szerint is.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.23. 08:31:13

Biztos finom lehet annak, aki a pacalt szereti.
Én kétszer ( valójában háromszor ) kerültem velem meghittnek gondolt viszonyba.Először diákkoromban a sulival Visegrádon nyaraltunk, és kirándultunk Dömösre, ahol egy kiskocsmában természetesen pacalt kellett enni. A pacal akkoriban egyébként kuriózum volt, ezért ha valahol hozzá lehetett jutni, az nagy eseménynek számított. Nos, az első falat után abba is hagytam a pacallal való barátkozást.
Kb. 20-25 év múlva egy ismerős meghívott vacsorára, ahol volt körmös pacal is, és mivel nagyon hívogatóan nézett, ismét megkíséreltem a vele való ismerkedést. Ez valami fenomenális pacal volt, azóta is rá ( meg arra is aki főzte ) gondolok, ha pacal kerül szóba.
Legközelebb egy étterem étlapján találkoztunk, és bennem felrémlett a körmös pacal élménye. Rendeltem. Azóta messziről kerülöm még nyers állapotban is.
Szerintem a pacal az az étel, amit nem szabad akérkinek a kezébe adni, és csak elhívatott ember főzheti. Akkor csuda lesz belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.23. 08:55:32

@látjátok feleim szümtükkel: Jó reggelt!
Dömösön nem tudok olyan vendéglőről, ahol jól csinálták volna a pacalt. Legalábbis 67 óta.
Ha lett volna, akkor talán én is megbarátkoztam volna vele, de amúgy azon kevés ételek közé tartozik, amit nem eszem, ha nem muszáj.
Eddig még csak a pho levesben izlett, de ott is módjával.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.23. 09:06:19

@Andrass9:
A babgulyás és a túroscsusza viszont remek volt, arra ma is emlékszem.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.23. 09:09:10

Nekem időnként a napi viccek nagyon találóak. Ma vesszük a kukoricát a jószágnak, és viszünk vagy húsz zsákot.Ja meg pénzt is.:)

Vaczak2 2013.10.23. 10:11:02

Szögezzük le: a kaja nem volt rossz. Persze ehhez szeretni kell a pacalt magát, de ez nekem adott volt. Csupán színesíteni kívántam a pacalpörkölt-pacalleves-körmös/káposztás/babos/csülkös pacal tengelyt.
Aki szereti az erdélyi pacallevest, annak erősen hasonló ízvilág köszön be.
Egyszer mindenképpen érdemes, szerintem van olyan jó, mint a macaron.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.23. 10:20:04

@Vaczak2: én szeretem a paclat, de ez itt fenn nem áll össze a fejemben....tejszín, citrom, csicseri...és ha nem áll össze a fejemben, akkor jön a háttöööö...

Vaczak2 2013.10.23. 10:32:13

@Babette_: A pacalleves is ecet(citrom)-tejszín(tejföl)és pacal.
A csicseri nem ad hozzá lényegileg az ízélményhez, fakóbb, mint a sárgaborsó, szerintem csupán tömőanyag.
Én is gyorsan megfőztem aznap, hogy megtaláltam, nehogy elgyávuljak, de megtenném másodszor is.
A tesztalanyok (barátok) egyöntetűen pozitívan nyilatkoztak róla - és ténylegesen meg is ették a szemem előtt.

Fenchurch68 2013.10.23. 11:18:58

Egyáltalán nem lehet rossz, lehet, hogy pacal nélkül kipróbálom. Mondjuk füstölt tofuval :)
@látjátok feleim szümtükkel: Ezt a viccet én kicsit másképp ismerem, leginkább csak elmondva jó:
Andzsin szan elmegy rizst venni.
- Kérek egy zsák rizst!
A boltos hajlong: - Sajnálom, rizs van, de nincs zsák.
Andzsin szan kivonja a kardját:
- Nindzsák? Hol?

Topy 2013.10.23. 11:47:17

@Vaczak2: kohóc: "Mình cũng đang cố gắng để làm vậy đó bạn ơi, nhưng không hiểu sao khó quá, mỗi lần nghĩ tới mẹ là mình lại muốn kohóc, khó khăn lăm mới giữ lại được nước mắt."
jelentsen ez bármit is... :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.23. 11:47:40

@Kató néni:
Rizzsel se rossz, de nekünk most pont kukorica kellett.:)

Topy 2013.10.23. 11:48:54

érdekes kaja, hogy úgymondjam :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.10.23. 12:04:18

Én arról a platformról indítottam a téma feldolgozását, hogy szeretem a pacalt. A ciorba de burtát is készítem rendszeresen - mert szeretem a pacalt. Pacalpörit nem szoktam főzni - de nem azért, mert nem szeretem a pacalt, hanem azért, mert pragmatikus vok ebben a kérdésben.

Úgyhogy: hamarosan ki lesz próbálva, hamarabb, mint a Karajon régebben megjelent nemzetközi variációk (már ha megvannak egyáltalán). Btw: tegnap áztattam be fél kiló csicseri borsót. Azon töprengek, kell nekem annyi hummusz? ;)

Vaczak2 2013.10.23. 12:21:45

@PO: Ez igen! Ez a konstruktivista hozzáállás. És nem kell hozzá semmi, csak szeresse az ember a pacalt.Az meg az élet bizonyos szakaszában úgyis megjön magától.

Fenchurch68 2013.10.23. 12:40:48

@PO: Egy kis tejszínes habarással főzeléknek is finom a maradék csicseri, sok sült hagymával.

Az apai nagymamám egy igazi úri dáma volt, elpirult, ha valaki csúnyán beszélt, kesztyű és kalap nélkül nem ment ki a sarki közértbe sem, és döbbenetes módon mégis ő tanította nekem az alábbi mondókát:
"Csicseriborsó, kis korsó
apád s****e koporsó
bújj bele, Kató, ott lesz jó
ott lesz a vendégfogadó."
Háromévesen vicces volt, de felnőtt fejjel visszagondolva a mai napig nem értem, hogy ezt most így hogy?!

Vaczak2 2013.10.23. 12:49:09

@Kató néni: Nincs más hátra, ahhoz, hogy megértsd bele kell bújni.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.10.23. 12:52:22

@Kató néni: Egy kis segítség a téma késői tanulmányozásához:
youtu.be/c0G0-uKDjbk

:DD

A fenti mondóka Bea egy dalába be van ágyazva, de most nem jut eszembe, melyikbe.

Fenchurch68 2013.10.23. 13:17:27

@Vaczak2: Ez technikai okok miatt már nem lehetséges.
@PO: Tudom én, hogy vannak ilyenek, a Palya Beásban a kedvencem, amiben szintén van gasztronómiai áthallás, mint a csicserisben: "Mer' a legény büdös gomba", csak hát képzeld el ezt egy törékeny, csipkekesztyűs, erős hatvanas, csúnya beszédtől elpiruló nagyi szájából.
Egy szüreti felvonuláson volt egy ilyen veresegyházi asszonykórus jellegű csapat, holt komoly arccal nyomták a népdalokat, mint aki kultúrmissziót teljesít, és ezt át is érzi. Tőlük tanultam az alábbit:
"Az én uram olyan mulya
azt se tudja hova dugja
megkérdezte az anyjátul
elöl dugja-é, vagy hátul..." ez pont ilyen bizarr és felszabadító élmény volt.

süllőcske 2013.10.23. 19:10:34

Azt gondolom, hogy értegetem, miért állt ez a leves így össze.
Nekem is sokszor volt az az érzésem a csicseriborsós
leveseknél, amit maga a borsó a lében nem sűrít, hogy a leve "kotyog", vékony, ehhez képest a borsó külön van. Aztán kipróbáltam, hogy vajas csicseriborsó krémet csináltam, fokhagymával, és ezt is a leveshez adtam. Így már volt áthúzás, és ezt a játékot más ételeknél is jól lehetett alkalmazni, már, ahol szükség volt rá.
Szerintem én ezt úgy megfőzöm, hogy csak na.

2013.10.23. 19:10:52

@Vaczak2: @PO:

Az az igazság, hogy pacal az én emésztőrendszeremen még nem ment át. Ezzel nem állítom, hogy nem ettem. :)))
Viszont semmi bajom azzal, hogy valaki szereti és az elkészítési módját variálja.
Az írás ettől még érdekes és jó! :)

süllőcske 2013.10.23. 19:36:31

@Kató néni: Azt hiszem, a konzervatív és az érzéki felfogás nagyon is közel jár egymáshoz.
Pláne bejön ez, ha belegondolunk a periklészi Athén korába, amikor is Anaxagorast istentagadásért elítélik, miközben némely ítélők Aszpaszia bulijain tisztán isszák a borokat,(miként a rettegett szkíták) melyeket a világ minden tájáról származó, különböző bőr-és hajszínezetű lányok hordanak fel.
Egyéb részletekkel a vázafestmények szolgálnak.
Kemény törvény, viselkedési sémák, duzzadt érzékiség. Demokrácia..

susztertangó 2013.10.23. 19:54:22

@Kató néni: Indul a vonat a nászutas párral Abbáziába. Az ifjú férj derékig kihajol az ablakon suttogva kérdi apját a fenti témában. A papa: Ahová nem engedi. Három nap múlva váratlanul hazaérkeznek taxival, a gyengéd férj szeretettel támogatja kedves feleségét aki nagy kötést visel a szemein./Nindzsáktól veszitek?

medvedr 2013.10.23. 19:55:09

@Vaczak2: A csicserit illetően az ízélményhez nem tudok hozzászólni, de a konzerv jó választás. A török csicseriborsós kaják, amik nem konzervesek, úgy fingatnak mint a gép, de komolyan.

süllőcske 2013.10.23. 20:04:47

@medvedr: leányom épp próbálgatja, erasmus keretében, még februárig. Lelkiismerettel, mindent összegyűjt, azt is, ami a gastrodolgokra vonatkozik.
Amúgy, úgy főz, de úgy, mint a csuda!

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.23. 20:10:54

@süllőcske:

Az érzékiségnek úgy alapjában mi köze van bármely izmushoz? Talán a konzervek nem úgy hívódnak a világra, mint a nem konzervek? A különbséget talán ott lehet tetten érni, hogy az egyik izmus szégyellősen takargatja, a másik meg büszkén mutogatja. A józan paraszti észjárás meg a természet részének látja. A nűvészetnek meg hálás téma volt, van, lesz.

süllőcske 2013.10.23. 20:54:27

@látjátok feleim szümtükkel: Hogy az érzékiségnek mi köze van bármely izmushoz?
Ízis a szent ábrázolásban Oziris fölé hajlik, mint az Égbolt, az isten alatta, és felfelé lövell.
Több írásrendben fennmaradt ez a jelösszevonás motívum, lett belőle egy sereg jelkép, amit ehelyt nem tudok, nem is akarok kifejteni.
Első kérdésed nem volt igazán értő.
Az érzékiséget természetesen látó kultúrkört én is szívesen, csatlakozva venném.

Fenchurch68 2013.10.23. 20:57:01

@medvedr: Inkább ez jöjjön ki, mint a doktor! :D
(Ezt is egy csipkekesztyűs, volt apáca nagynénitől tanultam, mint a csirkevágást. A történelem viharai során parasztasszony lett, ott is helyt állt.)

2013.10.23. 20:57:45

@Kató néni: @süllőcske:

"Ennek a szép barna lánynak dombon van a háza
Sudár jegenyefa van az udvarába
Sudár jegenyefa, földig hajlik az ága
Ennek a szép barna lánynak én vagyok a párja"

Na kérem, ami megtörtént, megtörtént... :)
Hol itt a probléma? :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.23. 21:05:31

@süllőcske:

Értő volt az, mert az érzékiség előbb volt, mint bármely izmus. Vagy mégsem?

süllőcske 2013.10.23. 21:12:14

@pizzaszeletvágó: Valaki mondta tán, hogy probléma van? Szegény Anaxagorast elítélték, mert látott egy meteoritot, és azt mondta, ez csak egy kő, ami becsapódott. Ez volt csak a probléma. Elképedek, mennyire könnyű félremagyarázni valamit.

süllőcske 2013.10.23. 21:24:02

@látjátok feleim szümtükkel: Én nem tudom. Talán inkább egybe voltak a dolgok (az egység volt az izmus), csak különváltak, ahogy a társadalmi rendszerek kirajzolódtak, és ezek elvárták.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.23. 21:31:06

„Minden dolog együtt volt; akkor hozzájárult az értelem és elrendezte.”

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.23. 21:43:48

Na, igyunk egy kis sört, oszt irány a szundi.

süllőcske 2013.10.23. 21:45:54

@pizzaszeletvágó: Gyönyörűen benne van, ahogy láttatod. No problem.

2013.10.23. 22:06:19

@süllőcske: ugye, milyen szép olvasata van. :)
itt a zenéje, tök amatőr, de jobbat nem találtam:
www.youtube.com/watch?v=hhGTlowsHzI

egyébként elénekeltem a saját lakodalmamban, jó régen, hajnaltájban 3 darab húros hangszer kíséretében :) Szerintem a társaságból kevesen értették a szöveget. :)

Az izmos izmusoknak pedig valóban semmi köze ehhez, ez emberi és kész, az értelem, ami ebben rendet akar tenni, elbukik, nevetséges, az értelemnek más a küzdőtere.

Anaxagorasz ügyében pedig perújrafelvétel kellene... :)

Fenchurch68 2013.10.24. 10:26:06

@pizzaszeletvágó: Nekünk meg ez szólt hajnaltájt:
"A bolhási kertek alatt, Kata
Meglepett engem a harmat, Kata
De nem ám a kertek alatt,
Kisangyalom karja alatt, Kata"
De a "Hol jártál az éjjel, cinegemadár" se hagy sok teret a fantáziának, mint ahogy a "Hej, Jancsika, Jancsika, mért nem nőttél nagyobbra..." sem, ebben még valami pikáns korai feminista kritikai él is található :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.24. 18:22:24

@pizzaszeletvágó:

Pizzaszeletvágó legyek, de én soha nem értettem bele azt amit te.:)

@Kató néni: A Jancsikát kéretik békén hagyni, ezt nekem a nagyapám énekelte, amikor még kicsike voltam.

susztertangó 2013.10.24. 19:20:18

Nocsak, hát nem belefutottam a Madridi Pacalba?! Mármint a receptet olvastam a gugliba ' .Jónak látszik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.24. 19:48:15

Szép jó estét!
Elnézést kérek a ritka jelenlét miatt, de sajnos elszólít a kert. Betalicskáztam a ganét, most pedig forgatom be a földbe, sokat ne lehet vele tökölni, mert elillan belőle a kraft.
A pacallal valamikor 1982 telén kötöttem közelebbi ismeretséget, mikor pénteken az volt a vacsora a kollégiumban! Volt egy jókora lábasunk, a konyhás nénik telemerték, mi meg kitettük az ablakpárkányra, és megmelegítettük, mikor megéheztünk. Nagyon finom volt, sokáig emlegettük. Később a zalahalápi Park vendéglőbe jártam pacalt enni, messze földről zarándokoltak oda a népek.
Az ecettel/citromlével és tejföllel/tejszínnel csorbított ízvilág szintén nagy kedvencem, és s csicseriborsót is szeretem. Legott neki is fognék megfőzni, ha az az átkozott orvos nem beszélt volna le róla. Igen határozottan.
Én azért köszönöm a receptet és a történetet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.24. 20:04:30

@Waka: Szép jó estét neked is!
Erre is fordulhattál volna néhány talicskával. Ilyen kis kertbe nem tudok hozatni, oly kevés kell bele - közben meg Babette alig bír megszabadulni tőle :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.24. 20:27:27

@Andrass9: Én is vakarom, ahol nem viszket. A felét prizmába kellett raknom jövő ilyenkorig.

medvedr 2013.10.24. 21:45:52

@süllőcske: Mit próbál Törökországban, ha szabad megkérdezni?

süllőcske 2013.10.24. 23:38:18

@medvedr: Látványtervező hallgató, ebben a félévben erasmussal Istanbulban van. Utazik, és mindenfélét kipróbál az ottani kultúrából, a kajákat is, hiszen
az is érdekli. Igen jól főz, egyébként.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.10.25. 12:49:27

@Vaczak2: úgy érzem, több citrom levet elbír. És a tálaláskor bevetek még egy csodafegyvert: gazdagon megszórom petrezselyem zöldjével! Jó étök lészön! :))

Vaczak2 2013.10.25. 13:13:15

@PO: A citromlé ízlésfüggő, nekem ebbe az adagba kettő leve és egy apróra vagdalt héja ment bele. A petrezselyem telitalálat.

süllőcske 2013.10.25. 18:42:10

@PO: @Vaczak2: Mint mondtam, én is főznék ilyet, és azt hiszem, marokkói citrommal dolgozom majd, ez lesz a kísérletem éke.
süti beállítások módosítása