Madaras tecsóba mentünk ma nagybevásárolni, mert kiürült a kamra, míg elvoltunk. A friss reklámújság akciós nílusi sügért igért egész rendes áron.
Süllőcske jutott eszembe és vettem is két szép filét, hogy megsütöm délután. Csak később esett le, hogy ő nincs a közelben ... meghívtam hát rá a szomszédot, aki nem egy halevő, de gondoltam, hogy ezzel jobb útra tudom téríteni :)
A két filé 65 deka volt, ami tökéletes kiadós ebéd, ha nincs nehéz körítés hozzá. Sokat olvasva Süllőcske halas ételeit, gondoltam, hogy ezt is könnyű módon készítem el, hogy a hal íze domináljon, ne pedig az egyéb alkatrészek. Szedtem a kertben friss kakukkfüvet, zsályát és oreganót, mert azok már kibújtak a földből. Begyűjtöttem egy fél citromot is, meg durva sót és durvára őrölt borsot.
A halat kicsit megszórtam a durva sóval és daráltam rá frissen borsot is.
A serpenyőbe kis vajon feltettem prézlit pirulni (később túl soknak bizonyult, két evőkanál elég lett volna). A fűszereket megaprítottam, a kakukkfüvet a prézlibe kevertem.
A többit a halra szórtam és kicsit beletapicskoltam tenyérrel.
Amikor a prézli megpirult, egy tányérba félretettem.
Feleségemet megkértem, hogy készítsen egy kis salátát a friss zöldekből, amit vettünk.
Újabb adag vajat hevítettem és rátettem a halfiléket.
2 perc múlva már fordítottam is.
Sisterget, pirult, gőzőlgött további 3 percet.
Tetejére halmoztam egy-egy ek fűszeres prézlit.
Majd feltálaltam kis kenyérrel, pár szem maradék petrezselymes krumplival és a salátával. Végül citromot nem is csavartam rá, olyan jó íze volt önmagában.
Halért nem nagyon rajongó barátom szó nélkül leküldte a részét és még kért ...
A prézlire valójában nem volt szükség, de már megettük. Kár, hogy Süllőcske nem ehetett belőle!