Megvallom őszintén, nem nagyon tudtam készülni a mai posztra. Nyakunkon a húsvét, ez a téma éppen aktuális.
Egyik évben, húsvétkor édesapámnak eszébe jutott, hogyan festettek tojást valamikor otthon. Az árokparton szedtünk egy csokorra valót a bürök frissen sarjadó hajtásiból. Erre a célra más növény levelei is alkalmasak, akár az ősszel lepréselt leveleket is használhatjuk, ha előzőleg beáztattuk egy kis vízbe, hogy ne töredezzen szét. A többszörösen szeldelt leveleket az előzőleg keményre főzött és kihűtött tojás köré tekertük, majd nejlonharisnyába burkoltuk. Az így előkészített tojásokat néhány percre a nem túl forró tojásfestőlébe mártottuk, majd lehűtöttük, és óvatosan lebontottuk róla a harisnyát.
A festőlé a levél mintázatához hasonlóan fogta be a tojás héját, attól függően, hogy mennyire tudott alászivárogni. Általam addig soha nem látott, gyönyörű tojások lettek. Hétfőn vacsorára a főtt sonka és a frissen reszelt torma mellé lágy kenyérrel ettük meg.
Ti hogyan festitek a tojást? Mit készítetek a temérdek megmaradt kemény tojásból?