A csodahüttő már megint varázsolt. Keresgéltem meg rendezgettem, amikor megakadt a szemem 60 dekányi marhalábszáron. Régen ettem gulyást de nem volt kedvem tüzet rakni a bogrács alá. Így azután a zöldséges változatnak álltam neki a konyhában.
Eredetileg csak magamnak akartam megfőzni, de olyan keveset nem lehet készíteni.
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 60 dkg marhalábszár
- 20 dkg krumpli
- 1 nagy vereshagyma
- 1 zöldpaprika
- Másfél sárgarépa
- 1 kis paradicsom
- 1 kis darab zeller
- Nagy csomó petrezselyenzöld szárastul
- A hozzá tartozó gyökerek
- 3 ek zsír
- Orölt kömény, feketebors, pirospaprika, só
A hagymát felaprítottam és a húst 3x3 cm-es kockákra vágtam. Nem vágok le róla semmi bőnyeget, mócsingot, mert nekem attól izlik a legjobban. A hagymát a maradék libazsírból ellopott 3 evőkanálnyin megdinszteltem.
A megdinsztelt hagymába szórtam a fűszereket, jól összekevertem, majd a forró edénybe dobtam a felvágott húst. Mellétettem a gyökeret és a zellert is, mert ezeket puhára akartam főzni. Ezt addig addig kergettem a fazékba, amíg egyszercsak saját levet nem eresztett.
Felöntöttem mégannyi vízzel, beletettem a zöldpaprikát, amit hosszában felhasítottam és a paradicsomot. Megtisztítottam a sárgarépát, krumplit amíg a hús rotyogott.
A levest közel 3 órán át főztem, amig a hús már puhára főtt. Kihalásztam a rövid léből a gyökeret, zellert és egy kis vizet hozzáadva botturmixszal péppé kevertem és egy szűrőn visszaeresztettem a levesbe. Gyakorlatilag nem maradt semmi a szűrőben, annyira puhára sikerült főzni.
Hozzáadtam a beáztatott sárgarépát, krumplit, petrezselyemszárat, amit már csak 20 percig főztem. Tálalás előtt beleszórtam a felvágott petrezselyemlevelet, de bizony csipetkét már nem is készítettem annyira ráéheztem:
A krémesített gyökér fantasztikusan feldobta a levest ízre és halmazállapotra is.