Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: A mai vicc sem akármi.:) (2024.10.09. 09:14) Pirított vargánya reggelire kétféleképpen is
  • Andrass9: @kocsmagomba: Most délután, ahogy jövök haza, az uszoda melletti parkban legalább 30 őzláb gombát ... (2024.10.07. 18:41) Vadmalac raguleves
  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Nekem nagyon jól esett a hurka és a kolbász is. Sajnos ez édeskevés a hűtő ür... (2024.08.28. 20:57) Karaj Rossíni a'la Széll Tamás
  • Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Na látod, ez tényleg egy elfogadható érv. (2024.08.11. 15:51) Kolbászos, kacsamájas tükörtojás
  • látjátok feleim szümtükkel: Vajon mit jelez a természet? A kertünkben 2023-ban kikelt egy tő bögrevirág, ami szépen áttelelt,... (2024.08.08. 11:24) Rókagombapaprikás puliszkával
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Ha fasírt nem is, de egy paprikás puliszkával készült :) blogkocsma.b... (2024.07.16. 12:06) Spenótos-besameles palacsinta

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (41) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (140) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (109) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (400) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (73) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (71) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (240) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (257) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Galambbegy saláta

2013.04.12. 07:00 Waka

1.jpg

Szeptember-októberben megjöttek az esők, és a galambbegy saláta kikelt. Először csak két kicsiny sziklevele volt, aztán növesztett két igazit, majd még kettőt és megint kettőt. Reggelente egyre gyakrabban borította dér az apró leveleket, szépen eltette magát télire.

Február végéig aludt, nem volt még nagy meleg, de már érződött a tavasz a levegőben. Aztán egy szép napon elkezdett szállingózni a hó. A márciusi télben egyre csak szakadt, aztán a szél is elkezdte hordani.

- Mi a fene, elnéztem volna a naptárat? - gondolta, felnézett a kakukk(os) órára, de nem látta sehol. - Na szépen vagyunk, elcsórta valaki. Nagyszerű környékre kerültem – dohogta. Vállat vont, aztán fejére húzta a (hó)paplant, és már durmolt is.

Hideg zuhanyra ébredt.

- Melyik állat volt? Nem tudnál finomabban ébreszteni? - Duzzogva összekucorodott a szakadó esőben, és tövig ázva, vacogva várta a jobb időt

Egy reggel aztán elállt az eső, és nemsokára meghallotta a metszőolló csattogását is. Nagyot nyújtózott – nagyon ideje volt már – sóhajtott, aztán nyújtózott tovább.

A nedves földben és az egyre melegebb napsütésben gyorsan növekedett, hamarosan kezdett szűk lenni a hely, összeért a szomszédokkal.

- Hallja-e kolléga? Muszáj rám tehénkedni?

- Maga dumál? Akkorákat fotoszintetizál, hogy majd kifordul a klorofilom.

Aztán, egyszer csak tompán döngő léptek verték fel a kert csendjét. A gazda hajlongva rótta a kertet, egyik kezében kosár, a másikban kés. A léptek egyre közeledtek, és a saláta testébe belehasított a hideg acél.

- Mit művel? Gyilkos! Gyilkos! - Aléltan hullott a kosárba a többiek közé.

Az asztalra terített újságra borították, éppen a tavaszi hófúvásról szóló cikkre. Ráncos, kérges, mégis gyengéd kéz vette fel.

- Jaj, de jó – gondolta, aztán ismét belehasított a fájdalom. A gyengéd kéz leszakította az alsó, kicsit bár barnult, de azért így is kedves leveleit, majd ismét belevágott a kés, és a maradék gyökerét is lemetszette.

A tortúra nem ért véget, a vízpróbával folytatódott a gyötrelem. Belenyomták a jéghideg vízbe, újra, és újra. Csodák csodájára ettől mégis kicsit feléledt. Aztán megint beleszórták valami különös szerkezetbe, és elkezdett vele forogni a világ. Forgott egyre gyorsabban, hozzápréselődött a többiekhez.

- Könyörgöm, hagyják abba, - nyüszítette magában – mindjárt kidobom a pétisót.

Végül leöntötték valami fehér trutymóval, ami kíméletlenül csípte-marta az egész testét.

Már halott volt, mikor a gazda beledöfte a villát, a szájába tette, majd utánalapátolt némi tojásos nokedlit.

3.jpg

Öntet:

- Natúr joghurt

- só

- citromlé

- őrölt fehér bors

Ezt az öntetet lehet fűszerezni apróra vágott mogyoróhagymával, snidlinggel vagy fokhagymával is, de a madársaláta finom ízét elnyomnák a markáns fűszerek.

2.jpg

Egy könnyű reggeli is lehet, pár szelet rozskenyérrel.

4.jpg

24 komment

Címkék: joghurt citromlé galambbegy saláta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr365217533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.12. 07:49:17

Te mindig zavarba hozod az embert, nem tudja mit is dícsérjen, az írást vagy az ételt. Vagy a kettőt együtt?:)

Fenchurch68 2013.04.12. 09:42:18

Könnyekig meghatott szegény madársaláta sorsa, de azért megyek, és leszedem nagy lelkifurdalással a mai adagomat is :) Egy kis madársaláta, pár szál zsenge gyermekláncfű-levél, fűszerezésül pár levélke medvehagyma, jó is az! Az öntet tetszik, kipróbálom.
Nemrég nézték a lányok az Aranyhaj című rajzfilmet, előkerült az eredeti Grimm mese, ugye abban Rapunzel a lány neve, a lányok mesekönyvében magyarul pedig úgy szól neki a boszi, hogy "Galambbegy, Galambbegy, a hajadat leengedd!" (Akkor tudtam meg, hogy raponcasalátának is hívják, a Rapunzelből.) A leányzó úgy kerül a toronyba, hogy az anyja nagyon megkívánja a boszorkány kertjéből a salátát, a papa átmászik érte, de persze lebukik, és a boszi a születendő gyermeket kéri cserébe. Még jó, hogy nekünk van saját galambbegyünk, amennyire szeretem, már rég mindhárom csajt oda kellett volna adnom :)

medvedr 2013.04.12. 10:03:46

Ez jó írás, köszi!

süllőcske 2013.04.12. 17:09:33

Kedves poszt, finom növény.
Személy szerint oda vagyok a friss zöldekért, mindennap kerül az asztalunkra, csak a télvégeken ritkábban. Ilyentájt főként kívánjuk a vad és nemes salátanövényeket. Itt a miskulanciák ideje.

süllőcske 2013.04.12. 17:14:32

Ma egytál dödöle lesz, ahogy Zalai rokonoknál tanultam.
Kapros házi tejfellel, juhsajttal, salátával.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.12. 18:16:08

@süllőcske: én csak "sajnos" szalontüdőt főztem, de az díjnyertes lett:)

süllőcske 2013.04.12. 18:59:02

@Babette_: úú, szuper! Meséld el, légyszi!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.12. 19:14:15

@süllőcske: valamelyik kecskevágásból tehettem el, mert kecskeíze volt: egy tüdő, egy szív és a vesék.
megfőztem sós vízben.
zsíron megfuttattam cukrot és lisztet, rádobtam hagymát és fokhagymát.
a főzővízzel engedtem fel, dobtam bele babérlevelet, egész borsot, borókabogyót.
beleaprítottam a tüdőféléket, meghintettem a pirospaprikáddal, jól összeforraltam.
amikor végleg megpuhult, mustár, tejföl ment bele, meg még csipet só, és végül ecet.
forrázott gombócot dobtam össze hozzá.

Llychllyn 2013.04.12. 19:26:24

No, szalontüdőhöz sem volt még szerencsém, nagyapám igencsak szerette, de én a pacalnál meghúztam valahol a lélektani határt. Mármint nem is annyira ott, mint inkább már előtte, egy kóstolást megért, de nem lett a kedvencem... Azért a tüdő meg a vese még érdekel, ha ezek sem működnek, maradok a bevettebb daraboknál:)

Most kezdtem körülnézni, hogy vajon mit lehetne fölzabálni a friss zöldségek közül, hát nem valami nagy a választék... A gyermekláncfű és a medvehagyma adhatja magát, állítólag a tyúkhúr is ehető, de még sosem próbáltam.

Lassan meg lehet már kucsmagomba és zsenge csalán - ha addig bírja a medvehagyma, ebből az utóbbi kettőből "spenót" lesz:)

És már megint szakad az eső.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.12. 19:29:48

@Llychllyn: mi a baj a szalontüdővel?

----------
a savanyútojást ismeritek?

süllőcske 2013.04.12. 19:33:22

@Babette_: Azt hiszem ez tényleg díjnyertes. De jó, hogy nem habartad agyonra!
A borókát még ebben nem próbáltam, szuper. A savasság egyensúlyáért a mustár-tejfel felelt?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.12. 19:35:44

@süllőcske: meg a csipet ecet.

én nem tudom, mit csináltam, de valahogy olyan kerek lett, mint még sose.

süllőcske 2013.04.12. 19:42:54

@Llychllyn: Ehető a tyúkhúr, a hajtásvégeket szoktam gyűjteni.Édeskés. Zsázsát lehet még találni.
Csalán is van. A kucsmagombát itt nálunk a Maros-parton lehetne szedni, de az most sajnos víz alatt van. Tavaly termett, szépen. Júdásfül is van most, szedtem.

süllőcske 2013.04.12. 19:51:12

@Babette_: Jaj, az ecetet elnéztem, pedig kerestem.
Erdélyben tüdőt csinálnak citrommal,ecettel, de ciberével is. De a legérdekesebb a káposztalében főtt, boros, kakukkfüves borjútüdő. Na, az eszméletlen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.12. 20:11:59

Hát szép estét kívánok mindenkinek!
Nagyon fáradt vagyok, és lövésem sincs, hogy mit írjak holnapra. Elfogyott a betárazott muníció, ráadásul zűrös volt a melóhelyen is, a kertből meg most jöttem meg bőrig ázva.

süllőcske 2013.04.12. 20:14:58

Odaát ettem ilyet, láttam is a főzést. Az csomborral készült, de van aki kakukkfűvel csinálja.Van leves és tokányváltozata, előbbire visszakerül a főzőlé. Később találtam erről Kövi Pál könyvében egy receptet.
Borjú tüdőt, szívet megfőzünk, káposztalében. Ez is fontos, mert a székelyek a káposztát egészben savanyítják, és a fűszerezés is más. Ott kapor, csombor, torma kerül bele néha cékla, illetve csöves kukorica.
Szóval megfő a belsőség, aprítjuk.
Zsíron lisztet pirítunk, vöröshagyma, majd a tüdő megy rá, átpirítjuk, felöntjük borral, só bors, zöldfűszer, tejfel külön van feladva a galuskával tálalt tokányhoz.Ha levest akarunk, a főzőlevet rátöltjük, tejfelezzük, még kis zöldfűszer, kapor is lehet.

süllőcske 2013.04.12. 20:15:39

@Waka: Neked küldjem a segítséget?

Llychllyn 2013.04.12. 20:48:03

@Babette_: Valószínűleg semmi baj nincs vele, ha jól készítik, bár ki tudja, hogy nekem pont ízlik-e:) Ha jól emlékszem, csak valami konzervet kóstoltam, az nyilván nem ad képet a valódi fogásról, úgyhogy ez is a listán van. Alapvetően nem az alkatrésszel van a bajom, a pacal sem azért nem jött be, mert gyomor - agyat végülis örömmel ettem, úgyhogy valószínűleg ez nem egy tudatalatti félelem a furcsa szervektől:)

A savanyútojás alatt a pubok ecetes főtt tojását érted, vagy valami mást?

@süllőcske: Abban az igen valószínűtlen esetben, ha egyszerre jutok tüdőhöz és ehhez hasonlóan fűszerezett káposztaléhez, hát ezt bizisten megfőzöm.

A júdásfület nem is ismerem, vagy nem terem felénk, vagy csak sose szedtem, pedig kellett volna:) Nálunk a hegyoldalban lehet kucsmagomba, igaz, nagyon kevés, de szemközt állítólag több van, idén muszáj leellenőrizni. Mondjuk mostanában töröm a fejem egy tisztán gyűjtögetett anyagból készült menün, így tavasszal a saláta és kucsmagomba adná magát.

süllőcske 2013.04.12. 21:02:53

@Waka: Légyszi, küldj egy mélt, mert nem találom a címet.
Egy csöppet össze tudok hozni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.12. 21:07:56

@Llychllyn: nem, ez ilyen rántásos, ecetes szószban főtt tojás. sejtésem szerint benne buggyantott az eredeti, de nagymamám főtt tojásokat rakott bele.
süti beállítások módosítása