Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tarja a tárcsán

2013.08.08. 07:00 Andrass9

Vendégváró voltam - kisebbik lyányom jelentkezett be vacsorára. Mivel elég sokáig volt kénytelen sertés nélküli diétán élnie, most kihasználtam, hogy ez a szigorítás nem érvényes többet és disznóhúsokat sütöttem meg a grillen.

Kezdetnek elõvarázsoltam a csodahüttõbõl 4 bepácolt tarja szeletet. A tarját egy hete fűszereztem szerecsendióval, kakukkfűvel, borssal és csöpp rozmaringgal meg egy erős jamaikai fűszerrel. Pár nap múltán azután befagyasztottam a szebb jövő érdekében. Volt néhány csõ kukorica is, meg vegyes zöldségek a thai marha után. Tavaly vettem egy öntöttvas tárcsaszerûséget, amit azóta gyakran bevetek, mert tökéletesen süti a húsokat!

A tarját eredetileg Jamaican Jerk fûszerrel is ízesítettem, ami elég erõteljes fûszer, így most a són kívül semmit sem tettem rá. Az utóbbi időben sót csak közvetlenül a sütés előtt szórok a húsra, nehogy a levét kiszívja. A tárcsát meglocsoltam olivával, majd amikor már füstölt, akkor a húsokkat tettem rá.

10.jpg 11.jpg

Egy szép méretes lapáttal kergettem körbe a forró vason, nehogy odasüljön! Míg a hús sült, fejenként egy-egy csõ kukoricát alufóliába csavartam, és a parázs fölé tettem sülni. Maradt az elõzõ napi thai piros currybõl nagy adag zöldség (zöldborsóhéj sárgarépa, mungóbabcsíra, bambuszrügy, jégcsapretek, karaláb), amit a húsok után a vasra tettem, és lelkesen kavargattam, míg megmelegedett. Nagyjából az étel elkészültekor a kukoricát is késznek nyilvánítottam. Az egészet egyszerre tálaltam egy nagyobb tányéron.

12.jpgElfogyott ...

57 komment

Címkék: tarja kukorica tárcsa

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr685426467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.08. 07:45:15

Érdekes, milyen gyorsan elterjedt a tárcsa. 15 éve még az emberek 99,8 %-a nemigen tudta, hogy mi az. Aztán a grillezéssel párhuzamosan szépen elterjedt. Annyira, hogy már kapható kínai öv. grilltárcsa is.
Erdélyi hatás. Én az első tárcsámat a nyíregyházi piacon vettem, ukrán üzletemberektől.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.08. 08:01:19

@PO: Ezt a tárcsát a hazai multiban vettem kemény 5000 Ft-ért. Rendes kínai öntöttvas :) Előnye, hogy vastag és jól tartja a hőt. Hátránya, hogy nehéz mozgatni, mert nincs rendes füle. Van ugyan 3 db 15 cm hosszú lába, de az nem jó semmire ...

2013.08.08. 10:07:52

@Andrass9:

Jól látom a képen, hogy ez csak egy öntöttvas lap? Kérlek áruld el hol vetted, ugyanis régen keresek már ilyet. Jól sejtem, ezt az alkalmatosságot minden további nélkül gáztűzhelyre fel lehet helyezni bent?

Illetve ha valaki látott ilyesmit mostanában, kérem ne kíméljen meg az információtól! :)

2013.08.08. 10:23:31

@PO: Én is próbáltam követni a divatot. Traktorosoktól szereztem egy már használaton kívüli borona tárcsát, egy barátom lehegesztette a tengely helyét, kicsiszolta a belsejét és csinált neki 3 fület, aminél fogva felakaszthatom. (megfelelően erős állványzatra)

Ez tehát nem egyszerű lap, hanem mélyedés a közepén, lényegében wok szerűen használható. Közepén bővebb zsiradékban sülhetnek a mindenféle dolgok, míg a szélére húzgálva inkább a húsok. Sajnos régen használtam, ritkán jön össze mostanában elég éhes száj hozzá. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.08. 10:31:00

@pizzaszeletvágó: Nem jól látod, ez nem lap, hanem egy gömbszelet. A beszerzést pedig elárultam a kommentben, amire hivatkozol (több éve volt), de a gugli a barátod:
www.google.hu/search?q=%C3%B6nt%C3%B6ttvas+t%C3%A1rcsa&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&gws_rd=cr
Gáztűzhelyre persze felteheted, de nem nagyon fog működni, hacsak nincs egy 35000 BTU-s égőd, amit kétlek. A tárcsát szabadtűzön vagy nagy parázson célszerű forrón tartani.

2013.08.08. 11:31:21

@Andrass9: köszönöm, akkor nem jól láttam és nem ezt keresem. (amúgy bocs, tényleg elárultad, én meg figyelmetlenül olvastam "a hazai multi" helyett "egy hazai multit" értettem, elnézést)
Gáztűzhelynél pedig arra gondoltam, hogy nem egy lángot fedne le, hanem többet és úgy elég forrón lehetne tartani. Nyilván nem lenne egyenletes a hőeloszlás, de az még önmagában nem lenne baj.
Tehát ilyen vaslapon sült finomságokat szeretnék megcélozni bent, akár szelet hús, akár hamburger hús, akár sült zöldségek...
Nem baj, akkor még keresem a megoldást.

medvedr 2013.08.08. 11:32:50

@pizzaszeletvágó: Nálunk pontosan ezt jelenti a tárcsa, az egyéb, pld ami a képen látható, az mind vaslapon sütés. Boronatárcsa rulez! Jó vastag anyag, kell tüzelni alatta, de ha átforrósodott akkor nagyon jól süt.

medvedr 2013.08.08. 11:43:57

@Andrass9: Nem láttam a képen, hogy gömbszelet, akkor az gömbszeleten sütés:)A tárcsa, az boronatárcsa! "Értve vagyok!". ahogy Csöpi haverom mondaná.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.08. 12:07:52

@medvedr: Értettem! Engedély kérek meghunyászkodni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.08. 12:11:39

@pizzaszeletvágó: Kapható vastag és nagy öntöttvas serpenyő, ami pont a te céljaidra megfelelő. Igaz, hogy nem tudsz 6-10 szelet húst egyszerre beletenni, de nem is szükséges.
Nagyon fontos viszont az edények beavatása, amit nem csinálnék lakásban. Nagyon sok füstöt termel, de mintegy "teflon bevonatot" képes a vason.
blogkocsma.blog.hu/2012/07/27/praktikak_es_babonak_a_konyhaban_1
A példán egy kisebb serpenyőt kellett újra avatni.

süllőcske 2013.08.08. 13:00:27

Jó az egész lapos ívű öntöttvas. Szépen berendezhető rajta a sütnivaló. Vokszerűen is használható, szaft, meleg mártás is készíthető középen, sülés közben apríthatók a húsok, a szaftba is forgathatók.
Vokfedőt is be lehet iktatni rövid párolási fázisokhoz.
Csak a kezünknek kell gyorsan járnia.

2013.08.08. 18:13:46

Most vettem egy nagy levegőt, és írok, jöjjön, aminek jönnie kell.
A tegnapi majd a mai "belépőm" talán nem sikerült jól.
Beléptem egy kocsmába és köszönés nélkül dumáltam mindenféléről a tulajoknak és a törzsvendégeknek. Csoda, hogy söröskorsók, széklábak nem repültek felém. :)

Nem rég óta találtam rá erre a blogra, talán egy hónapja, sőt nem rég óta olvasgatom a blog.hu-t egyáltalán, de valami megérintett itt, akár a posztokat, akár a kommenteket nézve. Eddig csak olvasgattam itt, visszafelé is az időben.

Blogkocsma igen értem, nagyon találó, réges régen egy messzi-messzi galaxisban jártam én ilyen kocsmába, egy zsákfaluban, még az internet előtt, ahol max. 20 törzsvendég volt, és egymást maximálisan tisztelve előadtuk okosságainkat és a "hülyeségeinket" és mindig volt fogékony közönség, nem barátok, nem szesztestvérek, hanem értő közönség.
Valami ilyet érzek itt. Jók a témák, jó a társaság.
Az italt persze mindenki magának fizeti ha jól sejtem :)

Magamról annyit, hogy szívesen és szinte minden nap főzök, nem vagyok profi, de kezdő sem. Szeretek róla beszélgetni és örömmel tanulok bárkitől.
Ennyi, röviden. Üdv a csapatnak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.08. 18:28:55

@pizzaszeletvágó: Légy üdvözölve kedves vendég. Sajnos korcsmárosné nincs, hogy kiszolgáljon, de esetenként azért adunk inni a vendégeknek ebben a melegben is.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.08. 19:09:15

@pizzaszeletvágó:

Szerintem nincs ezzel a belépővel semmi baj. Korcsmáros Úr! Egy hosszú lépést ennek a vendégnek!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.08. 20:49:59

Szép estét!
@pizzaszeletvágó: Üdvöz légy nálunk!
Én valahonnan Békés megyéből szereztem a magamét, nem volt drága. A dolog lényege a vastag, hőt jól tartó és leadó anyag, amivel kiszárítás nélkül süthető a hús. Ehhez a jó tűz elengedhetetlen. No és a beavatás is igen fontos.

2013.08.08. 20:59:25

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:

Köszönöm :) a rozé nagy kedvenc.

@Waka: ezt a beavatást alaposan át fogom tanulmányozni, én nem csináltam eddig.

Negotiator 2013.08.09. 07:59:27

@Andrass9:
Ez jó lehetett. Én is tárcsáztam a héten, mert nem visz a lélek a benti főzésre. Nagyon egyenletesen lehet húst sütni, szebben mint a grillen, és játszani a hőmérséklettel (a felső széle hideg). Lusta ember a sütés után visszamaradt fűszeres zsírba dobja a feldarabolt májat, mikor félig kész a zöldborsót, végül kis tejszinnel még megrottyantja, és kész a másnapi kaja. A tárcsáról a zsírt meg nem kell máshogy eltüntetni. Paprikát sütni jobb a rost, és most egy valahol olvasott ötletet ellenőrizve kiderült, hogy a sült paprika salátának a kapribogyó jót tesz. Vagy a saláta a kapribogyónak, nézőpont kérdése.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.09. 12:16:31

@pizzaszeletvágó: Üdv! Azért nem olyan barátságtalan hely ez, érezd magad jól!
Tudtad, hogy itt találták fel a sztend app kamedit is? :D

@medvedr: akkor most Csöpi haveroddal együtt gyertek ki a hóra! A tárcsa, az tárcsa (gömbhéj szelet), a borona, az borona (egy tüskés, nehéz vasrács, tulképpen traktor vontatású gereblye), a rögtörő meg rögtörő (lapos kúpszelet, lefenekelve, kettő összefordítva).
Egyszer egy felszámolás alatt álló tsz-telephelyről elhoztam vagy 10 rögtörő alkatrészt, ez egy szabályosabb, sík fenekű, lapos rézsüjű sütőalkalmatosságot eredményez. A baráti kört ezzel láttam el.

vörösbor(de)minőségi 2013.08.09. 13:55:29

kicsit off..de gondoltam megkérdem.mi az oka annak,ha belépek ide a blogkocsmára akkor meglejenik aszongyahogy "felnőtt tartalom blabla és csak akkor ha 18éven felüli vagyok" ez nem oly rég kábé 2 hete megy.tudja valaki az okát?
vagy önmagában ilyen jókat fözni és erről beszélni ez már önmagában perverz porno...:)))))

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.09. 14:20:23

@vörösbor(de)minőségi:

Ja. Pedig itt még amerikai pitét nem is sütöttek.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.09. 15:23:06

@vörösbor(de)minőségi: Azt hiszem, véletlenül bekapcsolhattam. Elnézést érte!

youlopukku 2013.08.09. 15:52:09

a tárcsa a magyar wok.mi isz tudunk koppintani...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.09. 16:19:03

@youlopukku: Annyiban nagyon eltér (tehát a koppintásunk azért inkább módosításnak nevezhető), hogy az anyaga nagyon vastag, ezért a hőtartása kiemelkedő.
A wok vékony fém, és nagyon nagy láng kell neki. A benne készült ételeket relative rövid ideig pirítjuk, és hamar lehül - az ételek megőrzik benne a roppanósságot, frissességet. Míg a tárcsán teljesen átsütjük (ha nem angolosra készül) a dolgokat, meg toszojgatjuk forróbbról langyosabb területekre, szóval jobban hasonlít egy régi sparheltre, aminek minden egyes zugja más és más főzésre volt jó. A jó spór lapjai szintén öntöttvasból voltak, ami vastag.

2013.08.09. 18:32:21

@Babette_:

Visszaolvasva elég tudálékosnak tűntek.
Ennél fontosabb, hogy illett volna előbb köszönnöm és pár szót szólni és nem mindjárt szórni a szót, udvariasan jelezni, hogy itt vagyok, figyelek rátok és van néhány dolog, amihez majd hozzászólok.
Nem azért mert volt gyerekszobám, hanem mert tényleg sok mindent elolvastam itt előtte, és úgy ítéltem meg, hogy ez a társaság nem olyan itt, mint máshol sajnos, ahová csak úgy beböffent az ember oszt továbbáll.
Röviden.

2013.08.09. 18:36:00

@vörösbor(de)minőségi: gasztroszexről még nem hallottál? :)
@Andrass9: tényleg, a sparhelt, hát ezt keresem én a gáztűzhelyem helyett! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.09. 19:51:29

@Babette_: Ez rohadt jó sparhelt! De hova tegyem? Az indukciós rezsó mellé a teraszra? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.09. 19:51:53

@pizzaszeletvágó: Most akkor kapcsoljam vissza a 18-as karikát????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.09. 19:53:06

@pizzaszeletvágó: Belejössz. Az elején én is elég nagyképű voltam, de lenyesegették a vadhajtásaimat a blogtársak. (Remélem!)

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.09. 20:08:21

@Babette_:

Basszus! Ha ezt hamarabb küldöd, akkor nekem most nem egy teatűzhelyem lenne ( kémény még nincs ). Ezek bomba jók.

Negotiator 2013.08.09. 21:25:28

@Andrass9:
egyet a konyhába, egyet valahová a kertre. bár felment a samott ára, megépíteni egy csikótűzhelyet nem olyan drága és nem ördöngősség. én most készülök a cseh barátom tervét megépíteni, ami füstölő is egyben. teszteltük, működik. a benti tűzhely is. megfőzni a platnin egy gulyást, a túrós palacsintát tejfelle összesütni a sütőben, mindez alatt meginni ketten egy rekesz sört - na erre nem elég a Mastercard :) meg az ebéd utáni sziesztára sem.

2013.08.09. 21:34:18

@Babette_: köszi

@látjátok feleim szümtükkel:
igen, nálam is ez a gond, kémény és a satöbbi, nagy átalakítás kellene, az előző tulaj "elgázosította" ezt a házat, pedig nem úgy épült, én pedig csinálnám vissza.

most, hogy így mondod, van olyan kocsma ahová nem is mernék bemenni.

@Andrass9: ha jól gondolom a 18-as karika nem sok 18 éven alulit tartana vissza, mint ahogy máshol kitett 18-as karikák se, de a tartalommal itt nincs gond szerintem sem

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.09. 22:01:19

Azt mondják nem eszik forrón a kását. Hát ez nagyon igaz, mert utána néztem ennek a tűzhelykazánnak. Azon túl, hogy bazi drága 8 négy-ötszáz ezer ), nagyon sokat mond róla, használtan már az új ár közel tizedéért is lehet kapni. Lehet, hogy mégis jó lesz a teatűzhely?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.09. 22:18:45

@Negotiator: Szeretnék egyet a kertbe, de sokat kellene a diófából levágni, hogy ne gyulladjon fel. persze az a dió már akkora de akkora ...
Lehetne az alsó kertben is, ott kevesebb vele a gond, viszont nincs a terasz közelében.
Szóval mellik ujjamat harapjam?

Apropo - olvasgatom a Cziffray-t, és majdnem minden levese kenyérre vagy zsemlére vagy azzal készül. Te már próbáltál ilyen levest főzni?

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.10. 07:47:44

@Andrass9:

Szerintem egyszerre legalább ötöt.:)

vörösbor(de)minőségi 2013.08.10. 13:00:22

@látjátok feleim szümtükkel: andrást kell kicsit inspirálni naugyanmá 2 szilikonos bombázóval adjon elő egy "receptet" :DDDDD

vörösbor(de)minőségi 2013.08.10. 13:04:15

@pizzaszeletvágó: dehogynem naná hallottam és napjainkban a konyhában nudista módra megy a tevékenykedés.a textli az kizárólag a konyharuha de az is a helyén.
támogatom az erotikus recepteket-semmi gond de azért jókat nevettem amikor ide jönnék és felhúz az ablak hogy na akkor tuti?mert erotikus tartalom szigoruan 18felett.
igy nincs más hátra mint ennek a kritériumnak is megfelelni!!!!

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.10. 13:50:11

@vörösbor(de)minőségi:

Talán az éhes disznó álmodott, és rossz ablakot szabadított a bloglátogatókra. Nekem nem jött ilyen ablak ( :( ), de lehet, hogy akkor pont nem jártam a kocsma táján.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.10. 14:18:34

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet ebben valami. Süllőcske sok ikrát és tejet dolgozott fel az utóbbi időben. Biztos azért lett a karika ...

Negotiator 2013.08.11. 07:28:13

@Andrass9:
hát, neked kell kiválasztani melyik ujjad harapd...

Czifray-féle levest még nem csináltam. a kenyeres levesek közül télen gyakran eszem zuppa paveset egytálételnek (forró húsleves kenyérre ütött nyers tojásra merve), illetve ribollitát (ideális felhasználása maradék főtt zöldségnek, tradicionálisan kenyérmaradékakl sűrítik)

apropó Czifray:
oszkdk.oszk.hu/DRJ/2690

Llychllyn 2013.08.17. 19:24:28

Vagy hat-hét éve kaptunk egy rokontól tárcsát, de évente maximum egyszer sütünk rajta, én jobban szeretem a rostélyt (átveszi a hús a füstös ízt). Mondjuk most azért megfordult a fejemben, hogy a hosszú hétvégén be kellene izzítani, bár lehet, hogy inkább a bogrács mellett döntök, a paprikás krumpli költséghatékonyabb, mint a cigánypecsenye (valahogy a tárcsa nekem alapvetően valami ilyesmit jelent, a középen összegyűlt zsírba meg lehet krumplit kockázni).

A bográcsozáson még törnöm kell a fejem, lehet, hogy egy chilis bab lesz a vége, abba bele is kerülhetne egy szál a tavalyi rémületes chiliből, meg talán egy kis füstölt paprika sem tesz majd rosszat neki... :)

susztertangó 2013.08.17. 21:07:29

@Llychllyn: A dohány égéstermékei károsak, nyilt tűznél füstmérgezést lehet kapni, hajdanán héjjastól harapva ettem a kolbászt, semmi bajom nem volt tőle-egy darabig. De aztán!!! Minden ilyen eltévelyedés után pocsék gyomorszáj fájás jelentkezett, abba is hagytam, leszedtem a belet. Amikor faszenes grillt használok mindig eszembe jut, vajon mennyi káros anyagot eszek meg két pofára?!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.17. 22:50:02

@susztertangó: Nem többet, mint egy komor őszi délután a Kalefon sétálva (fiatalabbak kedvéért Moszkva tér).

susztertangó 2013.08.17. 23:20:41

@Andrass9: Igen:-(((. 1968ben!!! leszerelésem után Pesten fuldokoltam az akkori motorizáció szintjén-két év Börzsönyi levegő után.

Llychllyn 2013.08.17. 23:32:45

@susztertangó: Mondjuk minden bográcsozás természetes velejárója a cigaretta és a bor, így ha másnap némileg kótyagos az ember, van mire gyanakodni bőven...:)

Szerintem - ha a fa jó, nem vizes és nem valami egzóta vagy tiszafa pl - nem lehet ebből különösebb gond, amíg szénné nem égeted a kolbászt vagy a húst.

Egyébként hiába a cigi, a városi füst meg miegyéb, ha bemegyek a városba a szülői házból, baromira érzem, hogy nem a hegyek között vagyok, hiába csak egy-két napot voltam odakint. Elvileg jobban hozzá kellett volna szoknom a budapesti körülményekhez, a gyakorlatban még nem sikerült.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.18. 00:07:00

Az őrmester lámpaoltás után ellenőrzést tart, benyit a szobába és beszól: alszanak? Mire kórusban jön a válasz: alszunk.:)

Ti sem?

susztertangó 2013.08.18. 07:30:36

@látjátok feleim szümtükkel: Mivel 02 órakor feküdtem le.../"...alszunk, 3 méter mélyen."

susztertangó 2013.08.18. 07:41:43

@Andrass9: Írod, hogy a woknak nagy láng kell. Valamelyik ismeretterjesztő /nem minden tíví ördögtől való/ csatornán exkluzív kínai vendéglő konyháját mutatták. A wokot olyasmi tűzhelyen használták, mint a kovácstűz, amit fújtatóval hevítenek.Olyan volt, mint egy nagy trombita szája,a fölé tartotta az edényt,a szakács pedig igen sovány-leolvadt róla minden fölösleg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.18. 08:27:23

@susztertangó: A körúton van egy Thai étterem, annak az ablakában dolgozik a szakács. Ő sem túlsúlyos. Viszont érdemes benézni az ablakon, mert látható az alaplé, amit ninden kajába használnak. Nagy fazékban fő egy csomó karajcsont, meg csirkecsontok kevéske zöldség társaságában. A zsírt lehalászták róla, a fűszerekről nem tudok nyilatkozni. Az konyha kiemelkedően jó!!
www.thaibuddha.hu/
süti beállítások módosítása