Hát igen, újkrumpli és spárga szezon van. Valahogy össze kell a kettőt kapcsolni, mert mindegyiket szeretjük. Az este lefagyasztottam 5 kiló spárgacsúcsot (Fény u. 600 Ft/kg 2013 Május 14-én), mert ez évek óta feladat ilyentájt és milyen jó, amikor télen is van spárga!
Itt álltam 40 deka újkrumplival, valamennyi spárgával és kellene valami olyat főzni, ami jóízű, de szokatlan - hogy poszt is lehessen belőle. Őszintén megmondom, órákig gondolkodtam rajta. Néztem persze a webet is, de valahogy nem jött az ihlet. Aztán beugrott: kombinálni kell a spárgát és az újkrumplit még néhány zöldséggel és remek körítést készítek - vagy akár főételnek is jó lesz.
Amit összefőztem:
- 40 dkg újkrumpli
- 25 dkg fehér spárga (már tisztítva)
- 1 nagy vereshagyma (lila szebb lett volna, de nem volt)
- 15 dkg mirelit zöldborsó
- 15 dkg sárgarépa (egy szép szál)
- 1 nagy girizd fokhagyma
- 4 szép szál petrezselyemzöld
- 4 ek olivaolaj
- só, bors, szerecsendió
Persze a képen nincs minden rajta, de azért alapgondolatnak nem rossz. Az olajat egy kis fazékba öntöttem, felhevítettem a rezsón odakinn, és beleszórtam a megtisztított, sózott és elnegyedelt újkrumplit.
Amíg az odakinn lekozmált, addíg felvágtam a répát, spárgát és hagymát centis darabokra. A spárga csúcsát különtettem, mert az nagyon gyorsan megfő. A petrezselymet és a fokhagymát is megvágtam.
Mégse kozmált le, mert beállítottam az időzítőt és kikacsolt magától :) Kiszedtem egy tálba, de az olaj maradt a lábasban.
Ebbe (mármint az olajba) raktam a hagymát és a sárgarépát. Nagyjából azonos idő kell a kettőnek, hogy megpuhuljanak. Picit csaltam is, mert egy kávéskanál cukrot is adtam a répához!
Amikor ez megpuhult, beleszórtam a fagyos zöldborsót és a spárgaszár darabkákat. Mivel nem volt rajta több lé, egy kicsi spárga főzőlével felöntöttem, mert ennek már csak párolódnia kell, nem sülnie.
Szépen meguhult - tán jobban is a kelleténél, mert elfeledkeztem róla - és persze most nem állítottam be az időzítőt. Gyorsan vissza bele a krumplit és a spárgacsúcsokat a petrezselyemmel. Ezt már csak egy percig forgattam.
Ez ugyan egy köret lenne (pláne, ha a borsót nem párolom túl), de én bizony ezt ettem ebédre.
Minden más nélkül.
Tanulságok:
- A zöldborsó nem nagyon passzolt bele - azt érdemes elhagyni a receptből.
- A répa viszont fantasztikus kiegészítője a spárgának!
- A minimálfűszerezés igencsak előnyére vált - minden zöldségnek kijött az íze!