Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Thai sárga hal curry - vagy amit akartok

2013.05.12. 07:00 Andrass9

Feleségem elment szinházba, én meg itt maradtam éhesen. Persze magamra vessek - mehettem volna én is, de kaját akkor se kaptam volna (a magyar színházak nem híresek a gasztronómiai élményeikről).

Szóval itt álltam éhesen. Hah! Egy kilónyi alaszkai tőkehal mosolyog a csodahüttőben. Kb. akkora renoméja van, mint ha pangasius filét találtam volna. Csakhogy! Gyerekkoromban ez volt a "mirelit rántott hal" - most se más, csak + 20% viz, - panír.

Akkor is éhes vagyok. Halat is ennék, meg valami curryt, amit imádok. Hát jöjjön, amit kitaláltam:

Egy zacskóban kiolvasztottam a felét egy kilós alaszkai tőkehalfilének, amit a madaras tecsóban vettem akciósan és belébotlottam a csodahüttőben a keresés folyamán. A tőbbiből nem tudom mi lesz. Feleségem mára rántott cukkínit igért (amit nekem kellett volna kirántani). Ehhez persze kimostam az olajos lábast, de ő időnek előtte meglépett :)

Szintén a csodahüttő vértezett fel spárgával még tavalyról, meg saját fagyasztott zöldbabbal - ami csúcs! Szedtem a kertben egy kis marék baby spenótot, mert az már szedhető, valamint egy kis marék új fokhagymát (úgy néz ki, mint az újhagyma, csak éppen fokhagyma íze van). Persze fűszereket is gyűjtöttem, mert anélkül nem élet az élet - még akkor sem, ha az aktuális étel nem kívánja ...

Mivel nem kész receptet akartam megfőzni, elkezdtem gyűjtögetni a hozzávalókat:

  • Sárga curry paszta
  • Kókusztej
  • Thai citromfű darabolt
  • szójaszósz
  • halszósz
  • bambuszrügy
  • ghí - tisztított vaj
  • kurkuma por
  • lime
  • szárított vargánya gomba
  • szárított csili paprikák
  • szárított gyömbér (a friss elfogyott)
  • fagyasztott zöldbab
  • fagyasztott fehér spárga csúcs
  • fagyasztott alaszkai tőkehal filé

 

10.jpg

 

Ez bizony elég komoly alapanyaglista. Valószínűleg fele sem kellene, de éhes vagyok, és curry ízre vágyom!

A vargányát és a csili paprikákat beáztattam meleg vízbe. Ezek nem csípős paprikák, viszont fantasztikus az aromájuk! A vargányáról ez az információ pedig köztudott :)

11.jpg

Ekkor eszembe jutott, hogy reggel a helyi Fidesz piacon vettem szép friss laskagombát - reménykedve, hogy feleségem majd panírozza, és én végre kipróbálhatom a rántott laskagombát. Ez nem jött be, hát levágtam az apró gomba részeket (reménykedve egy szebb jövőben). Persze előkerült a kurkuma is, amit rég használtam, viszont a curry alapfűszere.

12.jpg

A laskagomba aprólékot feldaraboltam, megszórtam kurkumával, aprított thai citromfűvel és reszelt szárított gyömbérrel. Most utólag tennék még rá reszelt szerecsendióvirágot is, de jó volt ez így ahogy van.

13.jpg

A kerti gyűjtögetés sikerrel járt, találtam új fokhagymát, snidlinget, citromfüvet, zsályát, spenótot és oreganót.

14.jpg

Akkor minden előkészítve a főzéshez (alapszabály a thai konyhában, hogy akkor gyújtsd meg a tüzet, ha minden elő van készítve!), a spárga és a zöldbab is kiolvasztva és minden előkészítve:

15.jpg

Első nekifutásra a babot és a spárgát pirítottam meg a ghí-n. Csak egy pár perc kell nekik még így hidegen is!

16.jpg

Leszűrtem róla a vajat, mert az kell még a következő fázisban is. Kinyomtam vagy 5 evőkanálnyi sárga curry pasztát a serpenyőbe a visszatöltött vajra. A curry pasztának meg kell sülnie a vajban, hogy az ízeit átadja az ételnek.

17.jpg

Ezután beleszórtam az összes fűszert és a spenótot is, hogy a zsiradékban kicsit megpároljam őket.

18.jpg

Rövid gondolkodás után a fűszerrel elkevert laskát és a beáztatott vargánya gombát is a piruló pasztába öntöttem, majd felvettem a lángot nagyra, hogy megpiruljanak.

19.jpg

Most már lehet lépésenként a többi zöldet is hozzáadni a curryhez. A durvára darabolt hagyma, az átlósra vágott fokhagyma és a felvágott bambuszrügy következett. Ezek mindegyike lasszan puhuló, tehát lehet őket egyszerre a currybe tenni.

20.jpg

Pár perc, és ezek a zöldek is megpuhultak, jöhet a kókusztej. Abból elsőre a sűrűjét tesszük a szószba, mert az zsíros, és felolvad és feloldja a zsírban oldódó ízeket, mint például a csili paprikáét.

21.jpg

Utánadobtam két citrom levelet, bár ezt már az elején is beletehettem volna. Szerencsére a hazai citromfű íze helyettesítette!

22.jpg

Amikor úgy éreztem, hogy minden összefőtt, visszaraktam a spárga és bab keverékét és felforraltam.

23.jpg

24.jpg

Minden összeérett és megfőtt - jöhet bele a hal is, amit kb 2x2 cm-es kockákra vágtam fel.

25.jpg

Innen már csak 3 perc rotyogás, és kész az étel.

26.jpg

Gyorsan főztem vele párhuzamosan kis rizst, mert enni is szerettem volna belőle

27.jpg

Ki is mertem egy tányérral - bár már elég késő volt vacsorázni.

28.jpg

Persze az összeset nem tudnám megenni, és hal és gomba is van benne, hát a feleségem sem enné meg. Kíváncsi vagyok, mit szólt az alsó szomszéd hozzá, aki nem reklamált a hal és gomba miatt :)

Majd holnap elmesélem.

 

 

 

 

 

34 komment

Címkék: hal spárga zöldbab zsálya tőkehal curry vargánya gyömbér kakukkfű csili oregano ghí

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr385295956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Negotiator 2013.05.12. 07:17:42

A nagyokosok szerint késő este enni, főleg sokat, egészségtelen. Az igazán okosak szerint ha megkívánod és meg is főzöd, ettől csak tovább élsz... egészségedre!

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.12. 07:32:32

mikor lett az mdf piacból fidesz piac?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.12. 09:52:45

@Babette_: Ez a piac mindig is a Fidesz égisze alatt működött. Ez nem baj, csak valahogy meg kell különböztetni a biopiactól, ami botrányosan drága és botrányosan pocsék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.12. 09:54:10

@Negotiator: Kössz! Legalább tovább élek, mert valóban nem okos este enni. Amúgy is ritkán eszem 6 után, hát most kirúgtam a hámból.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.12. 10:19:21

@Andrass9: hát én tegnap este egész napos rohanás után benyomtam három kiflit egy fél kecskesajttal, paradicsommal meg póréhagymával, hát én már régen éreztem ilyen békésen magam:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.12. 10:24:28

Szép kompozíció. Mint egy barokk templom. Ne zavard a szomszédot, inkább küldj egy adagot.
Remélem Süllőcskét megkímélte a tegnapi ítéletidő. Minálunk fél éjszaka esett, jó kis áztató eső. Ma akartam kiültetni a paradicsomot, de olyan szél kerekedett, félek, eltördeli. Azért lemegyek körülnézni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.12. 12:09:49

@Waka: Itt csak szél van, nem néztem az éjszakai állapotokat, de a net szerint nem esett. Tegnapelőtt füvet vetettem itthon is meg a szomszédnál is, azota csak 5 mm eső volt, amúgy normális a helyzet, csak kicsit hideg van.
Küldenék egy adagot, de elromlott a teleporter ...

süllőcske 2013.05.12. 13:58:28

Finom lehetett.
Szegedet tönkreverte a vihar. Az újszegedi kert szőlejét, gyümölcsfáit megtépázta a jég, egyéb kisebb károk is vannak.pl az ablakok redőnyeit szitává lyuggatta, meg ilyesmi.
A szentiváni nagyobb kertünk viszont megúszta, nagy jótékony esőt kapva.
A vihar előtt pontyfiléket és törpeharcsa nyársakat grilleztem anyámnál, kiválóan sikerült páccal ízesítve. Éppen elkészültem, mikor ideért a rettenet.
Majd elájultam, vérnyomim száz alatt volt, ami nem jellemző, igen pörgős alkat vagyok.
Előbb csak egy normál eső jött, de az ég fekete maradt. Egyfolytában ásítozva hazavezettem, a műteremlakásból láttam aztán az igen érdekes villám variációkat, s jött a félelmetes szuperforgószél. A tölcsér rácsapott a városra, irdatlan fákat kitépve, szalmává törve. Nagy robajjal zuhant le a víz és jég, a fedett folyosóban is hömpölyögve, a lakásokba is bejutva. Anahita egy szál seprővel igyekezett útját állni a víznek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.12. 14:59:01

@süllőcske: Nagyon sajnálom, szörnyű lehetett.

medvedr 2013.05.12. 15:12:38

@süllőcske: Ajjaj, együttérzésem! Nagyon rossz amikor elmegy a termés, vagy döglik a jószág, rosszabb esetben mindkettő-megviseli az embert.

medvedr 2013.05.12. 15:13:59

Az étel nagyon tetszik! Nem vagyok nagy wok rajongó, de ez határozottan tetszik. A thai konyha úgy általában is, bár a nagyon erős verziókat kerülöm.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.12. 15:24:41

éjjen, én meg végre rántott pontyot ehetek:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.12. 16:01:05

@Babette_: Eddig ki akadályozott meg ebben? Küldenék neked is belőle, de mint mondtam - rossz a teleport.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.12. 16:03:30

@medvedr: A sárga curry az nem egy csípős fajta. Külön kellett beletenni valami saját csipős csilipaprika krémet, hogy egy picit csípjen.
Én úgy vagyok a csípős kajákkal, hogy csak módjával, mert szeretném érezni is az étel ízét!

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.12. 16:07:31

@Andrass9: a halak!

nem, köszönöm, túl sok benne a zöldbab.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.12. 16:09:21

@süllőcske: Hallod, ez pocsék lehetett. A szentiváni kertetek szerencsés (és ezzel ti is azok voltatok). A leeső vérnyomás pocsék - próbáld azonnal kávéval feltornászni (ha tudod, hogy az a baj).
Az időkép nem mondja, hogy tornádó lett volna Szegeden, de a legrondább időjárást ott regisztrálták!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.12. 16:09:58

@Babette_: Legközelebb főzök neked zöldbab nékülit!

süllőcske 2013.05.12. 16:52:42

@Waka: Nagyon jó téma! Vélemény?

süllőcske 2013.05.12. 16:55:37

@Andrass9: Ezután nem vagyok nagyon kíváncsi, milyen egy tornádó.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.12. 17:31:40

@süllőcske: Megérne egy misét. Ha jól tudom, van ennek valami földközi-tengeri, talán szicíliai változata is. Valami szálkátlan, sovány halból tudnám elképzelni.

medvedr 2013.05.12. 18:04:20

@Andrass9: Részemről szintén. Valamiért már tudtam ezt rólad, hiába régóta egy kocswmába járunk.:) Bevallom a sárga curry paszta nekem nem volt ismerős. A Lidl- ben néha lehet kapni liofilizált thaiföldi citromfüvet, olyankor veszek több üvegcsével, eddig ez adta legjobban vissza az eredetit-legalábbis nekem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.12. 18:08:01

"Canidy egy nagyméretű vágódeszkára lett figyelmes a kormány mögötti pulton. A deszkán egy kés hevert, amit olyan sokszor éleztek meg, hogy elképesztően elvékonyodott a pengéje. A kés mellett egy darab gyönyörű, rubinvörös halfilét látott – egyáltalán nem volt véres –, ami meglehetett vagy egy kiló, aztán félbevágott, kifacsart zöldcitromokat és citromokat, egy üveg félig elhasznált olívaolajat, egy vöröshagyma maradványait – a héját és egy hagymavéget –, hosszú, vékony erős paprikát és valamiféle apróra vágott zöld fűszert."
" – Az egészet meg tudnám enni. Mi ez?
– Sibesh – felelte Nola. – A spanyolok, akik szerint ez eredetileg az ő ételük volt, úgy hívják, hogy ceviche. De az én családom azóta készíti a sibesht, amióta az őseim először tengerre szálltak.
– Nagyon ízletes – mondta Canidy, és bólintott.
– Természetes páccal készül. Egyszerre ízesíti a tonhalat, és finoman meg is főzi.
Canidy bólintott, majd a szájába tömte a második kenyérdarabot is, amit Nolától kapott, és teli szájjal kérdezte:
– Mi az a zöldfűszer?
– Koriander – felelte Nola."

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.12. 18:12:39

"One theory suggests that it got its name from the Quechua "siwichi"; another theory suggests the name is derived from the Arabic term "sibesh" (acidic aromatic food) due to the participation of Moorish women that came to Peru during the viceroyalty, also hence the popular name Tapadas Limeñas. The dish was developed in the regional north coast of Peru, somewhere between Lambayeque and La Libertad, as a mestizo inspiration involving the aromatic and acidic touch of the Moorish cuisine and the spicy touch of the Andean aboriginal cuisine. The popularity of ceviche spread internationally in the latter part of the 20th century, and is now a significant part of the Mexican cuisine, as well as those of Central America and other parts of South America, especially Ecuador."

medvedr 2013.05.12. 18:14:03

@süllőcske: Szerintem, lehet friss tengeri halat kapni a budaörsi halpiacon, a vörös homár halkereskedésben, és a vásárcsarnokban is. Tudom ez ilyen pesti sznobizmus, de sajnos ez van. Nekem mindig olyan érzésem van, hogy a nagyon helyi kajákat helyben kell enni-etikus fogyasztás?. Legalább helyijellegű vendéglőben. Hülyén néz ki amikor két pesti a szevicsének való halakról vitatkozik, nem felejtve lime fajták érettségi fokának hatását a pácoló erő vonatkozásában. A sok szusi evés sem tesz jót a tonhalaknak-szerintem.

süllőcske 2013.05.12. 18:39:30

@medvedr: @Waka: Már van tíz éve, hogy aránylag gyakorta készítek citromban pácolt halat. De csak olyat, amit frissen fogtam. Amit finomnak találtam, süllőből, harcsából, nyurgapontyból készült.
Különben Óceániában is eszik, elsősorban mahi mahi filékből. Olyan is van, amit kókusztejben pácolnak, néhány percig, ez nem tudom milyen lehet.
A lazactatáros posztomban is szevicse szerűség szerepel, de azt alkohollal is "fertőtlenítettem".

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.12. 19:01:48

@süllőcske: Elolvastam megint, valóban olyas az is. Én azt hiszem süllőből vagy szabad vízből fogott pisztrángból (a lazacszín hús miatt) próbálnám ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.12. 19:30:47

@medvedr: Pont a Lidl-ben vette a fiam a sárga curry pasztát is. Vett persze pirosat is, meg zöldet (a legcsípősebb). Neki nem izlett a sárga, míg én nem főztem belőle. Valószínűleg más fűszerrel turbózta fel, ki tudja. A sárga pasztám ezzel a szeánsszal nagyjából elfogyott, kell majd újabbat vennem. Citromfűben szerencsés vagyok, kaptam tavaly a feleségemtől egy szép egészséges növényt, ami azóta is szaporodik, így szükség esetén van friss is itthon! (Mondjuk a mexikói út alatt a gyerekek elfelejtették locsolni, majdnem kiszáradt. Ezért a szárított változat ebben a kajában.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.12. 19:32:33

@süllőcske: Hurrikánt már kettőt átéltem, tornádóra én sem vágyom.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.12. 19:57:42

@süllőcske:
Ma láttuk a nyomát a viharnak, reggel 10 óra körül az algyői hídnál még volt jég. Ha nem csalt a szemem kb. 18 óra körül még mindig fehérlett egy bucka a gát tövében lévő horgásztó út felőli partjánál. Megint a híd környéke kapta a javát, rengeteg letört, kidőlt fa van az ártéren ( amit a hídról lehetett látni ).

medvedr 2013.05.13. 16:43:26

@Waka: Na ja, de kell- e kemény diszkontban szasimi? Lazac ugye van. A tenyésztést hozza magával, vagy pusztítja a fajt?-nekem ezek megváloszolatlan kérdések, szívesen vennék egy kis tájékoztatást a halban jártas kocsmajáróktól!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.16. 06:38:15

@medvedr: Kicsit rágódom a kérdésen, aztán elmondom az álláspontom.
süti beállítások módosítása