Jönnek a gyerekek ebédre és grillen csirkét kértek.
Nem halat :(
A fagyasztóban pedig már csak aprólékot találok a kapirgálósból. Irány a helyi kispiac, hátha van még házi csirke.
Nem volt.
Marad az Auchan, mint utolsó mentsvár. Van is "Pipec Pipi" márka, amivel jók a tapasztalataim, bár drága. Dehát így jár az aki lassú és nem tartja naprakészen a fagyasztóját sem.
Sokat láttam már, hogy joghurtban pácolnak csirkét, ezt nekem is ki kell próbálni. Begyűjtöttem a kertből némi friss fűszerzöldet és kihoztam a kamrából a többit a páchoz.
1 kis marék snidling
2 kis szál oregano
pár bazsalikomlevél
1 kis ágacska kakukkfű
1 narancs leve és héja
1/2 citrom leve és héja
kis darab gyömbér
2 fej hagyma
feketebors, majoranna, só
2 kis pohár joghurt
A zöldeket összesaraboltam és beledobtam az aprítógépbe. Lereszeltem a gyömbért, megdaráltam 1 ek feketeborsot. Kicsavartam a fél citrom és narancs leveket és lereszeltem az alaposan megsikált héjukat is az aprítóba. Megsóztam és egy fél pohár joghurttal péppé turmixoltam. Utánaöntöttem a maradék yoghurtot és azzal is összekevertem. Elég randa színű lötty lett belőle, de az íze ....
2 csirkemell és 5 csirkecomb képezte a pácolás tárgyát. A mellet négybe vágtam, mert túl vastagnak ítéltem.
A combokat letisztítottam és szétválasztottam.
Egy fémtálba öntöttem a pácléből és beletunkoltam a csirkemelleket.
Majd az egész miskulanciát egy jól záródó ziplock zacskóba öntöttem.
Ugyanezt a galádságot elkövettem a csirkecombokkal is
A két zacskót betettem a hűtő leghidegebb részébe (itt 1-2C körül van a hőmérséklet) másnap délig, mikoris begyújtottam a grillt, elővettem a húsokat, hogy szobahőmérsékletre melegedjenek.
Felvágtam két cukkínit centi vastag szeletekre, megfeleztem két vereshagymát, megmostam 5 kis csiperkét és egy maroknyi zöld spárgát. Pici sóval és szójaszósszal szinezve grillfóliára tettem őket. 5 nagyobb krumplit csomagoltam alufóliába, és az elején egy alutálcára tettem, mert a parázs nagyon heves volt még.
Később egy kicsit átrendeztem a dolgokat, de a lényeg nem változott - zöldség a grillen fedő alatt.
Mire elkészült és kivettem, a csirke is szobahőmérsékletű lett, a parázs meg egyenletesen takarta a grill alsó harmadát.
A krumplikat még fenn hagytam a parázs felett, a csirkék pedig a közvetlen tüzet elkerülendő, a grill másik felére kerültek. Fedőt is kaptak.
Átsült az egész
Snidlinges tejfeles krumplival szolgáltam fel. A kissé megégett cukkíni csak felületi sérüléseket szenvedett.