Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (129) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Velős pirítós - a húsleves legszebb megnyilvánulása

2013.08.22. 07:00 Andrass9

Már megint éhesen mentem bevásárolni! Kértem egy csontot a hentestõl a kutyának, de azt mondta, csak velõscsontja van. Na ezt se hallom minden nap ...

- Akkor kérek kettõ szépet.

- Meg ott az a marhanyak, abból is kanyarítson le egy méretes darabot (lett is vagy 3 kiló).

A hûtőben van zöldség, úgyhogy összeállítottam a Krúdy féle húslevest.

  • 2 velõscsont
  • 50 dkg marhanyak a bõnyeges részbõl
  • 1 nagy vereshagyma
  • 1/8 zellergumó
  • 1/8 kis karaláb
  • 3 káposztalevél
  • 1 kis kápia paprika
  • 3 pici krumpli
  • 2 vaskos sárgarépa
  • 3 gyökér
  • kicsi karfiol
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 2 szál zellerzöld
  • só, bors, szerecsendióvirág, 2 szegfübors, 1 szegfüszeg

10.jpg

A karfiol és a sárgarépa kivételével feltettem az egészet lassú tûzön fõni. A velõscsontot cérnával tekergettem körbe, hogy a velõ bennmaradjon. Az elején lehaboztam, amit le kellett, de amúgy sok dolgom nem volt vele vagy három órán át.

11.jpg

Ekkor már nagyon kiéheztem a pirítósra, kivettem hát az egyik velõscsontot. Cérnát levágtam és kitettem egy tányérba. Mertem mellé levest is. Hogy a fotó teljes legyen, 2 darabka sárgarépát beletettem, pedig az még  meg sem főtt. Tisztára Szindbád hangulatom lett!

12.jpg

Kiütöttem belõle a velõt egy határozott mozdulattal.

13.jpg

Megpirítottam egy szelet kenyeret, kentem rá vastagon a velõbõl, amit sóztam és borsoztam.

14.jpg

Ebből kettő lett, de nem tartott sokáig :)

A levesbe még beletettem a sárgarépát és a karfiolt. Forraltam 15 percig kis lángon, majd lezártam.

15.jpg

Persze ekkor megettem a másik velőscsont tartalmát újabb pirítósokkal - két Dipankrin társaságában. A kutya pedig lelkesen rágcsálta a csontokat fél éjszaka.

65 komment

Címkék: húsleves velőscsont marhanyak Szindbád

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr585467043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2013.08.22. 07:58:37

Hja kérem, aki tud élni...
Én velőscsontos húslevest nyáron nem készítek, mert rögtön feldobnám a talpam, pedig igencsak kedvelem.
Egyszer az NDK-ban reszelt sárgarépával és bélyegnyi pirítóssal hozták ki a maréknyi velőt. ÉS NEM VOLT MÁSODIK PIRÍTÓS! REND VOLT! Viszont volt velő!
Mondhatom, új dimenzióba helyezte a velőfogyasztásomat.

2013.08.22. 08:37:54

A velőscsont nálunk is a szakács jutalma.
Közel fél éve már, hogy egy ismerősöm, aki bejáratos ide-oda, hozott kb. 4 kg ilyen velőscsontot. Ajándékba! Mivel csak én eszek ilyet a családban, pár hete fogyott el az utolsó. Hol is van a telefonszáma, nézzük csak...? ;)

@Vaczak2: bizony, előfordul velem is, hogy csak úgy pirítós nélkül. Gyenge jellem vagyok. :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.22. 08:49:32

"A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) a 18. századig csak őshazájában, a Maluku-szigeteken termett, és halálbüntetés járt annak, aki ki akarta csempészni..."

Mi jár annak aki szekfűnek írja?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.22. 09:51:39

Én a múlt 7en készítettem majdnem ilyet. Abban most csak velőscsont volt :)) A marha húslevesem mintájára fűszereztem: babérlevél, bors, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió virág.
Ennek ellenére most is el tudok képzelni egy kis szinbádi hangulatot az asztalon :D

Amikor marha húslevest készítek, mindig olyan tányérból eszem, mint Szinbád a Dayka Margit húslevesét. Szerencsére még van két olyan tányérom.

2013.08.22. 13:32:09

@Andrass9: javítottad, szóval eltüntetted a bizonyítékot, szép dolog, mondhatom. Az "1/8 kis karaláb"-bal mi lesz? Az nem karalábé?
:)

@PO: megnéztem a filmen a tányért, de nem látom jól, az nem valamiféle békebeli Zsolnay mintás? Vagy egész más? Én is imádom ezeket a cuccokat.

Llychllyn 2013.08.22. 13:50:54

Atyaég, ezt most kár is volt elolvasnom... Tavasszal ettem utoljára velős pirítóst, pedig igazán nem rajtam múlt a dolog (vagyis hát én nem készítettem, ez igaz - viszont ha valaki elém tett volna egy szép darabot, nem tiltakoztam volna).

Valahonnan azt hallottam - és be is vált -, hogy sóba kell mártani a csontot főzés előtt, akkor nem jön ki a velő. Annyi só meg kell a levesbe is.

Szegfűszeget viszont még sosem tettem a levesbe, igaz, leves-fronton nem is nagyon szoktam mozogni, viszont látom, PO és András is így készíti... Akkor már csak megér egy próbát:)

susztertangó 2013.08.22. 14:15:43

Velő pirítós nélkül-velőtrázó fogás.

2013.08.22. 15:46:01

@látjátok feleim szümtükkel: igen, ezek a "holland fa" fantázianéven árult fajták. Egy időben nekem is volt mindig pár tő, de már lusta vagyok hozzá. Persze úgy könnyű nekem, hogy idős rokonom megint túlvállalta magát, azaz ő nevelte, de nekem kell leszednem, befőznöm és elfogyasztanom.
Ne lássak ma már egyet se! A második láda fogy el éppen és kerül a befőző fazékba, kb. dél óta. ;)
Az előbb meg szomszédom átszólt, hogy nem kellene-e egy ládával. Merthogy cefrébe nem jó. :)))
Nézem is a Waka féle olaszos szószt, hogy is van, hogy is van...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.22. 16:34:44

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem még zölden ilyen nagyok :)
Na azért majd megmérem, ha beérik. Elég nagyok vannak a bokrokon, alig győzöm kötözni, hogy le ne szakadjon.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.22. 20:06:10

Szép estét!
Jó leves, finom velő, nyamm. Erősen gondolkodom rajta, hogy megkockáztatok valami hasonlót. Ma kaptam kis testű tyúkot 500 HUF/kg áron, abból kellene összedobom valami kis leveskét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.22. 20:40:12

@Waka: Egy jó Ujházit? Vagy adj hozzá mást is ... mégse, olyant te nem ehetsz :(

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.22. 20:59:55

@Waka:
Ajánlok egy jó csirkegulyást, sok zöldséggel, galuskával, ehhez nagyon jó a tyúkocska.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.22. 21:13:50

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Igazából nem is a levesre pályázom, hanem a benne főtt húsból készítenék valamit.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.22. 21:34:36

@Waka:
Erre felénk a ( főleg lakodalomban ) a tyúkhúsból levest főznek, a vastag húst ledarálják, húsgombócot kevernek belőle, sütőben megsütik, és meggymártással szolgálják fel. Ez valami tót szokás. Nagyon finom, de sajnos csak egyszer sikerült ilyet ennem. Anyám csinált olyat, hogy a tyúkmellet nyersen ledarálta, fűszerezte, majd lapokat nyomkodott belőle, rátett egy újjnyi fűszeres vajat, összenyomta rajta a húst, combszerűre formázta, morzsában megforgatta és zsírban megsütötte. Nagyon finom volt.

2013.08.22. 21:46:20

@Waka: tyúkpástétom? Google ad rá találatot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.22. 21:55:39

@látjátok feleim szümtükkel: Ez nagyon jól hangzik!
@Waka: A fentiek alapján egy hortobágyi palacsintát készíthetnél belőle.

2013.08.22. 22:23:11

@Andrass9: valóban a hortobágyi életképes ötlet.
Pástétomból valami olyasmire gondoltam, hogy a főtt húst nem túl apróra vágni, fűszerezni, esetleg főtt tojás és/vagy gomba, szárnyasmáj darabok, ilyesmi, valami kocsonyásító anyaggal összefogatni, őzgerincformába vagy rendes pástétomos edénykébe vele. Kicsit ez olyan, mintha disznósajt lenne. :)))
Viszont én már gondolkodni se tudok, 15 liter paradicsomlé lett dél óta. Közben még szedtem egy kis őszibarackot is. Olyan fáradt vagyok, hogy még a sörömet se tudom kikérni... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.23. 08:02:35

@pizzaszeletvágó: Megérdemled kivételesen kérés nélkül is :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.23. 19:51:16

Szép estét!
@pizzaszeletvágó: @Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Nem akartam előre lelőni a poént. Mifelénk lakodalomra mindenki (ismerősök, barátok) vitt egy tyúkot. Persze, mindenki a legöregebbet. Ezekből aztán főtt egy gazdag leves, majd a nemesebb részeket (comb, mell, szárny), - melyek nagyon is igényelték az efféle előfőzést - megsütötték. Én is valami hasonlót tervezek, legyen elég annyi, hogy szerepel még benne bacon és tejszín is.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.23. 20:14:17

@Waka: felénk is hasonló technológia alakult ki.
A Tyúkokbúl lett a húsleves, a posztumuszok ótán meg mentek be a kemencébe. Izzítás után belőlük lett az éjfél utáni sült husi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.23. 20:33:57

@PO: Akkor most kritizálok!
Nem érzed, hogy a "Tyúkokbúl" valahogy nem passzol a "husi"-hoz?
Én kérek elnézést ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.23. 20:47:20

@PO: Az a "felétek" olyan 30 km a "mifelénk"-től. :D

süllőcske 2013.08.23. 21:16:34

@Waka: Tyúk, gyöngyös, fácán, ha megtette dolgát a lében, bizony hogy csucsu pecsenyévé válik, szép pirulással! Lében főtt hagyma, fokhagyma, pürítve kis levessel, lakkozva vele a madárkát, az is király.

süllőcske 2013.08.23. 21:21:48

Hát, emberek, ez a paradicsomtermés, ez gyönyörű!
Köszönöm a magküldeményeket a társaknak, minden fajta remekül sikerült, sok örömöt ad.

2013.08.23. 21:44:16

@Waka: @PO: hé hát hahó! Az természetes, hogy a lévben főtt húsok tepsiben végzik, velük főtt zöldségek és az esetlegesen előre kisütött kövér tyúk zsírjában, hagymás-zsíros törtkrumpli körettel! Mi sem természetesebb ennél. Nagyanyáim óta ismerős ez a történet. Azt hittem, Waka valami különlegesebbre vágyik a tyúkászás okán. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.23. 21:45:30

@süllőcske: Idén fantasztikus a paradicsom. Én teljesen Waka palántáira vagyok hagyatkozva, mert nem voltam itthon, amikor vetni kellett volna.
Olyan csodás gyümölcsök lógnak a növényről, hogy csodálom meddig bírják!
A fekete csili is mosolyog (meg én is miatta).
Első alkalom, hogy padlizsánt termesztek. Azt hiszem vékony és hosszú, de tévedhetek, mert van már három, ami tojás formájú :) Csak 6 növénke, de erős és boldognak látszanak.

2013.08.23. 21:54:05

@Andrass9: hú, pedig padlizsánt nem könnyű. Én 2 évben próbáltam mérsékelt sikerrel, mikor kedvenc zöldségesem a piacon bevallotta, hogy az övé bizony azért olyan amilyen, mert egész évben a félfóliás megoldással csinálja, a melegigény, csapadék érzékenység (gombásodás) és a bogarak miatt. Azt hiszem még valami kártékony vírust vagy bacit is emlegetett, ami miatt nem olyan szép színű és nem fejlődik. Na, akkor feladtam. Veszem az övét. /vagy ez volt a célja? gonosz gyanú üli lelkemet/
Ma is csináltam padlizsánkrémet. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.23. 22:07:07

@pizzaszeletvágó: padlizsánkrém nagyüzemben készül nálunk.Feleség hazajön 10 tojásgyümölccsel, és már meg van győzve, hogy akkor a legjobb, ha faszénen sütöm. Megsütöm neki, ő meg megkeveri mint Lukrécia Borgia. Ritkán saját majonéz - ha tudjuk, hogy hamar elfogy, inkább bolti. Azért az is elfogy hamar. Azért még élünk :)
A saját még nem elég nagy ahhoz, hogy krémet csináljunk belőle, de viszont remek grillezve!!!

2013.08.23. 22:16:45

@Andrass9: nálunk sem én szeretem :))) A majonézt viszont magam keverem hozzá.
Ennek története van, ha nem untatok senkit e késői órán. Netes recept szerint próbáltuk először, lassan csurgatott olaj+türelemjáték+unalom, szörnyű munka volt.
Azután láttam egy műsort a tv-ben, azóta 10 perc alatt keverek bármennyi majonézt még annyi se kell, ugyanazokból az összetevőkből, csak más sorrendben.
Tehát rájöttem, hogy "a lassan kell csorgatni az olajat a tojássárgájához, mert összemegy, nem áll össze meg ilyesmi", az egy mítosz egy hoax, egy felesleges konyhai hiedelem.

2013.08.23. 22:23:56

@Andrass9: opsz, jut még eszembe, nem tudom kipróbáltátok-e már, egy kevés házi főzött paradicsomlével megbolondítani a padlizsánkrémet, éppen csak jelzés értékű mennyiségben, kicsit eltolva ezzel a zakuszka ízvilág felé, de mégsem úgy "elbonyolítva".
Érdemes.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.24. 06:17:41

@pizzaszeletvágó: Bacon és tejszín, és máris egy másik ízvilág.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.24. 07:14:30

@Andrass9: @pizzaszeletvágó:
nekem eddig a padlizsán nem volt bonyolult, leraktam, termett osztkész.
idén rossz helyre sikerült tennem, meg se nőtt, teremni se terem.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.24. 07:38:40

@pizzaszeletvágó:

Nagy a tévedés van felétek. Az nem hiedelem.

Nekem sok első volt az életemben amiket el is feljetettem, de a megjegyzett gasztroelső a majonéz.

Arra már nem emlékszem milyen alkalomból kellett keverni, de az biztos, hogy akkoriban még nem árulták a Globus-ék sem a boltban.
Lényeg, hogy valahonnan kerítettem egy receptet ( talán Nőklapja volt ), és nekiálltam a nagy műveletnek. A tojást szépen sikerült szétválasztani, majd jött az olaj hozzácsurgatása a sárgához. Gyakorlatlan kedő lévén nem cseppenként, hanem úgy ahogy sikerült. Természetesen össze is futott. No de ott volt a receptben, ha összefutna a sárgája, nem kell pánikolni, újjabb sárgáját kell keríteni és ahhoz az összefutott anyagot cseppenkét hozzá lehet keverni. Ennek azonban az lett a vége, hogy annyi majonézt sikerült keverni, amennyit nem tudtunk megenni, és mivel még hűtőnk sem volt, így egy része kidobásra került a kellemetlen mellékhatások elkerülése okán.
Később kitanultam a majonéz keverésének minden csínját, bínját, és ha nagyon kedveskedni akarok a gyomornak, akkor csak és kizárólag saját termelésű tojásból frissen készítek. Most már összefutás nélkül, és pillanatok alatt.

2013.08.24. 08:27:15

@látjátok feleim szümtükkel: pontosabban, nagy tévedés VOLT mifelénk. Ma már nincs.
Leírom.

Szoba hőmérsékletű megbízható helyről származó friss tojás sárgája.
Ezt csak lazán elkeverni 3-4 mozdulattal.
Mustár. ezt is csak pár mozdulattal, citromlé szintén lazán elkeverni, fontos, hogy ne keverjük még eddig nagyon, mert akkor tényleg nem fog összeállni. Csak ezután jöhet az olaj, először valóban csak egy kicsi, azután egyre bátrabban és az olajjal viszont már erőteljesen keverni.
Pontos mennyiséget nem írok, azt tudjátok, meg el is lehet kis mértékben térni egyéni ízlés szerint. A végén lehet fűszerezni, só bors, akármi, további felhasználás függvényében.
Nem kell ehhez 10 perc se.
A módszer lényege, hogy az előzetesen savakkal kezelt sárgája könnyebben veszi fel az olajat, mint savak nélkül, viszont ismétlem, nem szabad az elején szétkavarni.
Ez így gyors, nekem beválik.

(én inkább citromlevet használok sok receptben, ahol egyébként ecettel dolgoznak, saláták főleg, mártások, öntetetek)

@Andrass9: én is csináltam parázson sütve, de mostanában a fő fogyasztók inkább sütőben sütve kérik, nekik nem jött be a füstös íz. Én pedig alkalmazkodom.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.24. 08:38:17

@pizzaszeletvágó: szerintem is túlzás a cseppenként, meg lassan.
nyilván nem beleöntöm, hanem folyamatosan öntöm hozzá, de nem viszem túlzásba. turmixszal lehet elég gyorsan keverni, hogy tökéletes legyen.

mindjárt jön andrás(?) az egész tojásos majonézével, amit kipróbáltam, borzalmas lett:)

2013.08.24. 08:47:39

@Babette_: én ezzel az eszközzel szoktam.

www.sussvelem.hu/kezi-habvero-fem-kozepes-meretu.html

A padlizsán több okból nem sikerül nálam. nagyon hideg, agyagos vizes öntéstalaj a föld.
Nincs kutam locsolni, csak vezetékes víz :(
Az egyik szomszédom állandóan krumplit vet egy helyre, eszméletlen sok bogarat nevel rajta, ami hozzám is átjön. Amikor felszedi a krumpliját, az egész telkem tiszta bogár, fűben, járdán, házfalon mindenütt másznak nagy csapatokban. Tehát locsolás és permetezés helyett jóval olcsóbb és jobb minőségű a piaci.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.24. 09:09:27

@pizzaszeletvágó: öreg vagyok én már az ilyen energiaigényes eszközökhöz, rábízom a gépekre:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.24. 09:17:42

@pizzaszeletvágó:

Na, pont erre jöttem rá én is, úgy magamtól.:)

2013.08.24. 09:19:10

@Babette_: haha, öreg, nem is hiszem el :)))

Ezek szerint itthon engem néznek gépnek, az ilyesmi keverést-kavarást mindig rám bízzák, akármi készül is. :)

2013.08.24. 09:21:45

@látjátok feleim szümtükkel: az jó! Jó érzés, mikor az ember saját maga jön rá valamire, hogy az a valami, ami esetleg másoknak bonyolult, az igazából tök egyszerű és működik. :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.24. 09:49:05

@pizzaszeletvágó:

Na látod, ezért jó ez a blog, mert itt nagyon sok hasonló esetet lehet olvasni, sőt a posztokból is sokat lehet tanulni, mert közvetlen összehasonlítási alapot ad az olvasónak.
Az eltérő készítési módokat is megírjuk, időnként az észrevételeket is kritizáljuk, és emiatt senki nem sértődik meg.

2013.08.24. 10:04:52

@látjátok feleim szümtükkel:

Igen, olvasgattam másfelé is itt a blog.hu-n, és megy az anyázás ezerrel, például egy szimpla csirkepaprikás miatt, minden kommentelő és maga a bloggazda is felsőbbrendű lénynek képzeli magát, nem kritizál, hanem leugat, oda nem is érdemes kommentelni, és így végül olvasni sem, ezért ragadtam én is itt, mert ez más. Itt emberi a hangnem és nem baj, ha velős pirítós kapcsán majonézről kezdünk beszélgetni.
(nem utolsó sorban reklámok és reklámízű bejegyzések nélkül)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.24. 10:06:01

@pizzaszeletvágó: hát úgy igazán nem, nem vagyok nyolcvanéves, de reggelente már érzem a lelki és testi korom közti gapet:)))

2013.08.24. 10:08:50

@látjátok feleim szümtükkel: bocs még az lemaradt, hogy az "anyu főz..." típusú blogoktól is menekülök, ahol valaki kotyvaszt valamit, az összes komment meg arról szól, hogy "hű de finom", "jaj de jó", "énisénis", közben semmi érdemi észrevétel.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.24. 10:11:31

@pizzaszeletvágó:

Szóval mi most a bloggazdát hájjal kenegettük? Vajon milyennel?:)

2013.08.24. 10:12:49

@Babette_: erre mondom én, hogy "öreg" nő nincs, csak legfeljebb "korához képest fiatal" :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.24. 10:14:15

@pizzaszeletvágó: ennek az a titka, hogy fiatalabb partnert kell választani:)

2013.08.24. 10:14:17

@látjátok feleim szümtükkel: hát nem tudom, megérdemli-e? legyen libaháj! az gyorsan olvad ezért nagy a bevonóképessége, nehogy már annyit dolgozzunk...

2013.08.24. 10:16:56

@Babette_: :) az sokat segít, valóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.24. 10:29:20

@Babette_:
Egyszerűen, nagyon fiatal nőt vett el. Gondolom fordítva is lehet, vagy az már ártana az egészségnek?

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.24. 10:45:17

@látjátok feleim szümtükkel: szerintem 10nél több már nem egészséges, már csak a korbéli szocializálódás miatt. bár ismerek olyan nőt, aki úgy öltözik és úgy viselkedik, ahogy a tanítványai, de azt sem tartom normálisnak.
nem tartom elképzelhetőnek, hogy ne jöjjön elő a szülői én, az meg már milyen abszurd?:) főleg az ágyban:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.24. 11:40:15

@pizzaszeletvágó: Még ennyi munkát sem érdemlek meg? brühühühü

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.24. 11:42:14

@Babette_: Sajnálom, hogy nem lett jó. Pedig olyan kényelmes. Persze ez a módszer működik csak sárgájával is.
@pizzaszeletvágó: módszere valóban segíti az emulzió kialakulását.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.24. 13:24:34

@látjátok feleim szümtükkel: Há csak annyi, hogy nagyon szeretem. Az ember meg sajátmagáról nem nyalja le :)
süti beállítások módosítása