Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Zöldbableves PO füstölt csilijével és a churuttal

2013.08.04. 07:00 Andrass9

Itt az elsõ hûvösebb nap a hõhullám után, amikor végre benn is lehet valamit fõzni. A bab is szedhetõ, akkor legyen egy zöldbableves.

Ehhez a leveshez kevés alapanyag kell, minden volt itthon.

  • 35 dkg friss zöldhüvelyû zöldbab
  • 20 dkg-s méretes sárgarépa
  • 2 véknyabb gyökér
  • 1 kis darab zeller
  • 1 pici fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyemlevél a gyökérrõl
  • 2 ek oliva olaj
  • 2 dl besürített alaplé
  • 1 ek PO mester füstölt csilipaprikájából

10.jpg

Kis tottyos lábasomban az olajra rádobtam az apróra vágott kis hagymácskát és a negyedkarikákra vágott sárgarépát. Alaposan megpirítottam, hogy karamellizálódjon is kicsit.

11.jpg

Amig ez pirult, megpucoltam a zöldbabot. Persze abbéli hitemben, hogy szálkamentes a bab, nem húztam le. Ezért késõbb sûrû szemrekányásokat tettem az amerikai karóbabra, mert ugyan szépen megnõtt, de nem ceruzabab és öregebb állapotában igencsak szálkás. Én is hibáztam, ezeket a babokat leszedhettem volna néhány nappal elõbb is, csak a hõségben a fene kívánt fõzõcskézni.

Feldaraboltam 2 cm hosszúra és a megpirult sárgarépára tettem. Ennek sem árt egy kis párolás.

12.jpg

Kavargatás közben sikerült a gyökeret, zellert is megtisztítani és darabokra vágni. Rátettem a babra, megszórtam kis pirospaprikával és egy kávéskanál füstölt csilivel.

13.jpg

Jól átkevertem, majd beletettem a fagyasztott alaplevet. A petrezselyemlevél szárát is hozzáadtam cérnával összekötözve.

14.jpg

Felöntöttem vízzel és kóstoltam, sóztam. A füstölt csilibõl bõven adtam még hozzá, mert remek ízt adott a levesnek, meg picit csípõssé is tette. Fõtt vagy 30 percig, amikor már éhesek voltunk. Feleségem váltig állította, hogy tettem füstöltkolbászt a levesbe, pedig nem. Az apróra vágott petrezselyemlevelet se feledtem el a végét.

15.jpg

Na jó, de mi köze van ennek a churuthoz?

Másnapra is maradt a levesből, amikor jött a gondolat, hogy ki kellene próbálni a churutot, ami most már biztos megszáradt (el is feledkeztem róla egy ideje). A bablevest általában savanyítom ecettel vagy tejfellel. Ártani nem árthat neki és Süllõcske eredeti javaslata alapját tettem egy kanál tejfelt a tányérba és ráreszeltem a churutból bő kanálnyit.

16.jpg 17.jpg

Felöntöttem a forró bablevessel és már ettem is. Mit mondjak, jó volt. Nagyon jó volt!

18.jpg

Megdöbbentõen savanyúvá tette a levest, mintha egy kanál ecettel öntöttem volna fel, csak nem mart annyira. Akkor ezt meg kell próbálni tejfel nélkül, mert akkor derül csak ki az igazság.

19.jpg

Savanyú lett így is, tehát nem a tejfel. A tárkony illatát is érzeni lehetett, petrezselyemből volt a levesben amúgy is rengeteg.

Szerencsére én szeretem, ha a bab savankás. El tudom képzelni ezek után sok olyan levesbe, raguba, amit savanyítani akarok és kell bele a fûszerek íze is.

Megérte a sok munkát, köszönöm a receptet Süllõcskének!

48 komment

Címkék: sárgarépa alaplé gyökér tejfel churut

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr135438392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.04. 10:33:20

Szép napot!
Egy könnyű, savanykás zöldséglevesnek ebben az embert próbáló időjárásban nincs párja. Legfeljebb egy gyümölcsleves. No meg a nyers sörleves hidegen. :D

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.04. 17:15:21

@Andrass9:
Már mért ne rántaná be?
Oda a bajusz alá szokták.

susztertangó 2013.08.04. 18:45:43

Mi savankás zöccségleves helyett lecsós csirkemájat ettünk, friss kenyérrel, annyi könnyítés volt, hogy sör és bor helyett buborékos vizet ittunk-jóóóó hideget.

medvedr 2013.08.04. 19:06:41

Ennyit szenvedni egy zöldbableves savanytás okán, hát nem főznék churutot vagy mit. A zöldbab helyes felhasználási módja, roppanósan vajasan, bélszín mellé, ha nem így, akkor egyék a malacok, legalábbis nálunk ez a közmegegyezés. Na jó, rakott zöldbab még lehet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.04. 19:07:29

@Andrass9: Literest vettem, szépen kortyolgatom, de azért vigyázom, nehogy megmelegedjék.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.04. 19:31:42

@medvedr: Köszönöm! Azt a churutot azért próbáld ki, ha teheted, csak, hogy biztos lehess a véleményedben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.04. 19:34:11

@medvedr: Mi sokféleképpen esszük, ma például főzeléknek bundáskenyérrel. A churutos ízesítés nekem tetszett, fogom másban is próbálni.
Ez persze nem jelenti azt, hogy neked is kéne ilyesmit enned - ez az előnye a külön konyhának :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.04. 20:40:04

@Andrass9:
Arról nem is beszélve, hogy a zöldbab nagyon jó hagymákkal összepárolva, más zöldségekkel és fűszerekkel bővítve, esetleg tojással feldobva.

süllőcske 2013.08.04. 23:11:43

@Andrass9: Milyen jellegzetes, hogy aki mer, az nyer.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.05. 00:09:39

@látjátok feleim szümtükkel: Mi szeretjük a zöldbabot fokhagymával is! Meg kap egy paprikacsumát (azt minden főzelék vagy leves kap nálunk) és egy kicsi paradicsomot is.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.05. 08:57:00

@medvedr: kis olívaolajon kakukkfűvel párolva?;)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.05. 10:59:58

Na, ezt a posztot még ma lefőzöm! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.05. 14:18:52

@PO: Igaz, neked minden összetevője rendelkezésedre áll :) na jó, lehet, hogy babod éppen nincs ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.05. 14:19:38

@Babette_: Az finom! Akkor mégiscsak ajánlhatok néha zöldbabot neked :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.05. 14:21:26

@süllőcske: Itt a churut különlegessége nyert. Nem tudtam elképzelni milyen íze lehet, ezért álltam neki megfőzni. Mostmár bizton állíthatom, hogy jó!

Pinka-Panka 2013.08.05. 14:40:29

Sziasztok!

Én nem csodálkozom, hogy a meleg éghajlaton élők kevésbé szeretnek dolgozni, most én is úgy vagyok, pedig jól bírom, de ez a hőguta most idehívott az olvasáshoz, miután fetrengeni sincs kedvem, maximum egy jó hűvös medencében volna jó olvasgatni.

A zöldbab levest így még nem hallottam, én csak zöldbabból csinálom, ami megindította a fantáziát az a churut íze, szívesen kipróbálnám.
Kedvelem a savanykás leveseket nagyon. A zöldhüvelyes pedig ritkán szálkás, azt kedvelem jobban.

Szombati piacolásom alkalmával, volt egy észrevételem, hogy meglehetősen randa sárgarépák voltak mindenütt. Volt egy árus, aki nem nagybanis viszont eladó, tekervényes óriásra duzzadt répái voltak, s akkorák, hogy egy darab is elég lett volna egy nyúlnyi seregnek.
Én még nem láttam ekkorákat, a másik helyen meg a csupasz, szinte világos színű, csökevények.
Aztán léáttam jó öreg répát is, az meg kell a francnak. Tíz helyből sikerült végül kapni a Józsinál. A fehérrépák is szárazak, petyhüdtek.

Nem tudom, de vadast szeretnék készíteni mostanában, de ezekből a répákból alig hiszem.
Vagy megyek máshova venni.

Nálunk ma párolt rizs van, ami nem jól sikerült, mert van benne ami nem annyira puhult meg, a karajból meg csináltam tepsiben egy rakottast, gyöngy babbal, meg zöldségekkel és csípősen. Az kitűnő lett. Most bab van, szombaton meg fejtett babból leves.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.05. 14:55:02

@Pinka-Panka: Szia!
Gyökeret mi is alig tudunk venni. Sárgarépa egész tűrhető a magyar multiban :)
Ha tudom, hogy érdekel a churut, tegnap tudtam volna adni - arra jártam.
Rossz hír:
A Pap szigeti bejárónál lévő pisztrángos úgy tűnik becsődölt! Minden esetre az étterem eladó. lehet, hogy máshová mentek?

Pinka-Panka 2013.08.05. 14:59:48

@Andrass9: elképzelhető, utána járok és megkérdezem. Tudod, ebben a Hajdú Lászlónak van igazsága, hogy a magyarok nem eszik a halat. Ha bemennek az étterembe, amit a férjemtől is jól tudom hallomásból, hogy akkor rántott húst kér a magyar többnyire. No, meg a gyros, előbb esznek azt, mint halat. Annyira fel kéne még nőni ehhez is.
S nem a jólakottságot elérni, hanem a mínőségi falatok elvét kéne elérni. Inkább 2 jó falat, mint egy bezabálás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.05. 15:01:29

@Pinka-Panka: Pedig mi próbálkoztunk a fiammal. A dunabogdányiban akkora tömeg volt, hogy meg sem álltunk - meg féltünk a hőségtől is. A szentendrei legalább házak közt volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.05. 15:02:24

@Pinka-Panka: Hogy a szöszbe bírsz te ilyen melegben tepsis kaját készíteni?????

Pinka-Panka 2013.08.05. 15:05:18

@Andrass9: inkább, mint rántott húst sütni,.meg ezt még holnap is vihet magával a lány, meg egyszerűbb is. Sok mindent ki kell bírni. S aki palacsintát süt a strandon? Vagy a pék? Így, s csak a legszükségesebbet teszem.

süllőcske 2013.08.05. 15:20:51

@Andrass9: Mint említettem, azóta többfélét is készítettem, és krémformában, hűtőben is tárolok belőlük, hogy megfigyeljem a készítmények alakulását. Sok ételben kipróbáltam, úgy is mondhatnánk, megszoktuk a helyét a konyhában.
Tegnap pl. nyers paradicsomlevest készítettem,(mert azt nem mondhatom, hogy főztem), amolyan gazpacho félét, amibe zelleres-petrezselymes churutot tettem, és nagyon friss, játékos paradicsomleves továbbgondolás lett belőle. Behűtve adtam, vagy hatan ettek belőle, és rajongtak érte. Tényleg jó volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.05. 15:24:07

@süllőcske: Jó ötlet! Van hideg paradicsomlevem, mindjárt tuningolom egy kis churuttal!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.05. 15:29:57

@Andrass9: Mokkáskanálnyi churut, két tekerés bors, csipet só egy pohárnyiban - mennyei lett!!!!!

süllőcske 2013.08.05. 15:35:05

@Andrass9: Csucsu. Kösz, hogy jó kedvre derítettél!
(kicsit elkeserített, hogy erdélyi posztom minden idők egyik legkevésbé látogatott bejegyzése lett)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.05. 16:02:01

@süllőcske: Ne szomorkodj! Nagyon lenn van mostanság az egész blog.hu, aminek alapvető oka, hogy nyár van. és k...a meleg!
Az erdélyi posztodra én kommentáltam. asszem nem is egyet, mert tetszett, de nagyon. Sokan egyszerüen nem is tudnak hozzászólni, hiszen sokat nem lehetett már hozzátenni.
A kis tárlat pedig jó volt, sokat leszűrtem belőle a képeidről.
A pisztrángot ne ragozzuk - úgy volt kerek, ahogy elkészítetted (azaz gömbölyű :)
Majd jön Hajdu Laci és ő is elmondja, amiket most én mondtam (mert tőle tanultam).

youlopukku 2013.08.05. 19:20:03

@süllőcske: @Andrass9: azért olvasunk titeket még páran...az erdélyi posztot meg pont sok embernek meg is mutattam.ez most amúgy olyan "abba ne próbáljátok hagyni!" volt

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.05. 19:42:31

@Pinka-Panka: hogy húznák a faszukra azt a rántott húst...

medvedr 2013.08.05. 20:39:31

@Waka: Az állításom nem vélemény, hanem a churutba befektetett munka és az é lustaságom közötti viszony nem torzított leképeződése.

Pinka-Panka 2013.08.05. 21:16:53

@Andrass9: Hogy nem szeretek úgy lenni, hogy nem tudom az okokat, így utánanéztem csődös Pisztrángos büfének is, mivel ismerős is.

Ami van, az, hogy az árvíz nagyon hozzájárult, s az azzal együtt járó rengeteg szúnyog, ami szinte kihalttá tette a szezonban a vendéglőt. Sajnos a bezárás melett döntöttek, egyelőre sehol nem kívánnak nyítni üzletet.

Ami még fontos, hogy van elérhetőségük, ha valaki tisztitott pisztráng után vágyik. A Cím: Tahitótfalu, Petőfi S. u 28. Itt egy kézműves bolt működik, ahol előzetes megbeszélés és igénylés után kapható a tisztitott pisztráng, 3000 Ft-os áron.
Telefonszám: 06 70 428 88 46

Egy igen kedves asszony akit Bogya Alexandrának hívnak.
Ennyi lenne, bízni kell, hogy éltre kelnek jövőre.

susztertangó 2013.08.05. 21:44:52

@PO: Erről a figuráról még nem hallottam, mondd és jó??? Nem esik le???:-)))))))))))))))))))

süllőcske 2013.08.05. 21:50:48

@Andrass9: Persze, igazad van, köszönöm, hogy bátorítotok.
Megint fogtam egy jobb harcsát, pedig hihetetlen sumák, óvatos harcsakapások voltak. Mozdult a kuttyogató hangjára, de a csalinak csak a szélét fogta meg. Végül negyedik kapás mégis meglett, egy plusz horog felkötése után, amit a csali alá szereltem.
Más. Erdélyből hoztam tíz kiló juhsajtot. Nem fagyasztottam, hanem a hozott lövétei sóvízbe tettem. Most kipróbáltam, hogy kiáztattam belőle a só egy részét, és megtörtem juhtúrónak, vagy brindzának, ha úgy jobban tetszik. Mert arrafelé így készítik. És nagyon jóízű lett. Most kipróbálom, hogy érlelem egy kicsit a juhtúrót.
Szerintetek milyen körülmények között kellene érlelni?

medvedr 2013.08.05. 22:26:55

@süllőcske: Szerintem ez ilyen melegben gázos. Meg a juhsajt tovább érlelése is. Az az igazság hajlamos vagyok az ilyesmit túllihegni, úgyhogy csináld ahogy akarod.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.05. 23:00:28

@süllőcske: Szerintem meg semmilyen körülmények közt ne érleld, inkább küld el sokunknak, mert az igazi juhtúró az kincs :)
Horgászatról: szomszédom öccse nagyon konzervativ a vizen. Egyetlen horog (pirinyó) lóg az eresztéken egy szem kukoricával. Felette egy nagyobb ólom és kész. Igaz - szigorúan csak pontyra megy. Azok a pontyok finomak voltak, és a returhalak sem sérültek köszönhetően a spéci horognak!
Ennyivel is napi 5-6 kiló pontyot hozott be a tóról egy hónapon át minden nap. Volt is dőzs!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.05. 23:02:45

@medvedr: Na tessék! Már én is a te véleményed mellé állok ....

süllőcske 2013.08.05. 23:36:28

@Andrass9: Szépen beletalált!
Persze, a harcsázás egészen más jellegű. Az a nagy, csontos száj más eszközöket igényel. Kis horognak semmi esélye nincs, sem az akasztásnál, sem a fárasztásnál. Néha még a bivalyerős hármashorgokat is összegyűri, kinyújtja. Ráadásul fejre áll, és a hosszú, izmos farkával hatalmasakat üt a feszes zsinórra. Nagyon erős hal.
A juhsajt szépen elvan az erős sóoldatban. Akkor csak adagonként készítek belőle túrót.

susztertangó 2013.08.05. 23:39:44

@süllőcske: Egy szemérmes szerelmi vallomáshoz nincs mit hozzá fűzni, dícsérni a hölgy kecske gidáit illetéktelen-és illetlenség.:-)))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.06. 16:10:38

@süllőcske: Nem jött be a próbálkozásom :(
Sebaj. Volt ma paradicsomleves, abban is megpróbáltam a churutot. Nekem ott is izlett. A feleségem viszont elküldött a kúpocskámmal a francba, hogy őt ilyennel ne etessem...

susztertangó 2013.08.06. 23:20:58

@süllőcske: Kössz. Ha lenne tollas kalapom mint D'Artagnannak, most lengetném :-)).
süti beállítások módosítása