Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (317) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) Chipotle (2) chipotle (4) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (142) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (441) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (333) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (52) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (90) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (81) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (33) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (127) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (321) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (69) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (66) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (64) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (214) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (7) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (69) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Handicapped csülkös bableves

2013.03.29. 07:00 Andrass9

Nem szívesen használok angol kifejezéseket, de erre nincs magyar megfelelőm - talán hátrányos helyzetűnek lehetne legjobban lefordítani. Egy csülkös bableves csak hátránnyal indulhat errefelé! Se nincs jó csülök, sem nem találsz jó füstölőt. A megfelelő pácolásról már nem is beszélek. Nagyobb bonyodalmak árán persze lehet rendelni magyar hentesektől, de azokkal kétszer próbálkoztam életemben: először és utoljára. Biztos igazságtalan vagyok, de oly messze volt az otthoni ízektől, mint Makó Jeruzsálemtől (hát még innen!)

Nagylányom viszont ennek ellenére nagyon hiányolta már az ízt, és mivel jó féléve tudja már, hogy jövünk, bevásárolt a legjobb húsboltokban füstölt csülköket. Mindjárt négyet, hogy majd választhassak.

Beáztattam 30 deka sima fehérbabot reggel. legrosszabb esetben csülök nélküli levest főzök.

11.jpg

Csülök néven nagyon miniatűr darabokat tett elém a lyány, amiből két húsosabbat ki is választottam és feketebors, egy babérlevél és 4 fokhagymagirizd társaságában kuktába tettem egy órát főzni.

10.jpg

A szaguk nagyjából rendben volt. A színnel sem volt sok bajom. Gondoltam, megéri megpróbálni. Azért a történethez hozzá tartozik, hogy anno sokat vettem az itteni hiperekben füstölt csülöknek csúfolt sertéslábat, de soha nem nyerte meg a tetszésemet. Azokban még hús sem volt, nemhogy rendes füst. Ez a két példány elmegy miniatűr elsőcsülöknek.

12.jpg

Ha már ilyen jó helyzetbe hoztam magam, begyűjtöttem a hozzávalókat is:

  • 1 hagyma
  • kis darab zeller
  • 3 sárgarépa
  • 1 paszternák (itt nincs gyökér!)
  • 1 marék becsempészett szárított petrezselyemgyökér
  • további fokhagyma
  • 1 paradicsom fele
  • 1 nagyobb karika zöldpaprika
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 nagy csokor petrezselyemszár

13.jpg

A sárgarépát kis kockákra vágtam (nem, nem 2x2 mm-re!)

14.jpg

A paszternákot felnegyedeltem, zellert is meghámoztam és a paradicsomot lehámozva felkockáztam. A petrezselyemszárat cérnával összekötöztem, a levelet pedig felvágtam.

15.jpg

Lusta lévén előre elkészítettem a rántást a levesbe. Igen, én berántom, lehet szidni érte! A gyönyörű piros színt Süllőcskének köszönöm!

16.jpg

A babot is feltettem a zöldségek szétfővendő részével az áztatóvízben lefedve főni, hátha öreg bab volt.

17.jpg

Egy óra sistergés után kivettem a kuktából a malactérgyet, leszedtem a bőrt és a csontokat, kivettem a finom mócsingokat-inakat is belőle. Azért a bőrből ettem egy adagot, hogy meózzam: fogyasztható. Úgy tünik, sikerült a lyánynak jó ízű csülköt venni jó pácolással!

18.jpg

A  tiszta húst betettem egy tálkába.

19.jpg

Ekkorra viszont a bab is megpuhult - nem volt öreg. Hozzáöntöttem a csülök levét, mert jó ízű volt, valamint a répákat. Alaposan összeforraltam, de vigyáztam, hogy a répa ne legyen túl puha és berántottam.

20.jpg

Belekevertem a húst és a petrezselyemlevelet, majd feltálaltam. Volt, ki tejfellel, volt, ki ecettel ízesítette tovább. Az egész fazék kiürült!

21.jpg

 

 

41 komment

Címkék: bab csülök köröm

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr645176891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.29. 08:05:40

Jó reggelt, jó étvágyat!

A malactérgye jó eledel, van benne a hyarulonsav.:)

1kutya 2013.03.29. 08:26:42

cigány a hentesüzletben: "Kérnék egy malacorcát és két avelót!" :)

Fenchurch68 2013.03.29. 09:17:35

Nagyon jól néz ki, most így a böjti időszak végstádiumában pláne... Vejednek ízlett? Bírja a magyaros ízeket?
@1kutya: Még huszonévesen volt egy nagyon kedves kollégám, aki rendeltetésszerűen az orca szót használta arc helyett, én sokáig azt hittem, hülyéskedésből, de nem. ("Nagy az orcája." "Jeges volt a járda, és orcára estem." "Minek festetted így ki az orcád, anélkül is szép vagy.") És ő sváb fiú volt.

vörösbor(de)minőségi 2013.03.29. 10:40:31

csakis rántással.kell az a kis piritott liszt íz ide ebbe a kajába.

süllőcske 2013.03.29. 11:02:24

Jó napot! Finom leves. Ez azért mégsem olyan, mint amikor a barátom főzött kint a svédeknek, halászlét tőkehalból.
Aztán, Andris, mondjak-e valamit Farkas Andris druszánknak a paprikája fogadtatásárúl?

süllőcske 2013.03.29. 11:08:17

Ejj, de szép lett a füstölt parasztsonkánk! Szép színű, finoman márványos, egyenletes szalonnaburokban.
Meg is kóstoltam, a böjtvég dacára, hiába, tudnom kellett milyen az íz, a sózás, főzés előtt, kell-e és meddig kiáztatni.
Tud valaki perfectóriumot a húsvéti sonka főzésére?

Topy 2013.03.29. 11:10:39

hát egy kis csipetke még elfért volna benne! ;););)
érdekes mód én jobban szeretem tarka, vagy valami színes paszulyból; de ne kérdezze senki, hogy miért, mert magam sem tudom :D

süllőcske 2013.03.29. 11:41:00

@Topy: én inkább a csipetet kedvelem, az apró csipetke nem olyan izgalmas.

Topy 2013.03.29. 12:14:52

@süllőcske: férfikézből a csipetke akkora, mint női kézből a csipet :)
lányaim csináltak ilyet: eleinte még szép apróak voltak a csipetkék, ahogy kezdték megunni, egyre nagyobbak lettek; mikor már olyan túlfejlett kökény nagyságú gombócok kerültek ki a kezük alól, akkor rájuk szóltam, hogy nem gombócleves lesz :D

Vaczak2 2013.03.29. 12:37:20

Amerikás bablevesnek bravúros.Nehezítésnek még egy kis mákos tészta kellett volna hozzá.

süllőcske 2013.03.29. 13:12:57

@Topy: Igaz, igaz, mindig a csukapörkölthöz járó csipet a mércém. Ott persze köret, azért nagyobb. Levesbe kisebb való, és Andi csippenti.

süllőcske 2013.03.29. 13:14:52

@Vaczak2: Vagy egy tepszia diós kőttpite.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.29. 13:57:41

@Vaczak2: A mákosgubához már megvettem a mákot és megsütöttem a tésztát is (Waka aranygaluskája után szabadon, sokkal több kelttésztát dagasztottam ki, mint amennyi kellett hozzá, így lett maradék amiből a guba lesz).
Van azért mák, de 10 deka 7 dollár. Csak díszítésre használják.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.29. 14:03:19

@süllőcske: A paprika fenséges. Légy szíves továbbítsd nagylányom és vejem dicsőítő szavait a druszánknak. Már írtam pár levelet ezen témában, de te ritkán nyitod ki a postaládádat :)
Ha jól megfigyeled, sok paprikás eledelt főztem, mióta a nagy pocsolya távolabbi partját koptatom. Igaz, ezeket az ételeket csak a kommentekben emlegetem, hisz mindegyiket posztoltam már (gulyás, krumplipaprikás, székelykáposzta, pörkölt).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.29. 14:09:38

@Kató néni: Vejem a csülök láttán egyszer már rosszul lett, ezért is távolítottam el annak legjobb részeit :(
Becsületére váljék, megkóstol mindent. Ezt nem szerette - túlságosan disznó íze van. A baconszalonnából viszont kilókat képes megenni!
Szóval nem vallási okokból nem eszi. (Különben sem vallásos)
A lányom meg csak teljesen zsírtalanított karajból készített pörköltet vagy székelykáposztát hajlandó enni, vagy abszolute letisztított csirkemellet. Képzelhetitek, az milyen ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.29. 14:13:26

@süllőcske: A sonkát nem szoktam kiáztatni főzés előtt. Sajnálnám az összeérett ízeket elveszíteni. Inkább visszafogottabban használom a főzőlevet.
Trükköm nemigen van. Ha tehetem, alaposan körbekötözgetem, hogy ne essen szét, hideg vízben teszem fel sok boróka, feketebors és pár babér társaságában főzni annyi vízben, ami bőven ellepi. Amikor felforrt, a legkisebb lángra megy, mint a húsleves, betakarom és 3 óráig feléje se nézek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.29. 14:15:14

@Topy: Csipetkét lustaságból nem tettem bele. Bab ügyben pedig volt a bótban mindenféle (mert idehaza nincs) például 16bab levesnek, de maradtam az ismert fehérnél :)

susztertangó 2013.03.29. 14:31:52

@Topy: Rájárok a vasárnap készült bablevesre-az lóbabból lett. Jó kemény csipkedett van benne, füstölt hús meg kolbász, rántva is van és sok zőcccség.A fehér babból főzeléket szoktam csinálni édeskés-savanykás. Ha tarkából, akkor nincs cukor benne.Miért így? Mert csak.
-----------------------------------------------
Örökölt receptjeink sokkal nagyobb fizikai igénybe vétel idején alakultak ki.Szükséges a könnyítés. Csak ezt el kell fogadtatni az íz/le/lésemmel.

Topy 2013.03.29. 14:56:40

@susztertangó: érdekes, a fehér bab az nekem is csak főzelék vagy sólet; de ha már habarva van az a főzelék, akkor csak tarka, vagy valami színes babból lehet, a franc se tudja miért :D

süllőcske 2013.03.29. 15:21:07

@Andrass9: Jaj, nagyon örülök, hogy túl az Óperencián is beválik a szegedi nagytáj paprikája. Azt, hogy Neked tetszett, tudtam, hiszen meg is írtad. A tengerentúli család véleményét kérdeztem, az Andrásnak bizton jól fog esni,amit rögvest átadok neki. Nagy szakértelmű paprikás ember, becsületes, hagyományhű. Igazi kézműves paprikát készít, de nagy mennyiségben. Ez a legritkább. Nagy földterületei révén bármely évjárat esetén össze tudja állítani a magas minőséget. Emberei mind virágos ruhás falusi asszonyok, akik generációk paprikázásának rengeteg tapasztalatát tudják. Az ő szeretetük is benne van a kis levesünkben.
Hogy őszinte legyek, a sonkát megfőzni is sajnálom, szerintem frissen, vékonyra szelve, vajas kenyéren, egy szál újhagymával, szebben jelenik meg, és ízletesebb. A húsvéti főtt sonka szép szokás, követem, de csak ekkor. Valahol olvastam, hogy XY szuvidálva készítette el, és odavolt a csudálkozástól, milyen zamatos úgy.

Fenchurch68 2013.03.29. 16:04:38

@Andrass9: az "avel" az azt jelenti - szövegkörnyezettől vagy egyéb nyelvtani jelenségektől függően - azt jelenti, jön. Az "aveló" tehát - amin jön a malac - az a csülök. Ha megy, akkor dzsal az avelóján :) Lánykoromban régiségboltban dolgoztam, ott tanultam sokat. A kedvencem a pécsi vásárból: "Károlyka, ne ríjjál, hát veszek neked gyíkos pólót!" Aki rájön, mi a gyíkos póló, az szedhet ingyér egy csokor medvehagymát :)
A lányod majd kicsit idősebb lesz, és változik az ízlése.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.29. 16:09:16

@süllőcske: A jó sonka az nyersen jobb, mint főzve (szerintem). Húsvét táján viszont inkább megfőzzük, mert sokféle étel alapanyagává válik. Egy jó lencse vagy zöld sárgaborsópüré nincs is meg nélküle, hogy a bablevest már ne is említsem. Gondolom ez is oka a húsvéti hagyománynak.
Ami pedig a paprika sikerét illeti, a gulyás és a paprikás krumpli egy 12 fős vendégseregnek készült (amerikaiak), ahol ketten vegások voltak - ezért a krumpli. Annyira tetszett nekik a csodás szín és íz, hogy elvitték az összes maradékot, csupán két tányérnyi maradt a feleségemnek! Hiába - az becsületes kézműves termék meghozza a sikert!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.29. 16:12:49

@Kató néni: Köszi a magyarázatot - így már értem.
A lányom már nem olyan fiatal, hogy "kicsit idősebb" legyen :) Sajnos ez a válogatása a húst illetően nem mai kezdetű, dehát ez az ő élete és az ő háztartása, nem szólok bele.

Fenchurch68 2013.03.29. 16:47:08

@Andrass9: Senki se lehet olyan öreg, hogy ne lehessen még kicsit idősebb :D
Szuper, hogy nem szólsz bele, én is utálom, mikor pl. hizlalni próbálnak.

Fenchurch68 2013.03.29. 16:49:19

@Kató néni: azt is a saját fülemmel hallottam, hogy "Hát haljál meg, és legyen más bajod is!" ez se rossz, használom néha extrém körülmények között. Ettem varjú, veréb, és sündisznópörköltet is, egyik se volt rossz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.29. 17:16:41

Szép napot!
Pompásan néz ki a bableves. Én magam ritkán rántom be, inkább kicsit sűrűre készítem. Ha nincs kedvem csipetkével vacakolni, "csurgát" szaggatok bele. Tojás, só és liszt keveréke, olyan állagú, hogy kanállal lehessen szaggatni.
@1kutya: A Nyírségben volt pár ételnév, mint a szartúró tormával, vagy a sertés csemege, segge fedele.
@süllőcske: Mikor ilyen jó friss a sonka, én is sajnálom megfőzni. A kisózódott, keményre száradt sonkát be szoktam áztatni egy éjszakára tejbe. Eltávolítja a felesleges sót és a túl erős füstízt.

susztertangó 2013.03.29. 19:03:09

@Waka: Sertés orr az valószínű, de a fedél?Farka?

susztertangó 2013.03.29. 19:06:56

@Kató néni: Lehet, hogy ma is vesznek gyíkos pólót, de nem Károlykának hanem Charlesnak vagy Agenornak.:-))

Fenchurch68 2013.03.30. 09:21:25

@susztertangó: Hét évig dolgoztam iskolában, úgyhogy inkább Rómeó, Noelka meg Kevinke.

Vaczak2 2013.03.30. 11:18:15

@Kató néni: Sarah, Dzsesszika, Párker...

vörösbor(de)minőségi 2013.03.30. 12:04:10

@Kató néni: amit medvehagyma néven árusitanak...nos az kábé ...-dvehagyma.
idén képesek háromszázé!!!11szálat adni.azért ez brutál kicsit.
nem a tatárjárás idején volt amikor csokornyi volt az a bizonyos adag.mára ez igen elszemtelenedett.nem ingyen várom szó sincs erről de azért ez?kedves ismerősöm a csepeli!!piacról hozott-de csarnoki infó is megegyezik ezzel a tapasztalattal.
igy aztán készletfelhalmozásra esély sincs:(

süllőcske 2013.03.30. 13:20:41

@vörösbor(de)minőségi: Anahita most hozott a piacról m.dv.h()gym'-t. Egyetértek.

Fenchurch68 2013.03.30. 14:31:50

Sajnos ma már nincs időm elmenni medvehagymáért, meg nincs is még kedvem biciklire ülni, pedig biztos kilátszik a (lóláb) hó alól - viszont most kalácsdagasztás meg töltött tojás készítés a napi program, arról nem is beszélve, hogy másfélórás teológiai vitába keveredtem a szomszéddal, hogy mit jelent a harmadnap... Kész szerencse, hogy a sonkát anyám hozza.

Fenchurch68 2013.03.30. 14:34:44

@Andrass9: soha senki nem lehet annyi idős, hogy ne lehessen kicsit idősebb.
Én is utálom, ha megmondják, hogy mit kéne ennem és mit nem, de ez évenkénti forgóban változik. (Már nem az, hogy megmondják, hanem hogy én mit szeretnék :) )

vörösbor(de)minőségi 2013.03.30. 20:45:50

@süllőcske: gondolom már késő a válasz de fontos a főzőlevében hagyni kihülni a sonkát-nem lesz száraz hanem finom szaftos(zaftos:))marad

vörösbor(de)minőségi 2013.03.30. 20:51:56

@süllőcske: tisztelettel kérdezem,hogy az emlitett uriember erőspaprikát is készit?azaz igenerőspaprikát?
komoly vevő lennék-az eddigi kontaktom megszünt sajnos.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.31. 08:59:06

@vörösbor(de)minőségi:
tavaly csináltam habanerot. abból tudok küldeni kicsit az átmeneti időre, ha küldesz címet:)
süti beállítások módosítása