Tavaly ősszel a zöldséges ismerősöm tukmált rám egy nagy szatyornyi, kissé „kérdéses” állagú sárgarépát és petrezselymet. Nagy baja nem volt, csak kicsit fonnyadt és imitt-amott fekete volt. Egy éjszakát ázott hideg vízben, aztán lepucoltuk, lefagyasztottuk. Most, hogy itt a friss zöldség, gondoltam, kezdek vele valamit. A napokban végre sikerült néhány normális méretű (1 kilós) pulyka alsócombot vennem, az egyiket készítettem el a hétvégére.
Hozzávalók:
1 pulykacomb
1 kg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, esetleg karalábé, kelkáposzta)
4 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál sertészsír
só
2 dl tejszín
5 dkg sajt
Valami csípős
A pirított burgonyához:
1 kg krumpli
20 dkg sertészsír
só
esetleg fűszersó
A pulykacombot szétnyitottam, és besóztam. A leveszöldséget ujjnyi darabokra, a hagymát laskára vágtam, a fokhagymát lereszeltem. Hozzáadtam két darab PO-féle füstölt csilit, és az egészet összeráztam, majd egy római- (pataki) tálba öntöttem.
A pulykacombot a zöldségbe ágyaztam, és rátettem egy kanál zsírt. Egy kis ág rozmaring leveleit lehúztam, finomra vágtam, és megszórtam vele a pulykacomb húsos felét.
Lefedve 4-es fokozaton két órát pároltam. Másfél óra elteltével a húst megfordítottam.
Mikor a hús megpuhult, kitettem egy tányérra, a zöldségeket átöntöttem egy lábosba, és felöntöttem a tejszínnel. Mikor felforrt, belereszeltem a sajtot, és kevergettem, míg elolvadt. Vigyázni kellett vele, mert a sajt hamar lekapott, de zöldséget sem akartam nagyon összetörni a vad kutyulással. Kicsit utánasóztam, hiszen előzőleg nem került rá só.
A pirított burgonyához a krumplit (ó) meghámoztam, és vastagabb hasábokra vágtam. Bőven megsózott vízben félpuhára főztem.
Tepsibe beletettem a zsírt, és ráöntöttem a leszűrt krumplit. Megszórtam egy kis fűszersóval, és az előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Közben kétszer átforgattam. Az első forgatásnál kicsit le volt ragadva, de könnyen feljött, onnantól már elég volt párszor megrázogatni. Szűrőkanálba szedtem, és alaposan lecsepegtettem a zsírt. Finom, kívül ropogós, belül krémes lett.
Igen laktató, kiadós hétvégi eledelünk lett.