Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Ángádzsábur I.

2013.06.10. 10:55 süllőcske

A  17. században menedéket kereső kolóniák érkeznek  Erdélybe. Apafi Mihály fejedelem letelepedési jogot, kiváltságokat  ad a Félhold, a török oroszlán elől menekülőknek. A letelepedés hivatalos éve 1672.

Ők az örmények. Belső-Ázsiai eredetű, hányatott sorsú nép. Történetük és kultúrájuk változatos, nemzeti karakterükön nyomot hagyott a hosszú vándorlásuk során velük kapcsolatba kerülő népek világa. A Világosító Szent Gergely nyomán keresztény hitre tért örmények a földkerekség első keresztény államvallású népe.            

A 3.században, a szaszanida perzsákkal való viszályok, háborúk miatt sokuknak el kellett hagyni a Kaukázust.      Néprészeik később Erdélyben és Újvidéken telepedtek le.  Csíkban, Gyergyóban, és az általuk egy középkori falu romjain felépített Szamosújváron alakultak ki közösségeik. Szokásaikban, művészetükben egyaránt szerepelt pogány és manicheista őskeresztény elem. Ugyan a 18. századra lezajlott katolizációjuk után számos szokásuk, ünnepük megtiltatott, igen sajátos folklórjuk egy része máig fennmaradt, annak ellenére, hogy újabb száz év múlva nyelvüket is elhagyták. Befogadó közegük, a magyarság történelmi szerepét vállalva, új hazájuknak tehetséges,becsült, szorgos polgáraivá váltak.

Konyhaművészetük páratlan. A leleményes, színes változatosságról szól, éppen úgy, mint remekmívű szőnyegeik, fémművességük, kerámiakulturájuk. Az örmény ember szereti a színeket, kedveli az édes, a savanyú ízt. A méz kultikus élelem, káprázatos süteményeik alkotóeleme. Nincs Újév a fenséges dalauzi nélkül, de mézzel és mazsolával készíti a piláfot is, s mi több, húsféléket is is készít szárított gyümölcsökkel. Konyhaművészetének fő motivációja jól kirajzolódik: Kiváló tehetségét olyan ételek kieszelésére fordítja, amelyek a századokig tartó, szakadatlan vándorlásához legalkalmasabbak. Tartalmas, nemegyszer koncentrált, tömörített, elálló élelmeket készít, melyeket alkalommal felszaporíthat, frissíthet, kiegészíthet.

Ha ünnepet ül, nem sajnál fáradtságot. Tálai szépek, díszesek, fogásai mívesen kidolgozott, változatos elemekből állnak. Gyakori a kultikus rejtélyességet sugárzó töltött készítmény, derelyeszerű tészták, csudás fűszerezésű töltettel, sülve, főve, szőlőleveles megoldások, tésztabibliák. És a leves! Mi, magyarok talán hozzá tudunk kicsit szólni a levestémához. De  ha megkóstoljuk a legendás ángádzsáburt, azt mondjuk majd, íme, a levesek levese! Ennek a posztnak ez volna a fő célja. 

De nem úgy megy ez, hogy hamm, cipó, bekaplak! Előbb még apró lépésekkel meg kell erősíteni állásainkat.   Jómagam sok-sok éve járok Erdélybe, sőt, olvasgatni is szoktam, de azt találtam, hogy ez az étel a legutóbbi időkig úgy járt, mint a mangalica. Majdnem kiveszett. Máig kevesen főzik. Mert csak az készítheti, akinek churutja is vagyon. A churut pedig akár logója is lehetne a vándor népeknek, hiszen ez egy olyan koncentrált ízesítő, amely igen régi keletű. Annyi bizonyos, hogy a 13.sz-i leiratokban már szerepel ez a név, melynek jelentése a belső ázsiai nyelvekben is szárított túró. Az örmény churut viszont speciális, érlelt aludttejből készül, melyhez zöldfűszereket adunk, besűrítünk, kiadagolva megszárítunk. Levesünknek ez lesz az ízesítője, savanyítója. Az ángádzsáburról szóló cikk első részében ezt készítem el.

A készítésnél főleg Kövi Pál receptjét követtem, bár menet közben láttam, hogy nem egészen úgy működik ez a dolog. Viszont kísérletem nagy örömömre jól sikerült, ezért vettem a bátorságot, hogy közzé is tegyem.

Vegyünk tehát 3 liter jó nyerstejet. Felét felfőzzük, lehűtjük, hozzátesszük a nyershez. Én 5l-es üvegbe töltöttem.  Langyos helyre téve, mindennap keverjük fel. Savója keletkezhet. Nálam alig egy ujjnyi volt, és mindennap egy kicsivel feljebb kúszik, míg felér a tetejére. Ekkor letölthetjük. Nekem, mikor felért, már olyan kicsi volt, hogy le se öntöttem.

Elvileg a rituális 40 nap volna az érlelés ideje. Kövi Pál 3-4 hetet ír. Én azt tapasztaltam, hogy a tej egyre savanyúbb, de nagyon kellemesen. Jó két hét után a készítményem már nem változott, bár 5 hétig hagytam. A savó is 15 nap után ért fel a tetejére. Szerintem, ekkor már készen volt.

P1190057.JPG

Szóval, az aludttejünk már savanyúbb, mint a citrom. Pici mennyiséget felfőzve ellenőrizzük, hogy nem ugrik-e össze. Ha jó, az egészet fölhevítjük, csomborcsokorral ízesítve. Megint lehűtjük. Hozzáadunk petrezselyem és zellerzöldet, amit darálhatunk, de én inkább vágtam.

P1190058.JPG

Ennyit ajánl a recept: 3 csokor petrezselyem, 1 csokor zeller.

P1190063.JPG

Elárulom, hogy én ennek sokszorosát használtam fel, minden további nélkül, iszonyú mennyiséget felvesz a tej. Elkezdjük főzni, kevergetve. Természetesen, ha mód van rá, házon kívül tanácsos főzni, az igen erős buké miatt. Ezt az örmény mamák nagy tereferélés közepette, rézüstben csinálták. Ma már csak egy-két mami készíti Gyergyóban. Nekem nem volt beszélgetőpartnerem, és a negyedik óra után már minden bajom volt. Szerencsére churutom addigra már szépen sűrűsödött.

P1190066.JPG

A kazalnyi belefőzött zölddel együtt szűk liternyi lekvársűrűségű anyagom lett, ami kihűlve már formázhatóra dermedt. Elkészítettem hát a süvegformákat, egy üvegcsényi híján, ami ebben a formájában ment a hűtőbe. Én ugyanis nem karavánnal viszem.

P1190074.JPG

Elkezdtem a szárítást, később a kúpokat még egyszer átformáztam.P1190081.JPG

Végül elkészült a leveskocka ősének rekonstrukciója.P1190141.JPG

A szárítmányt lereszelve minden ételbe lehet tenni, amit savanyítani akarunk, illetve zöldfűszerelni. Remek lett bablevesben, gombalevesben, mártásokban. Újabb tervem is született: Kapros, tárkonyos, ésatöbbi ízesítésű churut. Végül elgondolkodtam: Mi okozhatja ennek a készítménynek a vonzerejét? Az első kiemelkedő jellemző a rendkívüli savanyúság, ami miatt kicsiny mennyiség elég egy levesestálba. A tömény zöldíz, az természetes, hiszen szekérderéknyit beletettem. A savanyú íz nem hasonlít se a citrom, se az ecet, se a cibere ízére, de mégis ismerős valahonnan. Az világos volt előttem, hogy valamiféle ízfokozó lehet ez, hiszen olyan szépen megrajzolja a leves ízét. De nem tudtam, hogy hogyan. Ezért kivallattam élelmiszer mérnök barátom. Ő megnézte a churutomat, és elmondta, hogy itt egy savas közegben történő fehérjelebontásról van szó, ami kedvez az aminosavak közül a glutaminsavak kiválásának. Szóval, végigmondta, de ehhez még oldalak kellenének. Elég az hozzá, hogy az örmények leleménye egy, a parmezánnál sokkal erősebb umamiforrást eredményezett. A savanyú íz maga a tejsav, ami elsőrendű konzerváló és érlelő szer.  

Végül mégis úgy éreztem, hogy nemhiába pácolódtam négy órát a churut gőzében.

A következő részben a levest fogom elmesélni.

71 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr285353070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medvedr 2013.06.10. 11:54:54

Inkább a szilvalekvárral vesződnék mint ezzel, de kalapot emelek a kísérlet megvalósítása előtt.

Llychllyn 2013.06.10. 12:49:57

Süllőcske, köszönöm, évek óta töröm a fejem a churut készítésén, eddig nem gondoltam bele, hogy ezt bizony főzni is kell, mint a lekvárt, de végső soron némi fröccsel megtámogatva nem lehetetlen feladat... Mondjuk odakint leginkább bográcsban tudnám csak főzni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.10. 14:33:21

@Llychllyn: Ez a poszt olyan jól írja le a churut készítését valamint annak történelmét, hogy megérdemelne egy második megfőzést is. Én magam nem igazán vállalkoznék rá, mert az életben nem fogyna el nálunk, de ha te megfőznéd, szívesen kölcsönadom a vörösréz üstömet. Ez az üst 37 cm átmérőjű, 18 cm mély - vagyis közel félgömb, és van egy kovácsoltvas háromláb, amivel a tűzre tudod tenni, kb 30 cm magasra emelve az üst fenekét. Régóta tűnődöm, mire lenne jó. A párja a szilvalekvárfőző, az 40 literes, miben az éves bográcsgulyás, meg a halászlé készült (és egyben az avatarom is).
Így autentikusan lehetne készíteni, és az üstnek sem kellene kötőfonal gombolyagokat tartani :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.10. 14:34:40

Fantasztikus munka, Süllőcske! Élvezettel olvastam minden sorát!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.10. 19:15:40

Szép napot!
Szavam sincs. Tiszteletre méltó kitartás és erőfeszítés az étel (fel)kutatása és elkészítése terén.
Köszönjük Süllőcske!
Van-e az erjesztési hőmérsékletnek jelentősége?

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.10. 19:39:35

Ez a churut biztos nagyon egészséges, hiszen a káposzta is tejsavasan erjed ( én így tudom, de ha más másként tudja, jelezze ), és nagyon jó a szervezetnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.10. 20:17:18

@Waka: Nekem is van kérdésem: Miért jó, hogy a fele tejet felforralják, a másik felét meg nem?

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.10. 20:51:09

@Andrass9:
Laikus véleményem, hogy a tejben lévő baktériumok aránya változik ezáltal, és feltehetőleg ez más erjedési folyamatot eredményez.

Erről jut eszembe, hogy elég sok paradicsomot főztünk be, de sajnos nem bírtam meginni, mert égett tőle a gyomrom. Most elővettem egy üveggel, és fele arányban vízzel hígítva iszom, így nincs tőle gyomorégés. Ez meggyőzött megint arról, nem mindegy, hogy mit és hogyan eszünk.

süllőcske 2013.06.10. 21:15:49

Jó estét!
Én is úgy gondolom, hogy a churut tiszta anyag és egészséges.
Hogy miért kell az egyik felét forralni, nem tudom pontosan,de később ezt is leírom, mindenesetre így egy homogén aludttejet kapunk.
A hőmérséklet kérdése fontos. Az örmények hagyományosan augusztus végén, szeptemberben készítették. Ebből azt következtettem, hogy a húsz fok körüli egyenletes hőmérséklet jó lesz, és ez be is vált.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.10. 21:46:16

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem meg akkor nincs tőle gyomorégésem, ha sűrűre főzöm be.
Ez engem meg arról győz meg, hogy ami az egyikünknek működik, az nem biztos, hogy jó a másikunknak ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.10. 21:47:20

@süllőcske: Sok aludtejet készítek, de forralt tejjel még nem próbáltam. Most van épp friss tejem, kipróbálom úgy is!

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.10. 21:47:36

@Andrass9:
De a kettő együtt nagyon jól tud működni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.11. 07:55:18

süllőcske, ez nagyon klassz. imádom, ha valaki tud nekem újat mutatni.

"Pici mennyiséget felfőzve ellenőrizzük, hogy nem ugrik-e össze. Ha jó, az egészet fölhevítjük,"

ez mit jelent? mikor jó? ha összeugrik vagy ha nem?
mondjuk szerintem összeugrik, hiszen a házi túró majdnem így készül.
és ha nem jó, akkor mit kell vele csinálni?

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.11. 07:56:23

@Andrass9: az biztos, hogy ha mindent felforralod, nem fog megaludni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.11. 07:57:37

@Andrass9: talán kevesebb lesz a savó, az elveszett anyag...

Isley 2013.06.11. 08:32:04

Ez szuper! a churut és a leírása is. várom a folytatást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.11. 08:41:48

@Babette_: Mindkét megoldásod lehet a válasz, bár itt a savót is felhasználja az alkotó.
Ezt a "felforralás összeugrik"-on én is tűnődtem. Mintha az aludtej mindig kicsapódik, ha felforraljuk. A fotó tanusága szerint viszont nem csapódott ki, tehát lehet, hogy az aludtej ebben a fázisban már újra felforralható?

süllőcske 2013.06.11. 08:51:08

@Babette_: @Andrass9: Mint említettem, nem átlagos aludttej ez. Homogén, alig van savója. Ha elérte a tejsavképződés tetőfokát, felfőzve nem esik szét, nem képződik szilárdabb része, hanem egyenletes sűrű állagát megtartja. Párologtatva tovább sűrűsödik, a maradék vizet pedig a szárítás vonja ki.
Az érlelés közben kóstolgattam, olyan finom volt, hogy elhatároztam, italként is készíteni fogom. Nyári uborkaleveshez, gazpachohoz, ilyesmihez is.
Tartottam tőle, hogy az érlelés során megkeseredik, de nem így történt, csak a savanyúsága fokozódott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.11. 09:02:27

@süllőcske: Mivel semmi oltóanyagot nem használtál, a fele forralt tej okozhatja, hogy krémesre alszik meg.
Vagy inkább a hosszú érlelés? A beszámolód szerint inkább az lehet az oka, hiszen az elején még volt savó, de az később eltűnt. Bár a rendszeres keverés is hozzátehet a képlethez.

Pinka-Panka 2013.06.11. 10:56:35

Minden jót Nektek!

Süllőcske! reggel mikor elolvastam a posztot, nem is tudtam hirtelen, mit írjak. Engem nagyon megfogott a kis történelmi bevezető, ismertető. örömmel olvastam róla.
A Te munkádat nagyon becsülöm, hogy kipróbáltad, ezt az elkészítésében igen nehéznek tűnő levesbetétet, ízesítőt.
Azóta is jár az agyam milyen íz lehet.
Köszönöm, hogy megosztottad velünk. Te igazán elmondhatod Magadról, hogy értékesen telnek a napjaid.

Pinka-Panka 2013.06.11. 11:00:31

Most úgy belegondolok, hogy amit mi leveskockának, ízfokozóként hiszünk, ha nincs más, hol vagyunk. de jó volna ilyen tudatosan egészségesen ételeket fogyasztani.

Nálam ma karalábé leves, paprikás krumpli, uborka saláta, abszolút menzai étrend mintára. Azt hiszem jót is tesz nekünk a szűkölködés néha napján.

Pinka-Panka 2013.06.11. 11:03:22

Ezt mondom én a nőknek is kint, amikor morgunk, hogy már megint konyházni kell. Istenem, ha csak a felét csinálnánk meg, amit a nagyanyáink, amikor mindent a két kézzel kellett csinálni, semmi előre gyártott alapanyag és luxus gépek.
Szót se szólhatunk.

Topy 2013.06.11. 11:18:54

@Pinka-Panka: de azt is tegyük hozzá, hogy nem kellett napi nyolc órában melózni, ez volt a főfoglalkozás...
meg a családok is másképp működtek, általában sok gyerek, nagyszülők, összedolgoztak
most az egyik rohan jobbra, a másik balra aztán annyi

Pinka-Panka 2013.06.11. 11:31:25

@Topy: mikor leírtam, hozzá kellett volna írnom, hogy nem a napi 8-10 órát dolgozó nőknek szoktam mondani, hanem első sorban magamnak és azoknak, akik otthon vannak és gyesbetegségben, meg háztartási munka fóbiában kínlódnak. Elég sok ilyen van.

süllőcske 2013.06.11. 13:04:59

Vasárnap mi is gombásztunk, mint Waka.
Találtunk:- Elsősorban lila pereszkét, igen sokat, egy ládával telt - akácosban, tölgy alatt
-kevés szekfűgombát - birkalegelőn
-10 szem csiperkét - legelőn
-5 óriás csengettyűgombát - akácosban
-15 piruló őzlábgombát - akácosban
-20 arany tinórut - tölgyesben
-5 dióízű galambgombát - tölgyesben
-1 ördögszekér gombát - legelőn

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.11. 15:45:46

@süllőcske: Most azt a tinórut irígylem. Úgy megenném egy kis spagettivel tejszines parmezános szószban.
Én fel sem ismernén a gombákat, nemhogy ennyit be tudjak gyűjteni. Gratula!

Pinka-Panka 2013.06.11. 16:27:14

@Andrass9: nagy tudomány birtokosa azt hiszem. Én már azt is mondom, hogy nem hogy a gombát se ismerném fel, hanem azt, hogy melyikből mit érdemes készíteni, ahhoz is nagy ismeret kell.

Hát én csak nézek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.11. 18:17:47

@Pinka-Panka: A megfőzéssel nincs túl nagy gond, vezet az orrod és a tapintásod, melyik mire jó. Azt készíts belőle, amit ezen két érzékszerved diktál. Persze a látvány is fontos lehet, de azzal be lehet faragni (mint én a laskagomba szárával).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.11. 19:22:56

@süllőcske: Akkor te szerencsével jártál. Én csak egy-két általam ismert helyet néztem meg, de a derékig érő fűben a harmattól bőrig áztam.

süllőcske 2013.06.11. 22:11:49

Jó estét!
Háromig tanítottam, utána főztem két társaságnak kétszer húsz liter halászlét. A mi bulink az érettségi elnök kollegák tiszteletére volt rendezve.
A másik egy nemzetközi rendezvény volt, annak keménymagja halászlevezett. Igencsak megtisztelő volt, hogy kértek erre a főzésre. Minden rendben volt, jók lettek a levek. Volt azért ma dolgom, rendesen, majdnem el is fáradtam. Holnap ángádzsábur főzés, nehogy már a múltban készült levest kínáljam nektek.

susztertangó 2013.06.12. 05:54:22

A Lidl hírlevél szerint csütörtökön a központi régióban levő boltjaiban Ázsia nap.

Pinka-Panka 2013.06.12. 12:01:18

Szép napot mindenkinek!

Ma nincs nagy főzés, maradék van, de a lány csirkemellből variál valamit. Most olyan sok a gyümölcs, hogy tömni kell magunkba.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.12. 17:34:28

Ez kérem becsapás!
Reggel volt itt valami új poszt, most meg nincs.:(
Pedig ahhoz akartam ezt desszertnek:
index.hu/x.php?id=inxdvny&url=http%3A%2F%2Fdivany.hu%2Falapkonyha%2F2013%2F06%2F12%2Fcronut_-_a_peksutemenyek_brangelinaja%2F

Mellesleg nem emlékszem pontosan a receptre, így hogyan fogok én májas makarónit-spagettit? főzni?

süllőcske 2013.06.12. 20:37:26

Jó estét adjon az Egek Ura!
Reggel én is láttam Andris spagettijét, és azt is később, hogy eltűnt. Talán lesz valamiféle magyarázat a rejtélyre.

medvedr 2013.06.12. 20:50:43

@süllőcske: Egyszer minden gombát meg lehet enni! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.12. 20:53:46

@látjátok feleim szümtükkel: Ez a cronut jól néz ki! lehet, hogy megpróbálom. A donutot gyűlölöm, de a croissant azt igencsak szeretem! Meg minden leveles tésztát :)

süllőcske 2013.06.12. 21:00:45

Itthon csukairával, pontytejjel kikevert kapros túrót tettünk levelestészta korongokra csücsörítettük, szépre sütöttük. Szép lett és finom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.12. 21:33:18

@süllőcske: Egy időben lázításért simán elvitték az embert. :D
@látjátok feleim szümtükkel: Jó!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.12. 21:35:51

@süllőcske: Lettek belőle kis csunyok? :)
Azért jó lehet ennyi fínom alapanyaggal dolgozni ...

süllőcske 2013.06.12. 21:46:30

@Waka: @Andrass9: Olyan nagyon finom lett, hogy ajánlani is fogom hamarosan.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.12. 22:06:08

@Andrass9:
Rájöttem. A kommentek se rosszak, de azért én az alfától indulok, mivel azt mondta a fiam, ez az első és az utolsó is. Bár nekem a bogár is bejött vagy 40 évvel ezelőtt. Könnyű az eleje, könnyen meg lehet hófúvásban fordítani.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.12. 22:07:34

@Andrass9:
Sőt ezt a lapot régebben is olvastam már. Ilyen ez, ha az ember néz, de nem látja az agya, hogy mit.

Pinka-Panka 2013.06.13. 06:56:48

Jó reggelt! Végre ma ránk sütött a nap! Már vártam nagyon. Jó is lesz tevékenykedni ebben a szép időben.

Még főzés nincs kitalálva, tegnap a lányom zöldséges csíkokat csinált, nagyon remekelt. Megdícsértük.
Nem is maradt.

susztertangó 2013.06.13. 15:29:21

@Andrass9: Útba ejtettem a megyeri Lidlt és tényleg volt 2 méter Ázsia polc.Vettem 2x100gr Vitasia nevű ződ és veres Thai-Style curry Pastet. A vörössel egy kicsit javitotam a konzerv pacalon, ami szintén onnan van és a mai ebédem-kenyérrel, mert nem volt kedvem a krumplival vacakolni.Hááát..Még vettem 30 db kacsa-hónaljat, jó lesz vacsorákra a kisült zsírjával. Meg tíz libanyakat levesnek,egytál ételnek, bár Tevje inkább megtöltené. Ha lenne rajt bőr, de nincs.Úgy látom Ázsiát áthelyezték Hollandiába, mert a 2 "ázsiai" szósz ott készült..de tényleg, ott nemsokára többen lesznek a "vissza-gyarmatositók".

susztertangó 2013.06.13. 15:31:40

@susztertangó: Tudom, tudom két té, de ez egészen közelmúlt, épp hogy csak, és még nem fejlődött ki a második :-)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.13. 20:10:36

@susztertangó: Múlt idő ide vagy oda - a fiam elment ma bevásárolni. A Lidl-ben kapható kókusztej eddig a legjobb, amit találtunk. Vett szószokat is, mert kifogytam (fish, oyster, sweet chili). A curry pasztából nekem a sárga nagyon jól bejött. Most kértem zöldet (az a legcsípősebb állítólag).
Mivel nem én vásároltam, kacsahónalj sajna kimaradt. Pacalt még saját készítésben sem ettem, így nem tudok hozzászólni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.13. 21:45:47

@susztertangó:
A töltött libanyak az biztos finom, én egyszer készítettem, de nem tudtam belőle enni. Történt, hogy karácsonyra kaptunk egy libát, gondoltam a nyakát megtöltöm, el is készült, szépen süldögélt, amikor a gyerek mellé leültem a heverőre, ő meg a térdeim közé állt. Egyszer fogta magát, legugolt, majd felugrott, és alulról állcsúcson vágott. Sötét, majd miután világos lett, a nyelvemmel kerestem elöl az alsó középső fogakat, de nem találtam, mert szegények előre döltek. Szerencsére megmaradtak, de akkor úgy fájt mind, hogy a libanyakat meg se tudtam kóstolni. Azóta meg nem volt kedvem készíteni, pedig minden évben sütünk egy libát.

susztertangó 2013.06.14. 00:36:24

@látjátok feleim szümtükkel: A gyerek meg már jó nagy lehet-esélye sincs a fogadnak:-))@Andrass9: Sárgát nem láttam és elég híg valami.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.14. 06:54:38

@susztertangó:
Sajnos, már a saját nője süti neki a libát, így nem az én fogamat veszélyezteti.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.17. 19:46:13

@süllőcske: Az egyre erősebben savanyú állapot valóban bejön, viszont nekem egyre több a savója. Igaz, még csak 7 napja kevergetem naponta ...

süllőcske 2013.06.17. 23:26:33

@Andrass9: Sajna, nem tudok segíteni. Biztos apróságokon is múlik, illetve magán a tejen. Beszéltem valakivel, aki nem tudott igazán jó tejet venni, és felsült vele.
A második churutom nekem is folyamatban, nagyjából ugyanaz, kicsit több a savó, kicsit kevésbé savanyú.
Lehet, hogy túl meleg van? De azért úgy látom, összejön, szerintem a tiéd is. Majd figyeljük a fejleményeket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.27. 07:54:21

@süllőcske: A churutom elkészült, de nem tudom, hogyan formázzam és szárítsam. Lehet, hogy kicsit túlsürítettem, mert hidegen elég kemény lett.

süllőcske 2013.06.27. 08:47:18

@Andrass9: Örülök, hogy megcsináltad!
Szerintem, ha hidegen már formázható, felesleges tovább sűríteni, hiszen szárítjuk is.
Persze, kihűlve sűrűbb lesz. És láttam képen olyan próbálkozást is, ahol sárga lett, vagyis karamellizálódott, megsült. Az nem jó.
A formázást nedves kézzel és spatulával végeztem, felépítettem a képeken látható köpcös kúpokat.Lehet esetleg próbálkozni negatívba töltéssel, de nem biztos, hogy megtartja magát, lehet, hogy megfolyik. Amit kézzel csinálsz, az már nem rogyik le.
Néhány nap múlva, mikor már gyúrhatóvá vált, az oldalára fektetve meghengergettem, így kialakult a karcsú kúp végleges forma. Ettől kezdve hol az oldalán, időnként arrébb hengerítve, hol a talpára állítva szárítottam, száraz, szellős beltérben, falapon.Ez lehet egy hónap is, mindig tud egy kicsit keményedni. Az állaga, mint a keménygumi, nagyon jól reszelhető.
De tettem a lekvárállagúból is hűtőbe. Mindkettőt használom.A hűtött valamivel jobb, viszont foglalja a helyet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.27. 10:54:20

@süllőcske: Kézzel szépen gyúrható, formázható, mint a gyurma. Már csak egy helységet kell neki keresni, ahol illatozhat, míg kiszárad :)
Én csak egy szűk liter tejből készítettem, amit 16 napig hagytam érni. Olyan savanyú lett a végére, mint a citrom. Nem faxniztam a fele forralt tejjel sem, viszont így kicsit több lett a savója, amiből lekanalaztam a végén 5 evőkanálnyit, azután meguntam. Szedtem petrezselymet, zellerlevelet, kakukkfüvet, csombort, tárkonyt és kaprot a kertben, amit belevágtam és igen lassú tűzön besűrítettem a negyedére. Így lett formálható anyagom. A teraszon tartott indukciós rezsóm 200W-os állása pont jó volt. Kevergetni se nagyon kellett és az "aromák" sem töltötték be a lakás légterét.

süllőcske 2013.06.27. 11:11:16

@Andrass9: Meglátod, nagyon jó lesz!
Nekem is rövidesen megérik a következő adag. Most azt tervezem, hogy készítek külön tárkonyosat, külön kaprosat, és másfélét, amiről úgy gondolom, hogy savanykás ételbe illik.
Igen, én is úgy tapasztaltam, hogy két hét után elérte a savanyúság tetőfokát.
Különben van leírás, ami élénk tüzet ír, így érthetően keverni kell.
De inkább én is az alacsony hőt választottam, és szintén 25-30 százalékra sűrítettem.
Most rezsón fogom csinálni, dupla edényben, vízfürdőn.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.27. 11:24:47

@süllőcske: Vízfürdőn ne nagyon reménykedj a besürítésre, ott nem fog gőzzé válni a savó ...
A rezsó azért jó, mert kirakhatod a szabadba. Ha pedig szabályozható, akkor a keverést is megúszod, mert nem ég le.
Tárkonyt, kaprot pont a savanyú alapíz miatt tettem az enyémbe, bár mi ritkán eszünk savanyú levest.

süllőcske 2013.06.27. 12:19:21

@Andrass9: De bizony hogy reménykedem! Párologtattam már így eleget különböző anyagokat, és ezt is megoldom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.27. 12:48:21

@süllőcske: Ezt ezek eszerint te tudod jobban. Biztos, hogy sokáig fog tartani, viszont az alacsonyabb hőfok kevésbé kínozza meg a fűszerek aromáját.

süllőcske 2013.06.27. 13:00:34

@Andrass9: Tudod mire gondoltam még? Van a melegentartó elektromos edénynek egy 80 fok körüli funkciója. Ez szerintem jó volna, természetesen fedő nélkül.
Neked van ilyen?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.27. 14:10:10

@süllőcske: Legközelebb az USA-ban van olyanom, de valóban jól hangzik erre a célra is!
Most már csak szárítgatom, ha elkészült - és ki is próbáltam - eldöntöm, hogy főzők-e még egyet.

kofolafan 2020.06.18. 19:41:53

"Ők az örmények. Belső-Ázsiai eredetű, hányatott sorsú nép."

Belső-Ázsiai eredetű?!

Bocsánat, de tudod te, hogy hol van Belső-Ázsia?
süti beállítások módosítása