Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (315) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (141) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (28) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (440) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (332) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (24) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (52) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (90) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (80) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (130) olívaolaj (8) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (87) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (320) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (65) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (63) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (213) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (6) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Újra töltjük a csukát

2013.06.04. 07:00 süllőcske


Hűvös május. A Tisza visszahúzódott medrébe, a téli kikötő fehérhalai kisurrantak az élő folyóra, csak a csuka maradt szokott leshelyein. Nagy lósóskák, fekete nadálytövek árnyékában, a parti kövek mellé simulva leste a bodorkákat, kárászokat. De csak erősödni vágyó kis ívadékokat talált, néha egy-egy színes naphalat tudott fogni. A  nagy étvágyú tarka vízitigrisnek csak  növekedett az éhsége.

Én persze, hogy kifigyeltem ezt a jó fogással kecsegtető körülményt, fogtam szépen, jó szórakoztam, csukaételekben gyakoroltam magam.

Eljött a június, még mindig hűvös, esős az idő, a Tisza újra megáradt, már a gyalogakác is vízben áll. A csuka bebújt a parti dzsungelbe, a gyakori frontok miatt étvágya sincs, bizony nehéz felingerelni. Legjobb műcsalijaimat dobálom nekik, vén támolygókat, szitává rágott wobblereket, de bizony nem mindig fogok. 

Annyi baj legyen, ha nincs csukafüzér, a magunkfajta posztíró így is látványos tányérokat tud összeállítani.

P1190189.JPG

 

Azért akad itt tepsibevaló, és a falatok sem lesznek ilyen szúrósak! Vegyük tehát a legutóbbi zsákmányt.

 P1190169.JPG

Koncepcióm egy töltött csuka variáns. Maga a műfaj klasszikus, a csuka hosszú, hengeres, hasürege elnyújtott, töltésre nagyon alkalmas. Ebből indulok most ki. Itt, a Kocsmában, volt már bőrébe visszatöltött, diós,akadt  Andris féle göngyölt filé, most itt az alkalom, hogy megosszam Veletek az egésznek ható töltött módszerét. 

Az egyetlen nehézség, halunk szálkássága,  ha ezt a módszert követjük, többé nem aggaszt bennünket.Ehhez egy filéző kés és egy speciális csukaolló(metszőolló, csípőfogó, csirkeolló stb) szükségeltetik.  A halacskát hanyattfektetem, a gerinc mellett kétoldalt, a bordákat átvágva, filéző nyesést végzek.P1190170.JPG

A gerinc két végét elcsípem, kiemelem.P1190171.JPG

Megint a kés jön. A bordasornak alányúlva, laposan leválasztom a húsról. A kézzel érezhető Y szálkasorokat V alakban kinyesem, és kész, lehet tölteni.P1190172.JPG

Igen, tölthetjük, mégpedig igen sokféle finomsággal. Most egy ikrás tölteléket készítek, de még ezen belül is szabad a pálya. Ponty, és csukaikrát használok.P1190173.JPG

A megtisztított, megkevert ikrához most kenyeret,sajtot, petrezselymet, fűszereket adok. A sajt megolvadva kellemesen zsírozza, lágyítja a tölteléket, nem lesz száraz. Tojás nem kell bele, hisz az ikra maga is tojás, teljesen úgy is viselkedik. A fűszerek itt bors, garam masala,  füstölt paprika, egyebek. Lehet itt ösztönösen dolgozni, játékosan. A csuka erős, nagy ízű hal, bírja , holmi kis levendulával most nem sokra mennék. A garam masaláról megsúgom, remek ehhez a halhoz. Hagymát nem teszek, mert hagymán sütöm a halat.

P1190175.JPG

 Keverek, töltök.

P1190178.JPG

Lágy a tölti, de az első hőre összekapja magát. A hal hasát viszont be kell varrni.

P1190179.JPG

Mint általában, most is szándékoltan kimarad töltelék, mert a fogás része lesz a remek, sajtos ikrapogácsa.

P1190182.JPG

A hal hagymára, megy a lerbe, sül egy szűk órácskát.

P1190183.JPG

Lehet hát kanyarítani a guszta csukakarikákat, tálalni marinált ifjú hagymával, és, igen, vadas mártással.

Savanyú ó-magyar pozsárhoz, az fenséges, vad ízű csukához ugyanis nagyon megy ez a szósz.

Erről a közelmúltban győződtem meg.

P1190186.JPG

39 komment

Címkék: csuka filé garam masala

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr955342268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2013.06.04. 07:41:50

ez igen parádés debütálás! :)

turósmácsik 2013.06.04. 08:11:25

Hát ez igen egyszerű, különösen a "A bordasornak alányúlva, laposan leválasztom a húsról. A kézzel érezhető Y szálkasorokat V alakban kinyesem, és kész, lehet tölteni.".:))))
Ehhez a nem kis gyakorlatod kell, és türelem, hozzáértés.
Nagyon szép és finomnak gondolom étel. Mit ittatok mellé?

A múlt héten itteni korábbi ihletésből csináltam ikrafasírtot, amolyan piacos pontyikrából, de száraz lett, és íztelen. Ez a mostani töltelék újrapróbálásra biztat.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.04. 08:21:50

Süllőcske tanácsait érdemes megfogadni. Hozzá jutottam egy nagyon sovány fiú halhoz, végig pikkelyes volt, akármi is lehetett, nem minden halat ismerek. Azt viszont tudom, hogy a pikkelyeket eléggé macerás lerángatni, de eszembe jutott, hogy mit is mondott a halmester. Ezért hegyes késemet megfentem, és a pikkely alá nyúlva, a kés enyhét jobra-balra mozgatva és előre tolva, szépen "megnyúztam a halat, szinte egészben le tudtam szedni a pikkelyeket, így nagyon gyorsan tiszta lett a halacska. Közben gyakran gondoltam Süllőcskére, hogy milyen praktikus tanácsot adott régebben, meg hálálkodtam magamnak, hogy én azt nem felejtettem el.:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.04. 08:23:02

A töltött csuka meg csucsu lett. Megint.

süllőcske 2013.06.04. 08:51:30

Sziasztok!
@turósmácsik: Csak addig nehéz, amíg nem csinálja az ember. Belevágsz és már megy is.
Halhoz majdnem mindig bort iszom, de csak keveset, mondjuk, egy pohárral. Ez ifjú koromban azért nem teljesen így volt.
Ehhez a csukához hegyaljai száraz furmintot ittunk, de például egy erősebb badacsonyi fehéret, akár szürkebarátot is jó lenne.
Az ikra sütésének titka van. El kell ugyanis találni az állagot. Pontosan úgy, mint egy omlettnél, tükörtojásnál. Ha csak pár másodperccel túlmegy, gyakorlatilag tönkremegy az étel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.04. 10:27:34

Nagyon szép debütálás, Andris! Gratulálok!
Csodálatos egy hal ez a csuka! Még úgy is halformája van, ha kiveszik a csontjait és megsütik :)

süllőcske 2013.06.04. 11:31:21

@Andrass9: Köszönöm!
Igen, olyan a tányéron, mint a jellemvonásai.
Kemény, vad, nemes.
Figyeljétek meg a hal metszetén töltelékből kirajzolódó formatervezett bombasziluettet! Na, az se csupán szimbólum.. Ez egy bomba!
Enthusiasmusom a süllőé, de csuka is lennék.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.04. 12:48:27

@turósmácsik: Tegnap este vettem ki a fagyasztóból egy jó adag ikrát. Csak paprikás lisztben forgatva fogom megsütni.

Isley 2013.06.04. 16:12:11

Sziasztok!

Csukát még nem ettem. Legalábbis, tudomásom szerint.
Feltétlenül ki fogom próbálni, még ha nem is így készítve. Csodásan néz ki, gondolom az íze is olyan.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.04. 16:36:14

Bánatomban, hogy nincs csukám ( csak egy-két pár rossz ), előkaptam egy doboz vörösbab konzervet, egy piros kaliforniai paprikát, fekete olajbogyót, hagymákat, olajat, tojást egy szelet kenyeret és a következő ebédet rittyentettem:
kevéske füstölt szalonna zsírján ( ez volt korábban a serpenyőben ) megpirítottam egy szelet, kockára vágott kenyeret és félre tettem. A hagymákat és a meghámozott, majd apróra vágott piros kaliforniai paprikát megpirítottam, ráöntöttem a babkonzervet és összeforraltam, néha az olajbogyó levéből is öntöttem alá keveset
( mivel sós, ezért vigázni kell a mennyiséggel ). Kevés vegetával ízesítettem, majd amikor már jónak ítéltetett, bele dobtam az összevágott olajbogyókat, és a közepébe egy tojást ültettem. Amikor a tojás megfőtt, a kenyérkockákkal körítve jóízűen megettem, és közben arra gondoltam, hogy a tojás helyett egy szelet natur sülthal is jó lenne. Esetleg valami szálkamentes tengeri.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.04. 16:57:34

@látjátok feleim szümtükkel: A kollégista és baka ebédnél egy fokkal kifinomultabb :-)
Konzervbab és tojás reggelira gyakran előfordul.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.04. 17:09:06

@hajdulaszlo (volt hajdul):

Az, hogy kifinomultabb, jól esett. Kösz.
Nagyon éhes voltam, nem volt idő főzőcskézni, enni kellett de gyorsan.

Pinka-Panka 2013.06.04. 18:10:56

Sziasztok!

Sűllöcske, minden elismerésem a szép munkához. Én még soha életmeben nem ettem ilyet, de nagyon megkóstolnám. Profi munka!
Gratulálok.

Én nem főztem semmit,s nem is akarok:) nem én!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.04. 18:57:35

@látjátok feleim szümtükkel: Kollégista korunkban a különféle zöldségkonzervek, tojás és kellően aromás sajtok felhasználásával csoda ételeket állítottunk össze. Ha valakinek megvan még a vadász sajt aromája.

süllőcske 2013.06.04. 19:11:44

@látjátok feleim szümtükkel:
Amit főztél, egy az egyben lehet fogadni bisztroételnek, diákkajának, turistaebédnek a gázfőzőn két Leonardo között, kenutúrán, gyors ebédednek ma délután.
Egy az egyben fogom(legfeljebb a vegetát kifelejtve, helyette valami fűszercsokor), és kitálalom Barcelonában, vagy San Sebastianban pinchoként, vagy pintxoként. Portugáliában, Bretagne-ban megfőzi a halász, tetejére grillez a kikötőben, vagy a hajóorrban egy kis friss szardíniát.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.04. 19:22:38

@süllőcske: Okosíts ki, mi az a Leonardo? Vagy értsük szó szerint? Bár fogalmam sincs hogy kell szó szerint érteni.

Amúgy nagyon hiányoznak az ételek a magyar vendéglátóhelyekről. Most az átlag kocsmákat, vendéglőket értem ide. Csehországi túrák után biztos többen emlegettük büszkén, hogy mennyi sört megittunk, s mégsem voltunk hülyék. Csak azt felejtjük el hozzátenni, hogy egy korsó, egy csülök szemben az itthoni két gyorsító egy pohár sör összetétellel.

süllőcske 2013.06.04. 19:33:30

@hajdulaszlo (volt hajdul): Szia. Arra gondoltam, amikor Itáliában néztem a múzeumokat, és campeggioban laktam, két képtárnézés között főtt ilyes étel.

Pinka-Panka 2013.06.04. 19:40:59

@látjátok feleim szümtükkel: Nem árt!
Van borsó leves, s azért nem főztem, majd holnap valami cukkinis, baconos tésztát...

Pinka-Panka 2013.06.04. 20:09:06

Szép a bevezetőben az életre kelő leírás!

turósmácsik 2013.06.04. 20:16:50

hajdul,
süllőcske:

Köszönöm, nekem gyakorlásképpen olyasmin járt az eszem a jó tanácsaitok után, hogy tojással, némi fűszerrel szórva pirítanám meg gyorsan.

Némi rozéval:))

turósmácsik 2013.06.04. 20:24:18

Khm...
Ha írtam valami szösszenetet, amit közzétennék, akkor várjak meg valami beszoktatós időt, amíg megismertek, vagy kérjem fel a T. Szerkesztőbizottságot, hogy olvassa el, érdemes-e a megjelenésre?

Nem akarok pimasz lenni, és szépen el tudom fogadni a nemet is! Végül is csak most dobbantottam ide.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.04. 20:32:56

ú, édesjóistenem, ezt most nagyon megenném. mondjuk bármikor.
meg mondjuk most bármit.
ma túlvagyok az idei legnehezebb vizsgán, kész vagyok mint a lecke, ma csak egy adag mekis krumplit ettem...

süllőcske, te egy zseni vagy...

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.04. 20:33:59

@turósmácsik: andrásnak vagy Wakának küldjed, kiteszik szépen.
mi meg majd megmondjuk, hogy milyen.
de tudod, mi már túléltük a rántott vajat is:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.04. 20:51:08

Szép estét!
Ez az étel csucsu. Értő kéz, türelem és ízlés remeke.
@turósmácsik: Nincs szoktatási idő, írj valamelyik olyan felhasználónak, akinek sötétebb színben jelenik meg a hozzászólása. Mellesleg PM ment.
A hétvégére terveztünk a kollégámnál holmi lakásavató alkalmából elkövetett csukafilét zöldség és/vagy zöldfűszer ágyon sütve/párolva, vajasan, kicsiny citrommal. Hát, Zoltán ma délután indult útnak a Dunára, menteni. Főzés és poszt halasztva. :(

turósmácsik 2013.06.04. 21:05:55

@Babette_: útjára bocsátottam. Vaj nincs benne.:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.05. 00:51:30

@Babette_: Gratulálok a sikeres vizsgához! Akkor nem leszel morcos egy ideig.
A meki csinálja a legjobb sültkrumplit! (utánam ...)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.05. 07:16:19

@Andrass9: Tévedsz barátom. Feleségem nincs oda a sültkrumpliért, s azt hiszem eddig soha nem is csinált. Mostanában viszont már kétszer sütött, szigorúan zsírban. Azóta, ha észrevetted a mekdönci krumplisütői igen frusztráltan lógatják az orrukat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.05. 09:28:44

@hajdulaszlo (volt hajdul): Akkor én is frusztráltan lógatom az orrom :(
Úgy látszik az egy feleség tulajdonság, hogy bár nem szeret egy-egy ételt, de ő főzi az a legjobban!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.05. 18:06:35

@Andrass9: Az jutott eszembe, hogy miért nem írsz néha egy-egy cikket a kertedről is? Az itteni kocsmatöltelékek szerintem szívesen vennék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.05. 18:45:13

@hajdulaszlo (volt hajdul): A gondolat nem lenne rossz, de ahhoz még kevésbé értek, mint a főzéshez :)
A kert él, változik alakítja a napjaimat és mindig van benne meglepetés. Pl. amikor a feleségem átültetési rohamot kap és minden virága helyet cserél mondjuk a bűvésszel. Szerencsére a veteményesben csak betakarítania szabad és megköszönöm neki, ha kicsit kigazol.

Pinka-Panka 2013.06.05. 20:21:05

Ciki nem ciki, én csak sülten szeretem a krumplit. Máshogy nem is annyira, talán még levesnek.
És ami fura nekem megfájdul tőle a hasam, de ha sütve van akkor nem.
Karikára vágva, de a legjobban azt ha valami liba sült zsírban tepsiben sütöm.
Most, hogy új a kolompér, ebéd csak sütvee petrezselyemmel és kovászos uborka. Ez bőven elég.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.14. 13:37:33

Tudom, hogy régebbi a cikk, de sikerült egy 1,3 kg-os csukát vennem. Sajnos már meg volt pucolva, így se tej, se ikra. Egyelőre beraktam a fagyasztóba, de keresek ikrát, hogy reprodukálhassam ezt a szép halat.
Jaaaa - és evőtársakat is kell találnom, mert a csuka nem izlik a fiamnak (se) ,,,
süti beállítások módosítása